Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rebelové

01. 07. 2007
2
13
1105
Autor
christinex

Měli jsme napsat do školy recenzi. Já jsem psala téma Rebelové. Zajímá mě Váš názor, tak mě nešetřete :)

Kapela vypaluje jednu hitovku za druhou, višňovice zatemňuje mladý rozum. Dychtivé pohledy trojíce třídních  „playbojů“ stékají po vnadných tělech spolužaček. Zábava je v plném proudu. Všichni se baví, pohupují se v rytmu písní 60.let. Ten, kdo by zůstal sedět na „Ginu“, je suchar. Amplióny jako by křičely: ,,Jsme mladí, jsme hraví, zábava nás baví.“

Komu by vadilo, že maturita je za dveřmi?

Jenomže spolužáci jsou v očích Terezy, Bugyny a Julči jen zastydlí puberťáci a bohužel nikdo jiný, jak se zdá, prozatím není  k mání. Jenomže tyto večírky však nezůstávají bez často až humorných následků. Ať se jedná o Oldovo dospávání ve školní lavici, nebo o Bugyniny pozdní příchody do hodin doprovázené nezapomenutelnými omluvami. Třídní profesorka promlouvá do duší svých svěřenců. Zkouška dospělosti se blíží … Jenomže, kdo by ji poslouchal, když právě teď odbila Pátá a zvonek zvoní, škola končí, po schodech se běží …

Mezitím však československá socialistická armáda přišla o tři své vojáky. Šimonovi, Edovi a Bobovi už se začal znechucovat zelený teror. Budou číhat v příhraničním městečku na nákladní vlak, který je doveze za svobodou. Třeba až do dalekého San Francisca.

Rebelové jsou desátým českým filmovým muzikálem, který se kdy  objevil na naší filmové scéně. Režisér Filip Renč jej však nazval „písničkovým retrofilmem z 60. let“. Hudba linoucí se celým tímto filmem je naprosto skvělá. Myslím, že velmi zdařile vystihuje atmosféru tehdejší doby. Nutno však říci, že se nejedná o žádné novinky, ale „pouze“ o osvědčené a  desítkami let prověřené písně, které vedle původních Jan Kalousek  velmi zdařile zaranžoval a upravil. Choreografie a režie tanečních scén je velmi jedinečná a nápaditá. Již v jedné z úvodních písniček – Pátá nás Renč překvapuje vtipným pojetím choreografie, která dokonale vystihuje text této písně. A to když tančící těla dívek vytvoří a rozpohybují ciferník hodin. Takto skvěle pěvecky a tanečně propracované číslo bychom na české filmové scéně jen těžko hledali.

Tento režijní důvtip však bohužel v dalších scénách poněkud ochabne, jelikož jsou zpracovány na témže principu. Avšak Renč v nich dokonale předvádí svoji originalitu a svůj skvělý nápad a za to mu tleskám. Divákovi absolutně nedovoluje se při těchto scénách nudit. Některé skvosty si však Renč nechává téměř na samý konec. Mám na mysli Cestu na měsíc, opět neokoukaně ztvárněnou.

Filip Renč a Zdeněk Zelenka celé Rebely pojali spíše v prosté, a o to působivější formě. Alespoň to tak mírně může působit na diváka v první polovině filmu. Postavy jsou velmi dobře napsané, ale místy lze již dopředu odhadnout jejich další konání. Podobně bychom to mohli demonstrovat na písni Oliver Twist, kde předznamenání dalšího hitu je příliš očividné. Avšak nebylo to úmyslem autora? Na druhou stranu je děj prokládán pěvecko-tanečními čísly, takže o zábavu diváka je postaráno. Ve většině případů však hity dobře zapadají do filmového příběhu. Zároveň finálová píseň Řekni, kde ty kytky jsou tvoří díky chytře zvolenému použití neoddělitelnou součást silné závěrečné scény.

Zachycení 21. srpna 1968 vzal Filip Renč v retrofilmu hned nadvakrát. Jednak v příznačně odlehčené scéně s regulovčíkem nechal doznít lehkost filmu. V následující scéně však na diváka o to tíživěji nechá padnout ponurost a bezmoc situace s rádiem oznamujícím okupaci.

Filip Renč dokazuje, že i za ta dlouhá léta práce na reklamách a videoklipech neztrácí cit pro dramatičnost okamžiku a vedení postav. Nezapomenutelnou zůstává  osoba Tomáše Hanáka, která se nám svým humorem a prostořekostí vryje do našich pamětí. Celkově je toto dílo velmi zdařile zpracováno a získalo obdiv a zálibu i u diváků, o čemž nás přesvědčuje vysoká sledovanost filmu a návštěvnost kin. Vždyť kdo by rád nezhlédl Rebely,  písničkový příběh „jedné velké lásky, které však dějiny nebyly zrovna nakloněny“.

 

 


13 názorů

LaMouette
29. 07. 2007
Dát tip
nemas ni trosku zac.. mi udelalo to Tvoje dilko velkou radost..:-)

christinex
27. 07. 2007
Dát tip
Děkuju moc za tvůj názor. Velice si tvých slov vážím a děkuji též i za rady...

LaMouette
09. 07. 2007
Dát tip
mam z te recenze ouplne stejny pocit jako Alojs.. mi se ten zacatek naopak docela i libil..:-) nepotrebuju hned vedet.. ci je to vlastne dilko.. a navits.. to v dalsich odstavcich zminujes.. cili pro me je i ten zacatek takhlenc f poradku..:-) zbytek bych uz enem chfalila... mam recenzi hodne nacteno.. pac mam rada filmy.. a tahle se mi dowopravdicky mots libila.. jen tak dal..:-) mozna jen jednu jedinou vjets bych zminila.. mozna trosku vits z deje poodhalit.. ale ne mots zasejc.. by to nejdulezitejsi nebylo vyzrazeno.. Jinac to vazne nema chypku..:-)*

Alojs
06. 07. 2007
Dát tip
tohle není opravdu špatná recenze. avšak také vše, co ti tady vytýkají, má své opodstatnění. nicméně mě přesto zaujal ten pozvolný rozjezd. ke konci jsi to měla pevně ve svých rukou. tipnu si. málokdy tady narazím na čtivou recku, která má hlavu i patu. a ty mouchy se časem ohoblují :)

christinex
04. 07. 2007
Dát tip
:))) Taky zdravím

A já si pomalu myslel, že to bude o nás! :) Už jsem z té krize zblblý a paranoidní :))) Zdravím z Guamu! :)

christinex
01. 07. 2007
Dát tip
Ne, vážně, lidičky. Je to naprosto v pohodě.. Díky za vaše typy.Se psaním začínám, tak jsem moc ráda za vaše názory:) Hlavně hodně inspirace a chuti do dalšího psaní :)

Winter
01. 07. 2007
Dát tip
Pardon, omlouvám se, já to střelil takhle z fleku (abvykle si dávám pozor, dneska jsem fest mimo): Takže...ehmm...: ...ostatně i girasol zmínila

Winter
01. 07. 2007
Dát tip
No jo no. Ale víš, co je na tom nejlepší? Že v téhle recenzi je základ, že je opravdu dobrým příslibem do budoucna, což říkám jako člověk, který recenze píše pravidelně. Proto jsem taky taky byl takhle konkrétní. A ostatně i girasol to zmínil.

christinex
01. 07. 2007
Dát tip
Řekla jsem, nešetřete mě.. A to ty jsi dodržel.. Dík

Winter
01. 07. 2007
Dát tip
Tož, abych řekl pravdu, začátek se mi zdá šíleně hrrr. Jako úplně by chyběl první odstavec, kde se říká, co jsou Rebelové, kdo to točil - chápu dneska už to každý zná, ale recenze je stavěna pro úplného neználka. Taktéž zelený teror bych vynechal, protože ti tři utekli spíše ze snílkovství. O to milejší překvapení, že ke konci se recenze hezky rozjede, byť mám pocit, že trochu doplácí na nevypsanost. Ale jinak jo, jinak to jde, docela hezká recenze.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru