Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smutný prosinec

22. 03. 2007
0
4
378
Autor
Věra
Smutný prosinec
 
Na náměstí stojím u betléma,
s kukadly zase smutnýma.
On stál vedle mě
a nechápal mě.
 
Nevěděl proč jsem tam šla,
nevěděl proč tak smutná jsem byla.
A když jsem odcházela k fontáně,
on zůstal stát a koukal na mě.
 
Já jsem se k němu vrátila,
plná strachu jsem se mu do oči podívala.
On mě jen objal tam u betléma,
a já zimu ani trošku nevnímala.
 
Věděla jsem, že bude to bolet,
chtěla jsem raději utéct a nic neslyšet.
On řekl, že mě musí nechat jít,
že by nemohl se mnou být.
 
A já věděla, že prosinec šťastný nebude,
že mi na vánoce štěstí nezbude.
Asi je to tým prosincem,
asi je to tým betlémem.

4 názory

Coupe
28. 04. 2007
Dát tip
1/ Na náměstí stojím u betléma, s kukadly zase smutnýma. nespisovné koncovky jen kvůli rýmu? kukadla se k vážnému námětu a smutku moc nehodí 2/tým prosincem, tým betlémem tým? jakože mužstvo? 3/ rýmy velmi slabé, nestačí aby se shodovala dvě písmena - viz šla /byla, bolet/neslyšet, podívala /vrátila 4/ rytmus nepravidelný rytmus, , náhodný počet slabik, spolu se slabými rýmy to způsobuje, že báseň při čtení drhne -U-U -U -U-U Na náměstí stojím u betléma, -UU -U -UU s kukadly zase smutnýma. - U -UU On stál vedle mě U-U-U a nechápal mě. -UU -U -U Nevěděl proč jsem tam šla, -UU -U -U -UU nevěděl proč tak smutná jsem byla. U -U -U-U -UU A když jsem odcházela k fontáně, U -U - U -U -U on zůstal stát a koukal na mě. -UU -U -UU Já jsem se k němu vrátila, -U -UU -U -UU -U-U plná strachu jsem se mu do oči podívala. -UU -UU -U-U On mě jen objal tam u betléma, -U -U -U -U -U-U a já zimu ani trošku nevnímala. -U- U -U-U -U Věděla jsem, že bude to bolet, -UU -UU -U - U -UU chtěla jsem raději utéct a nic neslyšet. U -U -U -U -U - On řekl, že mě musí nechat jít, - U -UU -U - že by nemohl se mnou být. U- U-U U -UU -U -UU A já věděla, že prosinec šťastný nebude, -U -U-U -U -UU že mi na vánoce štěstí nezbude. -U -U -U-U Asi je to tým prosincem, -U -U -U-U asi je to tým betlémem.

Petrusha
22. 03. 2007
Dát tip
nie som žiadne teoretik ale pozor na rytmus, keď viažeš verše ... máš ho veľmi rozhádzaný a nepôsobí to dobre v možno i sebelepšej myšlienke

Kratas
22. 03. 2007
Dát tip
Dost mi v celém díle chybí rytmus. Snaha o rým tam je, ale nějak jsem se nechytal. Ještě to chce zapracovat. Já se k vázanému verši, který by někoho oslovil ještě nepropracoval, takže chápu, že to není nic jednoduchého. Ale chápu pohnutky, které Tě vedly k tomuto dílku. Ono to přebolí a pak přijde určitě něco, co mě zaujme více. Zatím jsou tohle pro mě jen slova. Jen nevím, jestli "tým prosincem", "tým betlémem" je nějaký úmysl, který jsem nepochopil nebo je to překlep. Já bych napsal rozhodně "tím ....".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru