Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Interpol - Our Love To Admire

12. 08. 2007
4
12
1491
Autor
marge

Tak jsem se po dlouhé době opět o něco pokusila. Jen do mě!

 

V neprostupné džungli současných kytarovek se vyznají snad už jen zasvěcení redaktoři hudebních časopisů (a to zdaleka ne všichni). Jedna nová kapela týdně, která se od těch ostatních neliší téměř ani názvem (nezbytné „The“ + xxyy), je zkrátka příliš. Šanci usídlit se na delší dobu v našich iPodech tak nakonec mají jen ti, jenž ze svých očividných inspirací- ať už jsou to Radiohead, The Smiths nebo Joy Division- vezmou to nejlepší a jako „bonus“ přidají i trochu své vlastní invence.

Čtyři newyorští intelektuálové alias Interpol do této nepočetné skupiny díky dvěma nádherným deskám Turn On The Bright Lights a Antics rozhodně patří. Dokážou však pozici „nejlepší post-punkové rehabilitace“ obhájit i po vydání třetího alba s názvem Our Love To Admire?

Péče o domácí mazlíčky, méně alkoholu a hlavně podepsání smlouvy u Capitolu- gigantu mezi hudebními vydavatelstvími (čímž si to asi u pravověrných indie-rockerů docela rozkázeli). To jsou události předcházející vydání nové desky a mají možná větší význam, než se na první pohled zdá.

Při úvodní Pioneer to the Falls je ještě všechno jak má být. Postupně gradující šestiminutová skladba je otvírákem ve velkém stylu. Pak se ale všechno náhle přelije do více či méně (ne)zajímavé směsice jednotvárných rifů a fádních melodií, za které by se v dobách zářících světel určitě styděli. Marně budete hledat atmosféru potemnělých newyorských barů, trýznivě prázdných ulic, bolestných vystřízlivění….a je jedno, že frontman Paul Banks zpívá naléhavěji, než kdykoliv předtím. Avizované „inovace“  v podobě používání syntezátorů a kláves si všimnete asi až po přečtení klasických promo řečí na jejich webu.

Ovšem všechno má svůj rub i líc, a tak i Our Love To Admire má světlé momenty, dokonce ve stylu Turn On The Bright Lights doslova zářivé. Jejich typická písňová mnohovrstevnost se nejlépe projevuje ve skladbě Pace is the Trick, hořké baladě, vedle které zbytek Our Love To Admire vypadá jako chudý příbuzný. V mém osobním best of Interpol tahle píseň figuruje mezi PDA a Evil a ani po mnoha soustředěných hodinách strávených s novou deskou to nevypadá, že by její postavení mohlo něco ohrozit. Až z velké dálky můj iPod pozoruje sympatická Who Do You Think?, nadějná (lehce experimentální) The Lighthouse nebo první singl The Heinrich Maneuver, který by klidně mohla do vysílání zařadit Evropa 2 (hned za Ruby) a pochybuju, že by to posluchače „pobouřilo“. Nemyslím to jako urážku; newyorským elegánům tahle popová poloha totiž docela sedí.

 

Přes to všechno Interpol zůstávají velkou kapelou. Média jim kdysi přiřkla nálepku „kultovní“, čemuž se buď můžete při poslechu Our Love To Admire hlasitě smát, anebo tiše závidět, že na tom tahle kapela vzhledem ke smlouvě s EMI tak či tak vydělá..

 

70%

 

Nejlepší skladby: Pace is the Trick, Pioneer to the Falls, Who Do You Think?

 

Seznam skladeb:

Pioneer to the Falls

No I In Threesome

Scale

The Heinrich Maneuver

Mammoth

Pace is the Trick

All Fired Up

Rest My Chemistry

Who Do You Think?

Wrecking Ball

Lighthouse

 

 

 


12 názorů

OLTA podlě mě takovým propadákem není, oproti Antics, které mě doslova nudili, to je určitě zřetelný posun v kvalitě. Ale každý má svůj názor.

marge
13. 08. 2007
Dát tip
jo mně se taky líbí, mohl tam občas trochu štěknout, aby byla aspoň naká sranda:-) a dík!.-)

marge
13. 08. 2007
Dát tip
No tak za typickou rádiovku považuju asi jenom pilotní singl, jinak si myslím, že to s nima tak špatný ještě není:-) no ale asi to vidíš (teda slyšíš) jinak... a opravdu- "vyskočit z okna" se ti bude chtít max.při Pioneer, jinak kde nic tu nic... ale tohle by mi asi až tak nevadilo, nechtělo by se mi furt poslouchat jak je všechno v háji. jenže v tomhle sou právě bezkonkurenční...takže další rozpor:-)

domin.go
13. 08. 2007
Dát tip
koukal sem na pace is the trick teda no a příde mi to hooodně rádiový to je taková celá deska a jediná depkařská věc je pionýr? to by byla škoda... ale pěkný melodie to sou,o tom žádná...dobrej pop...dobrej,melodickej pop

marge
13. 08. 2007
Dát tip
Já to mám takhle: když mám dobrou náladu, pustím si Antics, když špatnou tak Bright Lights...tak či tak se můj aktuální stav znásobí a zintenzivní asi stonásobně...můžem se donekonečna bavit o tom, která deska je lepší. svým způsobem je asi dobře, že na to neexistuje odpověď:-) Každopádně Our Love je od toho všeho na míle vzdálená, to při poslechu určitě poznáš

domin.go
13. 08. 2007
Dát tip
mě se antics nelíbí možná tak akorát next exit má hezkou melodii ale abych seděl skrčenej v koutě a bál se podívat z okna,jako se mi to stávalo poprvé při rolandovi nebo the new,to ani náhodou antics byly pěkný písničky ale to je na interpol málo:))

marge
13. 08. 2007
Dát tip
Jo Antics je nádherná deska, jen je trochu jiná...dost syrová, což mě baví.Třeba taková Slow Hands patří do vytrýny, a to nemuluvím o Evil nebo Take You On A Cruise. Ale proti gustu žádný dyšputát:-) Heinrich je opravdu dost radio-friendly, ale i tak to u nás do etéru nikdy nepustí. a jestli jo tak bych si to chtěla nahrát!:-)

domin.go
13. 08. 2007
Dát tip
zatím sem slyšel jenom pioneer...a heinrich maneuver pionýr je geniální hajnrich mi příde strašně rádiově vlezdoprdelskej tak stáhnu a uvidim co zbytek:)) jinak antics...nádherná deska?? buhehehe ale souhlasim že totbl bylo bezkonkurenční:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru