Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Most do dětských duší

21. 05. 2007
2
2
1773

Most do dětských duší

 

Na nový „fantasy“ film Most do země Terabithia jsem šel s velkým očekáváním. Avizovaný podíl spolutvůrců úspěšných Letopisů Narnie sliboval lákavou podívanou i dobrý příběh. Leč ti, co šli na fantasy museli být trochu zklamáni, příliš trikových prvků ve filmu k vidění není. Ovšem ti, co chtěli prožít silný příběh si jistě přišli na své. Skvělí dětští herci dvou ústředních hrdinů cca desetiletých dětí, chlapce a dívky, všemi odstrkovaní a vysmívaní outsideři,  si stvoří vlastní pohádkové království. K tomu jim postačí provaz visící nad potokem, kterým se dostávají do svého kouzelného světa. Pár prkýnek a větví a vystaví si hrad, který brání před skřety a obludnými veverkami. Ti tvoří paralelu s nesnázemi a nástrahami jejich běžného  života.  Leč jeden z dětských hrdinů umírá, a v tom přichází klíčový moment filmu. Tedy to, jak se dítě dokáže vyrovnat se smrtí, navíc s odchodem svého nejlepšího kamaráda. V dětské literatuře i filmu záležitost dosti výjimečná. Žádný happyend, ale smíření se s osudem a jeho přijetí. Teprve přijetí může vést k novému hledání smyslu života a jeho kvality. Tvůrci filmu Most do země Terabithia předvedli, že i dospělí dokáží postavit most, po kterém se dá ze světa dospělých přejít do nitra dětských duší. Navíc v přetechnizované době mobilů a internetu ukazují dětem, že své největší bohatství nosí stále s sebou, ve svém srdci a fantazii.          


2 názory

Alojs. díky za kritiku, souhlasím s tebou, ale musel jsem to krátit na únosnou délku z důvodu použitelsnoti v místním tisku, tak asi tak, ale film doporučuji, má drahá polovička plakala jako vodní želvička, je to opravdu hodně smutný, ale dobrý

Alojs
23. 05. 2007
Dát tip
ten článek mi přijde dost útržkovitý... je toho hodně nakousnuto a od všeho se rychle odbíhá. trošku bych zvolnil tempo, prodloužil text do délky a učinil tématicky spjaté odstavce, ať to má zřetelnější hlavu a patu. což je čistě můj názor.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru