Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

nebe, peklo, ráj / julio cortázar

23. 08. 2007
0
18
280
Autor
pole

http://www.sweb.cz/morbidpimple

Kdysi jsem z téhle knihy měl strach. Byla ve stejné skupině jako romány, co o nich straší říkávali: „Tohle tě, vole, rozseká“. Vedle Cortázara měli na mysli Topolovu Sestru, Borgesovu Nesmrtelnost a Joyceova Odyssea.

Jak se Nebe, peklo, ráj, dostalo mezi „rozsekávačky“? Díky spoustě důvodů. Jazyk je šílený, věty přes celé stránky. Příběh těžký a špatně spatřitelný. Vnitřní monology se střídají s fantaziemi, s nesmysly, se strohým vyprávěním. Aby toho nebylo málo, kapitoly jsou přeházené a „Nebe, peklo..“ je možné číst několika způsoby. Buď začnete kapitolou JEDNA, nebo kapitolou SEDMDESÁT DVA.

Když po počátečním zmatku nabudete trochu pozornosti, dostanete se dovnitř, časem až k jádrové ose příběhu. Horacio Oliveira je argentinský intelektuál, který žije v Paříži. Hledá naplnění. Ano, tohle je ta úplně prvotní, hlavní osa: Horáciova touha, jeho kibuc. Ta touha spočívá v nalezení něčeho opravdového, proniknout k jádru, k tomu opravdovému, nerománovému nefilmovému jádru. Jakkoli pateticky nebo směšně to může znít, v románu to není tak špatně vyjádřené. Nejdřív zmiňovanou touhu o „proniknutí dovnitř“ Oliveira směřuje k dívce Bosorce a k partě pařížských intelektuálních „přátel“, jejichž společné seance mnohým připomenou Kerouaca. V druhé části románu Oliveira uteče zpátky do Argentiny a hledá „vnitřek“ u svého starého přítele Travelera a jeho ženy Tality.

Ano, to je tedy osa. Horacio, Bosorka, Talita, touha a neštěstí. Takto bude román vypadat, když čtenář (soustředěně!) začne kapitolou JEDNA. Když člověk začne kapitolou SEDMDESÁT DVA, bude číst vlastně takový spisovatelský sestřih. Rozšířenou verzi. Připojí se nové vrstvy plné citátů, esejí, dalších pohledů na příběh, skrytých epizod v životě hlavních hrdinů a tak dál. Zní to složitě?

Pro Nebe, peklo, ráj je typické jedno slovo. Zkornatělost. To je to, čeho se chce Horacio Oliveira a Cortázar zároveň, zbavit. Zkornatělost knih, které se čtou od kapitoly jedna po kapitolu dvacet pět.

Zkornatělost románových klišé, proti kterým bojuje jak Cortázar tak spisovatel Morelli, hrdina „rozšířené verze“. Zkornatělost jazyka a slov „čubek“, slov, která už dávno neříkají, co měla říkat. Horacio Oliveira bojuje proti zatuhlým představám života, snaží se dostat k jádru, i když si není jistý, kde ho hledat, ví, že teď je prázdno, a to musí přestat. Jenže vždy, když má šanci tohohle jádra docílit, sám také zatuhne, zkornatí. Zkornatí, protože se bojí.

Zní to absurdně. Mně osobně téma Nebe, pekla, ráje, nepřijde vůbec sepsatelné. J. D. Salinger by to možná dokázal, aspoň by to udělal přehledněji, s těmi nádhernými dialogy jako na podnose. Ale Cortázar se nesnažil napsat román, snažil se najít něco za ním.

„Nebe, peklo“ se může zdát nečitelné, myslím, že tenhle příspěvek spíš odradí, než naláká, ale to nebyl můj úmysl. Na tuhle knihu je potřeba mít opravdovou chuť. Chce to napnutí všech smyslů a pořádně protažený mozek, aby člověk mohl pochytat všechno, od příběhu poskládaného z monologů, jazykových šílenství, až po poházené kapitoly s citáty a se slepými uličkami. Jinak člověk stihne pochytit jen malé procento. I to ale může být hodně. Mě samotného nejvíc zaujaly pasáže s Morellim, autorem, který se snaží najít nový jazyk, snaží se vmasírovat do jeho svalů bývalou sílu. Snaží se znovunajít ten jazykový Ydgrasil.

„Nebe, peklo, ráj“ je Cortázarův nejslavnější román, milovaný už několik desetiletí, po generace předává ono „to tě rozseká“. Pro mě jeho povídky ani jeho román „Výherci“ nejsou překonatelné. Jestli ale chcete něco úplně jiného, jestli chcete podívat, jak jinak může fungovat jazyk, opravdu jinak, stojí to za zkoušku.

18 názorů

StvN
31. 08. 2007
Dát tip
Píčim i tak:)

reka
31. 08. 2007
Dát tip
StvN: Jistého Lukáše neznám. I když, popravdě řečeno, už je to docela dávno, co jsem Cortázára četl, a nevzpomenu si na žádný název - vyhledal jsem si to na internetu a to, co jsem četl, je nejspíš změna osvětlení. mimochodem, když jsi nahoře tvrdil, že "Myslím, že jsem se s tímto autorem setkal na jednom představení během pražské literární noci," tak asi ne. Cortázar umřel začátkem osmdesátých letech. a líbí se mi, že místo toho, abys tady píčil v diskuzi, jsi zašel do knihovny a přečet si ho.

StvN
31. 08. 2007
Dát tip
Tak jsem si v knihovně půjčil Jistého Lukáše a mohu konečně s čistým svědomím, třebaže jsem to věděl už před tím, říci, že mě pan spisovatel nezaujal a že mi nemá, co říct:) reka - jestli jsi myslel třeba tyto "povídky", pak je to takový ten jalový styl, který tak dobře znám z písmáka. Vždycky, když někdo oslavuje spisovatele takového typu a ještě používá termíny jako rozsekávačky, tak se ptám, jestli dotyčný vůbec někdy četl něco jako Goetha, Hesseho nebo třeba Sartra.

StvN
28. 08. 2007
Dát tip
Jo tak. Já už jsem se bál, že se ti z ní udělalo též nevolno.

katugiro
27. 08. 2007
Dát tip
"Bezva" a "ošemetný" se pranic nevylučuje :)

StvN
27. 08. 2007
Dát tip
Analogie jsou bezva, jen je třeba, aby lidé byli chápaví a tím nemyslím, aby uměli uchopit jablko.

katugiro
27. 08. 2007
Dát tip
Mimo pořadí bych si dovolil upozornit, že by bylo nerozumné tvrdit, že ti nechutná žádné jídlo s jablky, pokud tě nezaujala jen žemlovka. Analogie jsou ošemetná věc :) Co se recenze týče, mně docela stačila, určitě aspoň k tomu, abych si tuhle knížku, na kterou jsem měl už před třemi lety zálusk, chtěl zase obstarat.

StvN
27. 08. 2007
Dát tip
Ja jsem nemel chut diskusi s tebou ani zacinat:)

.dunaj.
26. 08. 2007
Dát tip
smiem sa spytat co si od cortazara cital? alebo mas pocit ze zemlovka je literatura ... alebo vies co? nechaj tak - nemam zaujem pokracovat v tejto pseudodiskusii - dik

StvN
26. 08. 2007
Dát tip
Je vždycky trochu hloupé, že musím lidem něco vysvětlovat, což obyčejně vede k tomu, že se se mnou zbytečně hádají a nakonec mě nařknou z arogance. .dunaj. - Mně například nechutná žemlovka. Myslíš, že bych jí měl nějdříve sníst několik porcí, abych to mohl tvrdit opravdu vážně?

.dunaj.
25. 08. 2007
Dát tip
nooo napr. som od fernanda pessou cital len posolstvo a nemozem povedat ze ma nejak obzvlast nadchlo - ale urcite si netrufnem povedat ze ma nezaujal :)) lebo som od neho cital zlomok ... a uz idem spat - dobru

pole
25. 08. 2007
Dát tip
no, chápu už, co myslíš. omezenost je ale člověku daná no... myslim. já si taky nechci přečíst wievegha ani remarqua a tak ale chápu no a taky zpytuju svědomí a vsadim se, že i ty bys měl nebo jsi přečet všechny klasiky a nesnášíš je oprávněně? určitě by se někdo našel:)

.dunaj.
25. 08. 2007
Dát tip
no len na to aby som mohol hodnotit akehokolvek svetoveho autora - a prehlasit o nom - nezaujal ma - mal by som mat precitane jeho dielo... nie len pocit ze nejakeho vystupenia zakonceny frazou - dolezite je či ma autor čo povedat....haha... to sa mi zda dost vtipne - no mozno sa skutocne mýlim a stvn ma preluskaneh cortazara len ja som zle pochopil - v tom pripade sa hlboko ospravedlnujem

pole
25. 08. 2007
Dát tip
všem tak nějak: tahle recenze je opravdu trochu nepovedená a na to by se mělo myslet především. tak například měl reka pravdu, že hned v tom prvním odstavci roztáčím dost ošemetný věci - hned na začátek z toho udělám veledílo. což je dost hloupý. není se pak čemu divit, že to např. u StvN vyvolá takovouhle reakci. Cortázar pro mě bariéry bourá, Nebe Peklo ale pro mě vážně bylo trochu zklamání. Povídky i román Výherci se mi líbil víc. Nebe Peklo je jednak hodně náročné, druhak řekně něco jen hodně omezené skupině lidí myslim, vážně. .dunaj. : moc tvojí výtku směrem k StvN nechápu. to znamená, že nemůžu pomluvit Joyce, když se mi nelíbí? protože je to taková klasika? protože já si nevšiml ničeho jiného, než že StvN řekl, že jemu osobně se Cortázar nelíbí... beru to tak, že StvN bere zápletku jako banální. Dobře, možná mu to deru do huby. Možná to říkám sám. Je tu dost tenká hranice - buď je to pro čtenáře dílo nadmíru banální a nesmyslné a patetické, nebo ho uchvátí. Je to jako Salingerova Franny a Zooey, knížka, kde se sto dvacet stran probírá dialogy pokrytectví a nesnášení snobů. buď to považujete za ztrátu papíru nebo se vám to strašně líbí.

.dunaj.
25. 08. 2007
Dát tip
StvN tymto svojim prehlasenim si bohuzial u mna stratil velmi vela - JULIO CORTAZAR patri v literature medzi takych autorov ako bol JOYCE PROUST ci STERNE - a je smutne ze niekto kto sa podla mojho pocitu zaobera literaturov trochu vaznejsie ako je na tomto ser. bezne povie nieco take ..... hm.... cize korigujem .... co neznamena ze mam nieco osobne proti tebe ani nechcem vyvolat dalsiu konfliktnu diskusiu.. pjekny vecir vsem

cup_of_tea
24. 08. 2007
Dát tip
recenze to podle mě není úplně dobrá protože cortázarovo nebe, peklo, ráj je jednou z nejlepších věcí, co jsem kdy četla a tahle recenze ji trošku generalizuje.

reka
23. 08. 2007
Dát tip
StvN: tenhle autor ale má co říci. no dobře, to byla hloupoučká věta. ale pokud nechceš ztrácet čas s jeho románem, zkus se třeba mrknout na jeho povídky, jsou výborné. a ne proto, že by se v nich tropily šílenosti nebo si někdo podřezával žíly; jsou to prostě velmi dobře napsané povídky. pole: trochu mi u tvé recenze vadí, že bere Cortázarovu knížku jako obdivuhodný objekt, než jako normální knihu k recenzi (nejvíc asi v úvodu, kde ji zařazuješ mezi DÍLA). něco takového lidi spíš odradí než přiláká.

StvN
23. 08. 2007
Dát tip
Myslím, že jsem se s tímto autorem setkal na jednom představení během pražské literární noci. Nezaujal mě. Někdo bude nazývat tropení šíleností hledáním něčeho nového, bouráním bariér. Ale když si někdo podřízne žíly, protože chtěl prolomit nějakou bariéru, zavřou ho do blázince. Důležité je, jestli má autor, co říci.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru