Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Starosť pána prezidenta

14. 06. 2007
4
10
1431
Autor
nepotrebujem

Pán prezident je už týždeň smutný. Trápi sa i pani prezidentová, lebo vie, že starosť pána prezidenta je i starosťou celého štátu.
   - Problémy v prezidentovaní? – pýta sa svojho manžela.
   Pán prezident len nevrlo odvrkne: - To je moja starosť.
   - Ale tvoje preferencie klesajú. Ľudia vidia, že ťa niečo trápi a prestávaš sa im páčiť. V budúcich voľbách by si nemusel vyhrať.
   - Tak to je vážne! Prečo mi o tom doteraz nikto nič nepovedal?!
   - Mysleli sme si, že si ustarostený kvôli práci, a tak sme ťa nechceli zaťažovať ešte aj s klesajúcou obľúbenosťou.
   - To aby som svoj problém vyriešil! – zvolá pán prezident a ráznym slovom vstupuje do boja.
 

* * *

 K pánovi prezidentovi prichádza doktor. Pán prezident sa uisťuje, že ich nikto nesleduje, že sú sami a potom vychádza na povrch jeho problém.
   - Pán doktor, musíte mi pomôcť.
   - To by som rád.
   - Ale o tom, čo sa tu stane, nesmiete nikomu povedať.
   - Spoľahnite sa, pán prezident.
   - Ide o moje fúzy. Chcem si vypestovať mustáž, aspoň takú peknú ako má Robo Kazík, alebo Nietzsche, ale fúzy mi rastú pomaly a riedko. Dokážete mi, prosím, pomôcť?
 

* * *

O rok má pán prezident prejav. Je to však už po ďalších vyhratých voľbách. Snímajú ho kamery, v televíziách ho sledujú davy ľudí a on reční: - Moje znovuzvolenie je pre mňa vecou veľkej cti a je zároveň dôkazom, že som si plnil svoju úlohu dobre a svedomite, že som pracoval v prospech celého štátu...
   Ale to len tak hovorí. Korene svojho úspechu vidí úplne inde...
   Nenápadne si pohladí hustý, prebujnený knierok.


10 názorů

Oldjerry
15. 06. 2007
Dát tip
Dobře napsané a přesto nepřesvědčivé. Působí to trochu konstruovaně, ale nevylučuji, že je to záměr. Pointa je sice zřetelná, ale trochu mělká (to ale ony politicky laděné věci mívají...)

hmm... tak mě napadá, co asi řeší náš český president

Lakrov - vďaka za kritiku, je pravda, že prostrednú časť som na začiatku i ja plánoval dlhšiu. Ale nechce sa mi to prerábať, bol to len momentálny nápad a takých mám ešte mnoho a zrejme i lepších. Takže novela nebude. Vďaka za kritiku, určite sa nehnevám, skôr som potešený.

Lakrov
15. 06. 2007
Dát tip
Úvodní odstavec působí ponékud násilně. Dál je to lepší. Zaujal mě motiv, tedy je-li jím fakt, že každý z nás, slavné nevyjímaje, má nějaké to slabé místo, které se snaží skrývat. Ale vzhledem k té 'snaze skrývat' se mi zdá rozhovor s doktorem příliš přímočarý. Oboustranně přímočarý. Tahle část povídky by se mi líbila být delší. Sepsat ji jako sekvenci dialogů pomalu se točících a přibližujících k jádru problému. Výroky ze strany presidenta by zpočatku neobsahovaly nic konkrétního, ale mohly by tím obcházením skýtat určité napětí. Napětí, pramenící z doměnek o tom, co všechno by mohlo panu presidentovi zdravotně chybět. A to 'kritické' slovo (fúzy) by třeba nakonec vyslovil jen doktor. Nebo by jej nevyslovil nikdo a objevilo by se až jako knírek v posledním slově celé povídky. Taková - novela se tomu říká? - by z toho mohla vzniknout. Ale text by pak byl o něco delši, než je teď. A jeho poskládaní a odladění by dalo desetkrát tolik práce, než tahle verze. Jestli tušíš, že Tvá myšlenka stojí za to, můžeš se pustit do práce (Za prdepokladu, že si myslíš, že i můj nápad stojí za to :-) .) A nezlob se, že Ti to takhle 'škubu' (tuším, že o to stojíš).

Alojs
15. 06. 2007
Dát tip
takovej fór nefór natažený na délku povídky-jednohubky. není to špatné, ale ani nic, na co bych si za dalších několik minut vzpomněl (chyba pointy). nicméně ten styl, jakým slejdíš kupředu a píšeš, se mi zamlouvá. a to nekecám. :)

fungus2
14. 06. 2007
Dát tip
Fajn čtení.

Narvah
14. 06. 2007
Dát tip
poněkud slabé

To je dobrej kašpar :-D*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru