Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

hoštejnské lelky

Výběr: Zuzulinka, Print
23. 03. 2007
19
32
4075
Autor
silence

                                          A léto kralovalo.

                                            Chmýřením,
                                              stopami z lávky,
                                            poezií jezu
                                       ve sbírce řeky.

                                             Mnohé se válelo
                                                   v zapomnění,
                                                  v kamenech
                                                    poněkud ješitné
                                                            mohyly.
                                          
                                                   Avšak úsměv?
                                   
                                                    Ten roznášel
                                                      medové bonbóny,
                                                       ustýlal
                                                     spánku
                                                   zemdlených.

32 názorů

pété
16. 12. 2007
Dát tip
hmmm, krásně mě to zahřálo

kapitan
19. 11. 2007
Dát tip
Hoštejn znám...zdravím oddíl...básen vyloženě letní..o

silence
09. 04. 2007
Dát tip
díkuji Ti :)

pár řádků a jakou ozvěnu vyvolaly... ještě že čtu vždycky napřed dílko a pak teprve kritiky bo opačně bych nevěděla kudy vlastně kam... takhle se mi dílko líbí... tak jak je, včetně ilustrační fotky :o)

nádhera*

silence
28. 03. 2007
Dát tip
Don´t_worry: Vůbec jsem se nenavážel, nemám to (prý) v povaze :) Jsem rád za Tvou kritiku :) Jen jsem chtěl naznačit, že i když s něčím v ní nesouhlasím, nebo si myslím, že něco je jinak, než píšeš, tak vím, že k tomu máš pro sebe pádný důvod :) A jakékoliv handrkování o oprávněnosti těch názorů je zbytečné. Třeba přesycenost s malým odstupem uznávám, i když pro nimám vysvětlení :) Slova vnímáme všichni jinak, alespoň co se táče nějakého drobnohledu :) a2a2a: pravdu díš, Jirko :) Díky :)

Neboj, já se u toho bavím taky:) Oukej. A jestli naražíš do Mě, tak pro mě! to samozřejmě! dostatečná kritika není, ale co psát pořád, když odpovědi na to jsou: píšu páč mě to baví, možná to hold vypadá jinak, třeba ještě čas :)Přesycenost? Těch 14 dní bývá z celého roku nejpřesycenějších ... To bys dal ruce nad hlavu i ty a odvolal vše, co jsi přivolal ... Obávám se, že jestli pojedu do Hoštejna, tak si už na tuhle báseň ani nevzpomenu. Hezký den.

a2a2a
28. 03. 2007
Dát tip
Dík za upozornění na mé slepecké čtení, mám slovo jazz de na Písmáku takpod kůží, často se objevuje, že mi nskakuje automaticky, Jez je ovšem něco jiného. Ale pak má výhrasa platí i nadále, totiž, kdyby tam ten jez byl s nějakým jinýmspojením, civilnějším, pak by to šlo, on totiž sám o sobě je v kontextu básně hodně lyrický a nepotřebuje přibarvovat.

silence
28. 03. 2007
Dát tip
Don´t_worry: také děkuji za obsáhlou a jistě pro Tebe dostatečně podloženou kritiku. Snad jen, věz, že Hoštejn tam hraje největší roli, nevím, zda-li´s tam byla. Nicméně beru. Kalkul tam opravdu není, nemám ho zapotřebí, nikam se neženu, píšu páč mě to baví, možná to hold vypadá jinak, třeba ještě čas :) a2a2a: 1. prokázal :) 2. je tam poezie jezu 3. mohyla fakt drhne 4. díky, tak si představuji své kritiky v budoucnu :)

a2a2a
27. 03. 2007
Dát tip
Hezká báseň na první pohled, určitě umně napsaná, a proto o ni přemýšlím jaksi přísněji. Např. - poezie jazu - toto mi přijde v rozporu s duchem básně, která spíše vyznívá jako lyrická momentka poklidného léta. A jazz evokuje něco živelného, proměnného v dynmice. Krom toho ten obraz sám o sobě mi nepřijde příliš původní. Jiným obrazem, který vnímám v textu jako nepřiměřené - mohyla, a vlastně celá druhá sloka, která na mne nepůsobí lelkovně - Mnohé se válelo v zapomění, to je docela hodně silný obraz. Celá tato druhá sloka by se mi ovšem hodně líbila, ale v jiné básni. Naopak - medové bonbóny mi nepřekáží, zdá se mi, že dokreslují náladu, líbí se mi i první sloka s chmýřením, stopami z lávky, ve sbírce řeky - až na onu poezii jazzu. Ještě se zamýšlím nad slovem zemdlených. Myslím, že je na hraně, asi by lépe odpovídalo, kdyby tam nebyla ta emotivní sloka s mohylou a zapoměním. Něco mi říká, že se také mohu hodně mýlit, totiž samotný název svádí k podpoře asociace, že jde o atmosférický snímek, ale také dost dobře může být sarkastickým úvodem k pointě, která vrcholí či může vrcholit ve sloce s mohylou. V každém případě jsi prokázala slušnou dávku umu.

Asi jsem aktualizovala a hned je to zdvojené, omlouvám se. Čtu to znova, dávám šanci. Inu, proč ne...Přesycenost - tím jsem myslela všechny: "poezií jezu ve sbírce řeky" a "medové bonbony//...ve spánku zemdlených". Není toho mnoho, ale text to i přesto neudrží; ostatní je pak zapomenuto, zasunuto do pozadí. Škoda. Léto kralovalo, šiktancův nádech..., ale pak se to zvrtne k té fotce a mně z toho vyzerá velmi vtipný džouk, co prostě otevírá srdíčka, protože je to "milé, krásné, sladké, roztomilé..." (ten básník zmíněn pouze subjektivně). Prvoplánový hokus pokus aneb kde je poezie, musí být přeci i sbírka a nebo báseň, verše. Vyšlo to. Co ale kritizuji hlavně je to, že ona báseň by se nemusela jmenovat "hoštejnské lelky", ale i "holetínské siesty", "olomoucké vzdechy", nemá to pevnou, ryzí tvář, kdy ti věřím, že to město(?) je tam důležité, že odráží něco z toho, co jiné město - jiný palouk nemá. A o tom záměru jsem mluvila, že každou chvíli je možné sledovat i v poezii trend. Ano, máš pravdu, na chvíli je to estetické, hezčí, neformální, ale nakolik to odpovídá obsahu básně? Tady přiznávám, že jsem se nechala nachytat a už k básni jsem přistupovala, že mi připraví neobyčejný zážitek. Že mi otevře průhled někam dál. Zklamala jsem se. A těch čtrnáct dní z celého roku nejpřesycenějších ti samozřejmě neberu, naopak. Hezký den.

silence
27. 03. 2007
Dát tip
Jaký záměr mám sledovat? Či, jaký záměr je sledován? Tah na bránu jsem míval, ale to je z jiného soudku :) Přesycenost? Těch 14 dní bývá z celého roku nejpřesycenějších ... Název malými písmeny? Snad s estetických důvodů, sna jen zvyk. Díky za zastavení, mimochodem :)

Nemůžu si pomoct, ale k takovému způsobu vyjádření nemohu říct nic jiného krom toho, že se mi to jeví jako geniální tah na bránu. Přesycenost a že by mě to přikovalo? Nejspíše to zaujme lidi dobré víry. A to se potom vzdávám. Proč název malými písmeny, když v básni dodržuješ skoro důsledně interpunkci, záměr?

Nemůžu si pomoct, ale k takovému způsobu vyjádření nemohu říct nic jiného krom toho, že se mi to jeví jako geniální tah na bránu. Přesycenost a že by mě to přikovalo? Nejspíše to zaujme lidi dobré víry. A to se potom vzdávám. Proč název malými písmeny, když v básni dodržuješ skoro důsledně interpunkci, záměr?

silence
26. 03. 2007
Dát tip
díky :)

silence
24. 03. 2007
Dát tip
děkuji :)

weeruszka
24. 03. 2007
Dát tip
nádhera* taky se těšíím.. a fotka je skvělá, moc se hodí(o:

(závorka)
23. 03. 2007
Dát tip
jo, ale jo (líbí) T

satannáš
23. 03. 2007
Dát tip
Parádička. T

silence
23. 03. 2007
Dát tip
Zuzi: tu fotku jsem si vyvolal a mám ji na stěně, vždycky mi zvedne náladu :) Pet: ani nechtěj vědět, jak moc jsi se trefila :) Print: voda mě fascinuje :) všem moc děkuji :)

Print
23. 03. 2007
Dát tip
Hmmm, zase psát verše na vodu... *!

oleandr
23. 03. 2007
Dát tip
krásná

Chmýřením, stopami z lávky, poezií jezu ve sbírce řeky. moc hezký :-) *

Petrusha
23. 03. 2007
Dát tip
pekné dietka :))) ale skôr než úsmev im čertovina pozerá z očí ... :)

Sarrah
23. 03. 2007
Dát tip
moc*

Zuzulinka
23. 03. 2007
Dát tip
to je nádherné, včetně té fotky, moc povedená...hned mi to zvdlo náladu, když se kouknu ven*

silence
23. 03. 2007
Dát tip
jezdím tam na tábory se skautem a tahat ty prcky nahoru, to je děs :) Ale pohled z ní, to je paráda :) Díky :)

IVO
23. 03. 2007
Dát tip
Ješitná mohyla? ing. Perner stavěl tu trať tři roky, v 60. letech ji ČSD pouze elektrifikovaly let sedm. *T za tu mohylu, kterou zdravím z rychlíků Praha - Přerov.

silence
22. 03. 2007
Dát tip
taky se těším, moc :) díky ;)

zorka
22. 03. 2007
Dát tip
už aby tu bylo... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru