Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zastavení

Výběr: Milly
14. 03. 2007
5
26
2419
Autor
Sybian

Gravis se zastavil a naslouchal kapkám potu na kůži, pradávno oschlým. Nebylo důležité vědět proč a bylo zbytečné ptát se kdy a kde. Zbytečné otázky, snad takové groteskně lidské. Ony šeptaly tiše a stále dokola ta svá podivná moudra.

Zatřesou pamětí
sandály v písku.
Hřeje, snad až pálí.
Ne příliš,
aby rozetnul kůži zevnitř.
Ne málo,
aby led zavřel písmena
připsaná v časech souvislostí
do hrudi.

Někdy se zastaví
a kolem je to cizí.

Oni se potkají
jednou,
znovu. 

Vím to, příteli.

Pokrčil rameny, naklonil hlavu na stranu, usmál se a vykročil dál. Znovu překračoval kameny, znovu se vyhýbal větvím mrzutých stromů. Jen ten úsměv mu ještě chvíli zůstal v očích.


26 názorů

datum mě zmátlo, přehlídla sem rok a těšila se na novinku... nu což, odcházím jako spráskaný pes... tip už nechat podruhý nemožu :o)

palino8
05. 11. 2007
Dát tip
pekné

Sybian
03. 11. 2007
Dát tip
Milly, dekuju. ) G.

Milly
01. 11. 2007
Dát tip
Už jsem tady! :-) Je to nádherný... čtu pořád dokola..... líbí se mi moc mý významy....... -t- -V-

alina
23. 09. 2007
Dát tip
......stále prapo....! :)

martinez
02. 09. 2007
Dát tip
díky pane, ste gentleman...

Sybian
02. 09. 2007
Dát tip
se taky preklepava"," .... zvlast kdyz jsou hned vedle sebe, zeano )

martinez
02. 09. 2007
Dát tip
jé, tys pochopil aj moje ",yslet"... seš mimořádně vnímavej :o)

Sybian
02. 09. 2007
Dát tip
diky )

martinez
02. 09. 2007
Dát tip
poslala mě sem Leenai... a já su poslušná... občas... tohle je zvláštní... každej si může ,yslet co chce... myslím si tedy... :o)

alina
13. 08. 2007
Dát tip
Trvám si na svém prapo- ............. inu tak :)

Sybian
10. 08. 2007
Dát tip
Prapodivnej nebo divnej? Prapodivnej je lepší, to je fakt. A pročpak?

alina
09. 08. 2007
Dát tip
.... zvláštní .......... jsi pro mě prapodivnej oříšek... forever.... Sybiane ..... *!

Sybian
21. 03. 2007
Dát tip
No ano, dyk to je prece z Lexikonu )))

Sybian
20. 03. 2007
Dát tip
Ano ano, princip vzpominek je stejny - soubor vjemu zachyceny smyslovymi organy v minulosti, ulozeny v pameti, vybavujici se pri ... treba zastaveni se na moment. Souhlasim ))

Sybian
16. 03. 2007
Dát tip
Jake zastavky, pekelnici? Dyt mi z toho delate mestskou hromadnou dopravu :o) Lakrovova, tedy ja jsem v te prvni skupine, tudiz presvedceny o sve vyjimecnosti. A doporucuji to kazdemu, on je totiz uplne kazdy vyjimecny ... tady vsude kolem i jeste o neco dal, az za obzorem na druhe strane. A teprv jak je ti jasna a zrejma tvoje vlastni vyjimecnost (nezamenovat prosim s nadutosti), prijde ti to uplne k smichu. Vsechno to snazeni se o uznani druhych. Uz ho pak vubec nepotrebujes a venujes se v zivote s ulevou rozumnejsim zalezitostem. A peklo? Co se da nazyvat peklem? Jsem rad, ze nemohu nic ze sveho zivota nazvat peklem, anzto si pod tim predstavuji neco skutecne nesnesitelne desiveho, bolestneho a kruteho. A jiste jsou lide, kteri opravnene mohou rict, ze vi, co je to peklo. Uz prave jenom z ucty treba k jejich utrpeni bych si nikdy nedovolil pouzit v souvislosti se mnou samotnym slovo peklo. V jejich ocich bych byl tim, ktery rozhodne nevi, o cem mluvi. A snad jenom dodatek jeste maly. Tady to vyse uverejnene, je jen jakesi zastaveni, vzpominka a ... a to staci. Stejne ji neznate :o)

Lakrov
14. 03. 2007
Dát tip
Každého může povzbudit něco jiného. Někoho pocit lehkosti a jiného vědomí nesmírné tíhy. A druhý den to může být naopak. Dokážeme to dopředu odhadnout? Zvláštní odvětví meteorologie...

Lakrov
14. 03. 2007
Dát tip
S výběrem zastávek souhlasím. V textu se zastavovat dá. V životě ne vždy. I hra s ohněm může být uklidňující. Alespoň dokud běží. Když se zastaví nebo vzpomeneme-li si na ni později, může nás uvádět do rozpaků či naplňovat nejistotou. Texty mohou pomoci obojí překonat. Oni se potkají.

Lakrov
14. 03. 2007
Dát tip
Při čtení takovýchto textů mám vždy pocit, že si tak trochu hraju s ohněm. Nahlížím někam, kam se nemá. Pod pokličku, do lednice nebo snad do pekla? O třetí zmíněné možnosti trpím jistotou, že ani neexituje, přesněji řečeno: neexituje vně každého z nás. O to horší pak může být to, co nosíme uvnitř. Spojením několika pekel (smí se tohle slovo vůbec užívat v množném čísle?) dohromady či alespoň navázáním určité komunikace mezi nimi, se kupodivu hrůznost pekla nezvyšuje, ale naopak. Dochází k jeho určitém 'zlidštění', spočívajícím v nalezení, byť virtuálních, spojenců. Obávám se, že každý člověk na světě (neumím odhadnou, platí-li to i pro kosmonauty :-) ) si kousek svého pekla v sobě nosí a chrání jej. Jen je možné, že o něm někteří neví. Třeba proto, že jsou přesvědčeni o své výjimečnosti. Nebo jsou prostě slepí směrem dovnitř. Patříme bohu(žel/dík) [nehodící se škrtněte] k té druhé skupině populace. Clusterujme pekla, ať nevyhasnou. Jinak nás pohltí nicota, připomínající snad špatný den ve vysokých horách. To mi zas něco uteklo...

Milly
14. 03. 2007
Dát tip
Musím se vrátit................

Sybian
14. 03. 2007
Dát tip
Kolikrat je libo, jen zajdi, jen zajdi :o)). A diky.

Lakrov
14. 03. 2007
Dát tip
Cítím v tom cosi tajemného a snad proto, že je teprve ráno, si přeju, aby textu bylo ještě o kousek víc. Ach, ta má časnodenní nedůvtipnost. Zkusím to ještě jednou, později.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru