Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyhynem jako dinosauři

26. 05. 2001
4
0
983
Autor
Dav

 

Vyhynem jako dinosauři?

 

Člověk se liší od zvířat tím, že má smysl pro solidaritu a cit. Kapitalizmus znamená, že se každý stará sám o sebe. Je to jeho věc, jak se uživí, obleče a ohřeje. Říká se tomu uspokojování potřeb. Je však tato myšlenka správná? Je to návrat k přírodě. Nikoli ve smyslu ekologickém, spíše zoologickém. Před 12 lety jsme byly taková prasátka v ohrádce. Měli jsme krmení, kolik jsme chtěli, napít jsme se mohli do sytosti a dokonce jsme v našem chlívečku měli poměrně teplo a klid. Co nám scházelo? Snad jen to kvičení. To nám bylo odepíráno. Dnes jsme se stali divokými čuníky. Najíme se, až si něco ulovíme. Pít musíme vodu z potoka. Před deštěm se schováme pod strom a ohřát se můžeme jedině při lesním požáru. Je nám zima. Nemáme bukvice na čím dál dražší topení. Dokonce chtějí, abychom platili, za díru, kterou jsme si vyhloubili svým rypáčkem na svém teritoriu, abychom našli trochu té podzemní vody. Ale co je hlavní? Můžeme si kvičet, jak se nám zlíbí. Samozřejmě v mezích, které nám vymezuje lesní řád. Takže se nemůžeme dotknout svým kvičením svých “spolužebráků” a už vůbec ne medvěda či dokonce hajného. Takže když tak kvičím, myslím, že mě stejně nikdo neposlouchá. Nebo ano?

 

Kapitalizmus se z každého z nás snaží mít spotřební ovci. Tlačí do nás seno, které nechceme a přitom z nás vysvlékají naši drahou kožešinu, aby ji mohli vyvézt a oblákají nás do levných triček vyrobené z odpadu, které jsou možná hezké, ale celkem na nic. Nejdříve nás oškubají a potom nám půjčí. Až nebudeme mít na splácení, tak nás jednoduše koupí nebo zruší. Má to na svědomí mezinárodní bukvicový fond a organizace spojených lesů za podpory Severo-atlantického spolku jež ovládají spojené lesy americké.

 

Každá dávná civilizace zanikla pod tíhou sebe sama. Zvyšující se nároky na výkon lidí, stres a vyrábění spotřebního zboží za co nejnižší ceny, na úkor přírody a zdraví lidí. Tisíce tun plastu, které se vyrábějí jen pro to, aby si lidé mohli vypít vodu v plastu zabalenou doma a nemuseli se dále zajímat, co se s tímto obalem stane. Pokračovat v produkci freonů jen pro to, že podniky v USA na to nejsou připraveny a mohlo by je to ohrozit v jejich cestě na ovládání světa (prohlášení George Bushe). Rostoucí ekonomický tlak, který nutí slabší státy, aby nebyli koupeni mocnými, že dělají zoufalé kroky ke zkáze lidstva, jako je návrh zákona povolující kácení deštných pralesů (Brazílie) na rozloze zabírající dvoj násobně převyšující rozlohu Portugalska. Svolení k lovu velryb, které jsou na pokraji vyhubení (Japonsko). Takovéto aktivity jsou pro lidstvo daleko závažnější než porušování lidských práv. Mohli by zapříčinit i globální změnu klimatu, které zapříčinilo vymření dinosaurů. Skončíme tak i my?

 

Závěrem: Kvičte si co chcete, jen pozor, aby se o tom nedoslechli na Cvrččí Informační Agentuře (CIA,čteno: sí áj ej). To by o nás řekli, že potlačujeme zvířecí práva, nechali by si schválit rezoluci a uvalili by na nás embargo a pokud ani to nepomůže, pošlou na nás hejno sarančat.

DM


kindly
29. 12. 2003
Dát tip
Velmi se mi líbilo přirovnání lidí k prasátkům, myslím, že to bylo vhodné. Ovšem jsi si opravdu jistý, že jen globální změna klimatu zapříčinila vymření dinosaurů? Teorií je přeci mnoho. Jinak velmi pěkné…

Piži
29. 06. 2001
Dát tip
Clovek se lisi od zvirat solidaritou a citem? Vedel jsi treba, ze pohrbivaji sve mrtve? Ze veverka odlaka od svych pribuznych dravce i za cenu vlastni smrti? Slysel jsi o zviratech, ktera umrela steskem? To jsou me argumenty proti tvemu tvrzeni, takze v tomhle se nelisime.

Optimismus je nedostatek informací. A ty jsi skutečně velmi dobře informovaný, zdá se mi. Ale jenom nadávat-to nestačí.

Cody
26. 05. 2001
Dát tip
tip

Danny
26. 05. 2001
Dát tip
kvíík kvíík tííp

Katerina
26. 05. 2001
Dát tip
tak nejak :-((( tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru