Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na lince č.63

23. 05. 2007
0
2
464
Autor
chača

Pokus o zaznamenání autentického rozhovoru

Podvečerní autobus. Na poloprázdných sedadlech seděli většinou unavení lidé jedoucí z práce. Za okny slunce a rozlehlá zelená rovina, nuda k ukousání.
„Zdar!“ „Zdar, vole, kam jedeš?“ „No dom, ne?“
Pár lidí sebou polekaně trhlo a dva nebo tři se pohoršeně rozhlédli. No jo, ta mládež.
„Co noha, vole?“ „V pohodě, vole. Ti řeknu, vole, ale byl to blbej, vole, nápad.“ „Co?“ „Ta motorka, vole. Dem na trénink, vole, a najednou kolem, vole, profrčí Pepa na takový mašině. Vole, Yamaha 150!“ „Kde na to vzal, vole?“ „Bráchy, vole. Měli sme čas, ne vole, tak jestli se nechcu svízt. Ty vole, to byla mašina jak sviňa, vole. Řikám: Přídej, vole! Von přidal a najednou sme leželi, vole. Jen to křuplo, ne vole. Řikám: Ty vole, noha v prdeli, vole. Pepa v pohodě. Dyž mě dovezli z nemocnice, vole, taťka na to čuměl jak sýr na vajíčko, ty vole, to byl mazec, vole!“ „To věřím, vole. A hele, vole, podnikáš něco večer, vole, s tou gipsou, vole?“ „Jo, vole, dem s mladou k Italovi, vole. Ty vole, ti řeknu, vole, ta má takový botičky, vole, já su z toho úplně blbej, vole. Taková úzká špička, vole, a uzoulinkej podpateček, vole, to žeru, vole.“ „Seš úchyl, vole. A poď, vole, nebo se povezeš, vole, až do háje, vole.“
Autobus zastavil na zastávce, ti dva vystoupili.
Na poloprázdných sedadlech seděli většinou lidé unaveně jedoucí z práce. Za okny slunce a rozlehlá rovina, prostě nuda k ukousání.

2 názory

chača
25. 05. 2007
Dát tip
Chápu a souhlasím se vším, cos řekl. Byl to jen experiment - pokus o zaznamenání autentického rozhovoru (ani mně se ta spousta vulgarismů moc nezamlouvá). takže takto :-)

Rabb
23. 05. 2007
Dát tip
první přímá řeč a hned vím, tož, že tys z té moravy, děvčico! :-) přímá řeč, když už jsme u ní, se zde poněkud špatně čte.. když je to všecko vypiplaný na jeden odstavec.. ..co změna mluvčího, to nový odstavec.. tím text zpřehledníš. postupem čtení mi, i přes to, že jsem moravák tělem i duší, začala vadit ta nespisovná čeština.. a taky to vole, vole. Beru, občas by se to, obvzláště u takovéhle "povídky", v přímé řeči hodilo. Takový odraz mládeže, jak jsi zmínila. Ale tady je to přehnané. dialog samotný není zase tak zajímavý, jak by se tobě, autoru mohlo zdát. Chce to trochu okořenit humrem.. éé.. teda humorem. konec, takový bezpointový se mi líbí.. kluci vystoupí a vše je zase jako při starém. takže tak.. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru