Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spadlá indiánská hvězda

01. 08. 2007
5
20
3257
Autor
JiKo

Z dějin indiánů... to abyste věděli, jak to vlastně bylo :-)

Jednoho večera nad širou prérií nebyly žádné mraky, z nebe se vykláněla jedna mladá zvědavá hvězda, aby dohlédla až dolů, až mezi týpí. Vykláněla se tak mnoho, až z nebe sklouzla dolů na zem.

Dopadla na zem přímo doprostřed stáda bizonů nedaleko vesnice Ómitů. Její stříbřité vlasy vydávaly nyní jen zesláblou záři, jen tak malou, že pouze nejbližší z bizonů znepokojivě frkali a nervózně odhrabovali kupky písečné půdy. Zvířený prach se studeným a šedivým leskem odrážel do kraje. Vzdálenému pozorovateli se mohlo zdát, že vidí ohnivou polokouli.

Chaske byl výtečný pozorovatel a protože v noci na hlídce nespal, vše viděl. Ihned zaběhl pro šamana Kaya-Nizhoni a převyprávěl mu co se právě stalo. Jak stříbrné cosi sklouzlo z nebe po nekonečném šedivém provazu a v mžiku postavilo vesnici, která byla náhle plná lidí a na znamení radosti jejich hlavní šaman dal zapálit zvláštní stříbrný oheň. Ve vesnici se pohybovalo nejméně čtyřikrát deset válečníků, na vlastní oči to viděli.
Nebeský národ sestoupil na zem, děl Kaya-Nizhoni, zeptám se kouře z našeho posvátného ohně, zdali je to dobré či špatné znamení a Chaske doběhne do tábora a probudí staršinu Wapiti a členy rady starších. Než vyjde slunce rozhodneme co dál.

Rada starších si novou vesnici prohlédle z uctivé vzdálenosti a rozhodla, že ve jménu mírových tradic jejich kmen půjde nové sousedy uvítat. Muži i ženy nesli dary, korálky, ponča i sušené ryby, válečníci na důkaz přátelství nesli svá kopí hroty k zemi a celý průvod uzavíraly bázlivé děti.

Když se stín zabodnutého kopí zkrátil na polovinu, došli Ómité tak blízko, že mohli rozeznat svůj omyl. V místě kde stála hvězda nebylo nic vidět, ve dne hvězdy přeci vidět nejsou, jen stádo bizonů tam stálo pokorně a fascinovaně bez myšlenky na útěk. Žádná týpí, žádní válečníci, žádné velké ohniště se stříbrnými plameny.

Šaman Ómitů obřadně zvedl ruce a přispěchal s vysvětlením. Manitou nám seslal poselství. Označil toto stádo bizonů za posvátné. Budiž tedy ode dnešního dne bizon posvátný, lovci je budou mít v úctě a jejich lov bude od dnešního dne souboj muže proti muži.

Howgh


20 názorů

JiKo
07. 08. 2007
Dát tip
jenže zatím u žádný žádný dítě ani nikdo jinej neusnul :-)

JiKo
06. 08. 2007
Dát tip
ajooo a já furt esli a jakou kategorii:-)

mi to přijde jako taková pohádka pro děti před spaním :)...sympatický, přestože já indiánský tyhlety nikdy nemusela

martinez
02. 08. 2007
Dát tip
ale vidí aj jinak otočený stéblo trávy... zahlídne stopy ve strži dyž stojí nahoře na skále... vidí aj ve tmě a nikdy se nedá vidět... hele, já na tom vyrůstala, věř mi :o)

JiKo
02. 08. 2007
Dát tip
já myslel že stopař potřebuje vidět tak na 10metrů max.. když hledá stopy v prérii :))

martinez
02. 08. 2007
Dát tip
no dyk jo - já jen že ses ptal jak se jim u indiánů říká... ta funkce je stopař... ta s bystrejma očima a pak sou hlídky samozřejmě a ty pozorujou... máš to v cajku :o)

JiKo
02. 08. 2007
Dát tip
sem ale chtěl aby se to tam opakovalo hned po sobě a bylo z toho jasný že jde o optický vjem

martinez
02. 08. 2007
Dát tip
stopaři jsou nejlíp vidící bych řekla :o)

JiKo
02. 08. 2007
Dát tip
tag jaxe ta funkce řekne indiánsky? že jako dobře vidí?

papouch
02. 08. 2007
Dát tip
slovo -pozorovatel- je přece na písmáku zakázané :-p

martinez
02. 08. 2007
Dát tip
ty známý prvky byly "pozorovatel" /známý písmácký prvek/ a wapiti /známý křížovkářský prvek/ - ty především... jinak jasně, máš pravdu, já jen ftípkovala - dyk se mi to přece líbilo :o)

JiKo
02. 08. 2007
Dát tip
martin_z:nuž tag já sem jeden z mála literátů kterej do svých cca 25 přečetl asi jen 20 slovy dvacet knih + nějaký povídky a tak. A kdyby se to omezilo jen na školní docházku... dopadl bych ještě hůř v rámci školy jsem četl jen švejka .. vůbec mě to nebavilo a nikdo mě k tomu nevedl. Dodnes čtu jen skifi a detektivky a to nárazově:))) ad Wapiti já neznal žádný indiánský jméno ani z křížovek taxem musel hledat až v americe :)) tagže wapiti je shoda náhod mimochodem ty známý prvky: tomu se u tohodle tématu asik nevyhneš ne? Dík včem :-)

papouch
02. 08. 2007
Dát tip
hecká pohátka :)

martinez
01. 08. 2007
Dát tip
hned několik milých známých prvků... pozorovatel, starý dobrý Wapiti, známý nejen z křížovek * romantika divokýho západu, poetika noci a ohně... jikouš, potěšilo mě to ale zaskočilo mě žes nečet vinetoua nikdá - byla to má první samostatná četba v první třídě - šecky tři díly hnedle :o) grafo, já měla knížku indiánských pohádek a tam byla jedna o děvčátku se žlutou stuhou kolem krku... znáš? *

Korála
01. 08. 2007
Dát tip
Drsný. Líbí, jo. Tipec

avox
01. 08. 2007
Dát tip
Nejsi ty maskovaný (tajný, bílý) indián? A vzpomínáš na indiánské večerníčky od indiánské babičky? :-)) */

JiKo
01. 08. 2007
Dát tip
tak já sem žádnou indiánskou knihu nečetl ani venetůa:-)

Narvah
01. 08. 2007
Dát tip
dobrej indiánskej příběh

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru