Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ra'henu'Hii

20. 05. 2007
0
0
833
Autor
Terek

„No, výborně...“ povzdechla si Qana a zlostně kopla do hromádky navátého písku před sebou. Na jazyk se jí draly výrazy, za které by se nemusel stydět ani kapitán člunu odvážejícího odpad. Cítila, že pokud rychle nezačne něco dělat, z pusy jí vyjdou slova na Dalinův účet, kterých později bude litovat. Raději se proto vrátila kousek dovnitř, do chodby, kde měli u zdí uloženy nějaké zásoby a vybavení, které ještě nestihli nanosit do hlavního sálu. Otevřela šedou bednu s jídlem a vybrala jeden z balíčků uvnitř. Bednu zase zavřela a sedla si na ni. Roztrhla balení a vyndala box, který se v něm nacházel. Na obalu bylo napsáno Kokosový králík v několika jazycích, včetně hlavního jazyka používaného Centaurijským koncilem; organizací sestavenou z nejvyšších představitelů osmatřiceti planetárních soustav v téhle části galaxie.

Země zde byla nejmladším členem. Přes veškerou snahu diplomatů v letech po prvním kontaktu, kdy největší vzdálenost, kam lidé byli schopni cestovat, byl Mars, se nepodařilo Zemi začlenit do koncilu. Veškeré žádosti byly bezdůvodně odmítány (až později bylo lidstvu sděleno, že každý druh žádající o členství musí splňovat hlavní podmínku - jednotnou politiku). A jelikož Země v době svého prvního zažádání byla stále ještě tou planetou z jednadvacátého století, kde panovala mezi jednotlivými státy velká rivalita a o politické spolupráci na celosvětové úrovni se prakticky nedalo hovořit, Centaurijské úřady pozorovali a vyčkávaly.

 

V roce 2145, kdy Zemi zdánlivě bezdůvodně napadl druh, který si říkal Deraliané – nomádi, cestující galaxií jako jedna velká flotila lodí, kteří své zdroje získávají buďto obchodováním nebo napadáním cizích planet – Koncil vyslal loďstvo, které nájezdníky odrazilo. I tato intervence však nepřišla dříve, než tři roky po obsazení Sluneční soustavy. Lidé si v té době vytrpěli svoje, ale přinejmenším přinesla okupace dvě obrovské změny. Lidstvo se konečně názorově sjednotilo proti společnému nepříteli (což zřejmě byl hlavní signál pro Radu na znovuzvážení svých rozhodnutí). Navíc, v průběhu těch tří let, došlo k obrovskému pokroku v technologiích. Členové odboje, který se zformoval k boji proti utlačovatelům, neúnavně pracovali na výzkumu zbraní a vojenských systémů, které by pomohly Deraliany odrazit. Samozřejmě se vše neobešlo bez špionáže a jeden z největších úspěchů lidstvo zaznamenalo, když lidští agenti v Deralianských „dočasných“ pozemních instalacích okopírovali plány Deralianského hyperpohonu.

 

Když pak Koncil Zemi pomohl osvobodit, Centaurijská rada oficiálně předala zástupcům Nejvyššího velení křeslo v mezihvězdném senátu. Země se tak nyní, po dlouhém čekání, zapojila do celku 38 členských planet vzájemně spolupracujících na vytvoření pevného státního útvaru v naší části galaxie. Samozřejmě, že ne všem na Zemi se toto zdálo lidstvu prospěšné. Jisté mocenské frakce, které si i v průběhu Deralianské invaze udržely svůj dřívější statut, protestovaly proti připojení Země do Rady a prosazovaly politickou i hospodářskou samostatnost. Naštěstí nově zformované Nejvyšší velení provedlo rychlá protiopatření a podařilo se jim dokázat, že tyto korporace i po skončení okupace nadále spolupracují s Deraliany. Hlasy proti připojení Země byly tím pádem rychle umlčeny.

 

Spolu s přijetím Země do aliance, byli lidé nuceni přistoupit na několik požadavků. Nadále nešlo nechávat si technologické objevy jen pro sebe. Museli jsme se začít podílet se na meziplanetárním hospodářství, zakládat zemědělské kolonie a rovněž akceptovat mezi sebe jiné kultury. Na Zemi teď měla každá planeta své velvyslanectví a mezi modrou planetou a zbytkem vesmíru vládla čilá komunikace. Neobešlo se to však bez problémů. Jako jedna z největších překážek pro lidstvo bylo naučit se univerzálnímu jazyku používanému ve společenství, Ra’henu‘Hii. Uměle vytvořený jazyk beroucí si základy z jazyků všech členských planet, fungující na matematickém principu. Je možné jej jednoduše modifikovat při přistoupení nové planetární soustavy, tak aby zahrnul i jazykové složky dané soustavy. Má jen tu nevýhodu, že pro lidi je velmi obtížně pochopitelný, nemluvě o plynulé výslovnosti. Množství dospělých lidí, kteří v prvních letech připojení Země do rady, pracovali na vysokých postech a stali se prostředníky Země a federace, byli nuceni se tomuto novému jazyku učit. Představovalo to pro všechny obrovský problém. Mozek dospělého člověka si již velmi těžce tvoří nová mozková spojení a Ra’henu’Hii navíc nevyužívá jen centra pro verbální komunikaci, ale do své struktury zapojuje i komplexní matematické funkce. Lidstvo se s tím vypořádalo vlastním způsobem. Všechny nově narozené děti jsou hned od začátku učeny nejprve Ra’henu’Hii a poté, když přibližně v pěti letech ovládají základy jazyka, je jim jako druhý jazyk ve školách přidána jejich mateřština. I přes to však někteří lidé nejsou schopni tento jazyk přijmout, jelikož myšlenkové procesy některých jedinců nedovolují prohlédnout skrz jeho stavbu. Tito lidé jsou pak nuceni v období dospívání podstoupit neurální implantaci. Náročnou operaci, která modifikuje mozkové centrum, které člověk používá k vnímání a rozeznávání řeči tak, že daný jedinec je pak schopen se Ra’henu’Hii naučit.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru