Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Onoho bizarně samolibého večera

04. 05. 2001
1
0
4085
Autor
StvN

Varování ministra pro kulturu a hodnocení literatury: Tato povídka je natolik zdravotně závadná, že při samotném jejím čtení se budete plnit až přetečete. Sednout.


Onoho bizarně samolibého večera, právě když jsem do svých úst nechával vplout doutník s nestydatě zkousnutou špičkou, stálo na autobusové zastávce dalších pět lidí. Byly to děti útlého věku a nadrženého vzhledu, který ruku v ruce s litry vonných látek a tužicích prostředků nenechával mou mysl klidnou. Ano, já vím kam se chystají, nač jsou tak natěšené, ty třináctileté dívky, v zápalu ženskosti, do které ještě nedorostly, postávajíc ne nepodobně sociálním pracovnicím zvaným lehké děvy někdy i kurvy.

Starý pedofil, dědek s úchylkou k sexu adorující a alkoholu holdující, pravidelně moderoval diskotéky zvané dle jeho příjmení Kostitřas, diskotéky jež pamatuje moje matka s hudbou zvané staré fláky aneb oldies but goldies.

Stará budova, Armáďák či Slavie, se dneska večír zase nafoukne dětským odérem zpocených těl, pižma a lihových zvratek. Jediná diskotéka, dětské duši přítulná a jejímu tělu přístupná, jediná končící v časech, kdy vlkodlaci teprve ježí chlupy a Aly macBealová zoufá nad ztraceným životem. Beze strachu vypraví starostlivá matka svou dceru na cestu s radou nenech se ojet a otec syna povzbuzujíce nahoď, ulov a vobtáhni.

Inu, ani já nejsem jiný, tedy, co se týče vzhledu, intelektu a duševní vyzrálosti jistě ano, ale můj neprosto nevinný úmysl, přibližoval se úmyslům zcela zvráceným nezletilých dětí, zpíti se do němoty a vypotiti litry soli a nečistoty z sebe.

I vstoupil jsem do prostředku městské hromadné dopravy města České Budějovice a čekal, co se bude dít. Prvním postřehem jsem jemně znejistěl, neboť pohyb okolní krajiny, respektive sídlišť, mi nahnal strachu ne méně než zjištění, že čí jiné by to dílo mohlo býti, než-li samo Satanovo. Ooo, jak já se bál. Nedával jsem však najevo strachu svého, chce nechce splývání s davem zaměstnalo mne na celou cestu více než dosti.

Krajinně rozestavěná panelová sídliště tečkovala rozsvícenými okny výhled do stran. Nevšiml jsem si hned příchodu nemilé osoby, až když mi drze narafičil odznak dopravního podniku pod oko. S klidem v obličeji pozvednul jsem zraku a silou okružních svalů ústních všklebil jsem se do výhledu muži, jehož nevychovaností sálající pleť perletila se zrny prachu tak blízko, že jsem mohl spolehlivě detekovat jeho tělesnou teplotu. Pootevřel ústa a vypustil tu nehorázně vulgarismy prošitou větu, kterou nemohu než vzdáleně interpretovat, protože mi zněla natolik provokativním dojmem, že jsem měl sto chuti otevřít malé okénko a vecpat v něj jeho obličej i s bradkou: ?Pán odpustí mou nevycválanost, ale byl by ochoten prokázati se platným jízdním dokladem?? Co jsem mohl dělat, ač s nechutí, dovolil jsem tomu tvoru nahlédnout do mého průkazu s fotografií.

V mezidobí jsem samozřejmě bedlivě sledoval chování nedaleko stojících výrostků. Snaže se co nejvíce přiblížit dnešnímu trendu, opřel jsem se zády k oknu, nohy v kříž, ležérně pohozenou hlavu a z pootevřených úst čouhající jazyk na důkaz nelibosti k okolí a zhnusenosti vším co není já. Myslím, že jsem pokus provedl zdařile, neboť následovalo uznání nejvyšší, hodnotící pohled, trhnutí hlavou a upoutávka na mou osobu. I všichni se sborem otočili, trhli hlavou a dali se do smíchu. S málem jsem si překous jazyk, když jsem vrhal libý úsměv v hlouček čtyřčlenný.

Ovšem já nehnal se jak hárající fena psincem, nýbrž volným krokem, rukou v kapse, houpajíc boky pronásledoval jsem nadržené xichtíky, ještě čpějící přípravkem na potlačení pupínků Akné. Očima připnutýma k jejich patám málem bych přehlédl oblíbený hostinec. Ano, příprava musí bejt, vínem chci se dneska zlít. Již vím kam míří dětský průvod, dojdu i sám.

Stáčím kroky o devadesát vlevo a vcházím do putiky zamlžené cigaretovým dýmem. V šeru tápám až narážím břichem na barovou stoličku a posléze i prsy na pult. ?Dám si víno,? vkládám do hlasu chrapot a hraji unavené hlasivky. Po minutě, po desáté minutě již s uspokojením srkám rudou tekutinu. S jasným úmyslem ztupit smysly na polovinu dopíjím a objednávám, dopíjím a objednávám. Platím, odcházím a potácím, se dále do středu, joj, kamžto, ha, támhle tudy. Jsem sám, aktivuji rezervní smysly a přepínám na záložní zdroj, huuuu, ano, nahlas pracuje mi mozek. Takto připraven nemusím se obávat pražádného šoku a tak se propracovávám krok sun krok do Slavie, či kam vlastně jdu.

?Dobrý den,? zdravím vrchního vyhazovače, který mi za mých padesát kaček bláto tlaček a to kuře vrávoře běhá po dvoře má panenka pláče kam koníčky pojedeme . . . ale to už močím svůj první litr a míjejíce prosím vodky čtyři lžíce . . . a polívkové . . . vodovodní kohoutky bez valného zájmu, rozprostovlasaťuji se z dveří do ven.

Kde se vzal tu se vzal, stál jsem a míhal se co světlo vířené stovky mušek za večerů vyprahlých na parketu hudbou vkládaným. Tančil jsem coby víla lehká, vznášel se na hlavami ostatních, vytáčel piruetky a se zakaleným zrakem splýval s životem jako nikdy předtím. Tulil jsem se k myšlenkám, k pocitům, radosti a štěstí.

Hned na startovní čáře jsem mu podkopnul nohy, on upadl a dál se jen valil, a já cupital po větru a ohlédl se až se silným dechem v zádech, začal mi unikat, až jsem ho, nepřipraven na tuto chvíli, ztratil z dohledu. Chvíli jsem pátral, ale později jsem již nevěděl ani po čem, neměl jsem o něm ani ponětí, sprostě mi zdrhnul a objevil se zas až nad polednem, kdy mis úsměvem od jedničky ke dvojce sdělil, že již po obědě jest.


j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Super, tak já Tě jdu číst od nejnovějšího dílka zpět, abych viděl, jak se zhoršuješ, protože máš recht, že na tohle fakt nemám :)))...

StvN
03. 05. 2003
Dát tip
- dělej jak myslíš, ale jestli mě rozzlobíš, taky si od tebe něco přečtu

j_i_r_i_k
03. 05. 2003
Dát tip
Aha, rozzlobit Tě... Hmmm, jak já bych to jen skoulel... bych Ti třeba moh nadávat... Nebo Tě obvinit z nechutností s domácími mazlíčky... Ne, to je pořád měkké... Však já na něco přijdu :)))))...

StvN
04. 04. 2003
Dát tip
Ani moc ne. Už se mi to po sobě nechce číst. Jedinej důvod, proč to nesmažu je, aby bylo vidět, jestli se zlepšuju, víš?

aRmida
03. 04. 2003
Dát tip
neFejeton dobrý. diskuse taky. a co ty chyby? nechce se ti je opravit?:-)

StvN
05. 10. 2002
Dát tip
Jo. A někdy musíš člověka pořádně nakopat do řiti, aby slezl z toho zatracenýho kořene, kterej ti dává sílu.

Print
04. 10. 2002
Dát tip
Já mám svou metodu: pokud náhodou narazím na gramatickou chybu v díle autora, pak mu to napíšu soukromě, ale rozhodně ne veřejně. *!

Wopi
04. 10. 2002
Dát tip
Já obvykle taky. Jenže někdy se ukliknu. Aspoň se pak veřejně ukáže to, co mi většinou lidi píšou do zpráv... :))

Print
04. 10. 2002
Dát tip
:-)))*

StvN
04. 10. 2002
Dát tip
Ta metoda funguje.

Wopi
04. 10. 2002
Dát tip
z malých uťuknutí někdy velké následky... :-(

Rivka
09. 09. 2002
Dát tip
Tak hele, mladej. Nechť je kafe rozlito najednou a provždy: Wopi ti řekl o tvé chybě prostě a jednoduše, přesně jak to tu po nás všech žádáš. Vysvětlovat jsem (jsme) ti začala (i), protože ses zachoval jako děcko, kterému spadly hračky do kanálu (za což pochopitelně mohou ti druzí, že). Dupeš dobře, ale na špatném místě. Přesto, že furtundfurt tvrdíš, že máš pravdu - nemáš. A můžeme ti to teoreticky dokázat, ponivač o tom na rozdíl od tebe něco víme - pravda, prakticky tě o tom přesvědčit je v psané komunikaci nemožné. Jenomže ty o to stejně nestojíš, tož co ještě třepím ústa. A slovo k věci tady - aspoň ode mě - nepadne. Teď už bych sice čas měla, leč opravdu nechápu, proč bych měla prokazovat nějakou službu člověku, který na mě jenom ječí a vypráví mi pohádky o tom, kterak tu machruju. A avíza mi neposílá, by se mé oko potěšilo. Uff:c) Teď jen přepudruji své zarudlé tváře a jdu si číst:c) That´s all, folks. Have a nice day:c)

Wopi
08. 09. 2002
Dát tip
Opravdu toto dílo napsal týž člověk, který u jedné z nejzábavnějších povídek Písmáka napsal "nuda"?? Někdy jen zírám, namouduši. 8-o

StvN
04. 09. 2002
Dát tip
Saki - tak jsi to zkusil přes vlastní zkušenosti a doufáš sand, že se já z respektu k Tobě, ó Bože, polepším. Klidně si to popři. Ptám se, čím jsem si zasloužil takové pozornosti? Že by na mě taky někomu záleželo? Ne! Ani mě neznáte. Jen tady machrujete - my bohemisti, kdo je víc? - a přitom stačilo říct - hele StvN, bizardně se nepíše bizardně, ale bizarně a ne mi tady dávat dlouhý a neuvěřitelně nudný přednášky o tom, že se to moje bizardně ve skutečnosti ani nedá vyslovit, když já vim, že to jde, to je jako byste mi chtěli tvrdit, že nevidim za roh, když zrovna nevidíte, že mám v ruce zrcadlo. A co se týče používání resp. nepoužívání slov, u kterých si nejsem jist, jak se píšou. Takovej luxus si zkrátka nemohu dovolit, mám na to malý vzdělání v oboru. Já bych ocenil, kdyby tady padlo slovo k věci. Jenže to Rivka odmítá, protože by jí to sebralo moc času. Což jí tahle debata sebrala takjaktak. Co Ty, Saki?

Saki
03. 09. 2002
Dát tip
Povídku jsem jenom načal, takže ji nemůžu hodnotit, zaujala mě ale debata pod ní. Sám jsem kdysi řešil podobnou věc, použil jsem v nějaké básničce špatně přechodník, o správném tvoření transgresiv tušení tehdy nemaje, a bylo mi to záhy někým vyčteno, myslím češtinářem na gymplu. Chodil jsem pak od člověka k člověku a hudral, jaká to nespravedlnost a zneuznání básnického ducha s absolutní licencí na jazykové deformace (nešla mi ta básnička přepsat, protože ten přechodník byl součástí rýmu, tak jsem tvrdil, že je to tak schválně). Pak jsem ale, notorický repetent a budižkničemu, začal tu češtinu studovat a postupně zjistil, že jsem tenkrát reagoval neoprávněně a předrážděně jenom proto, abych zakryl nahotu vlastní neznalosti. Ona ta pravidla skutečně neexistují jen tak pro forma; něco jiného je, když třeba Neff píše v prdely, to je nadsázka s licencí, a rozdíl je ten, že on VÍ, že tam patří iota, a proto píše ypsilon, jen tak, aby byla uz výše zmíněná ..... Nezdá se mi, že by Rivka s Wopim reagovali arogantně, a na druhou stranu zase chápu StvNa, že se bránil, protože nahota byť drobné neznalosti nesluší. Doporučuju, co mi školství vtlouklo do hlavy (většinou bohužel negativními příklady): nepoužívat slova či konstrukce, jejichž význam či korektní zápis přesně neznám. Pak se nemůže stát, že na jejich neznalost budu upozorněn, a my snad-ještě-bohemisti přijdem o skývu a zajdem hlady v propadlišti dějin, jelikož nebude co a koho opravovat ;o) Jak se tak koukám, tak už v textu nikde ono bizarní d nevidím, takže debata přeci jen nebyla úplně k ničemu .o) Panebože, teď už se jenom modlit, ať to nevyzní arogantně a ať tam nemám hrubki. Rivko, taky máš někdy pocit, že ti z trojlístku Lamprecht Šlosar Bauer hrabe? Já pernamentně (schválně, kdo mi teď dá facku ;-)

Rivka
03. 09. 2002
Dát tip
:)))) Já nikoliv, protože LamprechtŠlosarBauer už mám za sebou - jak to vypadá, navždy:c) Teď mi začíná hrabat z akadémy II. - a to ještě nezačal akademický:c) S pozdravem HAPAX LEGOMENA! r. :c)

Saki
03. 09. 2002
Dát tip
Tfuj a eště dvakrát, akadému ani nezmiňuj, do té se budu muset ponořit jakbysmet. Kéž by tak stačilo jednou to přečíst ;o). Zima bude krutá přeukrutná, s rozšklebenou náručí a slinou ve stařeckém koutku na mne čeká slavná triáda staroslověnština-staročeština-dialektologie. HANNIBAL ANTE PORTAS!

StvN
28. 08. 2002
Dát tip
Když občas lidi poslouchám, zjišťuju, že se nejčastěji ptaj právě blbci. Od mala je nám opakováno - líná huba, holý neštěstí, nebo - za zeptání nic nedáš. Ale když se Tě lidi ptaj na záchody v kině, aniž by zvedli zrak a podívali se na ukazatele, tak si říkám, že v mnoha případech je lepší mlčet. Jsem Ti každopádně vděčnej, že věnuješ tolik pozornosti mému vzdělání.

Rivka
23. 08. 2002
Dát tip
Můj milý StvN, absence vědomostí není hřích. Existuje milé přísloví - není blbé nevědět, je blbé se nezeptat. A když ti někdo s dobrou vůlí radí... Ech, což:c)

Wopi
11. 08. 2002
Dát tip
Ty ses dostal na ČVUT bez absolvování základní a střední školy? Tam se totiž z gramatiky leccos probíralo. Aspoň to tak vidím svým zvráceným pohledem. Mimochodem - ani nechodím hodiny gramatiky, ačkoliv mám za sebou také ČVUT. Jen jsem prostě dával pozor při hodinách češtiny. :-/

StvN
11. 08. 2002
Dát tip
Koukám ale, že dobrá znalost gramatiky zdravej rozum nezaručuje.

Wopi
11. 08. 2002
Dát tip
To ne. A špatná už vůbec ne.

Albireo
08. 08. 2002
Dát tip
StvN, povídka není špatná (obsahově ani slohově) a je vyloženě zajímavá konfrontací soudobého obsahu a archaického jazyka. Ale Tvá reakce na Wopiho postřeh a následná polemika s Rivkou je opravdu hodně nevhodná. Píšeš: JESTLI TI TO UDĚLÁ RADOST, NAPÍŠU NĚCO S HODNĚ CHYBAMA. Ujišťuji Tě, že se Ti to podařilo právě touto povídkou. Při zběžném čtení (aniž bych se je snažil záměrně vyhledávat) jsem si všimnul 13. To je opravdu dost, třebaže ta povídka není nejkratší. Chyby pravopisné, mluvnické i typografické; převládá chybná interpunkce. A co se týká zapnutého CapsLocku - čte se to opravdu špatně, nehledě na to, že v internetové komunitě se to považuje za stejnou nezdvořilost, jako na někoho hulákat.

StvN
08. 08. 2002
Dát tip
Chybovat je tak lidské. A já jsem na půl člověk. No nic. Na nevhodné reakce jsem mistr, proto mi odpusť i ten první "verš". Ale víš co? Když svou kritiku někdo pojme tak, jako jsi to udělal Ty, nemám nejmenší důvod, dávat se s ním do pře. Ale jak Wopi, tak Rivka to dost přehnali, když už mluvíme o zdvořilosti a nezdvořilosti. Snažil jsem se lehce poodklonit jejich zvrácenej pohled na věc, ale bohužel jsem zklamal. Nevadí. No nic. To nech bejt. Co se týče chyb. Interpunkce. Ta se rodí z otce na syna. Bohužel jsem si při svém studiu na ČVUT zatím neudělal čas na hodiny gramatiky, ale chystám se na to, protože, ačkoliv mám tendenci to přehlížet, uznávám, že to má svou váhu. Dík za reakci.

Rivka
31. 05. 2002
Dát tip
Dobře, nebudu tedy unavovat rozbory. Jediné, co ti tedy mohu sdělit, neždáš-li si vysvětlení, je, že se opět hluboce mýlíš. Ať už hovoříš o D, Ď, Ř nebo vědě. Přeješ-li si setrvat ve stavu blažené nevědomosti, jsem poslední, kdo ti v tom bude bránit:))) Pěkný den:)) (Jo, a s tím CapsLockem - je. Slyším sice poněkud hůř, ale zato umím dobře číst i malá písmenka:c) Nemusí se na mě křičet:c)) )

Brlety
31. 05. 2002
Dát tip
bizardně samolibá nevědomost :o)))

StvN
30. 05. 2002
Dát tip
SNOUBÍ-LI SE NEZNALOST S AROGANCÍ, ACH, TO JSI MĚ DOKONALE ODHADLA. JE S PODIVEM, JAK KRÁSNĚ DOKÁŽEŠ SOUDIT, ALE TO NECHÁM NA TOBĚ. JESTLI TI MŮJ PROJEV PŘIPADÁ AROGANTNÍ, TAK ASI JE AROGANTNÍ. JÁ SI TAK NEPŘIPADÁM. MÁM TROCHU JINÝ MĚŘÍTKO, PROTO NEMUSÍM VŽDY ODHADNOU, JAK NA DRUHÝ LIDI ZAPŮSOBIM. KOHO BY NAPADLO, ŽE KDYŽ SI DO VÁS TROCHU REJPNU - A MYSLIM, ŽE ZCELA LEGITIMNĚ - ŽE VÁS TO TAK ROZHÁŽE? KRITIK ASI NENÍ ZVYKLÝ BÝT KRITIZOVÁN. TROCHU TADY OSVĚTLÍM, PROČ SE O TOM VŮBEC PŘU. PTAL JSEM SE NĚKOLIKA LIDÍ A VŠICHNI ŘÍKAJÍ BIZARDNĚ S "D". TO TVÉ PROHLÁŠENÍ, ŽE TO NEJDE ŘÍCT, JE HLOUPOST UŽ PRO TO, ŽE KUPŘÍKLADU TADY U NÁS JE Ř LEHCE VYSLOVITELNÝ, ALE TAKOVEJ ANGLIČAN TO PŘES ZUBY NEDOSTANE. I KDYŽ, TYS NAPSALA V PROUDU ŘEČI - TO JE MOŽNÝ, ALE KOLIKRÁT V TAKOVÉM DRAVÉM PROUDU ŘEČI VYSLOVÍŠ TO SLOVO? VĚTŠINOU HO ŘÍKÁŠ OSAMOCENĚ A VĚTŠINOU DOKONCE ZDŮRAZNÍŠ TO "DÉ" PONĚVADŽ TÍM VYNIKNE TA BIZARDNOST ONOHO. STEJNĚ JAKO SLOVO TVRDÝ, VYJADŘUJE NĚCO TVRDÉHO. ZKRÁTKA SI MYSLIM, ŽE BIZARDNÍ JE VPOŘÁDKU. ŽE TO TY NEUMÍŠ VYSLOVIT, JEŠTĚ NEZNAMENÁ, ŽE NIKDO, NO NE? A UŠETŘI MĚ PROSÍM VĚDECKÝCH ROZBORŮ, PROTOŽE - A TO JE DŮLEŽITÝ VĚDĚT - SKUTEČNOST BÝVÁ MNOHDY ODLIŠNÁ. JEŠTĚ MÁM JEDEN DOTAZ, KDYŽ SE TAK OHÁNÍŠ ROZBOREM DĚL. ASI TOMU ROZUMÍŠ. RÁD BYCH SE NĚKDY DOZVĚDĚL, CO JSEM TO VLASTNĚ NAPSAL, BYLO BY MOŽNÝ, ABY SES MI NA NĚJAKOU POVÍDKU PODÍVALA? KDYBYCH TĚ POPROSIL? VÍM, ŽE MÁŠ HODNĚ PRÁCE A MY SE VLASTNĚ ANI NEZNÁME, ALE ZKUSIL JSEM TO. JE TO S TIM CAPSLOCKEM TAK ŠPATNÝ?

StvN
26. 05. 2002
Dát tip
RIVKO - TO MĚ SE ZASE ZDÁ, ŽE JE TO TO JEDINÝ, CO TĚ ZAJÍMÁ, ŽE NEUMIM NAPSAT BIZARNÍ, VŽDYŤ SI PŘEČTI SVOJI KRITIKU VÝŠE. ŘÍKÁŠ, ŽE NEMÁŠ ČAS NA ROZBOR, ALE TOLIK HO TADY PRÁVĚ MRHÁŠ JALOVÝMA ŘEČMA O BIZARNÍM. TO JE XMÍCHU. CHVÍLEMA MI PŘIPADÁ, ŽE JSTE SI S WOPIM PŘEČETLI JENOM NADPIS. S TOU ROVNOSTÍ JSI TAKY NIC NEPOCHOPILA. JÁ MÁM TAKY RADĚJI TO NIETZCHEHO, LIDI SI NEJSOU ROVNI, TADY JSEM ALE MYSLEL NA NĚCO DOCELA JINÝHO. JDE O TOHLE. KDYŽ K NĚKOMU PROMLOUVÁŠ, TAK SE SNAŽ MLUVIT JEHO ŘEČÍ. NEMUSÍŠ HNED Z PRVNÍ VĚTY DÁVAT NAJEVO, ŽE JSEM BLBEC, TO SE PAK NEDIV, ŽE SE BRÁNÍM A NEUDĚLÁM TO, ŽE PODĚKUJU A TIŠE CHYBU OPRAVÍM. JE TO O PŘÍSTUPU A V TOM SE MUSÍME JEŠTĚ HODNĚ UČIT. WOPI-TAK JSI VLASTNĚ TUČNĚ NAPSAL TO, CO JÁ PŘIZNAL UŽ DŘÍV, ALESPOŇ VÍM, JAK POZORNĚ UMÍŠ ČÍST) JINAK JESTLI TI NEDOŠLO AVÍZO, TAK TO JE MOJE CHYBA, ALE NE ÚMYSL, PROČ BYCH TI JINAK ODEPISOVAL? LIDI, VY BYSTE SE MĚLI NAUČIT PŘEMÝŠLET TROCHU KOMPLEXNĚJI.

Rivka
26. 05. 2002
Dát tip
Milý StvN. Hleď: já tu sice mrhám čas, leč kdybych se chtěla zabývat rozborem tvého dílka, zabralo by mi to pár hodin, takhle je to odbyté za pár minut, tolik ke kritice díla, kterou prostě neprovedu. Tolik času nemám. Co se mých zájmů týče: kdybys nebyl zareagoval na Wopiho ve své první odezvě tak, jak jsi zareagoval, čas bych tu nemarnila vůbec. Mně je totiž skutečně téměř ukradené, že neumíš pravopis. Snoubí-li se neznalost z arogancí, cítím povinnost tomuto problému chvilku mezi Akademickými dějinami literatury a Historickou mluvnicí češtiny věnovat. A teď k té řeči: Řekla jsem někde, že bych si myslela, že jsi blbec? Neřekla. Zase je to jen o té aroganci - mít mezery ve vzdělání, zvlášť tak specifickém, není žádná hanba (mé znalosti třeba z oblasti filosofie se také omezují na zjištění „Kant-pomlčka-kategorický imperativ"), jen člověk nemá předstírat, že všechno ví a všude byl dvakrát. Protože prostě nevíš, tečka. Připouštím, že má řeč ti nemůže znít příliš vlídně, leč já se ptám - a proč by měla? (Navíc - částečně je to samozřejmě má chyba, řeč vědy je maximálně zhuštěná a mně se nechtělo vypisovat definici pojmu „inerce mluvidel" na půl strany, ulehčila jsem si práci, jak jsem zvyklá, mluvila jsem, jak mi zobák přizpůsobili, aniž bych brala zásadní ohled na to, že mi nemusí být rozuměno. Na druhou stranu se domnívám, že smysl z mého přípisku výše vyplynul i tak zcela zřetelně.) Dále: K tvému přípisku pro Wopiho: vždyť ty také čtení, zvláště pozornému, příliš neholduješ. Jinak bys nemohl tvrdit, že jediné, co mě zajímá, je pravopis. Juž jsem to řekla dvakrát, řeknu to potřetí: nikoliv tento nedostatek, ale tvé tvrzení, že je to úplně jedno a že vlastně je to přednost, mne dráždí. A co se komplexního myšlení týče - nejdřív břevno z oka svého, bratře, pak se starej o naše třísky:c)) (Btw, víš, že máš zapnutý CapsLock?:)))) ) Pěkný den:))

StvN
25. 05. 2002
Dát tip
MILÁ RIVKO, JE HEZKÝ, ŽES PŘIŠLA PODPOŘIT KAMARÁDA WOPIHO, URČITĚ JE VÁM DOBŘE, KDYŽ NAJDETE CHUDÁČKA, KTEREJ TOHO NEVÍ TOLIK CO VY. PROTO HLEDÁTE NA PÍSMÁKU, KDE NÁS JE HODNĚ A VY NÁS MŮŽETE POUČOVAT. JÁ NEJSEM BOHEMISTA. KDYŽ PÍŠU, TAK DĚLÁM CHYBY. DĚLÁ MI PROBLÉMY S A Z, ČÁRKY, DOKONCE VYJMENOVANÝ SLOVA. NEČETL JSEM ANI JEDEN SLOVNÍK. JESTLI TI TO UDĚLÁ RADOST, NAPÍŠU NĚCO S HODNĚ CHYBAMA, ABYS MI MOHLA UKÁZAT, JAK DOKONALE JSI VZDĚLANÁ. ALE JESTLI PRO MĚ CHCEŠ OPRAVDU NĚCO UDĚLAT. COŽ SI MYSLIM, ŽE JE DŮVOD PROČ MÁŠ PROSTOR PRO KRITIKU, CHOVEJ SE KE MNĚ JAKO K SOBĚ ROVNÝMU A RADĚJI NAPIŠ, JAK SE TI NELÍBILA TA POVÍDKA.

Wopi
25. 05. 2002
Dát tip
Víš, StvN, ten problém není v potřebě poučovat; kdybych ji měl, stal bych se učitelem a užíval bych si. Ani nejde o to, dokazovat jiným vzdělanost. Čert ji vem. Jde právě o to vnímání povídky, které je kvůli pravopisným chybám (a zmíněná není jediná) u lidí, co mají rádi rodný jazyk, nutně omezeno. Abych uvedl vysvětlující příklad své předchozí nehezké věty: když někdo bude s nedobrou intonací (čili falešně) zpívat sebehezčí písničku, u lidí s hudebním sluchem nutně dojde k tomu, že tu melodii příliš nevychutnají. Není to snobstvím, není to tím, že by byli něco víc, je to prostě tím, že jim to nebude znít tak, aby se mohli ponořit do hudby. Věř tomu, že je to tak a neber to jako osobní útok na sebe.

Wopi
25. 05. 2002
Dát tip
Sakra. Který čerchmant mi tam nakukal tu čárku ve druhé větě?? :o))

StvN
25. 05. 2002
Dát tip
NEMÁM ABSOLUTNÍ SLUCH, ALE HUDBU MILUJU. ZNAMENÁ TO, ŽE SI NEMŮŽU ZPÍVAT? CHÁPU, ŽE KDYŽ CHCI NĚCO PREZENTOVAT, MĚL BYCH BÝT BEZCHYBNÝ. ALE MOŽNÁ SÁÍM VÍŠ, JAK JE TO S VÝUKOU. PŘECE NEBUDU ČEKAT, AŽ SI VYSTUDUJU FILDU, ABYCH MOHL NĚCO NAPSAT. CO MI PORADÍŠ TEĎ?

Rivka
25. 05. 2002
Dát tip
Víš, milý StvN, mě zase až tak moc nezajímá, že neumíš napsat slovo bizarní. Toť celkem tvá věc, nejsi sám. Důvod mé reakce byl ten, že ses na výtku Wopiho tvářil jako největší machr (a v zásadě jsi ho poslal i s jeho dobře míněnou radou do háje), „ptejte se, vím vše". Mně by nevadilo, že děláš chyby, mě neuvěřitelně rozčiluje, že z toho děláš přednost. Co se týče povídky, nic k ní říkat nebudu. Napsat „líbí / nelíbí" by ti moc neřeklo, a já nemám čas na rozbory. (A ještě si neodpustím připomínku, k té rovnosti - já nejsem socialista a zastávám tezi, že my dva si rovni nejsme. Nic ve zlém, třeba umíš - na rozdíl ode mě - malovat nebo hrát fotbal. Jen tohle „všichni jsme si rovni, všichni jsme stejně dobří" prostě NEMÁM ráda:c) Holt nejsme.) Pěkný den všem:)

Wopi
25. 05. 2002
Dát tip
StvN: jasně že si můžeš zpívat a psát. Já jsem někde řekl, že ne? Jenomže: každý musí počítat s tím, že když bude zpívat na veřejnosti a ne doma v koupelně, riskuje, že to, co se ozve z hlediště nebude zrovna potlesk. Já jsem ti jen řekl, jak to má být a taky jsem řekl, že je tvoje věc, jak se k tomu postavíš. Jsou na Písmáku i tací, kteří při upozornění na (horší!) chybu řekli "díky" a tiše ji opravili. Inu, každý jsme nějaký... P.S. Když někomu odpovídáš, zkus dát i avízo, jinak to na mě může působit, že se bojíš mé odpovědi. :)

StvN
24. 05. 2002
Dát tip
Wopi - slovník říká bizarní, Jihočeši bizardní, inteligence nepochází ze slovníků a jak říká jeden starej vtip, nemachruj, když nemáš křídla

Wopi
24. 05. 2002
Dát tip
kdo řek že nemam? redbull mi je dal :o))
no, taky některý frajeři řikaj sednáct, inicujeme, demogracie atd. :-/ když se ti líbí něco psát špatně, já ti bránit nebudu

ryba
24. 05. 2002
Dát tip
u nás si jeden soused nastříkal na auto "Mobill", určitě si připadal světovější s dvěma l :o))

StvN
24. 05. 2002
Dát tip
Špatně? Možná podle Tebe. Čeština neni dokonalá. Má svý chyby. Jen si to řekni - "bizarní" - to zní skutečně bizardně.

Wopi
24. 05. 2002
Dát tip
Podle ne. Ale je mi fuk, jak se na to díváš :)

Rivka
24. 05. 2002
Dát tip
StvN: Jihočeši taky neříkají bizardní, to mi nenamlouvej. Snaha o inerci mluvidel to v proudu řeči prakticky zamezí vyslovit - jen to zkus vyslovit opravdu pečlivě i s tím D... Kdyby něco, tak možná, možná říkají [bizarďňi:]. Ony sice existují snahy přiblížit pravopis co nejblíže výslovnosti cizích slov (jako to mají Poláci), ale to je ve své podstatě jednak dost nerealizovatelná myšlenka, protože (na základě odlišných systémů) z toho stejně vždycky vyjde jen česká zpotvořenina (jak taky třeba přepsat bilabiální anglické „w", v češtině to nemá platnost fonému, běžný člověk ani necítí rozdíl mezi výslovností „v" a „w", proto se nám to tak špatně učí), jednak by se pak tedy muselo psát BIZARĎNÍ, což, jak jistě sám uznáš, je - s prominutím - konina. S ouctou, snad-ještě-bohemistka R.

Anonym39
20. 05. 2002
Dát tip
no, tak jsem si vod tebe par veci procet, a musim rict, ze je to vsechno pomerne zajimovy. ale tahle povidka se mi zda nejlepsi, takova nejvyzralejsi. ale proc proboha vsude motas ty prechodniky a zprehazeny slovosledy. dyk je to uplne zbytecny a jak psala Kristy, k tyhle povidce se to ani trochu nehodi. a zaver mi taky nejak nedosel. mozna, kdybych byl zhulenej....

Wopi
20. 05. 2002
Dát tip
bizardně? co to je? to se křížilo "bizarně" s "blizardem" a tohle vyšlo? :-O

KID
05. 05. 2001
Dát tip
drsný........

huh ??? nejsi zhulenej ? :)))) ale musím uznat...je to skvělé :)

StvN
04. 05. 2001
Dát tip
Ne-e. Naprosto vpoho. Akorát používám jinou část mýho děsně vobrovskýho mozku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru