Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smuteční obřad

09. 06. 2007
0
9
721
Autor
awake

Dojímavý proslov při oslavě narození,

přechází plynule v dojímavý proslov,

v důstojné ponuré stavbě při tvém úmrtí,

noční můra vrtkavého života a slov.

 

Máš radost, že na prachsprostém funuse,

tancuje kolem tebe idiot v ubruse,

mažou křižáckým křížem okřížení,

smrdutou vodu svatou pod rakví mojí.

 

Ach, jak jsem rád, že zdechl jsem,

už dlouho jsem neslyšel hudbu tak libou,

jako teď - hranou pohřebním triem.

 

Ach, jak jsem rád, že zdechl jsem,

že veselými věnci jsem obložen,

že příbuzných spoustu jelo sem.


9 názorů

SENIOR
14. 06. 2007
Dát tip
No dobrá mám tam překlep ve slově \"vykazuje\"

Ay´Le
10. 06. 2007
Dát tip
achjo funus-ubrus a jeste to oznameni kolem toho + to co vyzdvihl kandelabrdelismus jsou vskutku perly..

awake
10. 06. 2007
Dát tip
Jediný, kdo si zde myslí, že je kdoví co, jsi ty, milý Umprde. Doufám, že se na mě nehněváš kvůli té zkratce tvého nicku, ale promiň je to praktičtější. Děkuji za výklad "co to je sonet", kdybychom neměli tu wikipedii, byli bychom nahraní...že? Co se týče povýšenosti-vůbec si nemyslím, že jsem "kdovíkdo". K tomu tě zřejmě přivedl ironický nádech mé předchozí reakce. Mám ti najít na wikipedii co to je ironie? Ale dost už toho. Nejsem sice kdovíkdo, na druhou stranu také nejsem idiot, který na sebe nechá házet špínu od lidí jako jsi ty. Proto bych ti rád vzkázal: Jsem rád za kritiku, ale ne za kritiku kandelábrdelistickou. Jinými slovy, uvědom si laskavě, co to znamená "psát kritiku". A už mě, prosím, neotravuj, ty drne.

Aspoň avíza by ses měl naučit posílat, frajere. Navíc vůbec nevíš, co je to rytmus a co je struktura básně. Sonet, kde první "čtyřková část" má počet slabik 14-7-8-8 ( A TO JE RYTMUS!!!)jsem fakt nečetl...... O tom, co je to rým máš jen nevalné potuchy. perly jako "narození - úmrtí" "okřížení - mojí" "jsem - triem" se rýmujou asi jako "prase - kost" A jestli jsem tě nasral, dobře ti tak. nemáš si o sobě myslet, že jsi kdovíco. RADŠI SI PŘEČTI TOHLE, DRNE: Sonet Z Wikipedie, otevřené encyklopedie Sonet (z provensálského sonet nebo z italského sonetto, tj. písnička) je literární poetický útvar, který vznikl ve 13. století, vyznačující se přesně vymezenou strukturou 14 veršů a logickým členěním. V románských jazycích se v sonetech užívá obvykle šestislabičného verše a alexandrínu, v angličtině blankversu . Poněkud nešťastně matoucí a zastaralý český překlad slova sonet je 'znělka'. Italský sonet Italský sonet zřejmě vymyslel Giacomo da Lentini, hlavní představitel sicilské školy za vlády Friedricha II.. Později jej znovu objevil Guitone d'Arezzo a přinesl jej do Toskány, kde jej také uzpůsobil místnímu jazyku. Sám pak složil téměř 300 sonetů. Další italští básníci tohoto období, tedy 13. století, skládali sonety, mezi nimi Dante Alighieri (1265–1321), Guido Cavalcanti (asi 1250–1300) a zvláště Francesco Petrarca (1304–1374). V původní podobě byl italský sonet rozdělen do osmiverší a šestiverší. Osmiverší obsahovalo propozici a šestiverší pak přineslo jej řešení. Původní da Lentiniho sonet měl rýmovou strukturu a-b-a-b, a-b-a-b, avšak sonet brzy získal strukturu a-b-b-a, a-b-b-a. Šestiverší bylo možné rýmovat dvěma způsoby: c-d-e-c-d-e a c-d-c-c-d-c. Později byla uvedena i další rýmová schémata. Devátý verš (tzv. volta) tvořil obrat v celé básni a změnu tématu či atmosféry sonetu. [editovat] Anglický sonet Italský sonet zavádí do anglické literatury Thomas Wyatt na počátku 16. století, jehož sonety jsou však většinou překlady Petrarcových a Ronsardových sonetů. Následuje velká renesance sonetu anglicky píšícími autory, postupně sonet začíná obsahovat také nová témata: John Donne a George Herbert např. v 17. století píší náboženské sonety a John Milton obecně meditativní poezii. V této době také vzniká nové schéma sonetu, nazývané sonetem anglickým. Mezi básníky, kteří jej uvedli do života, patří Philip Sidney, Michael Drayton, Samuel Daniel a William Shakespeare, po němž se anglickému sonetu říká někdy též sonet shakespearovský. Anglický sonet tvoří tři čtyřverší a dvojverší. Toto závěrečné dvojverší (couplet) pak přináší nečekaný tematický nebo obrazový obrat. Obvyklé rýmové schéma sonetu je a-b-a-b, c-d-c-d, e-f-e-f, g-g A už mě, prosím, neotravuj. Děkuji

awake
10. 06. 2007
Dát tip
Milý Umprdentální Kandelábrdelisme (dále jen "Umprd") Smiř se s tím, že už holt tak píšu. Věřím, že SENIOR, už podle toho, že sám sebe nazval SENIORem, je schopný vyjádřit svůj názor bez jakékoliv pokřivené reprodukce jakýchkoliv Umprdů. Když už chceš mermomocí psát moderní kritiku, a dále se zabývat "podobností básniček", dovol mi právo reakce. Tedy za prvé, jsou to sonety, divím se že tvůj kandelábrdismus ti neposvítil na klasické schéma 4-4-3-3. Vřele ti děkuji za pozitivní hodnocení složeného výrazu "křižáckým křížem okřížení". Vzhledem k tomu, že tvůj "kandelábr" je zřejmě značně poruchový, vysvětlím ti o co jde. Ovšem jinak máš pravdu-opravdu se v tomto sonetu vyskytuje opět řada perel. Osobně si myslím, že celá má skladba by měla být považována za perlu...ale zpázky ke "křižáckým křížem okřížení": co je křižácký to snad víš, kříž určitě znáš také, "okřížení" je neologismus tvořící s ostatními výrazy zvukosled, po sémantické stránce je to synonymum pro adjektivum "oblečení". Na závěr: věřím, že si myslíš, že tvé "kritiky" budou vypadat odborně a učeně. Nevypadají. Pouze nasíráš lidi, Umprde.

Milý autore, SENIOR už holt tak píše. V podstatě ti chtěl dát najevo, že báseň stojí za prd. Což taky stojí. Dneska je to už druhá funerální básnička tady a je té první tak podobná, že to vypadá na alternick. A stejnhě jako v předešlé básni se zde vyskytuje řada perel - například křižáckým křížem okřížení - to fakt nevím, co má být, kromě toho, že sis zjevně myslel, že to v té "básničce" bude hezky vypadat. Nevypadá.

awake
09. 06. 2007
Dát tip
SENIORe prosim muzes to rict jinym zpusobem? Moc tomu nerozumim jak po strance obsahu tak formy...dekuju

Gensericus
09. 06. 2007
Dát tip
jakým jazykem to mluvíš seniore?

SENIOR
09. 06. 2007
Dát tip
Vykatuje spousty chabitivit od pubestního kadáverismu přes universiální křik až po poetyčné brouzdaliště prostného jakoby jedineho hlouběji pohltivého obrazna. 5+

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru