Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak dál? Aneb co nám brání v poklidném soužití s odlišnými kulturami

08. 05. 2001
0
0
1020
Autor
Hostina

Proč jsou vztahy mezi majoritní společností a menšinami, zejména Rómy tak napjaté a kdo vlastně nese odpovědnost za přetrvávající problémy a bariéry mezi těmito dvěma skupinami? Jistě se nad tímto problémem pozastavujeme velmi často a je opravdu chválihodné, že se nad tímto tématem nezavírají oči jako nad některými jinými, ale domnívám se, že zatím stojíme stále jen kousek za startem. Propast mezi těmito dvěmi odlišnými kulturami a životními styly se tu tvořila minimálně po celou dobu minulého režimu a tak není divu, že bariéra nepadla tak rychle jako železná opona. Lidská srdce, i když to tak někdy nevypadá, nejsou kamenná, jako zdi, a v komunikaci mezi nimi neplatí ani zbíječka, ani nejpřesnější inženýrské výpočty. Také sametový průběh vzal za své s hned v úvodu. Postarali se o něj radikálové jak z jedné, tak z druhé strany. Nejpodstatnější je však podle mého názoru to, že přehazováním odpovědnosti z jedné na druhou stranu se jen těžko navzájem přiblížíme. Ani jedna strana není bez viny a nese svůj díl viny, ale ocejchováním viníka se ještě žádný problém vyřešit nepodařilo. Hledáním chyb na opačné straně nikdy nejsme schopni vyřešit problémy v nás a skrze odsouzení se k porozumění dostaneme jen ztěží. Bohudík tento aspekt si alespoň zčásti začali uvědomovat někteří z mediálně viditelných aktérů této hry na odpovědnost. Zejména z vládní a státní, tedy majoritní strany je poslední době vidět snaha o zlepšení. Intolerance a neochota respektovat životní styl a postoj jiných je však hluboko zakořeněna ve většině z nás a dokud se tento náš postoj nezmění nepomohou nám sebelepší integrační programy vlády, ani jiných organizací. Bohužel se však jedná o jednotlivý postoj každého z nás a žádný volený zástupce s ním nemůže hnout. A i když je problém tolerance k jakkoli odlišným skupinám otázkou kolektivní odpovědnosti, musí každý začít sám od sebe. V tomto případě bohužel nelze odpovědnost přesunout na někoho jiného, jak by si mnozí z nás jistě přáli, ten problém leží v každém z nás.
Wopi
08. 11. 2002
Dát tip
jo, divný

Hostina
07. 11. 2002
Dát tip
Když se tak na to s odstupem času dívám, tak vlastně ani nevím, proč jsem to psal... Divný,co? Strange world!

Cavalera
08. 05. 2001
Dát tip
Víš co je základní problém? Ono zobecňování zodpovědnosti. Odpovědnost NIKDY neleží na každém z nás, odpovědnost vždycky leží na konkrétních jednotlivcích a dokud se budeme poplácávat kecama o tom, že jsme všichni odpovědní a všichni proto musíme něco udělat, tak se nic nevyřeší, akorát se někdo nasere a řekne, že už toho má plný zuby ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru