Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nadčlověk

29. 05. 2007
1
10
741
Autor
Newt

Tohle je taková podivná, zatraceně krátká a kondenzovaná povídka, kterou jsem také napsal před pár lety a nyní prošla lehkou úpravou. Taktéž také platí, že ocením každou aspoň trošku vážnou kritiku, protože mám po letech zase chuť něco napsat a k tomu se kvalitní zpětná vazba vždycky hodí. Díky.

Podívejte, někdo má obydlí, druhý zase zámek, další vůbec nebydlí a jiný má stánek. Zkrátka každý něco, ale nikdo nemá takový dům, jako pan Übermann.

         To stavení se nachází hluboko ve městě, kde by ho nikdo nehledal, neboť každý tu oblast zná až příliš dobře na to, aby se v ní bláhově pokoušel najít něco nového. Takto skryta, ční Übermannova vila impozantně vysoko nad všechny okolní domy a je vidět snad ze všech vyšších kopců našeho města. A je na co se dívat, na to si vezměte jed.

To se rozumí, že se v takovém domě objevuje pouze ta nejvybranější společnost. To se ví, někdo moc rád draze pije, druhý by zas pořád spal, další třeba karty hraje, jiný - intelektuál. Samozřejmě,  každý se baví po svém, ale nikdo se nebaví tak, jako pan Übermann.

         Každý pátek se v jeho vile schází skutečná smetánka, jména tak známá, že se vám o nich ani nezdá. Obyčejně tráví večer zdvořilým upíjením čaje zcela ojedinělých kvalit, kteroužto činnost ještě kombinují s erudovanou konverzací o tak naléhavých a smysluplných tématech, že se to ani vypovědět nedá.

Tyto páteční večery činí pana Übermanna nadevše šťastným. Co vám budu povídat, někdo je dítě štěstěny, druhý zas má zápal plic, další je trochu praštěný a jiný nemá nic. Ale nikdo nežije tak spokojeně, jako pan Übermann.

Nebo že by snad přece? Je třeba uznat, že pan Übermann by mohl být ještě o nepatrný kousíček šťastnější, snad kdyby v tom nejvyšším, nejmasivnějším a také nejšpinavějším paneláku ve městě nebydlel. Připusťme dále, že domov důchodců by také mohl přestat pořádat tak infantilní páteční besídky, pro tak starého pána je to přece jen trošku nedůstojné.

Ale jinak se má pan Übermann opravdu dobře, tedy alespoň pokud vím. Co jiného také čekat u nadčlověka?

 


10 názorů

Newt
29. 05. 2007
Dát tip
Lakrov: Upoutávka to není.. možná to má do povídky daleko, ale přišlo mi že pořád blíž než k něčemu jinýmu.. no, nechme žánr stranou, na zařazení snad až tak nezáleží. Michaela: Díky, Kafku sice nemám vůbec rád, ale pokud ty jo, tím líp :) Jo a na to aby tě děsilo staří je myslím ještě kapku brzo ;)

Rabb
29. 05. 2007
Dát tip
to byla rychlovka.. fajn napsané.. pointa mne neuchvátila..

Lakrov
29. 05. 2007
Dát tip
Je to taková souvisle napsaná osnova, ze které by mohla vzniknout (bude-li zájem čtenářů) povídka? Nebo je to upoutávka na nějaké delší dílo, které se časem chystá? Zájem, jak se zdá, je.

aj mne to (až na záver) pripadá skôr ako obyčajný opis než ako poviedka.

maartin
29. 05. 2007
Dát tip
mně to nesedne... snad to ani povídka není I mi vadí dost výplní (připusťme, pokud vím, co vám budu povídat...) atd...

Newt
29. 05. 2007
Dát tip
Winter: 'Přesčasto používáš to "jeden, druhý a třetí..."' - úmysl to skutečně byl, abych dával do tak krátkého textu něco tohoto ražení neúmyslně, to bych se musel zbláznit :) Myslel jsem, že to bude zjevné. No, když není, zkusím na tom zapracovat, zatím mne teda žádné ještě větší zvýraznění nenapadlo. Wiski: Pointa tě zklamala ve jakém smyslu, smím-li se optat? Málo výrazná? Nezáživné téma? nebo je to ještě jinak? Alojs: Mohl bys konkrétně ukázat, čím tu pointu vyzrazuji? To že se povídka jmenuje nadčlověk, myslím pointu nevyzrazuje, protože nadlidskost hlavní postavy měla být spíše zavádějícím, než nosným tématem tohohe patvaru. Koneckonců, slovo Übermann se v textu vyskytuje trochu příliš na to, aby nějak zásadně souviselo s pointou.. I když je správný němacký překlad Übermensch, měl jsem pocit, že podobnost bude zřetelně více než náhodná. All: Všem vám moc děkuju za kritiky.

Alojs
29. 05. 2007
Dát tip
troufám si oponovat... pointa není tak silná, protože je hodně vyzrazena v úvodu a prostřednictvím názvu (a na to, aby čtenář zapomněl, jak se povídka jmenuje, je dílo příliš krátké :)). Forma je však tentokrát o mnoho lepší. Oceňuji ono opakování, rýmy a jarní (=rozkvetlý) jazyk.

Winter
29. 05. 2007
Dát tip
Je to takové divné. Závěr - jako pointa - jde, dokonce je doclea dobrá, ale ten zbytek...je divný. Přesčasto používáš to "jeden, druhý a třetí...", což samo o sobě není špatné, ale jestli to byl skutečně úmysl, slušel by nějak zvýraznit - jako že autor sám o tom ví, že to takhle psal schválně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru