Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Six Feet Under Vol.2: Everything Ends Soundtrack

13. 03. 2007
2
3
1378
Autor
marge

I'm gonna put it six feet under(ground)...

Six Feet Under Vol.2 : Everything Ends Soundtrack (2005)

Six Feet Under (u nás uváděn pod názvem Odpočívej v pokoji) je americký seriál z produkce HBO, který ve své kategorii patří k těm absolutně nejlepším. Vše se točí kolem rodiny Fischerů provozující pohřevní ústav; nejedná se však o nic tak tragického. Seriál je protkán vkusným černým humorem, spoustou absurdně zábavných situací a také ojedinělou propracovaností a uvěřitelností postav. Zkrátka jedna z mála věcí v televizi, která stojí za to. Má takovéhle povedené dílko i stejně kvalitní hudební kulisu?

Everything Ends je v pořadí už druhým soundtrackem Six Feet Under, na tom prvním se podílela taková jména jako Stereo Mcs nebo Zero 7  a protože měl úspěch, dočkali jsme se pokračování.

Vol.2 otevírá klasika Niny Simone Feelin' Good, skvělý začátek. Poté na řadu přicházejí mnohem novější záležitosti- zpěvačka Jem sice jentak prošumí, příjemný pop song francouzké kapely Phoenix s názvem Everything Is Everything vás ale jen tak nepustí. Six Feet Under je však, i přes své komické sklony, hlavně seriálem o smrti, a tak se ke slovu musí dostat i mistři melancholické atmosféry- Coldplay s jejich A Rush of  Blood to the Head ze stejnojmenné desky nemůžou zklamat, britské modly Radiohead s Lucky jakbysmet.

To už se ale kvapem blížíme ke třem vrcholům tohoto alba. V písničce Transatlanticism, kterou má na svědomí americká indie-rocková kapela Death Cab For Cutie, se snoubí melancholie s hravostí, a to možná chrakterizuje Six Feet Under úplně nejlépe. The Arcade Fire by zase probudily deprese i v tom největším optimistovi, a pokus ještě stále nejste úplně emocionálně vyčerpaní, australská zpěvačka Sia vás definitivně položí. Její píseň Breath Me zazněla v  závěrečných okamžicích celého seriálu, což ještě podtrhuje její sílu. Kdo neviděl, nepochopí, ale i přes neznalost seriálu vám tahle písnička bude připadat krásně smutná.

Everything Ends má však i své mouchy. Kromě zmiňované Jem by mi zde rozhodně nechyběli Interpol (ač je to jinak moje oblíbená kapela!), protože Direction je po všech stránkách hodně slabá skladba. A takovou Bebel Gilbertono s jejím tuctovým latino-popem pravidelně přeskakuju, tohle se do nálady alba totiž opravdu nehodí.

Celkově je soundtrack až na pár výjimek zdařilým mixem starch soulových hitů a současné špičky rockové muziky. Nemusíte vidět ani jeden díl Six Feet Under, nemusíte vědět v jaké scéně ta či ona píseň zazněla. Toto je velmi silná kolekce skladeb i pro ty, kteří  "neodpočívají v pokoji".

Moje hodnocení: 80%

 

Skladby: Nina Simone - Feeling Good, Jem - Amazing Life, Phoenix - Everything Is Everything, Coldplay - A Rush Of Blood To My Head, Sia - Breathe Me, Radiohead - Lucky, Irma Thomas - Time Is On My Side, Bebel Gilberto - Aganjú (The Latin Project Remix), Interpol - Direction, Caesars - (Don't Fear) The Reaper, Death Cab For Cutie - Transatlanticism, The Arcade Fire - Cold Wind, Bonus Track: Imogen Heap - I'm A Lonely Little Petunia (In An Onion Patch)


3 názory

Alojs
14. 03. 2007
Dát tip
ještě dodám ke kritice. Při korekci tvého článku jsem narazil na spoustu chybějích písmenek ve slůvkách, opakující se terminusy-technikusy a na občas ignorovaný správný slovosled. na to si dej majzla. Jinak je jasné, že teprve začínáš a že žádný učený z nebe nespadl :)

Alojs
13. 03. 2007
Dát tip
má to hlavu a patu, a kdyby se trochu více rozčlenily jednotlivé věty (někdy je místo čárky vhodná tečka) a více se propíraly jednotlivé songy(čímž teď nenarážím ani tak na Odpčívej v pokoji, jako spíše na předchozí tebou recenzované album), bylo by to good. Přesto všechno. Recenze je to vcelku povedená. Když na tom ještě zamakáš, nic nemůžeš zkazit. Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru