Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidé poprvé osídlili jiný svět - virtuální paralelní dimenzi

19. 04. 2007
1
8
690
Autor
Dejavu

Náš svět je tu od nepaměti a zná ho každý. Narodili jsme se do něj a donedávna byl také jediným světem lidmi osídleným.Vždy jsme sice jako lidstvo doufali, že jednou budeme kolonizovat i jiné světy, ale zatím se tato myšlenka zdála být příliš vzdálená naší realitě a technologickému pokroku. Jenže náš zatím zdánlivě nesplnitelný sen se nakonec v jistém smyslu plní mnohem dříve než bychom se nadáli.

 

Vždycky jsem měl moc rád science fiction a už jako malý kluk jsem hodně přemýšlel, jak asi bude vypadat lidstvo v roce 2000. Tento letopočet byl ještě donedávna považován za jakousi pomyslnou hranici budoucnosti lidstva a měl se stát přelomem opravdového technologického pokroku. Život na Zemi měl být nyní již nesrovnatelně vyspělejší a lidstvo mělo mít před sebou i první kolonizace jiných světů. A přestože nám to tak ještě příliš nepřipadá, ono se to ve skutečnosti tak trochu stalo, i když jinde, než jsme čekali.

 

Prvním téměř plnohodnotným světem osídleným lidmi a skutečně hodným toho jména však zřejmě nakonec nebude jiná planeta nebo měsíc, jak lidstvo vždy předpokládalo. Toto prvenství bude jednou pravděpodobně překvapivě přiznáno virtuální paralelní dimenzi uměle vytvořené člověkem.

 

Existuje svět, ve kterém již teď velmi živě probíhá první kolonizace lidstvem mimo naši realitu a v mnoha směrech se stejnou svobodou jednání, jako má člověk v běžném životě a v některých ohledech dokonce mnohem větší.

Tento druhý svět lidé stvořili docela nedávno - v roce 2002 - a pomalu se stává novým symbolem pokroku lidstva. Přinejmenším pro mě a pro (v současnosti) dalších již téměř 6 milionů lidí se již tímto symbolem stal. Ano, asi jste o tomto světě už něco zaslechli – je jím první v praxi skutečně použitelná virtuální realita Second Life. Původně to sice byla jen počítačová hra, ale vypadá to, že se tak trochu zvrhla v něco nepředstavitelně většího… Něco, co začíná dávat nový smysl Internetu, počítačům i lidské existenci jako takové. Něco, co boří i v emoční rovině hranice mezi kontinenty a lidmi. V takovém světě můžete trávit čas s někým, s kým by jste se jinak nikdy nesetkali a kdo je od vás vzdálen desetitisíce kilometrů a žije naprosto jiný život. Tak, jako se stal Internet nástrojem pro sdílení informací, Second Life se stal nástrojem pro sdílení emocí a fantazie. A to je přesně to, co lidé potřebují. V dnešním přetechnizovaném a pasivním světě je to nakonec paradoxně právě moderní technika, která nás nyní vrací zpět ke snění, podporuje fantazii a sbližuje nás s jinými lidmi.

 

Je rok 2007 a já přemýšlím, kolik dalších lidí si uvědomuje, že virtuální realita v této podobě je možná tím největším vynálezem v historii lidstva. Že to, že už půl roku žiji dva životy ve dvou různých světech je něco, o čem se předchozím generacím ani nesnilo. Že možnost prožívat věci, které jsou v běžném světě možné jen ve fantazii je velmi osvobozující. Přemýšlím nad tím, že jsem v Second Life během tak krátké doby prožil možná jedny z nejemotivnějších a nejintenzivnějších okamžiků svého života. A to se rozhodně nedá říct, že by můj skutečný život byl nudný. A přesto tento umělý, ale velice přitažlivý svět, svět který spousta lidí bude ještě dlouho považovat za počítačovou hru, ovlivnil můj dosavadní život víc než cokoliv jiného. A zřejmě ještě mnoho životů ovlivní.


8 názorů

Dejavu
21. 04. 2007
Dát tip
To je pravda. A ony ty sociální rozdíli jsou samozřejmě i v tom virtuálním světě, ale rozdíl je v tom, že nejsou patrné na první pohled a tak má každý stejnou šanci. Nefunguje tam zatím rasismus a podobně (i když - pokud jste tam třeba chlupáč(furry - postavička zvířátka), tak nemusíte být sympatický každému) Ale zase si rasu a podobně můžete vybrat. A s těma kozama - pointa je v tom, že tam můžete dělat i to, co v běžném životě ne a splnit si tak přání nenáročně a bez následků na okolí.

nie som proti virtualizácii, ani proti vedeckému pokroku vôbec, a oceňujem možnosť, že sa v budúcnosti budú stavať stavby s ubytovacou funkciou a nie pre sídla firiem. A čo ešte musím vytknúť: videli sme ako dopadol pokus odstrániť sociálne rozdiely. Nech sa to už nikdy nezopakuje, lebo iba sociálne rozdiely môžu motivovať ľudí k práci.

Fouckault
20. 04. 2007
Dát tip
myslím že když ty kozy mám šanci jen tak smazat, že mě vůbec nebude bavit je pást :-).. virtualita může být jen ocásek .. doplněk reality.. pokud je zamněníš, a nahradíš, budeš sám jen náhražkou a budeš možná také postupně vymazán (možná v prvé fázi jen tvé mozkové buňky) :-)pak už budeš jen magor připojený na čidla :-))

Dejavu
20. 04. 2007
Dát tip
A výhoda je, že až vás ty ovce přestanou bavit, prostě je smažete a nemusíte s nima k rasovi ;)

Dejavu
20. 04. 2007
Dát tip
*zmizí.. Sorry.. Dislexie :) Asi tam bude chyb víc...

Dejavu
20. 04. 2007
Dát tip
A zmyzí hyzdění země zbytečnostmi.. Nebudou se peníze investovat do nesmyslným projektů.. Nebude se ničit ekologie a když se něco bude stavět, tak byty pro lidi a ne palace pro firmy.. To jsi měl na mysli? :) Každopádně když se sídla firem přesunou na internet a potažmo do virtuální reality, svět na tom jenom vydělá. A nakonec ve virtuální realitě můžou být ta sídla ještě honosnější a může je mít každý, takže to nebude opět privilegium pár vyvolených a přitom se nebude ukrádat z potřebnějších zdrojů pro lidstvo. Tvůj mozek brzy rozdíl ve virtuální realitě nepozná (už teď je lehké přestat ho vnímat). A nebude záležet na tom, jestli jsi v Africe, Číně nebo na Aljašce. Všichni budou mít stejné možnosti v rámci kvality připojení k netu. Lidi se líp poznají a naučí se líp si rozumnět. Co se vám na tom nelíbí? Díky tomu si pak budete moct pást na ušetřené půdě ovce nebo co chcete dělat v tom reálným světě. Ale zatímco se budou pást a vás to bude nudit sledovat přežvykování trávy, tak si nahrajete do hlavy Second Life (tou dobou verzi 12.0 ;) ) a budete se zatím milovat s vaší manželkou číslo 3 toho času pasoucí ovce v Nepálu, protože vaše real-life manželka je zrovna utahaná z pasení koz :) Nejlepší na tom je, že ale tohle vlastně lidi dělali odjakživa a internet k tomu nepotřebovali - jen prostě zapnuli fantazii :) To, co právě ten Second Life dělá zajímavým je, že umožňuje tu fantazii sdílet. Lepším způsobem než knížka, film nebo dokonce i divadlo. Když mám rád Shakespeara, tak si v něm prostě můžu zahrát a jsem přitom navíc s ostatníma lidma a ne sám ve svojí hlavě. No není to nejlepší vynález lidstva? Sdílení fantazie? Pochopení ostatních? Zboření hranic, sociálních rozdílů a společenských tabu? Znáte Nekonečný příběh od Endeho? Říše lidské fantazie? To je přesně virtuální realita. Navíc tahle nová není něco jen pro vás připravenýho a naservírovanýho. Tvoříte si ji sami. Chcete křídla? Tak si je můžete koupit nebo sami vyrobit! Chcete si zkusit pást ty ovce? No tak si tam pronajmete pozemek a ty ovce si tam prostě pasete. Jestli tohle není největší vynález v dějinách - možnost plnit si sny podle potřeby - tak pak nevím.

Fouckault
19. 04. 2007
Dát tip
olla.. bylo by ovšem fajn kdyby virtualita doplňovala a realitu a nezabíjela by ji.. s příchodem virtuálního světa totiž mizí svět reálný.. například banka jako typologiský druh stavby zcela zřejmě zanikne.. tytam jsou dvorany těchto "bankovních paláců" a jejich vznosné fasády.. nyní je nahradí designová www stránka.. a totéž potká i jiné reálné prostory.. příchodem virtuálních prostor mizí reálná místa, reálné ulice, náměstí.. jejich síla , topologie a genius loci bude zmírat doporučuji přečíst toto: e-topia: život ve městě trochu jinak W.J. Mitchell

vôbec nesúhlasím. Viruálna realita nemôže byť najväčším vynálezom v histórii ľudstva. A taktiež si nemyslím, že bude v najbližšej dobe ktovieaký pokrok.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru