Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na pokraji snu

18. 03. 2007
5
17
1842
Autor
petrrr

Dobrý den/večer všem. Moc bych Vás všechny prosil o kritiku této povídky. Jen prosím berte trochu v úvahu, že jsem tu nový a že je mi teprve patnáct let. Děkuji za všechny Vaše kritiky a komentáře

Sedím na parapetu u okna ve svém pokoji a koukám se ven. Vločka padá po vločce a jen dopadne, tak zmizí, roztaje se na zemi a zbude pouze kapka vody. Přemýšlím o svém životě a snu, který se mi dnes v noci zdál. Nikdy jsem nebyl tak šokovaný snem, netušil jsem, že sen ve mě může vyvolat takové pocity, jako právě tento. Hned jak jsme večer v posteli zavřel oči, vstoupil jsem do neobyčejného světa snů a trval až do rána. Seděl jsem na parapetu u okna v mém pokoji a koukal se ven na náš dvorek před domem. Sluneční paprsky prosvítily záclony a každý kousek prachu ozářily. V tom se objevil venku na dvorku malý kluk. Měl na sobě záplatované kalhoty a roztrhané tričko a v ruce držel oranžový míč.  Koukal se na mě a já zas na něho. Koukali jsme na sebe a mlčeli. Jak tam stál a jeho stín dopadal až na okraj dvorku, snažil se něco říct, ale nerozuměl jsem mu. Zdálo se, že říká jedno slovo pořád dokola. Z jeho úst jsem odezíral a zjistil jsem, že volá o pomoc. Stále říkal „Pomoc !“. Říkal to pětkrát, desetkrát a pak znova a znova, nakonec se skrčil, zahodil svůj míč a pomalu se ztrácel ve svitu slunce až úplně zmizel. Od tě doby jsem tam seděl u okna a přemýšlel. Sám sebe jsem se ptal, kdo to mohl být a s čím potřeboval pomoc a nebyl to náhodou jenom pouhý sen, ale jak může být sen ve snu ?... Nedokázal jsem to pochopit.
V tom jsem uslyšel známou písničku od Boba Marleyho – No woman, no cry. Otevírám oči
a zjišťuji, že to byl pouze sen, nic víc. Vypnul jsem svůj rádio budík, vstal jsem a sednul si k oknu na parapet. Koukám se ven a vidím, jak vločka po vločce padá a jen dopadne zmizí. Roztaje se a zbude pouhá kapka vody. Přemýšlím o svém životě a o snu, který mě v noci navštívil. Dívám se na dvorek a vidím louži, do které stékají všechny vločky v její blízkosti. Jako lidé, kteří táhnou za jedno , jako všechny lístečky růže, tvořící jednu krásnou květinu. Nikde nikdo – jen kapky, jenž přežily z padajících vloček. Ptám se sám sebe- proč se mi ten sen zdál, je to poselství, pouhopouhá prosba o pomoc, nebo jen sen, který měl takovou sílu, že mě očaroval a vnořil  jsem se do něj a už nikdy nevyplul ? Možná . Otázky se ve mně jen hemžily a já nemohl najít správnou odpověď.
Po dlouhém a dlouhém vysedávání u okna z ničehož nic přestalo sněžit a objevilo se slunce. Hned odehnalo všechen zbylý sníh a vniknul i ke mně do okna, jak kapka vody do louže. Sluneční záření sílilo až zasáhlo i mé oči. Zavřel jsem je a těsně před zavřením jsem ho viděl. Zahlídl jsem toho malého kluka v roztrhaném triku. Hned jsem oči otevřel a pořád tam stál. Rozeběhnul jsem se ke dveřím, otevřel je a utíkal na dvorek. Doběhnul jsem tam a trnul. Přede mnou stojí naprosto ten samý kluk, na kterého jsem zíral ve snu. V ruce drží stále ten oranžový míč. Koukáme tam na sebe a jediné, co jsem dokázal říct bylo : „Sen ?“ . Kluk s míčem kývnul hlavou a zeptal se : „Co je to sen ? Jak víš , co je to sen a co život? Co když všechno , co se teď děje je sen a život na tebe teprve čeká ? Žijeme svůj sen a přitom nevíme jestli je to sen nebo život.“.


17 názorů

johanne
12. 06. 2007
Dát tip
příběh poněkud unylý, pro mě to trochu zachránil konec, i když bylo řečeno, že je trochu klišoidní, má to určitý náboj. to, že slova "co je to sen? atd." říká malý kluk se mi líbí, asi bych to přeformulovala do trochu míň kostrbaté podoby (takhle to vyznívá trochu moc "dospělácky", jak psal parmenides, pateticky a podobně, nedá se tomu věřit). Možná říct to nepřímo, zahalit do do nějakých slov, která by mohl říkat malý kluk, ale smysl aby zůstal přinejmenším patrný. Nápad je podle mě dobrej. Jinak je to skutečně velice těžké a zdlouhavé. Nepiš v prézentu, ten je používán jinak, tady hodně škodí.

petrrr
04. 04. 2007
Dát tip
Moc děkuju za komentář !!! Jak už jsem psal, moc si toho vážím, tak i tentokrát .

jojo, většinou takovéto věci nečtu, ale narazil jsem někde ne tvojí kritiku kde prosíš aby ti byla zkritizována díla, takže: rozhodně jako prvotina je to velice dobré, podle mě... jediné co mi moc nesedí je ten závěr, toto bývá velice často používané téma, i já ho kdysi použil, ale jinak celé to dílo až na ten poslední řádek, ten by chtělo buďto úplně vynechat nebo ho rozvést aby to nebylo tak filosofické, je velice působivé. Jinak jak už jsem napsal, je to zajímavé a ani jako první a ani jako stopadesáté dílo ale jako dílo, kdybys nenapsal že začínáš tak ti zaručuju že si toho skoro nikdo nevšimne. Pěkné a rozhodně TIP. :-)

terezzka*
22. 03. 2007
Dát tip
Je to moc pěkná povídka , je taková hodně k zamyšlení , dobře se mi četla , hezká:)

Mánička
21. 03. 2007
Dát tip
budu se snažit, co nejdřív i když teď nemám moc času. Myslím že má kritika má váhu jako kritiky všech ostatních písmáků. A nemáš zač :-)

petrrr
21. 03. 2007
Dát tip
Ahoj, ještě jednou ti moc děkuji za tvojí kritiku na mojí povídku "Na pokraji snu" . Mohla bys prosím okritizovat i mojí třetí povídku ? Díky ti moc , moc si tvojí kritiky vážím

petrrr
20. 03. 2007
Dát tip
Moc Vám všem moc strašně moc děkuji za veškeré kritiky, které jste mi sem napsali. Moc si toho vážím a z chyb se budu snažit poučit .

Mánička
20. 03. 2007
Dát tip
Na patnáct let je to super. I když téma není ničím vyjímečné, docela se mi to líbilo. Nejvíc se mi líbí poslední věta.Jen piš dál a nenech si ničím odradit. Přidávám tě do oblíbených a budu očekávat další literární počin. :-)

Martinka_M
20. 03. 2007
Dát tip
Zajímavý příběh a ten konec.. nad tím taky často uvažuju, jestli můj život není jen sen a naopak:o)

je to dobrý, jen by to mohlo bejt trošku míň patetický hodně čti a pokračuj, máš velkej potenciál

Nevím, pokud je Ti patnáct let, rozhodně piš dál. Zkus úvahu, fejeton - do takových hlubokých témat jako ses pustil Ty, bych to ještě nezkoušela ani já sama - aby to bylo neotřelé a nové, musí to být něčím výjimečné - a to je už dnes oříšek, to téma je stokrát zpracované. Dávám si Tě do oblíbených a budu sledovat Tvoje pokroky za předpokladu, že opravíš všechny chyby a překlepy dříve, než dílo uložíš ke čtení. Skutečný umělec - a Ty jím chceš být - se takových zlořádů nedopouští. Držím pěsti. Jarmila

Fairiella
19. 03. 2007
Dát tip
Na patnáct let je to pěkné. Napadl mě ale trochu jiný závěr, který by tomu dal docela jinou podobu... co kdyby ten člověk, co se dívá z okna na slívající se kapky, co přemýšlí o tom, že jsou to okvětní plátky jedný kytky, byl na tom světě toho příběhu skutečně sám? Je to jen takovej návrh, nebo mě to spíš tak nějak inspirovalo, bohužel nepíšu povídky :-) Ale bylo byto zajímavý. Přijde mi , že tam je dost věc navíc, v té tvé povídce. Možná by chtělo zkusit psát v jiné než v "ich" formě, pak člověk může zkusit se vcítit do jiné, ÚPLNĚ jiné postavy než je sám a může se tak odpoutat od toho vnějšího světa, který literaturu omezuje (aspoň teda v dnešní době).. Nejsem žádnej fundovanej kritik, ale chtěl jsi po mně kritiku, tak tumáš :))

No dobře, vyplatí se to dočíst jen kvůli té poslední větě a ta je stejně již jaksi stokrát přemletá. Trošku spřeházet některá slavíčka a bude to fajn. Nenech si zkazit náladu a piš dál. Svižnost příjde časem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru