Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Peha- Deň medzi nedel´ou a pondelkom

07. 03. 2007
1
12
2152
Autor
Lucass

Recenze posledního alba slovenské skupiny Peha.

Peha- Deň medzi nedeĺou a pondelkom

 

            Dobrých poprockovýh kapel je velmi málo. V Česku stojí za zmínku snad jenom Kryštof a Chinaski. To je docela málo. Naštěstí máme na východě jako záchranu SlovenskoJ A právě tam v dubnu 1997 vznikla kapela Peha čítající 5 členů. Po 2 letech jim vyšlo debutové album Niečo sa chystá. My se dnes podíváme na zoubek jejich poslednímu počinu.

            Deň medzi nedeĺou a pondelkom je čtvrtým albem Pehy, pro mě je však premiérové. Po poslechnutí tohoto CD se však vrhnu i na předchozí 3, neboť Peha je přesně to, co jsem hledal. Za vším hledej ženu. Toto pravidlo platí i zde. Frontmankou a zároveň jedinou ženou v kapele je Katarína Knechtová. Když Bůh naděloval lidem zlato do hrdla, tak Kačce to tam snad vozily náklaďáky. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Ano, přiznám se bez mučení, mám slabost pro slovenštinu v ženském podání. Tento jazyk zní jemně, jako rajská balada a u zpěvu to platí dvojnásob.

            Základním kamenem úspěchu, kromě již zmíněného výborného projevu sličné Kataríny, jsou chytlavé písničky. Singl Za tebou znáte určitě z rádií a víte tedy, o čem je řeč. V podobném rytmu se nesou všechny písničky, vyjma tří. Spomal, Tienohra a Bolo je a bude jsou totiž pomalejšího rázu. Spomal je dokonce hrána na klavíru a na koncertech je to takové Katčiné sólo. Navíc si asi nejvíce u této písničky vychutnáte její překrásný hlas.

            Někdo by mohl namítnout, že písničky jsou si velmi podobné, opakuje se zavedený a hlavně úspěšný princip, přičemž chybí jakékoli experimentování. (Mimochodem- Experiment je název předchozího alba Pehy.) Já však říkám- no a co? Co si kritici představují? Každou písničku jinou? Proč měnit něco, co je úspěšné? Peha- ďakujem! Jen tak dál!

 

Lucass

 

84%


12 názorů

fantom666
17. 03. 2007
Dát tip
Pehu poznám uz 10 rokov.Od kedy Katarína Knechtová odišla z IMT smile a ich prvé demo hrali v radiu KIKS.(dokonca poznám aj IMT smile ešte ked tam spievala).Je zaujímavé, aký skok dopredu spravila.Už vtedy som tušil že PEHA ma na to aby "slavila uspěch".Skúste si vypočuť skladby z IMT smile...(album sa volá VALEC)

Fouckault
15. 03. 2007
Dát tip
to je hrůza recenze, ani slovo o textaři a spolupracujícím básníkovi (Vlado Krausz) rozbor textů, jazyka, prostě nic.. recenze dobrá tak do Brávíčka :-(

Lucass
11. 03. 2007
Dát tip
Celkem arogantně? Můžeš být konkrtétnější? Neúpovažuju se za žádného literárního umělce, ale nechápu, proč to čteš?!:-)

Jade
11. 03. 2007
Dát tip
Lucass me skoro az rozciluje svym necitem pro text a klišovitejma vyrazama a tim, jak - celkem arogantne - reaguje na kritiku. Všechno, co pise, mi pripomina slohovy cviceni prumernyho stredoskolaka...

Alojs
10. 03. 2007
Dát tip
už to funguje :)

Lucass
10. 03. 2007
Dát tip
Aha. To já nedělám. Napsal jsem 3 hudební recenze (což mi připomíná, že bych tady ještě mohl dát tu třetí) a psal sjem to stylem- X-krát poslechnout album, úvod o interpretovi, skladby, můj názor, resumé. Cos e týče těch avíz- díky, že jsi mi to řekl. Vůbec jsem nevěděl, že to takto funguje! Snad jsem to te´d pochopil správně:-)

Alojs
10. 03. 2007
Dát tip
aha... já myslel, že jsi mi neodepsal, že jsi mé kritiky neregistroval a ty jsi mi jen neposlal avi (musíš mě dole vybrat v seznamu, abych věděl, že jsi reagoval :)). četl jsem si znova tvé hudební recenze. Možná bych ti doporučil následující postup. Poslechnout si několikrát album (to je samozřejmost), vytáhnout si papír, sepsat všechna pro a proti, následně ty "spolu související" seskupit svorkama a podle toho vystavět odstavce (přičemž se zkus více zaměřit na textovou stránku, bohatost zpívaného, hudební motivy, případnou odlišnost jednotlivých songů...). Na druhou stranu... já napsal všehovšudy 3 články na hudbu (jen jako pokus) a v Bazooce mi řekli, ať se raději věnuji filmu :) no... nicméně zkus více zpestřit odstavce a seskupit je tak, aby se v jednom úseku nemíchaly dvě odlišné věci. jestli mi rozumíš ...

Lucass
08. 03. 2007
Dát tip
to Alojs: Bende je super, z českých zpěváků ho můžu asi enjvíc. Mám taky obě jeho alba, druhé jsem však ještě neslyšel. Asi to napravím a udělám další recenzičku. Ptž ale ulítávám na Keanech, tak nejdříve budu psát o nich. Btw- vím, že to nejsou čistokrevné recenze. Jsou to takové minirecenzičky, já vím:-))

Alojs
08. 03. 2007
Dát tip
u nás je poprockových kapel dost. bez mučení se přiznám, že nemusím velké bandy hrající minimalistickou muziku (Divokej Bill). Ale co třeba Petr Bende? Mám doma dvě jeho alba a zní na poměry české hudby (a vůbec na poměry rychlokvaškovských superstar) víc než dobře. recenze je minirecenzí. dobře se však četla. byť jsou některé tvé názory zvlášní (kritik by neměl tolerovat jednolitost songů - popřípadě jí tak snadno opomíjet). ale fajn věc. odstavce vykazují jistou koncepčnost (byť častěji načrtáváš a do hloubky se nenoříš).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru