Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Radost z maličkostí

04. 03. 2007
2
18
1248
Autor
Poem

Páteční ráno a já byl na cestě do práce. Dojíždění je můj každodenní chléb, kterej si v tom spěchu nestihnu ani namazat. Neni to žádnej med a kolikrát to nejde ani jako po másle, ale už jsem si tak nějak zvyknul. Už ani nemusím koukat na každé zastávce z okna nebo poslouchat ten známý hlas v metru, kterej alespoň jednou v životě imitoval snad každý z nás, abych nezapomněl včas vystoupit. "Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají. Příští zastávka ..." no znáte to...

Čas strávený cestou vlakem si krátím čtením, abych ho zas tak úplně nepromrhal. Čas je totiž asi ta nejdražší věc kterou na tomhle světě máme. Život je jen cizí měna s vyšším kurzem, kterou si při každých dalších narozeninách na směnárnách za "čas" vyměňujeme...

V metru a v autobuse potom poslouchám beaty ze svého iPodu. Jo, mám rád HipHop a Rap, je to moderní druh poezie a životní styl symbolizující svobodu, který si moc vážim, protože to právě ona zdá se být takovou příjemně kladnou inflací, zvyšující cenu těch dvou měn - "času" a "života".

Zatímco mi do uší buší "beef" a já se nechávám nevědomky unášet na populárně moderní vlně, pozoruju lidi kolem sebe a zkouším hádat, nad čím asi tak přemýšlí. Někteří si toho ani nevšimnou, jiní zas zachytí můj pohled, jako kovbojem vržené laso, ale většinou jej hned zase pustí. Mladík, kterého jsem ten pátek "lasoval" jej všach chytil pevně a nepustil. Jeho kaštanově hnědé oči ulpěly na mých rozšířených zorničkách a ten přímý pohled mnou prostupoval jako proud řeky. Tak klidně příjemně a zároveň dravě. Najednou jsem to nebyl já ten "kovboj", co vrhá lasem po druhých. Byl jsem lapen a v rozpacích, ale pohledem jsem neuhnul. Mohlo mi to být nepříjemné, ale nebylo. Jestli máte pocit, že tady mluvím o jiskřivém pohledu mezi dvěma gayi, tak jste vedle jak ta jedle!

Ten "mladík" byl tak v mém věku. Jeho nakrátko střižené vlasy dokonale ladily s barvou jeho očí a dohromady tak zvýrazňovaly jeho zsinalou pleť, na které se odráželo červené světlo z digitálního ukazatele stanic, zavěšeného pod stropem autobusu. Bělmo jeho očí mělo papírově bílou barvu, tak dokonale čistě bílou, že byste snad ani pod mikroskopem nenašli jedinou žilku. Ty oči byly však nezvykle lesklé. Na první pohled byste si mohli myslet, že se mu snad do nich derou slzy, a že "mladík" každou chvíli propukne v pláč tak mocný, že se mu slzy budou kutálet jako perly po bledých tvářích do klína. Ale jemu se nechtělo plakat, on už plakal. Někde hluboko za těma upřímnýma očima kaštanově hnědé barvy. A slzy jako vodopády stékaly zpod jeho horních víček po sítnici a utápěly se pod dolními víčky.

Déle už jsem ten pohled nemohl snést. Nešlo to. Pod tíhou ostychu jsem sklopil oči a zrak mi sklouzl někam k podlaze autobusu č. 188. V tom pádu se však stačil zachytit na jeho nohách. Byly zkroucené jako dva paragrafy a chodidla měly v kotnících ohnuté do pravých úhlů. Podrážky bot se mu tak mohli spojit, jako když si v obchodě kupujete boty, hledáte druhou do páru a když jí najdete, porovnáte spojením podrážek, jestli jsou obě boty opravdu stejné velikosti. Zíral jsem na ty boty s pusou otevřenou dokořán, jen jakoby někde v dálce jsem vnímal slova "...takové jako ty kopu do prdele z rozběhu...", bušící mi do uší ze sluchátek mého iPodu a nedokázal jsem v tu chvíli myslet na nic jiného, jestli ty boty někdy ve výrobně nebo v obchodě tušily, že se NIKDY neproběhnou ranní rosou, že NIKDY nešlápnou do kaluže nebo do hovna, že NIKDY nezakopnou, že NIKDY neuklouznou po náledí, že NIKDY nezanechají svou stopu ve sněhu, že budou jen "líbat" podrážkou podrážku té druhé, vnější hranou položené na stupačkách invalidního vozíku...

Nezpustivše zrak z těch bot, nahmatal jsem v kapse svůj iPod. Na displayi bylo 9:03 a já měl být v práci nejpozději v 9:30. S iPodem v ruce, vystoupil jsem z autobusu, zavřel oči, a jen přivoněl k tomu krásnému, slunečnému ránu, kterého jsem si pro stereotyp až do té chvíle nevšiml. Ještě jsem se otočil, abych na pár vteřin zachytil ten známý pohled kaštanově hnědých očí, než se za bzučivého zvuku dveře autobusu zavřou a "mladík" mi zmizí z dohledu. Pohled, který jsem očekával jsem ale neviděl, vystřídal ho pohled spokojenosti a štěstí. Viděl jsem to mladíkovi v ještě před chvílí zsinalé tváři, která teď už zářila úsměvem. Ten úsměv jsem opětoval a ještě přikývl hlavou na rozloučenou. Sdělení bylo předáno.

Vystoupil jsem schválně o stanici dřív, než jsem původně zamýšlel a byl jsem připraven zakopávat, šlapat do hoven, skákat přes kaluže, klouzat se po náledí a zanechávat svoje stopy všude a nejen ve sněhu. Na iPodu, který jsem ještě svíral v ruce jsem vyhledal Music/Artist/PSH/Repertoár/Hlasuju proti, potvrdil "play" a v duchu se vysmál všem, kdo tvrdí, že "vinil" je mrtvej.

Vystoupil jsem o stanici dřív a zbytek cesty ušel pěšky. Proč? Pro VŠECHNY slunečný rána, pro VŠECHNY "mladíky" na vozíčku a pro VŠECHNY páry bot, které NIKDY "nepolíbí" zem, pro vás, pro mě. Prostě jen tak, pro radost z chůze...

18 názorů

Poem
18. 03. 2007
Dát tip
Heleď Korálo, já jsem taky rád:) dík a měj se krásně, piš básně, povídky, horory, ukolébavky, co chceš... P

Korála
18. 03. 2007
Dát tip
Aha, to tam nemělo bejt dvakrát... Já jsem dala pak zpátky a vono se to taklenc tentononc. Proooomiň. A eště teď píšu další zbytečnou zprávu, čímž jich tady ode mě bude vlastně čtyři, no, jsem ráda.

Korála
18. 03. 2007
Dát tip
Já nemám ráda horory...! Páč se pak děsně bojim eště tři sta let. Spíš jsem to myslela tak, že si asik dokážu představit pojatý to stejně, ale tak nějak zaujímavějš, hno.

Korála
18. 03. 2007
Dát tip
Já nemám ráda horory...! Páč se pak děsně bojim eště tři sta let. Spíš jsem to myslela tak, že si asik dokážu představit pojatý to stejně, ale tak nějak zaujímavějš, hno.

Poem
18. 03. 2007
Dát tip
Inu, co člověk, to názor... Taky mám rádši horory:)

Korála
18. 03. 2007
Dát tip
Myšlenka se mě zaujala rozhodně víc než ten způsob, jak to bylo napsatý.

Poem
04. 03. 2007
Dát tip
dík, brou

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
až zaostřím zrak, který je teď festovně rozostřenej, tak se mrknu na další dílka :) teď ti jen popřeju dobrou noc a jdu... jdu!

Poem
04. 03. 2007
Dát tip
kdepak, na to mě nelapíš! takový to: "dám ti tip, ale změň tohle nebo tamto", no určitě víš o čem mluvim... neber si to osobně, vim žes to myslel jinak. budu rád, dyž si přečteš i pár jinejch mejch věcí. měj se...

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
kdepak... nechej to tak... já tě jen škádlil :)

Poem
04. 03. 2007
Dát tip
Díky, díky všem. Za kladný i za záporný kritiky. Kili to nevyčítám, mě kolikrát odradí dlouhej text, aniž bych si přečet první řádku, takže to chápu:) Wiski, dík za názor. Si piš, že si budu psát, co budu chtít, je to jak řikáš "moje slovo" a jen doufám, že bude mít dycky aspoň trochu váhu... a rejpaly si rád vyslechnu. Stojí mi za to, i dyž si přečetli třeba jen dva odstavce, pořád je přečetli... Alojs, dík za tip, ale tu změnu kategorie si budu muset eště rozmyslet, protože v seznamu kategorií "sdělení" prostě neni a tak si myslim, že je jedno, co v tom řádku je napsaný, mnohem důležitější je v tomhle případě ten řádek s názvem "upřesnění kategorie"... ještě jednou díky, mějte se fajn a zkuste to někdy, myslim, užít si aspoň jeden krok z té spousty kroků, které za den uděláte, zkuste na chvíli zavřít oči a uvědomit si, jaké máte štěstí, že vidíte. nevim, jestli to teď zrovna nezní "vyumělkovaně", ale...

Alojs
04. 03. 2007
Dát tip
kili, ono není dobrý odsoudit text na základě toho, o čem se v něm píše (resp. co se v něm zmiňuje). A navíc - tady to vskutku není o Hip hopu. ... danej textík není pravou povídkou, ale vskutku oním sdělením, dost možná úvahou. Myšlenka je fajn, stejně jako ostatní jsem se ztotožnil s "pozorováním cizích lidí". ... co mě těšilo ještě víc - perfektní forma (tolikrát zmiňovaná vyumělkovanost mě minula). Takřka bezchybně napsané, příjemně se to četlo... klouzalo to jako po másle. Dám ti tip a doufám, že změníš kategorii :)

Poem
04. 03. 2007
Dát tip
díky:) a v tom slově - "hustovostronuda" sou dva slangový superlativy, takže to neni špatný...:))

Fairiella
04. 03. 2007
Dát tip
jako hustovostronuda... :-/

Jade
04. 03. 2007
Dát tip
prilis casto opakovany slovo iPod. nechapu proc, trosku to kazi dojem a odvadi pozornost od toho podstatnyho. jinak asi vim, o cem mluvis, taky si cesty MHD rada kratim pozorovanim lidi. je to vlastne celkem dobre napsany, ale na muj vkus mistama trosku moc vyumelkovany...

Poem
04. 03. 2007
Dát tip
v pohodě. co člověk, to názor... ale o tom to nebylo a pointa je jinde...

Kili
04. 03. 2007
Dát tip
Stačilo mi přečíst si, že »HipHop a Rap je moderní druh poezie« a stačilo, promiň... :-(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru