Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dárek od Bushe

10. 06. 2007
3
16
1696
Autor
petrrr

Ahoj všem, trochu jsem se vzdálil od mých povídek k jinému stylu a to úvahy, nebo spíš k jedné úvaze a pak se vrátím zpět k povídkám. Tato úvaha je pojatá s trochou nadsázky a vyjadřuje to pouhý můj názor a ne všeobecné mínění. Děkuji za přečtení a za komentáře a kritiky.

V posledních několika měsících se vedou velmi bouřlivé diskuze o umístění protiraketového radaru v České republice, o které nás požádal sám pan „Velký“ prezident George Bush. A proč nás o to vlastně požádal? No jelikož všichni žijeme ve 21.století a atentátů stále přibývá, stáhl se s prominutím Georgovi zadek a rozhodl se do postkomunistického státu umístit radar, aby včas zjistil, že na americkou půdu někdo útočí a stačil zasáhnout nejlépe protiútokem. Člověk amerického původu si řekne: „To budou mít ti Češi radost, že můžou ochraňovat USA před blázny s prostěradly omotané kolem hlav a fousy dlouhými jak Santa Claus.“ Ale co by na to asi tak řekli Američani, kdyby na jejich území postavili třeba Kanaďané protiraketový radar, kdyby čistě náhodou na ně zaútočili Mexičani? I když je tahle teorie naprosto střelená, ta hlavní pointa je stejná. Pouze na nás nyní záleží jestli povolíme stavbu radaru v České republice. Vlastně ani ne tolik na nás, jako spíš na našich politicích, které jsme si (ne)zvolili ve volbách. Referenda obcí zní jasně: „Žádné radary!“, ale jak moc to ovlivní české politiky není zase až tak jasné.

Po asi půl roce, kdy jsme dostali otázku, zda může být na našem území radar, přijíždí do České republiky George Bush s jasným cílem a to přesvědčit české občany, jak výhodné je mít radar právě v Čechách. Z těch nekonečně mnoho pitomostí, co s dalším prominutím tady George nakecal je pro nás výhodné pouze zrušení víz pro vstup do USA. Z toho plyne další otázka: „Jak dlouho budeme muset ještě čekat na zrušení víz, když neschválíme stavbu radaru?“ Když už jsme načali téma výhod a nevýhod pro nás občany ČR, je zapotřebí zmínit i další výhody, kterými nás krmí nejen George Bush, ale i někteří čeští politici. Jednou z nich je třeba i „větší bezpečí pro ČR“. A kde to bezpečí vezmeme? Když se postaví protiraketový radar v ČR, nejspíš to zaznamenají i mnohé teroristické sítě a tudíž se pro ně stáváme prvním cílem, před útokem na USA. Opravdu je to výhoda? Těchto výhod, které se ve finále mění v nevýhody je nespočet a co může dělat český občan, jenž nechce na svém území radar? Jen doufat a doufat, že politici se odváží nakonec říci USA jasné „NE!“, ale odváží se nebo raději postaví radar a po pár týdnech již budeme v učebnicích „Mladého teroristy“...?


16 názorů

Líbí se mi poslední vjeta.

johanne
12. 06. 2007
Dát tip
souhlasím s černou lovkyní, v podstatě řekla vše za mě :). nadsázka je o něčem jiném, tohle je jen hromada rádoby chytrých či snad hrdých keců. já referendum nechci.

terezzka*
11. 06. 2007
Dát tip
jo a dávam tip , myslim že je to cekem dobře napsanás úvaha a i stebou souhlasim

terezzka*
11. 06. 2007
Dát tip
tyjo , myslim že kdyby v čele USA byl člověk s vlastnim mozkem , kterej by se sám rozhodoval bylo by to v USA uplně jiný , neim je to můj názor , ta úvaha ja dobrá , a já teda pro radar spíš nejsem , souhlasim s barbarem že by nám asi moc nepomohly i když člověk nikdy neví , ale myslim že by se na nás spíš vyprdli , jenže celej svět si z USA udělal střed vesmíru , možná sme od něj dřív učily hodně dobrý věci , ale teď toho neni moc...myslim že jak zase řikal petr , bojej se USA odmítnout , ale jako uznávam že by sme s radarem měli asi i výhody abych nebyla jednostraná...

petrrr
10. 06. 2007
Dát tip
JO ! a vůbec...!

petrrr
10. 06. 2007
Dát tip
každopádně díky ;-)

hehe, úvaha dosti dobrá v jedněch ruských novinách psali že pokud by začala válka s usa tak čr by byla první na koho by rusové zaútočili jestliže povolíme stavbu radaru a to až deseti jadernejma střelama, si tak řikam, to nikdo nechápe jaké nebezpečí čr hrozí za to že budem ochraňovat usa do který je nám naprostý hovno a která by nám stejnak nikdy s ničím nepomohla? ještě jednou dík za tohle dílko, konečně něco co mě zase na písmáku donutilo zapnout mozek a za to tipuju... *

petrrr
10. 06. 2007
Dát tip
i když je ted modní nebýt modní jsem asi modní, i kdyz modni nejsem :-D

petrrr
10. 06. 2007
Dát tip
A ještě chci říct, že nemám rád Bushe...

petrrr
10. 06. 2007
Dát tip
říkám nebo spíš píšu, že v tom je nadsázka. Skutečnost je taková, že je to moje úvaha na občanku (protože chci naštvat učitelku). Jinak abych řekl pravdu je mi naprosto jedno zda-li tu radar bude nebo ne, protože taki tak nám to přinese řadu nevýhod, ale i výhod.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru