Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Máš dost střeliva?

01. 05. 2007
2
7
1812

Máš dost střeliva ?

 

Doba, kdy zářící oči všech hleděly vstříc světlým zítřkům a kdy všechny třídy „beztřídní“ společnosti chodily do prvomájového průvodu s budovatelským nadšením, vyšuměla. Do průvodu, mávajícího davu, který provolával slávu Sovětskému svazu a KSČ, se zanedlouho chodilo už jen z povinnosti.

My, co jsme byli v tenisovém oddíle,  a nemuseli, okrojováni šátky na modrých košilkách, doprovázet soudružku učitelku, jsme měli kliku. Na každé zastávce průvodu jsme si totiž vytvořili tenisový dvorec a sváděli líté mače.  Nejvíc jsme se ovšem těšili na náměstí před tribunu. Na tento okamžik jsme šetřili staré tenisáky – šlupky. „Máš dost střeliva?“, byla otázka, která nás v tu chvíli pálila nejvíc. Jakoby omylem jsme vždy vyslali salvu na předního představitele okresní buňky KSČ a počítali body, za přesnost a za šajbu. Trefit předsedu OV KSČ bylo jasné bingo a výhra v kapse. Včerejší prvomájová setkání levicových stran – KSČM a ČSSD byly mnohem komornější, bez tisícihlavého stáda a alegorických vozů. Ovšem na mítingu KSČ jako bych se teleportoval zpět do osmdesátých let. Stejná image, gesta, krepáky a kritika kapitalismu. A heslo na nástěnce: „Chceme podporovat objektivní informace“ – při vzpomínce na všudypřítomnou cenzuru za éry totalitní KSČ  mně skoro vyrazilo dech.


7 názorů

Alojs
23. 05. 2007
Dát tip
jako glosa opravdu velmi ucházející, jako fejeton by to mělo své mouchy. Jenomže na úzký výčet kategorií si tady nemůžeme stěžovat a já to zařazení chápu. Tip

all: jsem taky dítě komunisty a nikdy bych soudruhy nevolil, to jen tak na okraj, ale jinak s vámi souhlasím, v letňáku v Písku a asi i jinde to byl skutečný a nefalšovaný oživlý skanzen :(((

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru