Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vraťte mi nepřítele!

10. 05. 2007
16
34
7370
Autor
Lakrov

 

 

 

 Prolog 

Voják je horší nežli vrah

Neboť ho v činech podporuje stát

(Nápis na zdi, Velkopřevorské náměstí, jaro 1979)

 
Nepřítel; mohou být nepřátelé našich nepřátel i našimi nepřáteli?
Kdo je vlastně nepřítel a kdo přítel?
Nepřítel; to slovo mi trochu připomíná válku, již málokdo z nás zažil.
Všichni mí přátelé jsou tak jiní!
Nepřítel je každý, kdo nosí uniformu.

 

 

 

 

 

 

 

Civil čeká, číslo letí

Buřty voní na koštěti

(Popěvek, VÚ 4074 - Ponava, 1982-84)

 

 

Ohňostroj končí. Už jen dělové salvy, jedna za druhou. A kouř, halící přítomnost do ještě hlubší tmy. Teď se na mě někdo přitiskl, ale hned zas bez omluvy zmizel. Nebo se mi jen zdál? Jeho bych tenkrát objímat nepřestala; i kdyby stříleli do něj. Jenže se nevrátil. Přišli další, kteří taky neradi poslouchali rozkazy a rádi (ne)poslouchali civilistku. A nabízeli jí uniformu; protože by ji rádi viděli nahou! A pak jednou všichni odešli.

Dávno už se nestřílí. Došla munice. A nová se nefasuje.

 

 

Zase jdu tou chodbou a slyším jejich hlasy. Ne nijak zřetelně a navíc všechny najednou, takže co kdo říká není poznat. Stále ale rozeznám, kdo je kdo. Caňo na dvojce strašně chrápe. Vždycky strašně chrápe, i když má tak něžné jméno. Zní trochu italsky. Nebo španělsky? Představuji si ho napsané s vlnovkou místo háčku. Co si teď představuje on, si představit raději neodvažuji.

Z učebny slyším dvoudobý rytmus; Měkký-tvrdý, měkký-tvrdý... Je neděle, kdo hned takhle od rána? Asi dozorčí a pomocník se vzpamatovávají z noční služby. Jmenují se... ale to je jedno. Neměla bych na ně přece prozrazovat, že oba současně opustili své stanoviště. Rytmus se změnil, pak ho nahradil zvuk posouvaných židlí. Asi míček se někam zakutálel.

Na čtyřce už se zase hrají karty. O desetníky. A baví se o tom, že jim někdo v noci... zmáčel kamna; čtyřka je hned vedle záchodu. Kam že padla kosa?, zamyslím se, protože poslední slovo zaniklo. Které kartě se vlastně říká kosa?

Jdu dál. Musím projít kolem všech dveří. Ty na čtrnáctce se pootevřely a ze škvíry cítím po jednom z každého páru očí; v zádech. Vlasně spíš o kousek níž.

"Roztomilé buřtíky," zaslechnu. Hřeje to.

Moje dveře jsou až na konci. Za nimi na mne čeká... Dneska vlastně nečeká. Je to překvapení. jsem překvapení; i když trochu opožděné, prvomájové. Půjdeme na ohňostroj. Ale napřed si mě odvede na dílnu a co tam budeme dělat, to nikomu říct nesmím. Vojenské tajemství. Je elektromechanik, a aby se ty jemné součástky -- plochá deska mi říkal? -- neotlačily, má na stole takový bílý filc. Teda už trochu zešednul. Bojem, prý!

"Válka je holka moje...," zaslechnu s doprovodem kytary z patnáctky.

Vždyť žádná není. Ale občas vypadají, jak kdyby byla. Unaveně. Jeden za všechny? Spíš naopak. Ten můj je ale jiný. Nikomu by neublížil, protože pořád myslí na mě. Na střelbách prý byli. Na moje narozeniny. Terč mu zdálky připomínal panenku. Ani jednou ho netrefil. Schválně. Že si to schová na večer. Čekala jsem před bránou. Jenže nedostal vycházku. Za trest. Volali to na mě z okna. Říkali mi Holubice Míru a dál se to rýmovalo, ale opakovat se to nedá. Nejsou zlí. Jen nesmí být hodní.

Dostal ji až na Velikonoce. A povýšen prý byl. Smáli se, že bych měla být taky. Aby si na mě nedovoloval. Teď s ním kvůli tomu musím projít uličkou. A já hloupá si dopředchvíle myslela, že ulička je nějaký trest.

Stáli jen po jedné straně. Chodba není tak široká. Podávali si pomlázku, ale švihnou se neodvážil nikdo. Ani do vzduchu. Jako k poctě zbraň ji drželi. A najednou se všichni ztratili. Tak jaké povýšení?

Prý číslo. Číslo, co je každý den o jednu nižší. Číslo, které spojuje a rozděluje; Na přátele nadosmrti a nepřátele na život. Co trvá déle? Kdy to končí? Až se za nimi naposled zavře brána? Za 350? Za 150? Už neumějí počítat pozpátku, tak stříhají metr. Od konce k začátku. Zítra! Včera.

 

 

Otevírám dveře. Stejná klenba a stále stejné parkety. Jen místo spáčů na zelených prostěradlech -- promiňte, nevím, jak mě mohla napadnout tak slaboduchá záměna písmen -- úředníci za psacími stoly. Taky šedými. Jen světleji. Jako by trochu vybledly. Vypadají tvrdě. Stoly. Úředníci...? Vduchu se zasměju. A pak skoro rozbrečím, když si vzpomenu na to poslední dopoledne, kdy celá ta parta odcházela. Vypadali, že je to nejšťastnější den v jejich životě a já byla trochu smutná. Ale jen na chvíli. Za týden prý za mnou přijede. A za měsíc se tu sejdou všichni. Budou zase péct buřty. Na násadě od koštěte. V té opuštěné zahradě za kasárnami. A pít pivo z pětilitrovky od okurek. A křičet Za málo! a smát se přes plot lampasákům. A já s nimi. Na Čarodejnice.

"A jestli mi na tom koštěti neodletíš, Buřtíku, budem spolu až do prvního máje. A ne na dílně, ale na hotelu."

 

 

Doprovázela jsem je jen k hlavní ulici. I tak jsem si připadala trochu hloupě. Naštěstí mě nikdo neviděl. Místo aby pak počkali na tramvaj, si stopnuli náklaďák, naskákali na korbu a hulákali: "Nuláá!". A všem mávali. Hlavně holkám. A pomalu se vzdalovali. I jeden druhému.

Vraťte mi nepřítele.

 

 

 

 

Ponava, 8. květen 2007


34 názorů

Lakrov
25. 01. 2009
Dát tip
Pro mylenka: Tohle je takový pokus o 'transpozici' se špatným koncem :-) Děkuji za návštěvu.

Marcela.K.
25. 01. 2009
Dát tip
Kdo je vlastně nepřítel a kdo přítel? Vojnu znám díky nejstaršímu synovi... a taky kvůli jednomu vojákovi z povolání... jmenoval se Jan ...psával mi "pravý"dopisy z tanku :-) prý...*

Barman
14. 11. 2007
Dát tip
Ještěže jsem unikl:) Napsáno lehce a přirozeně

Lakrov
22. 10. 2007
Dát tip
Pro evelinu.ta: S tvojí krustičkou ledu to má společného asi jen tu, dnes již neexistující, příležitost dočasné(?) ztráty někoho blízkého.

Lakrov
05. 10. 2007
Dát tip
Milá Milly: Vymýšlet ve 'spotřební době' jak využít něco již existujícího je přece velmi neekonomické :-))

Milly
04. 10. 2007
Dát tip
Nepodepíšu- protože se ke mně asi nedostane. :-) Ale třeba v Písku jsou pěkný kasárna... A kasárna se daj využít přece i jinak, když už jsou postavený- třeba pro ubytování, ne?

maartin
29. 09. 2007
Dát tip
kasáren ani jiných vojenských objektů škoda není nemuseli to vůbec stavět

Lakrov
29. 09. 2007
Dát tip
V novinách čtu, že prý to tam začali bourat. Pamatuji dny, kdy bylo mým toužebným přáním celý ten objekt odstřelit a vymazat z mapy. A nejednou je mi to skoro líto. Asi založím (jako obvykle pozdě) podpisovou petici, volající po zachování všeho starého. Slibte, že ji nikdo nepodepíšete :-)

Jakubisko
26. 05. 2007
Dát tip
wow, díky...:o) ke koblihovému tématu to moc není, je to takové specifické...ale hezké...:o) k dílku - i když sem měl problém to koncentrovaně přečíst, přecejen se mi dneska nedostává moc sil v tomhle počasí...tak jsem určitě nelitoval, nádherné, silné, propracované dílo...prostě wow :o)

Milly
26. 05. 2007
Dát tip
avi ;-))

Vihar
25. 05. 2007
Dát tip
a já zoufale hledal, kde má hp compaq ukrytý kodér, abys nevěděl, odkud ti telexuji :o) pro mládež, jenž asi nechápe, cituji: Z hlediska dnešní internetové terminologie se s dálnopisem dalo chatovat. Večer i na dalších útvarech sloužili spojaře záklaďáci a tak stačilo vytočit dálnopisné číslo na jiný útvar a napsat nějakou větu. Dálnopisná síť totiž funguje nezávisle na klasické telefonní síti a vojenská neměla tarifikaci, tedy volání bylo zadarmo. Jen se před zahájení chatu musel z dálnopisu vyndat identifikační klíč, který sloužil ke zjištění volané stanice a aktivoval se zvláštním tlačítkem přímo na dálnopisu. Po jeho zmáčknutí se roztočil mechanický kodér a vyslal přednastavenou kombinaci písmen a čísel, v našem případě "vu5625plzen". Pokud protistanice po napsání první věty chtěla zjistit identifikaci, bylo jasné, že tam sedí nějaký lampasák a může být průser. Záklaďák většinou odpověděl číslem, za kolik to má do civilu. Jeden spojař v noci hrál po dálnopisu asi 4 hodiny s protistanicí hru "lodě". http://www.sweb.cz/vu5625/stab.htm a zde je moje jinošská ruka: http://www.sweb.cz/vu5625/ml25.htm

Lakrov
24. 05. 2007
Dát tip
Pro Vihar: Dávám přednost prostému klíči :-) --../.-//-.-/---/.-../../-.-//-/---//--/.-/...//

Vihar
24. 05. 2007
Dát tip
2. radiotechnická brigáda - Brno VÚ 4074 (1977-1991) Nezachatujeme si po dálnopisu? 131 *:oD

Lakrov
23. 05. 2007
Dát tip
> smutek po... Máš (ne)úplnou pravdu. Dík za prorozumění (a zprávu o něm).

Milly
22. 05. 2007
Dát tip
Úplně celý to nechápu- asi že neznám historické souvislosti... Jinak se mi to líbí- přijde mi to jako smutek po ztracené lásce, po někom/něčem zmizelém... -t-

Lakrov
15. 05. 2007
Dát tip
Pro maartin: Krátké úsečné věty nepoužívám proto, že tak píšou všichni (nemusíš si zvykat :-) ). Tenhle text je pokus, jak co nejkratším způsobem zaznamenat příběh. Příběh, podobný vzpomínce 'ze sna'. Použití takovéhoto záznamu coby součást delšího 'díla' pak může posloužit jako popis okolností, postavy apod. Názory sháním (proto to avízo) kvůli získání jistoty, že takhle zakodovaný příběh bude na první přečtení pochopitelný. Ze Tvé (ač pozitivní) kritiky tuším, že to stále ještě není ono. Ještě musím kousek doplnit. Jenže podruhé už si to těžko někdo přečte. Dík. Tvůj názor je dost blízký myšLence, kterou by měl můj textík vyvolávat. Pro nepotrebujem: Dík za uznání. Snad to teď těch pár dodatečných změn nepokazilo. Pro Korála: Díky, Tajná.:w

má to niečo do seba.*

maartin
14. 05. 2007
Dát tip
zrušení vojny je (třeba jen pro mě, nevím) snad největlejším bodem nedávné historie. Píšeš pěkně - na můj vkus dost krátké věty, takové až výstřely, ale takhle teď mám pocit píšou všichni. Budu si muset. Zvykat. S první větou bych taky zapolemizoval: Obyčejný voják byl většinou a vždycky v historii ten, kdo narukovat musel, ne chtěl. Natož aby do někoho chtěl střílet. Tahle věta musí mířit mnohem vejš.

Už si nepamatuji jak přesně zněla slova která mne vedla do toho pocitu - snad jsi některé změnila , některé přidala... Pikatní je srovnání popěvku s pochvalným " Pěkné buřtíky" Vypadá to že není jisté jestli je řeč o těchto buřtících nebo o uzenině :-) Důležité je, že mne tvé povídání opět pozvalo do krásna.

Lakrov
14. 05. 2007
Dát tip
Do textu byly provedeny drobné změny pro zvýšení srozumitelnosti kódu. Nepředpokládám, že by si jich někdo všiml; ani to, že by někdo četl povídku podruhé. Ale kdby přece, mohl by (jedním slovem) napsat, zda je to takhle horší nebo lepší? Děkuji.

Cristinne
14. 05. 2007
Dát tip
Děkuji za upozornění na tuto povídku, nicméně musím říct, že jde odnikud nikam, nijak mě nezaujala a rozhodně to není můj styl ... ale třeba je chyba ve mně

JiKo
13. 05. 2007
Dát tip
Fatalismus je pohled na život: když jsi přesvědčen že e věci dějí a ty na ně nemáš vliv, když víš že dopadnou blbě a ty se nebráníš... jako příběh člověka co rezignoval a nechá se unášet proudem života a myslí si jak všechno dopadne blbě

Lakrov
12. 05. 2007
Dát tip
Děkuji všem za komentáře. Pro Ultrainfernal a JiKo: JiKo je pravdě blíže. Taky to tak cítím (ale v 79. ne). A nevím, co je fatalismus :-) , ale máš (JiKo) pravdu; nemá to pointu. Vzpomínky ji nemívají. A máš pravdu i že je to 'ústřižek', přesněji odpad od delšího textu. Odpad, který mi bylo líto zahodit. Na to, aby byl samostojný mu ale něco chybí. Uvažuji o drobných změnách (doplňcích), které by ho podepřely. Dík. Pro obluda: Ale nejsi. Snad věková bariéra. Nezažils něco (taky dobu?), co já ano. Snad ne jazyková bariéra (která se bohužel všeobecně prohlubuje) Pro Pseudovíla: Je (to opravdové). Jen trochu rozrhané a znovu (jinak) poskládané. Pro Obyčejný_chlap1: Bohužel mám ještě občas srdce tam, kde nemá být. Na dlani. Pro Podez_dívka: Nemá to pointu. Jde to 'do vytracena'. Je to vzpomínka. Mělo toho být víc. Tohle je odpadek. Pro Elena: > styl zmatených rozhovorů... koza-vůz si píšu do poznámek. Podle toho úsloví. Pro Makrelka: Ten zbytek je vystřízlivěním z toho prologu. Tak jej raději ani nečti :-)

Makrelka
11. 05. 2007
Dát tip
Ten prolog je tak silný, až jsem se nad ním zamyslela. Za ten dávám tip. Zbytek jsem nějak nezvládla přečíst, bylo to na mě trochu moc těžký čtení.

Krásně jsem si do povídky vstoupil a procházel s Tebou Lakrov ....Něžné a chapající pocity krásného človíčka . Děkuji...

Jolana19
11. 05. 2007
Dát tip
víš, že docela nerada mluvím..tak jen *t

JiKo
11. 05. 2007
Dát tip
Mě připadá, že ten příběh jde od nikud nikam. Fatalismus je nutný dojem z textu bez výrazné pointy, vlastně to ani není pointa stejně tak, jako povídku vnímám spíše jako úsek vystřižený z nějaké knihy. Tam by se hodil... na povídku to má moc popisně rozvleklý úvod a je to celkově rozvláčnělé... Text s vývojem nespěchá, nemá proč, nemá kam.

JiKo
11. 05. 2007
Dát tip
Ultrai: prolog: myslím, že prolog je ultraukázkou manipulace s pravdou. Tak trochu mi to připomíná komunistické praktiky (popř. jakékoliv jiné despotické zřízení) Vrah je ten kdo se rozhodl jiného zabít z vlastních pohnutek (jen tak, pro peníze, pro výstrahu...), kdežto voják v roce 1979 si nic nevolil. Musel. Takže myslím, že pouhým zaměněním příčiny a následku z toho filozofickej citát neuděláš.

obluda
11. 05. 2007
Dát tip
a ja si myslim, ze je to trochu nezrozumitelne... ..pochopil som, ale nato aby som mal z citania pozitok som sa musel sustredit- ze kto je kto, kam to smeruje, co sa robi a o co vlastne ide... chyba tomu podla mna taka schopnost vyjadrit uplne presne to, co si chcel... tebe sa to mozno nezda - pisal si to, vymyslel si to.. ale mne to na jedno precitanie jasne nebolo.. ale mozno som dement

Lakrov
10. 05. 2007
Dát tip
Nehodící se škrtněte

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru