Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Do boje

13. 03. 2007
5
7
1063
Autor
-vlk-

Cínový vojáček se motal bitevní vřavou života. Nebyl tak hloupý, aby uvěřil v zájmy, které měl hájit, a tak nemlátil kolem sebe hlava nehlava jako ostatní.. Chtěl jen přežít. Bylo toho tak málo, co mohl ovlivnit a on se zoufale snažil využít svých nicotných možností. Byla až směšná ta jeho tvrdošíjná zarputilost: dostal ránu, upadl, vstal, šel dál. Pořád dokola. Mocní se z bezpečí svých pozic pobaveně smáli jeho počínání. Voják, který neútočí, jen se brání a přitom se snaží jít stále dopředu. Do jejich smíchu však zazníval tón mučivé nejistoty ze smysluplnosti jejich přepychem vycpaných životů. Pravda, ne do smíchu všech, jen těch se zbytkem mozku a soudnosti. Všichni do jednoho mu však v skrytu duše záviděli, tu sílu vstát, to že má za čím jít. Něco tak cenného.

Než noc vystřídá den

než prodere se tmou

světlo za vozem

mlha přede mnou

 

A cesta daleká

a dětské slzy v ní

tam nikdo nečeká

lež těžko uklidní:

 

Že uteče to zas

že je to pár dní

že nahradit jde čas

bez vás strávený…

 

Ta cesta má snad směr

však smysl postrádá

dostaneme kvér

to král si vyžádal

služebníků svých

 

Pár dalších figurek

na pole mocnějších…

 

Místo noci den

však temno zůstává

vláda rozumem

se zřídka spoutává

 

Teď v duchu poprosím

ať zachovám svou tvář

a místo modlitby

otevřu svůj snář…


7 názorů

Kosatka
01. 05. 2007
Dát tip
Líbí se mi:)

Kosatka
01. 05. 2007
Dát tip
Líbí se mi:)

-vlk-
14. 03. 2007
Dát tip
Senior: jedno by mě zajímalo, z čehože usuzován možný potenciál ke zlepšení:) Jinak bajle čili sardel mi nevadí, neb žijeme každý v jiném světě. a oprava: asi bylo myšleno podpodpodpodprůměrný kus:))))))))) (nepodprůměrný by bylo vlastně nadprůměrný a pak by to muselo být v nejhorším za 2!!!) CRaerassy: pravda - bylo na zvážení, zda prolog ano nebo ne... a z vlastní zkušenosti vím, že na delší text musí být nálada, čas a tak dál, a je jasný, že ne každému to sedne, ale díky za kritiku :))) Muamarek: díky moc za báseň - přesně o tom to je (ta moje byla z vlaku, cestou na služebku, kdy mi bylo neveselo, truchlivo a útěchou mi mohl být leda to, že byly, jsou a budou "služebky" o něco horší ):)) Kaos - díky moc

Kaos
14. 03. 2007
Dát tip
mě se to moc líbí.. *t* je to povedeny..

Muamarek
14. 03. 2007
Dát tip
Tak to já se nenudil :-))) Vidím je, jak se trmácejí, jak, aniž vědí, pochodují, jiní o nich rozhodují, aniž chtějí, krvácejí. Mnozí už se nevracejí, zůstavají kdesi v poli, kde už nic je nechlácholí, a jak čas jde, zvolna tlejí... Mne to oslovilo a líbilo se * Muamarek

Craerassy
13. 03. 2007
Dát tip
víš, když se čtenář nudí, nedočte do konce a já se tu nějak neměla čeho chytit

SENIOR
13. 03. 2007
Dát tip
Příběch je to jistě jakoby pohnutý, ale básen je o něčem jiném než si hrát na vojínky. V dílku nevídím kouska přidané hodnoty autorního poetyčna, kouska nepodprůměrna jakoby.. Mohl bych nehodnotit, ale snad ma autor v sobě jakoby trochu ppotenciál ku zlepšennu. Takže 5.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru