Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

joe frawley / tangerine (j. f. records, 6/2007) (prosím pomoc!)

27. 08. 2007
0
5
193
Autor
pole

POTŘEBUJU POMOCT RÁD BYCH TU RECENZI VYČISTIL, NEŽ JI BUDU PUBLIKOVAT A MUSÍM JI POSLAT DNES ZA KAŽDOU KRITIKU TUDÍŽ BUDU VDĚČNÝ!

JOE FRAWLEY / TANGERINE (Joe Frawley Records, 6/2007)
4/5

Joe Frawley vyrůstal na garážovém rocku, ze kterého to dotáhl na Berklee College of Music. Stal se z něho skladatel. Vystudoval ještě další dvě univerzity, jako obory měl fine arts a performance arts. A ke sborovým skladbám a klavírním symfoniím se přidal sound-art. Jakousi syntézou svých dosavadních znalostí si Frawley vytvořil projekt, který nazval „The cinema of sound“. V jeho rámci vydal album Wilhelmine's dream (2006) i nové Tangerine.
    Smyslem tohoto projektu je nasbírat co nejvíce samplů, chytře je prokombinovat s vlastními kompozicemi a nechat posluchače „vidět ušima“. Na albu člověk uslyší indiánské mrmlání, lidské vzdechy, šplouchání vln, skřeky ptáků.  V pozadí pod samply občas chrastí nějaká vážná hudba ze starého gramofonu nebo jsou zvuky prokládány Frawleyovými klavírními improvizacemi. Co má na albu pravděpodobně největší prostor, je lidská řeč. Neustále se na vás budou sypat věty a než se stačíte podivit nad první, unese vás další, s předešlou naprosto nesouvisející.
    A přesně tak může člověk vnímat celé album, jako skrumáž spolu naprosto neslučitelných zvuků, ve kterých se těžko orientuje. Podobně je to ale se surrealistickou básní, nad kterou se ke smyslu nedostane uvažováním. Když ale člověk „vypne“ mozek, může za odměnu dostat docela intenzivní zážitek. A stejně tak když si nasadíte sluchátka a zavřete oči a nahodíte režim polospánku, Tangerine vám v hlavě udělá film, kde s každou sekundou budete vnímat něco jiného. Octnete se uprostřed chrámu, ušima vám projde neznámý člověk, v dálce bude zpívat chorál, chvíli na to budete plout po moři a nějaká žena vám bude vyprávět: „The house was full of books....“.
    Tohle album by měli vyzkoušet i jinak zavilí odpůrci podobných experimentů, jejichž nejčastějším problémem bývá, že po několika skladbách začnou nudit. Jestli se něco takového člověku stane u Frawleyho, je to apatik bez fantazie a měl by se jít vyšetřit.

5 názorů

jt
28. 08. 2007
Dát tip
dis> fajn Tě tu vidět .. :-) máš úplnou pravdu - dík - osobně mi ale přijde, že experiment by neměl mít problém - ten prostě je a za nic nemůže - ne ? když, tak je to problém/nedostatek těch, co ho spáchali - ale - je to jak povídáš. dík *

jt: v posledním odstavci "se" nechybí. mám dojem, že se ta věta vztahuje k experimentům, nikoli k odpůrcům. nicméně pravda je, že chápat by se to dalo obojím způsobem, takže to by chtělo přestylizovat. - jinak asi celkem fajn, úvod mi nechybí, to vplutí se naopak líbí. jsi trochu skoupej, chlapečku, ale to nemusí bejt na škodu. informace v tom jsou a co já vim, žejo, jakej máte prostor. - a jinak teda promiň, že asi běžím s křížkem po.

jt
27. 08. 2007
Dát tip
v poslednim odstavci chybí v první větě se jinak je to čistý .. :-) nelíbí se mi závěr - kam se mám dát nechat vyšetřit ? - seru na surrealismus

jiste je to dobre....jen zalezi na tom, kam to publikujes...

armina
27. 08. 2007
Dát tip
jediný co mi chybí je nějakej úvod - skok rovnou k životopisu je trochu krkolomnej a možná i někoho odradí... ale jinak zbytek výbornej, hořím touhou si zde vychválené cédo co nejdřív poslechnout:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru