Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fejeton

28. 05. 2007
33
65
7468
Autor
Vaud

Fejetonista nepotřebuje slyšet, že napsal dobrý fejeton. Fejetonistovi stačí říct, že napsal fejeton.

 

V době, kdy jsem chodil na gympl,  mi moje maminka koupila knížku fejetonů. Samozřejmě od Křesťana. Od té chvíle jsem se chtěl stát fejetonistou. Tehdy jsem si řekl, že to zkusím taky. Psát fejetony a být jako můj literární vzor. Dopisovali jsem si s Rudolfem Křesťanem a  psal jsem své vlastní pokusy o fejetony. Až do chvíle kdy mi poslal recenzi na můj článek Ondřej Neff – dnes můj kolega z Neviditelného psa.  Pamatuji si, že končí zvoláním, abych psal „jak mi zobák narostl“.  Má křehká pubertální duše si tuto zprávu přeložila, že nemá smysl  dál psát. A už vůbec ne fejetony. Pak jsem studoval medicínu a publikoval vědecké články. Na fejetony nebyl čas ani nálada. Jen občas jsem potkával svou !profesorku češtiny a vyhýbal se jejím otázkám, kdy zas něco napíšu.

 

Dnes se mi občas povede dát dohromady shluk písmen podobný fejetonu. Jsou to chvíle, kdy jsem sám na sebe obzvlášť pyšný. Jednou jsem se chlubil svým zanícením pro literaturu do telefonu příbuzným ve Francii. Ti byli upřímně  zděšeni: „Ty, lékař, a píšeš fejetony?!“ Nechápal jsem. Pak mi ale svitlo, když jsme si vysvětili, co to fejeton je. Přesněji, co to fejeton znamená ve francouzštině. Fejeton sice z francouzštiny pochází a to od   výrazu feuille neboli lístek, jak ochotně zdůrazňuje každá encyklopedie. Člověk by čekal, že si svůj význam i udrží. A on ne! Francouzský výraz feuilleton dnes označuje telenovelu! Pokud se začnou mé literární výtvory přibližovat mýdlovým operám, tak mi to prosím taktně naznačte. Neurazím se! Jen se přestěhuji se do Caracasu nebo Maracaiba, abych byl blíže svým hrdinům. Snad se mi   konečně  povede literaturou zbohatnout!

 

Ani v angličtině to nemá fejetonista lehké. Obědval jsem nedávno s jedním Britem.  Ptal se mě na mé záliby. Hned jsem na sebe napráskal, že kromě miliónu dalších věcí taky píšu. Hlavně fejetony. Tvářil se nechápavě. Tak jsem mu vysvětlil, že fejeton je publicistický útvar, typický silným subjektivním nádechem a lehkou stylistickou formou. Používá se v něm nadsázka, hyperbola, popřípadě i ironie. To není ze mě, ale z webu Ostrovský Smajlík. Angličan trval na svém - prý píšu anekdoty.  Aspoň v angličtině to údajně  anekdoty jsou. Bránil jsem se, že anekdoty jen vyprávím, ale nepíšu. Nedal se odbýt. I dvoustránkový fejeton je v angličtině anekdota. Trochu mě to zklamalo. Fejeton není ani anekdota a už vůbec ne telenovela.

Vypadá to, že nikdo moc netuší, co to fejeton vlastně je. Napadlo mě, že fejeton je slovní nohejbal. Takové naše „čehúnské špecifikum“! Slova lehounce  létající ve vzduchu a dopadající na papír. V některých životních obdobích bych ale fejetony psát nesvedl. K psaní fejetonů je zapotřebí lehká mysl, kdy myšlenky samy kloužou na papír nebo do klávesnice. Fejetonista hledá problémy, kde zdánlivě nejsou. Na rozdíl od hnidopicha v nich vidí zajímavou zápletku a snaží se o pozitivní až absurdní vidění světa.  Třeba v tuhle chvíli se fejetonista zaraduje, protože zavadil o virtuální problém: slova klouzající na klávesnici.  Dřív jsem  dopisy a literaturu psal perem nebo propiskou. Jsem taky členem Pen – friend clubu v Dublinu. Neměl by se  dnes tento klub přejmenovat na  Keybord – friend  club? Většina členů si beztak dopisuje přes počítač. Jak může přetrvávat v angličtině výraz pen-friend? Není na čase zjednat nápravu? Fejetonista si všimne něčeho,  na co se všichni dívají a jen málokdo to vidí.

 

Po vydání jednoho svého povedenějšího dílka jsem se z ješitnosti  snažil zjistit, kam až jsem se dostal na pomyslný žebříček fejetonistů. Zvolil jsem si  vyhledávač Gogole a  našel svůj výtvor až na 3. straně (dnes už na 4.)! A to mě přečetlo nějakých 6 tisíc lidí! Rudolfa Křesťana – synonymum fejetonu -  jsem na prvních deseti stranách vůbec nenašel! Co je však horšího, hodně textů označených jako fejetony se fejetonům moc neblížilo. Trochu překvapivě se již na prvních stranách zmíněného vyhledávače  umísťují fejetony školní. To aby další generace studentů měla co opsat. Nemám jim to za zlé.  Učitelé s železnou pravidelností zadávají každý rok do školních písemek  témata „hromadná doprava" a „den blbec“. V tomhle málokdy zklamou. Neznám hrůznější téma k fejetonu než „den blbec“. Vyskytuje se v něm drnčící budík, úder hlavou o poličku při prudkém vstávání, opaření čajem i úprk za ujíždějícím autobusem. Školní fejetony pak víc připomínají onu anekdotu než skutečný fejeton. Některé názvy článků - například kontrolní slohová práce (fejeton) - ani moc nadhledu neslibují.  Možná sami učitelé moc netuší, co to fejeton je.  

 

 Fejeton má jednu zvláštnost - zatímco u odborného článku a někdy ani u beletrie nelze poznat charakter autora, u fejetonu je to jinak. Nedostatek nadhledu a vtipu neokecáš. Fejetonista je hravý a  dobrý fejeton je okno do duše. Typického fejetonistu si představuji jako vlídného člověka, který má rád lidi a život. Pochybuji, že by někdo z fejetonistů byl masovým vrahem nebo krutovládcem. Nějak se mi to neslučuje s fejetonem.  Lidé mají fejetonisty rádi, ale málokdy si je volí jako své vůdce. Ve fejetonu chybí agresivita i  škarohlídství.  Aspoň v tom pravém fejetonu. Svět, kde by vládli fejetonisti by byl určitě laskavější. Ale fejetonisti mají jiné starosti. Třeba já zrovna přemýšlím, jestli se můj fejeton o fejetonu dostane díky četnosti slova fejeton trochu výš na žebříčku fejetonů!  Pak taky musím oponovat Neffovi. Nemůžu psát fejetony, jak mi zobák narostl. Tak totiž mluvím. Fejetony píšu, jak jsem si klávesnici koupil, my dear keyboard friend!  

 


65 názorů

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))všimla jsem si..ještě se mi nechtělo prostudovat si co to vlastně haiku je..ovšem jakmile někdo s nějakým vyskočí..hned jej pár poplive..že todle teda haiku v žádném případě není..:)))) ..a při tom tam má tři slova..:)))))) ..toš zajímavoš..:)))))))

Vaud
21. 09. 2010
Dát tip
Fejetonistum se nezavdecis - horsi jak haikisti!

..vida..vida..pořád se snažím bádat co to vlastně fejeton je..:)) ..naprosto souhlasím..že se jeden zaraduje když mu někdo řekne..že napsal fejeton..já se zaradovala nesmírně..když mi to sdělil qqqq u amerických brambor..jistá si sice nejsem..ovšem radost jsem měla nesmírnou..:))))

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
az si budemem ukazovat peri, tak si srovname i zobaky :-) (peri - mnozne cislo!!)

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Hahaha, chudák Portugalec! A co teprve, kdyby se dověděl o "Největším Čechovi" Jára-dovi Cimrmanovi"! Některá "Čehúnská špecifiká" fakt miluju.

Vaud
23. 03. 2009
Dát tip
Ja uz jsem to nekde psal - jednou me oslovil jeden znamy Portugalec, ze chce psat diplomovku a hodnotach lidi z vychodu Evropy, tak mi dal asi 4 otazky - jak si predstavujeme American dream (nikdo nijak) a jaci jsou nasi hrdinove, kteri nas motivuji. Vetsinu mych dospelych spoluzaku z jazykovky motivoval Vinettou :-)) - nevim, jestli mu byl ten vyzkum na neco...

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Já se zamilovala už do fejetonů Karla Čapka a ty Křesťanovy znám samozřejmě také. Souhlasím s tvou charakteristikou. Lépe to snad vystihnout ani nešlo :-)**** Jen bych dodala, že školní téma "Den blbec" má svou plnohodnotnou alternativu v jazykovce, kde se zase píše "How I met my Waterloo"

Vaud
04. 03. 2009
Dát tip
:-))

Milly
04. 03. 2009
Dát tip
*Přikyvuje, usmívá se, oceňuje* -t-

jj, asi jako je ten vtip: předává otec-právník, synu-právníkovi svůj případ na kterém už dělá 3 roky.. a syn přijde po měsící: "táto, tak jsem ten případ úspěšně vyřešil" otec se chytí za hlavu: "ty jsi pako, ten případ tě mohl živit ještě deset let!"

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
Křesťan je klasik, ale moc toho nezažívá a je profík, tak musí s náměty šetřit :-)) pořád se mám od něho co učit

očekávám dvojitý díkes

a mimochodem... četl jsem pár fejetonů od Křesťana a tvoje jsou lepší ...fakt :-)

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
:-)) díkes

volím si tebe, bulbasaure, ehm, Vaude ....za svého vůdce :-D

Augustus
25. 01. 2009
Dát tip
Díky, tuto touhu máme společnou.:)

Vaud
25. 01. 2009
Dát tip
jasně - už jen z touhy šířit fejeton jako disciplínu :-))

Augustus
25. 01. 2009
Dát tip
Mohu požádat o povolení k publikaci ve Splatu?

Augustus
25. 01. 2009
Dát tip
Z toho, co jsem od Tebe zatím četl, mi toto dílko přišlo nejzajímavější. Hlavně kvůli tomu, že je o samém fejetonu, o jehož psaní se občas také pokouším. Kdyby však pro nic jiného, dal bych TIP za větu: "Fejetonista si všimne něčeho, na co se všichni dívají a jen málokdo to vidí."

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
fejeton je král :-))

Hernajs, opravdu se to ve francouzštině píše feuilleton? Podle vzoru bouillon? Měl jsem zato, že jsem to vymyslel já. Škoda.

Vaud
10. 10. 2008
Dát tip
díky - někdy se je snad naučím psát fejetony

emko
26. 12. 2007
Dát tip
Taky jsem si prošel "školními fejetony". Můj pokus o maturitní fejeton byl za 3. Tenhle Tvůj je ale za Tip ;-)

Montrealer
09. 10. 2007
Dát tip
Velice pěkně "Vaudovsky" napsáno.

Marcela.K.
16. 07. 2007
Dát tip
...to je ten , co léčí srdce ? :-) ...já se trápím na neurologii...viz moje ,,Zavolejte mi Jiřinku..." to jen kdybys chtěl pohlédnout o patro níž ;-)

Vaud
16. 07. 2007
Dát tip
mylenko - jsem kardio - angio, ale teď na chvíli jen částečně ;-) nepotrebujem - díky ;-)

ako školské fejtóny nemajú iróniu, nadhľad a hravosť, tak ju tento fejtón má. skvelý *

Marcela.K.
10. 07. 2007
Dát tip
Skvěle napsaný! Nevím také přesnou definici...tu asi fakt není lehké vystihnout, ale tenhle fejeton o fejetonu se ti teda povedl... a když si k tomu přidám, že jsi doktor, tak si říkám, do prčic, na kterým oddělení dělá ;-)) že dokáže být tak ,,lehce nad věcí"... já spíš napíšu úvahu...au au... zdravím :-) a T*

pacajda
28. 06. 2007
Dát tip
Jako vždy rozkošné! T

Markel
11. 06. 2007
Dát tip
Díky, seš kamarád :-))), pěkný den

Vaud
10. 06. 2007
Dát tip
Markel, jestli budeš přede mnou ve vyhledavači ty, tak budu jedině rád! Já ani nějak nevím, co to fejeton je ;-) Spíš poznám co není ;-)

Markel
09. 06. 2007
Dát tip
No, moc mne nenabádej, třeba mi to půjde a najdeš mne díky nějakému vyhledávači o stupínek před sebou :-))) :-)))), měj se krásně,jdu s pejskem a s manželem na malinkatý výlet a pak o tom napíšu fejeton, největší problém stále spočívá v tom, že vlastně nevím do detailu přesně, co vlastně fejeton je, já jsem hnidopich, co potřebuje mít nějaké mantinely. :-))Dosud jsem nenašla nějaký pro mne uspokojivý výklad, co je to fejeton. S tím, co jsem našla....nějak nelze vystačit... pošli mi svoji definici, jestli ji máš a jestli můžeš, nelaškuju, myslím to vážně, předem děkuji

Vaud
08. 06. 2007
Dát tip
Markel - tak to zkus! Díky za návštěvy!!

Markel
07. 06. 2007
Dát tip
Líbí, nejvíc poslední odstavec, díky němuž jsem pochopila, že jsem rozeným fejetonistou, tedy nic podobného fejetonu jsem dosud nenapsala, ale kochám se velkou nadějí, neb ta charakteristika fejetonisty...... - to jsem přece jáááááááááá :-)) T

Jade
02. 06. 2007
Dát tip
:D vystizne.

Kytiii
01. 06. 2007
Dát tip
Píšeš fejetony :o) T.

Je to fejeton. Kupodivu. Že ty jsi hravý a laskavý? To je u doktora docela vražedná kombinace...... UT

gemina
31. 05. 2007
Dát tip
tentokrat mi to prislo nejaky dlouhy, nebavilo me to tolik

podezdívka
31. 05. 2007
Dát tip
JE TO (výborný) FEJETON! *

Zbora
29. 05. 2007
Dát tip
nazdar!

Print
29. 05. 2007
Dát tip
Zdar*!

Fairiella
29. 05. 2007
Dát tip
no zase mě to nezklamalo :-) *

:o))

Vaud
28. 05. 2007
Dát tip
Přátelé díky!! Vaše rady jsem si vzal k srdci a dílko upravil! Fejetonům třikrát (a klidně i víckrát) zdar!

Jess
28. 05. 2007
Dát tip
tak tohle jke fejeton. A sakra dobrej. Škoda, dneska už se jich moc nevidí...

vesuvanka
28. 05. 2007
Dát tip
skvělé :-))) TIP a díky

Zbora
28. 05. 2007
Dát tip
Nevěděl jsem, že se fejetony prodávají i na gymplu. V knihkupectví ano, tam je to celkem běžné zboží, ale na gymplu jsem je prodávat tedy ještě neviděl ;o)

maartin
28. 05. 2007
Dát tip
dobrý, s nadhledem a vtipem... ejhle fejeton!!

maartin
28. 05. 2007
Dát tip
dobrý, s nadhledem a vtipem... ejhle fejeton!!

napsals fejeton! klobouk dolu :o) t.

blbjenka
28. 05. 2007
Dát tip
Fejetonista je hravý, přemýšlivý a skromný :o))

Honzyk
28. 05. 2007
Dát tip
...dneska o fejeton v novinach ani casacich nezavadis...zanry mizej...vsechno prepolitizovany...a kde je sloupek,crta treba... i ty reporty jsou vetsinou vopisovany a vykradeny odjinud, navic zle prelozeny...-------

evouš
28. 05. 2007
Dát tip
bezvadne*

jaza
28. 05. 2007
Dát tip
jak rád bych nepotkával učitele "češtin" )))) ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru