Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zuřící býk

24. 03. 2007
1
10
1299
Autor
weitinger

Menší recenze

Od tohoto filmu jsem si sliboval mnohé. Byl natočen téměř před třiceti léty, ale nějak se mi vyhýbal. Za totality ho nepromítali /důvody jsou mi nejasné, co obsahoval tak ideologicky závadného?/, po převratu to nebylo o nic lepší. Vlastně i ten poslední přenos v televizi byl dost zmatený a různě odkládaný. Věděl jsem o něm téměř vše z doslechu, i to, jak je ověnčen mnoha americkými cenami, včetně dvou zlatých sošek. A to vzbuzovalo úctu.

Začnu tím, co se mi líbilo. Na prvém místě bych řekl, že to byla hudba ze Sedláka kavalíra. Tu tvůrci vybrali dobře. Podkresluje černobílé obrázky čtyřicátých let a navozuje atmosféru italské komunity Nového Yorku, podobně jako Mascagniho předloha, odehrávající se na Sicílii. Černobílé provedení filmu byl nápad hodný mistra, barva by rušila ty jakoby zamlžené obrázky a mírný opar kolem ringu a hall, kde se zápasy odehrávaly. V hlavní roli Robert De Niro, můj oblíbenec, na jeho výkon jsem se těšil. Zase famózní kreace, tentokrát okořeněná ztloustnutím a opětovným zhubnutím o dvacet kilo. Co by pro roli neobětoval? I maskéři se vyřádili, zejména kolem nosu.

Tím můj výčet kladů končí.

Martin Scorsese chtěl původně tímto filmem ukončit kariéru, ještěže to neudělal. Jeho násilnické období se mi sice, až na vyjímky, moc nelíbí, ale několik povedených kusů ještě stihl natočit. Po zavírací hodině bylo sice brutální, ovšem naprosto originální. A co se týče životopisných filmů, daleko víc si cením jiných - Kundun, o Dalajlámovi a Poslední pokušení Krista, podle Kazantzakise.

Nejvíc mě neoslovil příběh filmu. Boxer a pobuda Motta, asi místní hrdina, násilník a romantik /jak to pěkně zapadá do amerického snu/ a jeho dvě hodiny trvající výlevy zuřivosti, žárlivé scény, nekonečné reportáže ze zápasů, stříkající voda z hlavy a krev z nosu, burácející ochozy..... To opravdu není můj šálek čaje. On tu předlohu sesmolil ten boxer, takže se není čemu divit. A ani věhlasní scénaristé přizvaní na pomoc s tím nemohli nic moc dělat. Boxerské scény mám tendenci srovnávat s Rockym. A Sylvestr mi, při srovnání s tímto filmem, vyšel jako pustý amatér. Takže ještě jedno plus pro, abych neskončil vyloženě negativně .... chvílemi nápadité tanečně-poetické scény ze zákoutí tohoto tvrdého sportu.


10 názorů

Tím hůř.

weitinger
30. 12. 2007
Dát tip
Stlousnutí není překlep. ale chiba pane učytely.

"stloustnutím"??? Ty by sis zasloužil, aby tě Jake řádně pohladil po lebce. V životě jsem neviděl, že by se do běhu na sto metrů pouštěli lidé, co se nenaučili chodit. Tak proč někdo, kdo je schopen "stloustnout", píše recenze? (a netvrď mi, že je to překlep - to bych se musel optat, proč jsi ho za třičtvrtě roku neopravil...)

Alojs
04. 04. 2007
Dát tip
docela dobře napsané. Sice je to dost nadhazující (mnoho načneš, od mnohého rychle utečeš), ale i tak je to tady jedna z mála věci v kategorii, která je skutečně čitelná. dám ti tip a podívám se na další výtvory.

Narvah
29. 03. 2007
Dát tip
taky jsem ten film vnímal spíš jak poletik, než jak ty. niro tam hrál perfektně, scény s jeho ženou, to mi z toho utkvělo nejvíc. jinak v té recenzi máš moc otázek, spekulací, je to jen tak nahozené, než že by to tvořilo dobrou recenzi.

poletik
27. 03. 2007
Dát tip
Tož taky děkuju za diskusi :-)

weitinger
27. 03. 2007
Dát tip
Bylo by teď hloupý, kdybych s tebou zase ve všem souhlasil, ale samozřejmě i takhle se dá film vykládat. Docela věřím tomu, že vidět to dílo v letech, kdy bylo natočeno, asi bych měl malinko odlišný názor, shovívavější. Jsem vyrostl a jsem přísný. Jinak dík za poučné názory, těch si cením nejvíc.Petr

poletik
26. 03. 2007
Dát tip
Ale všiml sis že ten de niro byl jediný boxer, který se dlouho vyhýbal tomu, být pod záštitou organizace a tedy i řídit se jejími příkazy na to kdy má vgyhrát a kdy prohrát? podlehl po tom co se dovedl prosadit sám na vlastní pěst. To byl americký sen... selmademan... To, co následovalo, bylo jeho zlomení. A ne proto, že byl špatná povaha, vždyť on neměl jinou možnost... a taky ho to vnitřně zlomilo... což by špatného člověka nezlomilo. Nebyl to jen špatný člověk ani jen dobrý, nemůžeš to takhle zjednodušit.

weitinger
26. 03. 2007
Dát tip
Film žádný model nebourá, pouze ukazuje v čem tkví americký sen - totiž v penězích. Toho kašpara nezlomila mafie, ale především jeho vlastní démon a špatná povaha. Mě samotnýmu přišlo divný a mrzelo mě, že s odstupem let mi vyšel líp film Rocky, ač jsem velký příznivec Scorseseho, De Nira a jejich týmu. A věř tomu, že se v tom rámusu spát nedalo.

poletik
25. 03. 2007
Dát tip
Ten film je slavný právě tím, jak bourá model amerického snu, ztělesněný právě rockym. Je to film o tom, jak píle a snaha jednotlivce není k ničemu v tomhle zaplacenym světě, o tom, jak i toho nejlepšího zlomí, protože jinak než korupcí mu to prostě nedovolí boxerská mafie ať je jak chce dobrý. Nechápu co tu zapadá do amerického snu, asi jsi při filmu spal. Žárlivé scény, milostné scény... nebyly jen žárlivými milostnými scénami... jsou to jedny z nejpůsobivějších scén toho druhu co jsem kdy viděl. Plastičnost postav naprosto úchvatná a to se nejedná jen o levnou plastičnost stereotypního hrdiny, ale o plastičnost postav, které zároveň máte rádi a zároveň jsu vám odporné. Boxerské scény jsou jen koření, nebo spíš expresivní vyjádření toho, co si hrdina odžívá uvnitř - většina filmu se odehrává mimo ring, pokud ovšem ringem nerozumíme samotnou duši la Motty. Skvělý film.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru