Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Válka světů

29. 03. 2007
0
11
1422
Autor
weitinger

USA, sci-fi, barevný, český dabing.

Přešel bych toto dílo, jako většinu hoollywood-ských spektáklů neboli megafilmů poslední dekády, ale tohle bylo obzvlášť nepovedené.

Nejvíc asi zarazilo jméno tvůrce v záhlaví filmu - Steve Spielberg, nepochopitelná ikona amerického filmu, ročník 1947. Tento řemeslník a režisér snímků, jako Barva nachu, Schindler list, Duel, Říše slunce, Amistad... tentokrát sáhl vedle. To se mu povedlo dříve již mnohokrát, známé jsou jeho fantasmagorické sci-fi nebo dojemné dětskodospělácké filmy nevalné kvality pro celou rodinu. A kdo si myslel, že nemůže být hůř po zhlédnutí divadelní hry Terminál, odehrávající se v prostředí zaměstnanců letiště J.F.K. v Novém Yorku, ten se hrubě spletl.

Výše zmíněný tvůrce si přizval na pomoc celou plejádu top herců /slovy dva/, nic naplat. Tim Robbins se pouze mihl, než byl zmasakrován idolem jemných dívek a hlavním hrdinou nehrdinou v podání Tomíka Cruise. Ten evidentně neměl svůj den, ač ho známe z povedených rolí, vzpomínám na Magnolie. Film byl na něm vystavěn /efekty šly zaplaťpámbů až v druhé linii/ a on tam jen bezradně pobíhal a sháněl svoje hysterické /co za těmi stavy vězí, se tvůrci nenamáhali vysvětlit/, a jak je u američanů obvyklé, málo vychované dětičky. Ještě, že ta dcera ke konci dostala rozum a přestala vřeštět, šla z ní větší hrůza než z krvelačných mašinekchobotničeklakýrníček, připomínající slavné Polívkovy pohybové kreace.

Autor předlohy, Jiří Herbert Wells, se v hrobě obrací. Když jiný Wells s tímhle tématem před sedmdesáti lety přišel, udělal aspoň revoluci v rozhlasové zábavě.

Závěr zkrátím. Hudba žádná, děj pofidérní, bez napětí, téměř žádný, efekty podobné celé plejádě filmů nesoucí se na této vlně /to jistě vyrábí stejná stavební firma/, herecké výkony jsem naznačil výše. A hlavně naprosto chybělo to, co dělá sci-fi film sci-fi filmem, totiž atmosféra. Ta v tomto případě vzbuzovala pouze emoce typu, ať už je konec, proč to tak natahujou, snad je to monstrum sežere a jde se domů. Takže jsem jim rád odpustil konec nekonec, kdy se celá rodina ve zdraví sejde u západu slunce, utnutý jedinou poučkou na téma škodlivosti bakterií na vývoj chrousta.

Před léty jsem z filmu pana Spielberga z kina odešel. Chlápek s koženým kloboukem a bičíkem prchal džunglí a pralesem před velkou skalou, pavouky a němci, tohle bylo podobné, jen v čase posunuté. Čím dříve zapomenu, tím lépe. Doporučení je jasné: tohle podruhé NE!!!

Hodnocení: 1* /max.5*/


11 názorů

weitinger
04. 04. 2007
Dát tip
Předem mi bylo jasný, že se někoho dotknu. V tvém případě Terminálu. Ale to je úděl kritik. Nezavděčíš se všem. Petr

Alojs
04. 04. 2007
Dát tip
a terminál byl náhodou příjemný :) přesně podle mého gusta.

Alojs
04. 04. 2007
Dát tip
tyhle články nemusí být vždy objektivní (objektivní nelze nikdy být plně), ale měly by znát jisté hranice. Tady ses krapet rozjel :) Nevyčítám ti to tak jak ostatní (protože jsem v minulosti taky tak činil - naposled u Hostelu, který si to však zasloužil :)). Mě se Válka světů vcelku líbila. Děj sice nic moc (konec fatální na dnešní dobu), ale Cruise mi sedl a některé scény považuju za opravdu labužnické. Nejvíce jsem na snímku ocenil způsob, že to Spielbegr pojal jinak než ostatní. Ufouni, kteří útočí ze země, scéna s chapadlem, pasáž, kdy se to těleso vynoří ze země... ale jo... bylo to fajn :)

weitinger
30. 03. 2007
Dát tip
Navíc, komolit jména je naopak velmi humorné. Za pravdu mi dávají statisíce tzv. nicků v médiu zvaném síť /neboli net/. Petr

weitinger
30. 03. 2007
Dát tip
Ale je hezký, že ta kritika padla na úrodnou půdu.

Paranoia
30. 03. 2007
Dát tip
Za recenzi považuju smysluplnou argumentaci toho, proč se ti film líbil, nelíbil. Samozřejmě, že to vychází ze subjektivního dojmu, ale uvědom si že tak, jaks to podal, nejde ve vztahu ke čtenáři o nic jiného než o slovo proti slovu. Tvrdíš např. "děj pofidérní, bez napětí, téměř žádný efekty, podobné celé plejádě filmů" atd. atd. Na to já ti můžu ve stejném duchu odpovědět, že "děj je bombastický, napětí zmrazující, efekty přesvědčivé". Kam se tak dostaneme? Zkus si nejdřív nějakou pořádnou recenzi přečíst.

StvN
30. 03. 2007
Dát tip
Komolit jména nejen že není humorné, ale svědčí to i o tvé úctě k těm lidem. Nicméně doufám, že chápeš rozdíl mezi Wells a Welles. Když čtu recenzi, tak věř, že tvůj subjektivní názor je mi ukradený. Naopak, má-li být o filmu podána zpráva, která má případnému divákovi něco říci, měla by být maximálně objektivní. Nadto nechápu, proč by měl někdo psát recenze na filmy, které se mu nelíbí, pokud se tím neživí.

weitinger
30. 03. 2007
Dát tip
Co by měla být recenze, než subjektivní názor? Kdo natočil, hraje, složil hudbu, napsal scénář, to si přečtu v titulcích. Recenze je přeci i pozvánka do kina. Touhle jsem chtěl varovat. A zase, dovedu si představit mnoho diváků, co v tomhle filmu našli zalíbení, i přes mé varování.

Paranoia
30. 03. 2007
Dát tip
weitinger: tvůj názor na film plně respektuju (třebaže se tak diametrálně liší od mého), takže pokud mi něco na tvém textíku opravdu vadí, tak je to, že podobný výlev subjektivních dojmů a emocí za recenzi vážně nepovažuju.

weitinger
30. 03. 2007
Dát tip
Myslím, že i méně inteligentní čtenáři pochopili mírnou nadsázku v těch jménech. Nicméně se mi to stalo podruhý, tak v textu dělám menší úpravy. Aby si početli i ti, co nemají smysl pro humor jiný než "novácký". Tím ovšem nemíním tebe.

StvN
30. 03. 2007
Dát tip
Válku světů napsal Herbert George Wells (1898) a rozhlasově ji uvedl George Orson Welles o mnoho let později (1938). Příště, než něco napíšeš, zkus si taky přečíst nějakou knihu. A když ne knihu, nauč se používat google a wikipedii, než se začneš veřejně ztrapňovat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru