Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběhy z tramvaje: Babička

21. 03. 2007
1
13
1651
Autor
petrrr

Dobrý den všem, kteří si otevřeli tuto povídku. Rozhodl jsem se udělat speciální sbírku povídek s názvem Příběhy z tramvaje. Dnes Vám přináším první povídku s názvem Babička . Všem moc musím poděkovat za jakékoli vyjádření k povídce, Vaše názory i kritiky i obyčejné komentáře. Děkuji moc za všechno a prosím když už jste se pustili do čtení těchto řádků, dočtěte tuto povídku až do konce a vyjádřete se prosím v kritice.

Tak si tak sedím v tramvaji a koukám se na lidi, kteří sedí kolem mě. Každý ten svůj kamenný obličej, nevyjadřující ani kousek jejich nálady. Dívám se na reklamy a prospekty polepené po celém vagonu. Nikdo si jich ani nepovšimne, jen nastoupí, hned začnou brouzdat po nějakém místě k sezení a po sednutí se dívají z okna. Mlčky se tváří jak umučení a kdokoli se na ně podívá, odseknou pohledem. Jen jsem se pousmál na pár lidí a nikdo mi úsměv neopětoval. Možná si mysleli, že jsem blázen, ale to už se nemůžu na člověka mračícího v tramvaji ani pousmát. Možná . Jak vagon plný otroků, z kterého nelze vystoupit. Jakoby si žili sami pro sebe vůbec nevnímaje svět kolem nic. V tom nastoupí stará babička, všechny s úsměvem pozdraví a pouze pár lidí si jí všimnou, ale jen zakroutí hlavou a vrátí se do svého nic přítomného světa. Stoupne si hned ke schodům, chytne se rukou tyče a do druhé ruky si dá své berle. Zkontroluje ještě jednou celý vůz, jestli náhodou někde není volné místo – bohužel ne. Pustil bych jí sám sednout, ale jsem moc daleko na to, aby došla až ke mně a navíc jsem unavený. Dveře se zavřeli a tramvaj se rozjela. Babička, celou dobu stojí a drží své berle, aniž by si jí někdo všimnul. Když dojedeme na další zastávku vstane jen jeden člověk a „zasněně“ opustí vagon. Babičce se vykouzlil úsměv na rtech, pustila se tyče, vzala do rukou berle a šla k vytouženému místu k sezení. Nicméně to nestihne. Parta mladých lidí předběhne chudáka babičku a v zápětí zasednou tři lidé tuto židli . Naprosto zděšená babička se mrzutě otočí a stoupne si zpět na své už trochu vyšlapané místečko u tyče. Tramvaj se opět rozjede k další zastávce a právě tam parta holek a kluků uvolní předchozí místo. Pří výstupu omylem vrazí jedna vychechtaná dívka do babičky a ta upustí své berle. Berle vypadnou z tramvaje a babička bez ochoty ostatních opatrně s pomocí tyčí na dveřích vystoupí. Vezme své berle a chce nastoupit zpátky do vagonu. Bohužel dveře se již zavřeli a tak byla babička donucená počkat na další. Jelikož jí ovšem za chvíli začne její oblíbený seriál, rozhodne se, dojít ten kousek pěšky. Na dvou pruhovém silničním přechodu u zastávky, čeká marně babička na auto, které by jí pustilo. Po minutě čekání mohla konečně babička přejít díky jednomu hodnému řidiči. Babička se na řidiče pousmála, poděkovala a přešla skoro celý přechod. Po zdolání první poloviny přechodu, uviděla ze své blízkosti velmi rozjeté auto. Ani nestihla zařvat a auto jí srazilo.

Okamžitě jsem vstal ze svého místa, vypáčil dveře v tramvaji a běžel k ní. Náznak nějakého pulzu ještě měla a proto jsem vzal mobil a rychlostí blesku, zavolal jsem záchranku. Do pěti minut přijela, naložila mě i babičku a odjeli jsme do nemocnice. Tam dali babičku na jednotku intenzivní péče, připojili jí na všelijaké nesmysli a drželi jí při životě. Z posledních sil zašeptala : „Moc Vám děkuji, mohl byste mě prosím držet za ruku ?“ . Protože vím, jaké to je pro bezmocného člověka, když vchází na onen svět, bez čehokoliv jsem jí chytnul za ruku a přemýšlel o všem možném a hlavně o tom, jaké jsou poslední vteřiny života. Po dvaceti minutách tichého sténání, otevřela oči a začala mi vyprávět celý její život. Slzy jsem držel,jak to jen šlo a jen taktak jsem je udržel. Když dopověděla ten přenádherný příběh s názvem „život“ na dveře od pokoje někdo zaklepal. Otevřel jsem dveře a koho tam nevidím – toho chlapa, co srazil tu ubohou stařenku. Oblečen, jak na svatbu, v ruce květinu a bomboniéru a s omluvným proslovem vstoupil do místnosti. Po dokončení tohoto proslovu, zkameněla mladíkovi tvář. Spatřil před sebou jeho učitelku ze základní školy. Pár slov směřovanému pánu bohu nedovolili nejdříve promluvit k paní učitelce. „Neber boží slovo nadarmo !“ vyslovila babička, usmála se a otočila se na mě a řekla: „Moc Vám děkuji za všechno, ale už je pozdě, až Vás pustím, zavřete mi prosím oči, ať nevypadám tak mrtvá.“ otočila se k oknu a pustila mě .


 



13 názorů

johanne
12. 06. 2007
Dát tip
1) tolik patosu, že to člověka skoro udusí "Pustil bych jí sám sednout, ale jsem moc daleko na to, aby došla až ke mně a <i>navíc jsem unavený</i>" - to mě rozesmálo. Ty kvůli babičce vypáčíš dveře tramvaje, ale přitom jsi příliš unavený, abys ji pustil sednout. (moc to spolu nekoresponduje, toť vše). ty jsi ještě nepotkal důchodce, který nadával ne za to, že ho nikdo nepustí sednout, ale za to, že stojící lidé se drží a on je musí pracně obcházet? to tě tenhle sentiment přejde... nevěřím, že je to s lidmi tak špatné, ještě nejsou tak bezohlední. Ale kdo ví, že... slovosled občas přímo heroizuješ, je-li to vůbec možné :) 2) hromada chyb stylistických, gramatických, sémantických 3) opět zbytečně mrháš prézentem, rozvláčňuje to děj, nepůsobí to dobře celkově ne, za moc to nestojí

Nevim proč ale prostě se mi líbí jak píšeš, akorát jsem tady zaznamenal pár chyb, jak pravopisných tak stylistických, dávej pozor na formulaci slov a vět. Jinak, jo, pěkné. *

petrrr
23. 03. 2007
Dát tip
Děkuji moc za kritiku, si super ;)

Líbí se mi poslední dialog, zbytek mi přijde uhozenej. Dějově i stylisticky. Ale určitě se zlepšuješ.

Alojs
22. 03. 2007
Dát tip
já jsem zase rád za každý takový přístup ke kritice, jaký jsi projevil právě ty :)

petrrr
22. 03. 2007
Dát tip
Díky moc, i když jsem to takhle schválně napsal, moc ti děkuju a vážím si tvé kritiky

Alojs
21. 03. 2007
Dát tip
nevím, jestli jsme se správně pochopili, ale myslím stavbu vět - její podání. Jako příklad uvedu tento úsek: "Babičce se vykouzlil úsměv na rtech, pustila se tyče, vzala do rukou berle a šla k vytouženému místu k sezení. Nicméně to nestihne. " První věta napsána v minulém čase, kdežto druhá v budoucím. To tam razí. Pokud mohu hovořit za sebe. Z hlediska vyprávění (a tady je to jako vyprávění pojato) bych to celé servíroval v čase minulém.

petrrr
21. 03. 2007
Dát tip
Alojs : Skákání mezi časy je zde úmyslně doplněno, chtěl jsem ten příběh trošku oživit, možná to byla chyba. Měl jsi s tím skákáním mezi časy na mysli zrovna tento příběh nebo tak nějak obecně ? Btw děkuji za kritiku, je to fakt skvělý, mám velkou radost za jakokoli kritiku dobrou i špatnou ;-)

Alojs
21. 03. 2007
Dát tip
to je jedno... moralizuje se tady dost, ačkoliv s dobrým úmyslem. rovněž souhlasím s tím, co považuješ za špatné. tramvaj je jen prostředkem pro přemístění kysele se tvářících lidí. zapracuj ještě na formě, dotáhni to, co častokrát jen načrtneš... a taky bacha na skákání mezi časy (budoucí, minulý, přítomný). Někdy to působí dost rušivě.

Mánička
21. 03. 2007
Dát tip
výstižný příběh k dnešní době,docela hezký, taky si myslím, že jsi ty myšlenky mohl víc vyjádřit a ten konec se mi tam tak nějak ztrácí.

petrrr
21. 03. 2007
Dát tip
Jarmila Moosová : No chtěl jsem skončit hned tou smrtí, pak jsem tam udělal velkou mezeru a proste mi tý babči bylo líto, že to takhle skončilo a tak jsem tu smrt trochu prodloužil a je to hlavně o tom, že je život strašná náhoda. Jinak díky moc za kritiku ;-)

No, rozjel ses vcelku hezky, ale ta druhá část je nedotvořená, spousty chyb a nedotažených myšlenek. Osobně tomu závěru - jeho pointě - ani trochu nerozumím.

Abaxos
21. 03. 2007
Dát tip
Hezké a hlavně bohužel výstižné..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru