Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Olympiáda v Praze: reálný sen, nebo utopie?

23. 03. 2007
3
5
1389
Autor
marge

Práce do školy pro mojí kamarádku...průměrná úvaha průměrného středoškoláka.

O uspořádání letních olympijských her v našem hlavním městě se mluví už nějaký ten pátek. Zpočátku se nenašel snad nikdo, kdo by tento projekt bral vážně; našli se i tací, kteří to s nadsázkou považovali za (snad) dočasné pomatení mysli pražských radní. Avšak po zveřejnění prvních počítačových návrhů sportovišť a finančních analýz už začalo jít do tuhého. Tohle asi opravdu není vtip.

Přestože je představa Prahy jako města pod pěti kruhy zatím tak trochu z říše snů, nic nám nebrání zavřít oči, a pokusit se udělat si obrázek o tom, jak by to celé mohlo vypadat: zbrusu nový olympijský stadion pro 60 000 diváků by mohl stát v Letňanech, ovál pro dráhovou cyklistiku by zase našel místo na Strahově, tenisový areál by mohl vyrůst na Štvanici, sportovci z celého světa by bydleli v olympijské vesnici v městské části Bubny anebo např. plavecký stadion by mohl vzniknout na Maninách. Všechno by se ale nemuselo odehrávat pouze v Praze. Co takhle zkouknout jachtařský souboj na Lipně nebo vyrazit do Pardubic na nefalšované olympijské dostihy?

Přesuňme se však ze světa nehmatatelných grafických návrhů k opravdovým faktům. Kolik by mohl sportovní svátek v českém podání stát? Současné finanční analýzy počítají s částkou 135 mld korun, pokud ale budeme uvažovat investice do dopravy jako je např. dostavba pražského metra, mohli bychom se dostat až k neuvěřitelnému číslu 600 mld. Pražská olympiáda by se podle zastupitelů hl. města měla nést v „komornějším“ duchu než třeba budoucí megalomanské hry v Pekingu, což je logické, jelikož naše finanční možnosti se s těmi čínskými nemohou rovnat. Podle propočtů by měla být olympiáda v naší vlasti zisková, zkušenosti předchozích pořadatelských měst nás však varují: ve skutečnosti byly výdaje takřka vždy vyšší než výdělek, a to i mnohonásobně.

V kuloárech se šeptá o možném vyhlášení referenda, což je podle mě dobrý nápad. Uspořádání her je věcí nás všech, už jenom proto, že jednotlivé soutěže by probíhaly i v jiných částech Česka. Především se však jedná o finanční stránku celé věci a nemusím snad připomínat, že celou tuhle „parádu“ bychom samozřejmě zaplatili my, daňoví poplatníci.

Jenže co naplat, pražští zastupitelé už tak trochu rozhodovali „o nás bez nás“ a schválili podání přihlášky k MOV (Mezinárodnímu olympijskému výboru). Zda hl. město bude opravdu hry hostit je zatím více než nejisté. O tom, jestli Praha uspěla se dozvíme nejdříve v říjnu 2009.

Pokud by se tedy opravdu referendum konalo a otázka by zněla: Jste pro kandidaturu Prahy pro olympijské hry v roce 2016 respektive 2020…jak by zněla vaše odpověď?

 

Proč ANO:

Jeden z radních správně poznamenal: „Dvacet procent Francouzů neví, kde je Praha a o našem hl. městě se v New York Times psalo jen v souvislosti s 11. září, když tady byl Muhammad Atta. To by se změnilo.“

Je to přesně tak, co si budeme nalhávat. Dělat si iluze o tom, jak je naše stověžaté město v celém světě známé a obdivované, by bylo dost naivní. To samé platí o celé České republice. Hry by to skutečně mohly změnit, a tak musíme doufat, že by se nejednalo pouze o „pár dnů slávy“. Olympijský duch možná přetrvá a pokud se už teď dá horko těžko přejít přes Karlův most, po roce 2020 by se mohl po náporem turistů nedejbože zřítit do Vltavy. V tom případě by nás ale stále u srdce mohla hřát krásná nablýskaná olympijská sportoviště, která nám nikdo nevezme.

 

Proč NE:

Další citace, tentokrát jednoho z největších odpůrců pražské olympiády, Jiřího Witzanyho: „Považuji olympiádu v Praze roku 2016 za podvod na voličích a za nezodpovědný hazard. Správné by bylo se voličů v referendu zeptat, zda opravdu chtějí přesměrovat omezené finanční i organizační zdroje města od občanské vybavenosti k olympijské infrastruktuře, zda chtějí strádat a nést oběti pro jeden prchavý okamžik olympijských her.“

Je jistě potěšující, že alespoň někdo stojí v souvislosti s olympiádou nohama na zemi. Není mi dost dobře jasné, jak může mít země, pro jejíž deficit státního rozpočtu už skoro neexistuje matematické vyjádření, ambice pořádat takovouto velkou mezinárodní akci? Možná bychom byli opravdu schopni připravit důstojnou olympiádu…jak dlouho se ale budeme vzpamatovávat z toho absolutního finančního „vyplivnutí“? Vždyť roční příjem našeho státu je na chlup stejný jako rozpočet her! Bohužel však nemůžeme na rok zastavit čas nebo naopak pracovat „rok navíc“. Sen o symbolu pěti olympijských kruhů s výhledem na Hradčany se tak náhle doslova rozplývá před očima…

 

Už teď říkám hrám v Česku jasné NE. Tento sportovní svátek mohou podle mě pořádat pouze vyspělejší státy se stabilní ekonomikou, které nějaká ta miliarda navíc nerozhází, což se zrovna o České republice říct nedá. Že to v roce 2020 bude jiné? Těžko. Buďme realisté a náš olympijský sen ať raději realizují příští generace.

 

 


5 názorů

marge
08. 05. 2007
Dát tip
I já si vážím Tvého názoru, přestože s ním nesouhlasím. Podlě mě záleží na tom, jak k tomuto tématu přistupuješ. Pozitivně myslícího člověka pár čísel a názor komunálního politika nerozhodí, já jako rozený skeptik vidím spíše ty negativní věci(možná proto jsem argumenty PRO trochu odflákla, už od začátku jsem totiž věděla, že se mi myšlenka OH v Praze příliš nepozdává). Moje "pro a proti" Ti celkově nepadlo do noty. Z toho kvanta informací, které jsem měla k dispozice, jsem se ale snažila vybrat ty "nejúderněhší", což nutně nemusí znamenat nejdůležitější. Věnovat se celé té věci podrobněji by přesáhlo rámec obyčejné školní úvahy a já jsem s tím textem ani jiné ambice neměla. Máš pravdu, že neznám souvislosti, ale ráda bych, takže děkuju za podnět k zjišťování něčeho "navíc". A samozřejmě děkuju i za názor a za T.

IVO
08. 05. 2007
Dát tip
marge: vážím si především Tvého vystoupení k dost závažnému tématu i Tvých názorů,i když s nimi z 90% nesouhlasím. A mrzí mne moc, že tento podnětný text mezi Písmáctvem téměř nezabral. Asi jsou tady převážně lidé naprosto jiné krevní skupiny, které nějaký sport a OH prostě nezajímají. Žijeme ve světě medií a jejich převážně záporných zpráv. "Dobrá zpráva není zpráva," říkají docenti budoucím novinářům. A tak se více mluví o tom,že Olympiáda může skončit schodkem, než o prospěchu z ní, který využívají země konání po dalších několimk desetiletí. Hodně se mluví o dluhu olympijského Montrealu, ale málo o tom, že rozvojové Mexiko zvládlo OH již v roce 1968. Ve svých argumentech "pro" jsi velmi vágní, promiň, a plusy se Ti zúžují na to, že se o naší zemi dozví více lidí (nebo téměř pouze na to). Ale i když jich bude miliarda, Karlův most nám nezboří, neboj, vejce z Velvar jsou trvanlivý materiál. V oddíle "proti" se zaštiťuješ hlasem prof. dr. Jiřího Witzanyho, ve svém oboru odborníka na slovo vzatého a člověka jistě úctyhodného. Jeho hlas je ovšem hlasem komunálního politika za měšťáckou stranu, který straší Pražany strádáním (?!) a blíže neurčenými oběťmi. Argumentovat státním deficitem současnosti negací věcí, které přijdou za 15 - 20 let mi nepřijde seriózní - kde jsme byli před 20 lety a kde jsme dnes? Bohužel, na pražské radnici se více politikaří než aby se předkládaly relevantní argumenty. Jako školní práce je Tvůj materiál určitě nadprůměrný. Ani já Ti nemohu zazlívat, že bez hlubších znalostí souvislostí píšeš něco o tom, že se Česko bude dlouhá desetiletí po eventuálních OH z nich vzpamatatovávat. OH v Praze stejně nebudou, ovšem z důvodů zcela jiných. Evropa jde zu grund a jednu možnost naznačuji v glose Smrťákovi. Možná budou i jiné nepřekonatelné zábrany, ale ty, které nám předkládají politici Evropských demokratů, to rozhodně nejsou. Nakonec přidám *T, je to na místě

IVO
08. 05. 2007
Dát tip
Smrťáku, myslím, že se v této věci krutě mýlíš. OH v Aténách nakonec zvládli, byť s odřenýma ušima, i organizčně téměř neschopní Řekové. Já věřím v geniální improvizační schopnost svého národa a proto bych hlasoval v referendu PRO, i když ctím i názory protivníků. Bohužel, OH v Praze opravdu NIKDY nebudou, protože Evropa v roce 2020 nebo 2024 bude na cestě k islámskému kalifátu a naše vnučky budou chodit pod závojem. Přemohou nás lůny svých žen... Už teď máme v Evropě tři muslimské státy (počítám-li do toho i Turecko) a do té doby budou nejméně 4 (možná i víc). Krásný sen, který bychom zvládli, věř mi, ale naši potomci budou mít jiné starosti...

Alojs
24. 03. 2007
Dát tip
dobře napsané, opravdu... shlukuješ dostatečná pro a proti, líbí se mi i úvod. tohle je kvalitní článek, který se dobře četl a který tady podnítí jistě zajímavou diskusi.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru