Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DREVENÉMU BOHU 3

02. 03. 2007
6
21
2495

V chráme drevenej večnosti počúvam borovice mlčať nedeľnú kázeň o návrate do hliny.

 

Neboj sa

To nie sú sochy

Iba nižšie transcendentné božstvá

 

Projekcie Sekvoje

Ktorá sa mi zjavuje v snoch

A vyčíta mi

Že som zbabelá prorokyňa

Z plastu.

 

Kľačím v chráme drevenej večnosti

A sypem si

ihličie

na hlavu.


21 názorů

:-) ajaj, prave som poslala do obehu kus textu, ktory v kazdej vete odsahuje slovo DIELO <;-} dnes vecer, zda sa, nie som v dobrej kondicii :)

hmm, myslim si, ze tu sa nie je o com priet. v zasade s tebou mozem suhlasit, ze autor nemusi vysvetlovat svoje ditelo ZA KAZDYCH OKOLNOSTI.. snad iba ak ma pocit, ze otazka bola konstruktivna a pochadzala od citatela / divaka, ktory sa nad dielom zamysla. take otazky snad netreba odbit a vybavit holou vetou, ale dat citatelovi pocit, ze nam ZALEZI na tom, aby dielo pochopil "spravne".. tj. co najblizsie k pocitovo - vyznamovej rovine, ktoru dielu prisudil tvorca. (..a pritom, samozrejme, nechat v chapani diela dostatok volneho priestoru na osobny vklad prijimatela..) skratka, na vysvetleni vlastneho diela v reakcii na rozumnu priamu otazku podla mna nie je nic zle.

Jopol
16. 03. 2007
Dát tip
Má drahá Muchotravko, já ti napřed odpovím naprosto spontánně: je to opravdu krásný pocit, ta představa, jak si mě "hýčkáš"! :-D Ale teď k věci, totiž k otázce, zda umělec má sám vykládat své dílo nebo ne. Já ti odpovím jedním příkladem: na jednom fóru o umění jsem poznal jednoho mladého, ale výjimečně talentovaného malíře, který v poslední době maluje dost "psychedelicky" (snad rozumíš, co tím myslím). Já většinou porozumím skrytým rovinám jeho obrazů (někdy je z toho on sám až ohromen, jak jsem ho, v jeho vlastním nitru, dokázal pochopit). Ale jednou se stalo, že měl pocit, že jsem ho přece jen plně nepochopil; a napsal mi, že by to mohl vysvětlit, ale že se mu zásadně nechce vysvětlovat svá díla. Na to já jsem mu odpověděl tohle: "No ještě aby se ti to chtělo! Nějakou práci musíš přece také přenechat pozorovateli tvých obrazů; a ten, kdo není připraven o tvých obrazech sám přemýšlet, ten nezaslouží, abys mu sám cokoliv vysvětloval." Takže, tohle je má odpověď. (Čímž nechci tvrdit, že i na tvém pohledu na věc by nebyla část pravdy.)

jopol, nemas sa za co ospravedlnovat, otazky na zmysel versov k poezii patria. citatel, ktory sa pyta, je citatel, ktory CHCE POROZUMIET... a takeho si autor musi strazit, hyckat si ho a snazit sa mu vyhoviet co najzmysluplnejsou a najzrozumitelnejsou odpovedou !! :) (autor, ktory sa vyhyba vysvetleniu svojich versov, je pre mna clovekom, ktory pise bez rozmyslu a v skutocnosti NEVIE odpovedat.) mala by som sa ospravedlnit skor ja, pretoze som odpoved tak trosku "zahrala do autu" - snazila som sa "povedat to tak, aby som v skutocnosti nic nepovedala :)" takze prepac.. vec sa mi zdala jednoducho prilis osobna na to, aby pre cloveka, ktrory nevie nic o mojom zivote, mohli mat konkretne detaily nejaky vyznam. intimita je vsak zakladnym kamenom pozie.. kazdy, kto zverejni basen, sa tym odhlauje (aj ked len v kodovanom jazyku, ktory dokaze rozlustit iba ten, kto sa dokaze vcitit do basnikovho prezivania a prijat jeho system myslenia.. poezia je totiz ovela viac ako iba intelektualny rebus. stoji na rozhrani medzi racionalym a emocionalnym, logickym a intuitivnym. poezia je o hlbokom vciteni sa prostrednictvom slov -- o vciteni sa bezvyhradne intimnom, a pritom anonymnom. ...preto asi kazdy citi nadsenie a zvlastnu spriaznenost, ked cita verse, ktore nesu stopy osobnosti dusevne blizkeho autora ...preto mam rada poeziu :-) ...a preto (uf, nejako som sa rozpisala, teraz sa , ak dovolis, oklukou vratim k teme :-) pokladam poeziu, ktoru sa autor rozhodne zverejnit, za "dusevny striptiz na kodovanom kanali" :-D. kedze som takouto autorkou, prosto musim byt pripravena kedykolvek odpovedat na otazky vnimaveho citatela. (a podakovat sa mu za ne :-) ..takze.. dakujem za tvoj zaujem. m_z

Jopol
15. 03. 2007
Dát tip
Milá Muchotravko, já se především omlouvám, že jsem tě dohnal k vykládání tvých vlastních veršů - něco takového by se umělcům skutečně nikdy a za žádných okolností nemělo dělat. Nicméně, ty jsi to zvládla bravurně - své myšlenky jsi vyložila, aniž bys tím narušila svébytnot své poezie. ALE: má drahá básnířko, já jsem ani tolik moc neměl zapotřebí výkladu textu (až natolik nechápavý nejsem, abych alespoň nevytušil vnitřní sdělení tvé básničky); jde o to, že prostě ono slovo "plast" se mi tu nějak nehodí, uprostřed všech těch nádherně přírodně-poetických výrazů působí - právě že nějak uměle, až nepříjemně. (Myslím, že něco takového měl na mysli i "Ó"-čko.)

Ó
14. 03. 2007
Dát tip
...proč ne...abych se přiznal, nikdy bych do básní "nekecal"...spíš šlo taky o povzdech... mně ty plasty čato otloukali o hlavu, takže pokud ten symbol nové doby pochopili všichni podobně jako já, je to v pořádku...dík...

O, Jopol: "prorokyna z plastu" je sebakritika. pride mi tak trosku zvlastne to vysvetlovat, pretoze ked odkryjem basnicky obraz, zacne sa jednat o celkom konkretne zalezitosti z mojho osobneho zivota. ale mozem sa o to pokusit... "sekvoja zjavujuca sa v snoch, ktora vycita..." sa da chapat prenesene aj ako urcity hlas svedomia, ktore lyrickemu subjektu neprestava pripominat, ze sa v praxi spreneveril idealom. "plast" ako symbol umelosti, konzumu, komercie - podlahnutiu vplyvom doby a spolocnosti, potom predstavuje pravy opak tychto idealov. => "prorokyna z plastu" = - lyricky subjekt zaziva rozpor medzi vlastnym svetonazorom (ku ktoremu sa hrdo hlasi) a praktickym konanim. ehm, ste z toho teraz mudrejsi..? :-)

Jopol
11. 03. 2007
Dát tip
Máš pravdu, Óčko - to je i pro mě opravdu to jediné slovíčko, s kterým mám trochu potíže; ale třeba tím autorka sledovala nějakou konkrétní myšlenku.

Ó
11. 03. 2007
Dát tip
...dobře se čte...parádní..."z plastu mi nesedí"...asi proto, že jsem dělal v plastikářském závodě...*

Jopol
11. 03. 2007
Dát tip
Nemám, co bych k tomu přidal, co by už neřekli jiní... Klekám před chrámem poezie...

zase, záver je výborný, ale ten stred mi tam až tak nepasoval...

palino8
06. 03. 2007
Dát tip
a klub

zelena muchotravka sa cervena :-) dakujem za citanie a za pochopenie :)

fajo
05. 03. 2007
Dát tip
do tretice strácam reč a načúvam tichému šepotu stromov..a takmer som napísal lístia..borovíc;-) *

je nadherny, dakujeeeem :-) pripomina mi fraktaly, na ktorych sa ma kamarat programator snazil presvedcit, ze matematika nie je nechutna, ale krasna.. :) btw;: idem sa pozriet, v akomze klube ti to zadavaju povinne citanie..!

martinez
05. 03. 2007
Dát tip
ty píšeš, my čítáme... :o) (já musím, jinak by mi spoluklubáci dali teda kdyby ne... :o) ba ne - byla jsem tu ráda :o) snad ten obrázek nebude obrovský...

vy citate - ja dakujem :-)

martinez
05. 03. 2007
Dát tip
Kľačím v chráme drevenej večnosti A sypem si ihličie na hlavu... * díky palinko :o)

palino8
05. 03. 2007
Dát tip
počúvam borovice mlčať nedeľnú kázeň

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru