Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vločky

17. 05. 2001
1
0
1702
Autor
hj

Toto je jedna z prvních, já si myslím dobrých.

K večerním vločkám připojím své city,

a nechám je dopadnout na tvrdou zem,

naštěstí hluboko uvnitř jsou skryty

a nakonec roztají spolu s tím sněhem.

 

Možná, že doletí na tvrdý chodník

a celý den, celou noc po nich se šlape,

lepší než vzal by je prostořeký větrník

a do světa celého roztroubil je kvapem.

 

Nikomu neříkám na co ted myslím,

raději ty touhy spojím s bílou vločkou

a když žádné nespadnou třeba si je vysním,

nebo si promluvím se sousedovic kočkou.


alina
26. 05. 2001
Dát tip
Teda člověku, snaž se trochu víc :o((( Takovej krásnej nápad, takovej nádhernej obráyek, a ty ho takhle necháš pajdat!!! Nevím čím to je. Kdybys neměl cit, tak to budeš mršit všade. Ale Ty to míváš někde velmi dobré! Prostě si to ČTI NA HLAS a P-O-Č-Í-T-E-J S-L-A-B-I-K-Y do zblbnutí!!! Tady jsi toho nasel hromadu! Jen tak pro příklad: "...na tvrdou zem X ....spolu s tím sněhem" - Přečti si ty dva řádky nahlas, počítej na prstech!!! Co vidíš? Bože! Nepřebejvá Ti tam takhle náhodou jedna malinká slabička?!!! Tak a teď si místo toho tam zkus dát jen "spolu se sněhem"...hmmm? Jak Ti to zní teď??! Další: ty dva řádky- "...chodník X.....větrník..." Za prvé, nemám pocit, že by se ta 2 slova sama o sobě rýmovala. Za druhé, člověče nešťastná, přebejvaj Ti tam celý dvě slabiky!!!!!! Ten nápad, co je v těch dvou řádcích, se mi strašně moc líbí. Nejspíš proto jsi tam taky hlava nehlava nacpal ten větrník. Jenže co naděláš, básnička je básnička, a píšeš-li ji jako veršovanou, nějakých pravidel se musíš držet. Víš, jak já se kolikrát natrápila, když se mi nějaká myšlenka ne a nedařila nacpat do veršů. Je to k vzteku, já vím. Ale prostě to chce nechat uležet a trápit se, dokud na to nepřijdeš. Takže dál: 6 X 8 řádek "...po nich se šlape...X....roztroubil je kvapem" - zase, stačilo by změnit jeden tvar! Neslyšíš, že to skřípe? A teď si zkus říct:"po nich šlapem..." Co Ty na to? Že to zní líp?! A poslední: 9 X 11 řádek. Opět počet slabik 11:13, takže těžká přesilovka :o)) A přitom by stačilo přidat zase jen třeba jedno slovíčko v tom horním řádku. Zkusi si říct třeba: "Nikomu teď neříkám, na co asi myslím" Tak se nezlob, že jsem Ti to tu takhle rozdrobila. Ale jednak sis tu o to řekl a za druhé cítím, že máš talent a bylo by ho škoda umlátit. Kdybych si nemyslela, že to stojí za to, nedovolila bych si Tě tu takhle psout :o))) Asi to chce doopravdy trénovat si cit. Tak se tuž!!!! Těším se na další Tvé básničky!

alina
26. 05. 2001
Dát tip
ježíííš, to jsem snad ani nechtěla psát jako vážnou kritiku :o(( Nehodlám tu konkurovat různým hlavám pomazaným :o)))))).......já jen, že mě to tak všechno praštilo do očí,..a že si myslím, že to stojí za to. Tak mě nebijte ;o)

blbjenka
20. 05. 2001
Dát tip
no, budu se asi trochu opakovat, ale chtěls to. Jaksi to není úplně vono, ale snaha se cení. S tim človrdíkovym doporučením nerýmování... no já nevim, no... já bych spíš možná doporučila hodně číst dobrý rýmovaný ( třeba Kryla, nebo i tady na Písmáku ) a ne jen tak zběžně, ale zamyslet se u nich nad rytmem a pěstovat si cit ( jéžiš, já su ale drzá.... sam jsem byla u poslední básničky sprdnuta, že to mám rytmicky úplně blbě a tobě tu budu něco kázat.... že se nestydím, tak promiň... měl sis říct o kritiku někomu lepčímu ) Jinak taky držím palce do dalšího psaní, páč máš docela dobrý nápady. :o)

clovrdik
17. 05. 2001
Dát tip
Tady bych asi napsal to samé, co u Tvé básně Osud, snad jen, že bych vyzdvihnul první sloku, která má určitý náboj, který je pěkný. Akorát že nějak rytmicky nebo jak se to jmenuje nesedí to ".. na tvrdou zem " a "...spolu s tím sněhem". Zkus si to přečíst nahlas a uslyšíš sám, o čem mluvím. Druhá sloka je co se týká rýmů slabší. Třetí sloka .. poslední verš o sousedovic kočce mě přinutil k úsměvu - což je vlastně kladné hodnocení, protože mnohé zde zveřejněné básně jsou spíš k pláči. Jinak Ti držím palce do dalšího psaní. P.S. : Zkus jednou napsat něco volným veršem. Třeba si vem to samý téma, co máš v týhle básni a jen tak to zkus, nevázat se na nustnost rýmů za každou cenu. Za pokus nic nedáš :-).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru