Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Průvodce pro chodce

29. 05. 2007
1
13
2652
Autor
Newt

Tohle je moje pár let stará drobounká povídka, kterou jsem teď znovu prošel a poupravil. Ocením každou aspoň trošku vážnou kritiku, protože mám po letech zase chuť něco napsat a k tomu se kvalitní zpětná vazba vždycky hodí. Díky.

Když procházíte jako náhodný chodec tou pravou uličkou, nemůžete si nevšimnout takového menšího kamenného sloupku na chodníku. Ostatně, stojí tam tak nešťastně, že nevšimnout si ho by asi bylo nanejvýše nešťastné. Každý slušný náhodný chodec odtamtud dychtivě zamíří vlevo nahoru, po široké osvětlené ulici na náměstí všech slušný náhodných chodců, kde se to takovými jen hemží. Jenže vy tam nepůjdete, chodíte tou ulicí každý den a už vás to ani trochu nebaví. Vydáte se vpravo, do méně osvětleného průchodu, který se vám zdá na váš vkus trošku ponurý, ale příjemně tajemný. Ještě jste tam nikdy nebyli a to je co říct, vy se v téhle čtvrti vyznáte jako málokdo.

            Zpočátku vás překvapí, jak málo je tam světla. Trochu zamžouráte, abyste se rozkoukali, ale v tom okamžiku toho ihned litujete, protože v pochmurném rohu pod okapem zahlédnete cosi tak nevýslovně ošklivého, až vám z toho naskočí husí kůže. Odvrátíte rychle pohled, než uvidíte víc než byste rádi a zrychlíte, abyste už odtamtud byli pryč. Průchod však náhle končí u dřevěné brány. Ještě vám trochu přechází mráz po zádech, když čtete tu nejklasičtější ceduli: „Neparkovat, vjezd!“. To vám zvedne náladu, protože konfrontace s moderní realitou konečně odvede vaše myšlenky od nedávného znepokojivého objevu. S novou energií bránu otevřete a co uvidíte, vám vyrazí dech. Jen letmo vám hlavou proběhne kdesi příliš hluboko zakořeněná zásada týkající se nechození za cizí dveře a vy jdete nadšeně dál. Teď si teprve plně uvědomujete, co všechno jste o světě kolem nevěděli a to je co říct, vy se v tom našem světě vyznáte jako málokdo.

            Když si uvědomíte, že všechno je jenom sen, roztouženě se pokoušíte ještě chvíli snít. Ale je to marná snaha, sobecká realita na vás neúprosně doráží a vy přece nejste tak naivní, abyste dlouho vzdorovali: Po chvíli marného tápání po snové nitce se probudíte. Venku není moc ošklivo, ale vy máte dost špatnou náladu, protože opět jdete chodit širokými osvětlenými ulicemi vlevo nahoru, což vás už ani trochu nebaví. Ale tu si cestou všimnete takového menšího kamenného sloupku, o který se málem přerazíte. Nevěřícně, ale s nadějí, pohlédnete vpravo a zahřeje vás u srdce: Ve stínu se rýsuje špatně osvětlený průchod, který se vám sice zdá na váš vkus trochu moc ponurý, ale zase je svým způsobem příjemně tajemný. Bez dlouhého rozmýšlení tam vkročíte. Je tam opravdu temno, chvilku vám to trvá, než se rozkoukáte. Dáváte si dobrý pozor, abyste nepohlédli do rohu pod okap a kráčíte z toho děsivého místa co nejrychleji pryč. Když se však za vámi ozve ostrý a nepokrytě nenávistný zvuk, vyděsí vás to až k smrti, a vy běžíte průchodem vpřed. Přiběhnete k bráně, nezdržujete se čtením uklidňujícího nápisu a zaběhnete rychle dovnitř. Brána se za vámi potichu zavře. Že bylo na ceduli tentokrát napsáno „Pozor zlý pes,“ to zjistíte záhy. Jenže tohle nebyl sen. A to je co říct, protože teď to schytáte jako málokdo.

13 názorů

Lakrov
29. 05. 2007
Dát tip
Počáteční napětí se pomalu vytrácí a pak je konec. Umím si tenhle textík představit jako úvod k delší povídce.

Newt
29. 05. 2007
Dát tip
Winter: Hm.. jo, občas to je asi trošku trošku roztažený no, snažil jsme se to ale sladit pokud možno "na jednu vlnu". Příště se snad polepšim. Co se týče toho co napíšu, nevím kde bereš tu jistotu? :) díky ale. Octopus Syd: Díky, no vadit mi to určitě nebude.. mohl bys mi ale vysvětlit co to vlastně znamená? :) Moc to tady ještě neznám.

Winter
29. 05. 2007
Dát tip
Nemusí to být přímo věty, třebas i slova. Nechtěl bych to rozebírat moc, protože co jiná ves, to jiný pes, a někdo má rád vdoly, jiný holky - miluju frazeologismy :). Třeba "až vám z toho naskočí husí kůže" - to "z toho" se mi zdá krapet zbytečné; nebo "...pravdu temno, chvilku vám to trvá" - opět se mi tam to nelíbí, ale, říkám, sper to čert...nejedná se o nic podstatného, časem to zmizí; pochop najít tuhle povídku pod jiným autorem, dám tip, ale Ty jednou napíšeš ještě lepší věci, tak si tipy prozatím šetřím :).

Newt
29. 05. 2007
Dát tip
Confutatis: Mno to máš asi recht, nechal jsem se trošku unést tím -dce -dce. Winter: No, když mi ukážeš, který věty nějakym způsobem narušily tvojí koncentraci, budu moc rád, toho bych se rád příště vyvaroval. Pokud to zrovna není záměrné, což je na druhou stranu v takhle krátkých útvarech relativně často.

Winter
29. 05. 2007
Dát tip
Jo a příště hoď avízo.

Winter
29. 05. 2007
Dát tip
To nevypsání se projevuje nevyvážeností textu, kdy pár vět po sobě frčí, pak bech, jedna člověka praští do očí, vyruší z koncentrace a je to v pytli. To všechno se srovná časem. Ukázat průpiskou, udělat pár škrtů, tak to nejde.

Confutatis
29. 05. 2007
Dát tip
Takže tedy, krátké, bez chyb, to je fajn. Jen bych si nebyl tak jistý souladem názvu a tématu toho o čem píšeš. Když sem si přečetl název (Průvodce...) čekal jsem průvodce. Neříkám, že to musí být vážně na závadu, ale...

Newt
29. 05. 2007
Dát tip
Winter: Kdybych chtěl vědět čím se nejvíc projevuje to nevypsání, chtěl bych toho dost, že..? :) ..Jinak mne docela překvapuje, že na tuhle povídku máte kladnější názory naž na Nadčlověka, který mně osobně přijde lepší.. Nu což, jsem rád i tak :) Díky vám za kritiky.

Alojs
29. 05. 2007
Dát tip
bez chyb, jednoduché, a tedy snadno konzumovatelé... osobně mi vadila forma povídky (vidíš, cítíš, jdeš...), protože jsem navyklý buďto na osobní podání (ať už fiktivní, či nefiktivní), nebo na vyprávění z pohledu druhé osoby. Ale to je věc vkusu. Jak píšou ostatní: piš dál. Něco nosného tam skutečně je.

Winter
29. 05. 2007
Dát tip
Má to svoje kouzlo, ale chtělo by to ještě vypsat. Nicméně základ by tu byl. Piš dál, minimálně jedoho vyhlížejícího čtenáře už máš :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru