Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lamentace na déšť

28. 08. 2007
3
4
1028
Autor
S.J.

Lamentace na déšť

 

Na déšť se dívám už třetí den, ani spát se nedá, jak jsou den a noc stejné.  Voda se dostala, kam nepatří, nezbývá jí než zase spadnout dolů.  Padá s lítostí a ta marná lítost se přenáší na mě. Déšť je únavný jako pláč, který se neumí včas zastavit. Už si nepamatuji, kdy začal, a zdá se mi, že nikdy neskončí. Mění se, to ano, prší pravidelně, pak v náporech vzteku, vzápětí vyčerpaně, chvíli jen rezignovaně mrholí, ale nepřestává a když se už někdy zdá, jako by přestal, hned vzápětí se ukáže, že to bylo jen nadechnutí nezbytné pro další nářek. Vím, že jednou všechna voda vyprší a déšť ustane, ale teď tomu nedokážu uvěřit.

Proč tedy nespadne rychle a naráz?

Jenže to je povaha vody, ta nezná míru.


4 názory

guy
31. 08. 2007
Dát tip
taky mi to něco připomíná, ale na rozdíl od kolegy Lyráka to tady zventiluju - pojednání o živlech z knížky Jiřího Suchého Vyvěste fangle tohle je sice monotematičtější, ale některými obraty to JS hodně evokuje a docela náhoda, že tvůj nick obsahuje stejné iniciály :-)

martinez
28. 08. 2007
Dát tip
moc se mi líbí záverečná věta: ...to je povaha vody, ta nezná míru to by se hodilo do mudrosloví mořskýho koníka :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru