Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O vzniku Království spravedlivých

08. 03. 2007
9
32
3634

Nedávno jsem tady slíbil pohádku. A slib je slib. Je to kousek z nikdy nedopsané knihy pohádek.Snad poznám, jestli má smysl pokračovat... Když tak to zase smažu, mám v tom praxi :-)

Širbádovi, poté co splnil svůj hlavní úkol, byla přidělena obzvláště krásná a prostorná lampa, a jal se klímat věky věků, než se najde někdo, kdo bude potřebovat jeho pomoc. Měl ale jedno privilegium, jednou za sto let mohl z lampy vylézt sám z vlastní vůle a projít se po světě. Tak se i stalo na sklonku dvacátého století, kdy už jeho příbytek působil v jedné kanceláři jako ozdoba.
Toho dne Širbád procitl ze snu jinak než obvykle …byl celý natěšený: Tak dnes mohu já sám… A šup, už byl venku. A jal se prozkoumávat místnost, ve které se nacházel. Když se dosyta nadivil všem zázrakům moderní techniky, objevil příruční bar a v něm láhve s různobarevnými tekutinami a vůněmi. Zkusmo ochutnal z jedné, pak z druhé, nu a tak nepřestal, dokud nevypil vše, co zde bylo. K ránu, poněkud škytaje a lehce nesoustředěný, začal hledat lampu, do které by se vrátil. Lze se divit, že zabloudil?…A tak svítání ho zastihlo sladce spícího v mušličce telefonu.
Ráno když přišel majitel kanceláře do práce, první co udělal, hned zatelefonoval své lásce. Byl totiž zamilovaný a tak to znáte, samé ťuťu ňuňu a zlatíčko srdíčko, no a na konci zazněla osudová věta…a posílám pusinku !!
Širbád, přes opar alkoholu, jednoznačně pochopil svou úlohu.
Je džin a právě jeho příbytek někdo třel svou dlaní ..a zadal mu úkol. Tedy je na něm, aby jej splnil. I vydal se na cestu.
Věděl přesně, na kterou tvář ten polibek patří, jen jednu chybu to mělo, v tom království byly telefony v dost velkém nepořádku - a to byla chyba.
To zjistil hned poté, co opustil káblíky a vypadl ven na zem v Nůmu, nikoliv v Aršůtu, kam měl namířeno.
Co to… vždyť tady má být ONA… já jsem asi zabloudil. Ale protože to byl statečný džin, dbalý své povinnosti, rozhodl se, že půjde tu pravou tvář hledat. Ráno ho zastihlo už poněkud unaveného, a taky trochu zaprášeného, jak bloumá po Nůmu a marně se pokouší najít tu jedinou slečnu, které patří.
A tak ho také zastavil policejní úředník a přísně se ho zeptal:
„Co zde děláš?... A kdo vlastně jsi?“
„Hele drábe, já jsem džin, mám kocovinu a bolí mně hlava a jsem unavený a naštvaný . Mám tady doručit polibek, a to taky udělám. A nezacláněj.“
„Doručit polibek máš jooo?? No tak mi ho ukaž.“
Nu tak tedy džin přivřel oči a na zarostlou tvář smrdící žluklým olejem vlepil pusu jak trám.
„To že je polibek? Ty lžeš!!! Polibek já znám , každý večer, už více než třicet let dávám polibek své manželce na dobrou noc, a ta má pusa vypadá úplně jinak. Rozhodně není tak sladká a vroucí jako Tvoje. Jestli nebudeš spíše lhář…a kdo lže, ten taky krade!!!
A půjdeš se mnou na stanici.!!!“
A tak se milý Širbád ocitl na policejní stanici, a protože pořád tvrdil, že JE džin, skončil na psychiatrii.
Na pokoji, kde byl přijatý, ležel i pekař, který měl být hned druhý den propuštěn.
Ano nepletete se , byl to ONEN pekař z předchozí kapitoly.
Ten když poznal, jak sladký polibek džin nese, hned ho napadlo, jak by se toho dalo využít. Vyptal se ho proč tady je, a hned povídá :
„No vždyť já tu slečnu znám, bydlím kousek od ní, jestli chceš, tak tě k ní zavedu. Zítra ráno se prostě jen zmenšíš a já tě vynesu v kapse za Tvou paní.“
A jak si řekli , tak se i stalo.
Ovšem proradný pekař hned jak přišel domu, začal zadělávat na těsto. Džin ho chvíli netrpělivě pozoroval a pak řekl:
„Víš pekaři, já vím že máš moc práce, ale nutně musím za svou paní....prosím, prosím, pospěš si".
Ale místo toho aby zrychlil tempo, se ho pokusil pekař chytit a nacpat do díže jako sladící přípravek. Ale to se spletl…Zahřměly hromy a blesky začaly létat po celé pekárně. A když se to kolem rozjasnilo, tak náš pekař na scéně chyběl a stroje zpracovávaly divnou krvavě rudou směs.
Ovšem je nutné říci, že masové taštičky byly toho dne prodávány obzvláště pikantní.
Ale každý kdo je jedl, měl pocit že z velké dálky k němu někdo promlouvá a hřmí a káže o zkáze a lidské proradnosti a zlolajnosti. A pojala ho taková úzkost, že nikdo z nich již nikdy,ale opravdu nikdy neublížil ani mouše.
A tak to království proslulo jako Království spravedlivých.

A náš džin opět pokračoval ve své cestě, ale to už je jiný příběh.

32 názorů

Náááhodou, pohádka je přísně realistická a skoro až čítankově mravoličná, takové věci se ději dnes a denně. Sežraný pekař , pochodující polibky , nemytí policajti - no prostě samá poezie všedního dne.:-) Děkuji Mylenko za nevštívení a típnutí.

Marcela.K.
10. 07. 2007
Dát tip
No to je děsný! Sežrat pekaře! A kdo ty masové taštičky...pikantní...asi upekl, žéé?! Kulhá to jako všechny pohádky...a je to skoro tak hnusný jako ta o Červený karkulce, sadisto ;-))) T*

Teeeeda...ten džin toho měl prochlastat víc? Víš jak by mu bylo špatně? :-)

A o tom je dilektika :-)

pacajda
22. 04. 2007
Dát tip
brrr - nemohl bys toho zláka potrestat tak, aby se z konzumentů nestali lidojedi a ještě je právě tento čin "pospravedlnil"? Jinak mě to moc zaujalo!

schizandra*
25. 03. 2007
Dát tip
...? (:D))

Nenepíši Nedochůdče. Jen hezky poděkuji za návštěvu a típnutí. Přijď zas,potěšíš mne.:-)

fajo
14. 03. 2007
Dát tip
;-) uz sa tesim na dalsie dielka!!

Fajo...já se červenám:-)

fajo
14. 03. 2007
Dát tip
ak su aj ostatne rozpravky take dobre,jednoznacne to ma zmysel!;-) *

:-) Děkuji za návštěvu a tip Palíno.

palino8
13. 03. 2007
Dát tip
hehe, no, rozprávka..."rozprávka"... ale tiež som sa chystal na tie dve zmazané veci, práve dnes ;)

:-)

dobre, už som vytrúbila a vysmrkala všetky soplíky, takto aha...smrk, smrk;)

Nebuuul . Pojď já ti utřu očka. táák, a ještě kapesník a pořádně zatrub ať mají sloni radost :-) Vidíš, už je líp:-) Já jsem v té minulé moc mentoroval a radil , to je nanic.Tak jsem to smáz.Předělám ji, učešu vlásky a vyměním bagančata za slušnou obuv. Teprve pak ji pošlu zpět mezi lidi...

sa teším;) a prečo si vymazal práve to, čo som šla čítať? smrk, smrk?

Příště bude pohádkovější , já se polepším Smíšku .

au...záver už nie je rozprávkový...mne sa záver nepáči...a predchádzajúce diely si vymazal:´(

Čertínku , ty rád drsňáské příběhy? Já jsem myslel že těch máš v pekle dost a dost. A děkuji za návštěvu a noblesu. :-)

martinez
09. 03. 2007
Dát tip
moc rádo se stalo :o)

Děkuji za podporu Martinezz :-)

martinez
08. 03. 2007
Dát tip
tak masové taštičky škrtám ze svýho jídelníčku... jinak se mi to líbí * ale to před po a kolem bych taky ráda četla ;o) (já ti sem taky dala pohádku celou...)

:-)

Dvěstašede? no to neblbni - já tipovala 180! :))) už proto, že miluji vůni santalu, zlatopomerančový slavíček mi před lety přestal líbezně zpívat a umřel /že jsem se bála, aby neumřel hlady/ no a ta rosa - bez ní to v poezii už vůbec, ale vůůůůbec nejde!!! Moc ráda jsem poznala Širbáda :)))

Ta pohádka je součástí celé knihy. Onen pekař byl zlotřilec který vystupoval v předchozí pohádce.Tehdy zlo zvítězilo / prostě je to ze života :-)/, aby bylo v následující kapitole potrestáno. Celou tu knihu měla spojovat postavička Širbáda ,džina vytvořeného z dřeva santálového , slavičího zpěvu a rosy . Vzhledem k tomu že byl vytvořen aby pomohl postavit Tadž Mahal, tak známe i rok jeho narození 1629.Ale potěšíš ho když mu řekneš že vypadá nejvíce na 260.. .je to trochu ješita ,ale jinak dobrák od kosti a pro lidi i jiné tvory by se rozdal...

Akorát mi prosímtě není jasný, ze který kapitoly se tam dostal ten pekař :)))- pokud je to ze dvou výňatků, mělo by se to trochu oddělit, asi :)))

Jsi anděl Jarmilko . A děkuji za típnutí.

ty Tvoje konce! ach jo...z pohádky do horroru - brrrr! ale pointu to má :)))***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru