Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cizinec je našinec!

04. 05. 2007
37
44
4383
Autor
Vaud

Daniéle je moje nevlastní maminka.  Vzala si mého ovdovělého otce před spoustou let a teď je naše. Pochází ze Švýcarska z francouzsky mluvícího Lausanne. Po letech exportu českých žen a dívek do Švýcarska, nám Švýcaři poslali konečně jednu zpátky. Nám doma to určitě stačí. Být kosmopolitní rodinou má  své výhody.  Třeba když hrají fotbal naši Francouzi  s našimi Čechy a občas někdo z nich porazí naše Švýcary. Díky sestře žijící na severu Anglie  máme taky naše Angličany a naše Skoty. My nemůžeme nikdy prohrát! 

 

Daniéle je učitelka jazyků.  Zapisuje  si do notýsku česká slova,  která slyší na ulici a večer se dívá do moudrých knih. To aby se naučila dobře naši mateřštinu. Horší je, když si poznamenává i nápisy na stěnách výtahů. Jednou si posteskla, že: „Naše tatínek dnes říkal tákové výrazy, když řídil, že jsem to vůbec  nenašla ve slovníku!“ I Daniéle se občas dostane v češtině do outu. Při procházce po horách uviděla starý dřevěný  dům v záplavě květin. Skupinka důchodců obědvající na terase byla chvíli zaražena, když k nim přiběhla neznámá cizinka a nadšeně volala: „To je přirození!“ Jindy se ptala staršího profesora literatury, jestli má v Ostravě „často velkou poluci“. Daniéle je velmi distingovaná dáma. Otec kvůli ní přestal vozit v autě staré hardy na čištění skla. Daniéle totiž jednou během utírání zamlženého okénka zjistila, že mává na skupinku kantorek z jejich fakulty. Pánskýma trenýrkama.

 

Naši přátelé se předhánějí, kdo zachytí nejkurióznější Daniélin přebrept. Tak jsme se dozvěděli, že v obchodě kupovala „sekanou na trávu“. Na zahradě nám roste „uzenina“. Česky se učí z učebnice pro „samoobsluhy“.  V naší ulici zdomácněl výraz „jsem načvaná“.  Je to chybějící stupeň mezi mírnějším naštvaná a šťavnatějším výrazem. Zajímavé jsou taky „boty na odpadcích“ nebo „módní prohlídka“. Když jsem jí jednou odvážel ze skutečné prohlídky u lékaře, tak mi říkala, že jí můj kolega velmi podrobně prohlédl a zjistil, že je „zdravá panna“. Pak taky  z přineseného kelímku poznal, že má „dobrý mošt“.

 

 

Volal jsem kdysi naší mamince. Z telefonu se ozývá česko-francouzské: Achoj achooooj, kdepak jsi? V nemocnici. "Ježišmárja, co se stalo!? No, vystudoval jsem medicínu a teď tu pracuju, vzpomínáš? Achaaa!!!"

 

Ze začátku chodila tvrdošíjně na pánské záchodky, protože je tam napsáno „páni“. Ona přeci je „páni prófesorka“! Vrtá jí hlavou, proč je na dopisech mého otce psáno „pan doktor s chutí“. Daniéle  netuší, proč nemůže svému manželovi říkat „můj lásku“, když je to muž. Někdy se jí do češtiny připlete výraz z ruštiny, kterou se kdysi taky učila. Pak mi třeba tvrdí, že u nás na návštěvě „zabila deštník". Jo,  a naše kočky se jmenují Bijoux (bižu) a Terry. To taky není normální! Když je svoláváme večer  ke žrádlu, tak to vypadá jako projevy radosti nad návštěvou nějakého závodu  v Jablonci!  

 

Bohužel v poslední době se její čeština zlepšila natolik, že veselých historek rapidně ubylo. Jen před pár měsíci přišla z hodiny svých studentů „rozlíčená". Ptala se, co to máme za divné mravy. Prý jí studentky říkaly, že každá z nich by ráda spala v létě pod širákem.  Nemohla uvěřit, že by tolik  studentek pedagogiky mělo zájem trávit noc se starým Jacquesem Chiracem! To je skandál! Třeba se tak připravují na eventuální export do Francie. Možná dodatečně výměnou za naší maminku. Jen jestli by teď před volbami ve Francii neměly zkusit spát někde jinde než pod širákem!

 

 


44 názorů

Vaud
07. 11. 2011
Dát tip
Jeste musim pridat jeji pozdrav achoj, achooooj. :-)

Vaud
25. 11. 2010
Dát tip
:-) díky

Etiennee
25. 11. 2010
Dát tip
skvele

Vaud
29. 03. 2009
Dát tip
určitě jsem na spoustu fórků zapomněl :-))

Diana
29. 03. 2009
Dát tip
Co slovo, to perla! A ještě když si k tomu představím maminku, šarmantní usměvavou, jakých je většina Francouzek, tak je dojem úplný. Tohle se tedy povedlo!!!! :-)))***********

Vaud
03. 01. 2009
Dát tip
Můj jediný oblíbený Jacques do postele je Daniels :-)) Květoni - vem kytaru a přijeď! Závazná pozvánka!! Nejspíš teď nebudu v kantonu Vaud, ale v BL :-))

Teď mi to došlo. Už vím, odkud to umělecké jméno Vaud. No jo, Švýcarsko... Tak tam jsem taky... nebyl...

Montrealer
09. 10. 2007
Dát tip
Velmi pěkné !

gemina
31. 05. 2007
Dát tip
žofka boduje:)úsměv

:o) t.

Vaud
16. 05. 2007
Dát tip
díky ;-)) za čtení i za opravu ;-))

podezdívka
16. 05. 2007
Dát tip
Zase mě to dost bobavilo, dobře se čteš :-) (nepatrná chybka - staré "hardy" na čištění skla - tož, že by mu s tím sklem pomohl aj mladé laurel?) :-)) *tip

malá*
15. 05. 2007
Dát tip
* Perfektní, takhle jsem se dlouho nezasmála :))) Díky

Zbora
09. 05. 2007
Dát tip
Zrovna včera jsme řešili (po třetí lahvi shirazu) jak se řekne macecha domácky. No samozřejmě že na nic jiného než na macešku jsme se nezmohli.

Vaud
09. 05. 2007
Dát tip
Fariella ;-)))

Fairiella
09. 05. 2007
Dát tip
plné perel :) A žádná bijouxterry :D :D *

poliana
08. 05. 2007
Dát tip
nádhera! Kdy už vydáš knížku? těším se na ni!t

Kytiii
07. 05. 2007
Dát tip
skvělé!!! výborně jsem se pobavila :o) *

Liss
06. 05. 2007
Dát tip
Francouzsky mluvící lidé jsou úžasní v jakémkoli cizím jazyce. Zrovna v pátek jsem měla možnost slyšet naši lektorku přednášet Julii z balkonové scény...česky... :D bylo to v rámci posledního zvonění:) Ale když si představuju co oni musí poslouchat od nás a nesmát se...:) tip

Markel
06. 05. 2007
Dát tip
Rozjasnil jsi mi ten dnešní deštivý den, díky a - T

Vaud
05. 05. 2007
Dát tip
;-)) díky za návštěvu děvčata ;-))

Vaud
05. 05. 2007
Dát tip
Místo toho abych psal úkoly do školy a učil se, tak zase píšu fejetony - takhle to dopadne vždycky! Díky za návštěvu! Už jsem vyrobil další fejeton!

Delahaye
05. 05. 2007
Dát tip
no konečně :-)) T.

Sarrah
05. 05. 2007
Dát tip
SUPER!!!

zelva
05. 05. 2007
Dát tip
líbí

daddy
05. 05. 2007
Dát tip
hezký..:)*

Makrelka
05. 05. 2007
Dát tip
Pobavilo! Moc! Jasnej tip.

sidonia
05. 05. 2007
Dát tip
vyborny, ctivy, svizny

Vaud
05. 05. 2007
Dát tip
Jani díky, ještě to pořád piluju ;-)

vesuvanka
05. 05. 2007
Dát tip
výborný fejeton, zasmála jsem se :-))) díky a TIP

Vaud
04. 05. 2007
Dát tip
;-)) škoda, že si všechny přebrepty nepamatuju! Teď by se mělo asi spát pod Sarkózama ;-) díky za navštívení

marge
04. 05. 2007
Dát tip
Hodně dobrý fejeton...hlavně ten poslední odstavec s tím širákem-Chiracem je opravdu vtipný..:)*

Milly
04. 05. 2007
Dát tip
Ty jo...... Pěkný..... :-) Zasmála jsem se..... -t-

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru