Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Andělé a ti druzí

07. 04. 2007
4
5
940
Autor
paklina
Andělé a ti druzí
 
 
Když jsem byla malá, táta mě houpával na kolenou a říkal mi, že pokud budu hodná, tak mi narostou křídla a bude ze mě anděl. Maminka neříkala nic, jen se na mě usmívala a hladila mě po vlasech, když jsem den co den stála u zrcadla s vyhrnutou košilkou a upřeně sledovala svoje záda, zda na nich už vyrážejí ta křídla. Byl to krásný čas. Dny byly dlouhé. Léta teplá a v zimě spoustu sněhu.
 Připadalo mi, že to nikdy neskončí. Doma to stále vonělo upečenou buchtou a na stole bývaly květiny. Večer jsem usínala v posteli svých rodičů a tatínek mi vyprávěl pohádky, které byly jen pro mně. Když jsem byla nemocná, tak mi maminka dávala studené obklady na čelo a na krk mi pověsila přívěsek andělíčka, který mě chránil. Měla jsem ho moc ráda, věřila jsem , že s ním se mi nic nestane.
 A pak už u nás dlouho nic nevonělo a květin bylo také stále míň . Maminka pořád spala a byla hodně unavená. Nakonec musela odjet do nemocnice. Domů se už nevrátila. Jednou v neděli přijel pán s telegramem a my pak šli pro její věci. Nesli jsme si domů jen malou tašku. Tatínek řetízek s andělíčkem pověsil doma do skříně a na stůl dal její fotku. Smála se na ní, jako když bývala zdravá.
 Byla to divná doba. Já chodila do školy, pak domů, tatínek býval dlouho v práci. Večer se vracíval pozdě, někdy hodně veselý, ale to jsem z něj cítila zvláštní kolínskou… Teprve později jsem pochopila, že to nebyla kolínská, ale alkohol. Byla s ním pak legrace, vyprávěl mi vtipy, pouštěl staré desky a tancovali jsme spolu po kuchyni. Byl na mě pořád hodný.
Někdy moc hodný. Bral si mě na klín, hladil a objímal. Ale mně to bylo míň a míň příjemné.
Nechtěla jsem , aby si myslel, že ho nemám ráda. Říkal mi, že jsem jeho velká holka a že nám bude spolu dobře. Bral mě sebou do postele a spali jsme spolu. Někdy jsem se v noci probudila a on mě i ve spaní hladil. Vždycky u toho tak vzdychal. Nebylo mi to příjemné, ale dělala jsem , že spím. Ráno jsem se na to snažila nemyslet a těšila jsem se do školy.
 Ale pak mě začal hladit i večer před usnutím a toho nahlas dýchat a těžce vzdychat. Začala jsem se bránit, ale měl sílu. Šeptal mi u toho, že mě má rád a ať se nebráním. Bolelo mně , co mi dělal. Pak brečel a prosil, ať to nikomu neříkám, že to bude naše tajemství. Nesnášela jsem pach alkoholu a jeho doteky, ale neuměla jsem se bránit. Všechno bylo studené a šedivé. Venku zima a doma táta, který se vracel z hospody. Pořád jsem jen myslela na to, co bude večer a v noci. Moc jsem se nesmála, nebylo čemu.
 Jednou jsem přišla ze školy domů, bylo to v půlce března. Otevřela jsem skříňku a našla řetízek s andělem. Pověsila jsem si ho na krk a prosila toho andílka, ať mě ochrání. Že jsem hodná a chci, aby ze mě byl taky anděl. Čekala jsem na nějaké znamení, ale pořád se nic nedělo. Koukala jsem z okna, bylo zataženo a šero jako před deštěm. Přívěsek jsem držela v pěstičce a myslela na maminku. Najednou se na obloze objevilo sluníčko a zasvítilo oknem na moji tvář. Šla jsem k němu a otevřela ho. Foukal jemný teplý vítr. Vyklonila jsem se z okna a koukala na lidi, co chodili z práce. Nikdo mě neviděl, bydleli jsme až pod střechou paneláku. Pak dole cvakly dveře a já zahlédla tátu, jak jde domů.
 Stála jsem na okně a v ruce jsem pořád svírala ten medailonek. Přes kuchyň se ke mně nesl jeho křik a hlavou mi prolétly ty večery a bezesné noci. Ještě jeden krok…
 Letěla jsem ……….jako anděl.
 
 
 
 

5 názorů

Zordon
04. 03. 2014
Dát tip

*


Jendula
08. 04. 2007
Dát tip
Dost drsné. Já vím, že je pokrytecké, zavírat před podobnými tématy oči, ale takového zla je kolem nás tolik, že v umělecké tvorbě ho opravdu nemusím. Proto nesleduji zprávy a proto mám D. Adamse mnohem radši než třeba S. Kinga. Vím, že Svět je svině a vím, že mnozí lidé také. Nechci si to tahat i do soukromí. Tip dám, protože je asi dobře, že se občas objeví někdo, kdo přes všechna má přání jde a řekne lidem, aby se trochu zamysleli. Nad sebou, nad tím, jací jsou, jací by měli být, jací by mohli být, kdyby trochu chtěli.*

Lakrov
08. 04. 2007
Dát tip
Opravit pár překlepů (ale nepodstatných; ty moje zatracené zvyky 'z pitevny'...) '...upřeně sledovala svoje záda...' možná to není originální, ale funguje to. Proč tak tvrdé slovo do neprohlédnutého sna (alkohol). To tvrdé slovo tam možná patří (komentuji 'za pochodu'). A za letu si dovoluji podotknout, že mě to v závěru nas... se říká, ale zklamalo se píše. Tady by stačilo přepsat poslední větu. Uvažuješ(te) o tom? Děkuji.

brrr... nemám ráda tohle téma... mám dceru v první třídě... to by neměla zažít žádná holčička... andělů je asi strašně málo... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru