Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co já vím o lásce

03. 09. 2007
8
10
2133
Autor
crayfish

Jsem malá kytara. Opravdu malá, vyrobili mě pro devítiletého kluka, který se na mě chtěl naučit hrát. Ze začátku jsme si moc nesedli. Hrál na mě falešně, určitě aby mě trápil. Z tmavýho futrálu jsem se dostala jen málokdy, stejskalo se mi. Ale pak jsme si k sobě našli cestu. Dnes, po pětadvaceti letech, už mám několik sestřiček, většinou se před nimi stydím. Jsou z daleko lepšího dřeva než já, krásné, elegantní, nepřístupné a tajemné. Ale já mám přece jen jedno výsadní postavení. Jen já, já jediná, jezdím se svým majitelem na vodu. Celej rok na mě kašle, ale když se přiblíží červenec, už dostávám takový to slastný pnutí za krkem. Vím, že to nebude dlouho trvat a já si zase vyjedu na výlet.
Začátek je ze všeho nejlepší. Sedíme v kodrcavým vlakovým kupé, vzduch voní hlavně rumem, fernetem a vodkou. Za oknem pobíhá po nástupišti zmatenej průvodčí, je novej a tenhle nával šílenců s loďáky a pádlem v ruce ho zaskočil. Vlak se těžce hne a už se to rozjíždí, už jdu z ruky do ruky, hraju si všechny svý oblíbený písničky, které mý luxusní sestřičky už snad ani neznají. Teď je mi nejlíp, jsem šťastná a užívám si každou chvilku. Všechno mám ještě před sebou. Přijedeme do kempu ve Vyšším Brodě, tady to dobře znám, jsem tady už poosmý. Vzduch voní řekou, kouřem z táboráků a pivem. Táboráky já taky moc ráda. Ačkoliv je mi někdy docela vedro od plamenů, hrajeme často až do rána. To mě pak studí rosa, ale nevadí. Vím, že zase na sluníčku oschnu.
Horší je to v hospodě. Nějak nemám ráda ty kvanta vožralejch strejců, kteří jsou - a to jsem přesvědčená - kromě každoročního splouvání Vltavy docela nešťastní chlapíci. Jako většina těch, kteří si nedostatek úspěchů, dobrodružství nebo lásky nahrazují chlastem. Abyste mi nerozuměli špatně - alkohol mi nevadí, naopak. Spousta lidí ale zaměňuje radost z napití s hulvátstvím.
Ráno mě vždycky zabalí do futrálu a ještě do igelitovýho pytle. A vyplouváme. Moc toho sice nevidím, ale to nevadí. Mám ohromnou fantazii a na týhle řece znám každý zhoupnutí ve vlnách, každou zákrutu. Představuju si zelený zarostlý břehy, větve olší, sklánějící se nad vodou, smrkový lesy vzadu za nimi. Někdy se stane, že mě vytáhnou i uprostřed cesty, to se pak srazí všechny kánoe na klidném úseku, pokuřuje se, koluje flaška a já se předvádím, jak pořád hezky zním. I když jsem už vlastně stařenka, my stárneme rychle.
A tak to jde pořád dokola. Zastavíme v kempu U veverek, tam se mi moc líbí, lítají kolem nás krásný žlutočerný vosy – já mám žlutou moc ráda. V Rožmberku jsem jednou hrála dokonce nahoře na hradbách. Představovala jsem si, jak tudy chodily zámecké paní a bylo mi hezky. Zvláštně hezky. Navíc tam byla skvělá akustika. Na Pískárně většinou prší, bývám schovaná opod střechou, aby na mě nemohly dešťový kapky. V Českém Krumlově je zase hrozně lidí, myslím v kempu. Bojím se, aby na mě někdo nešlápl, když mě pán na malou chvilku odloží do trávy.
Na Zlaté Koruně už mi zase pomalu začíná být smutno. Vím, že budu muset rok čekat, abych si znovu užila tuhle báječnou cestu.
A pořád přitom budu žárlivě poslouchat mý mladší luxusnější sestřičky z vedlejšího pokoje, sama, uvězněná ve tmě komory, kam mě vždycky po příjezdu z vody pán odloží. Ach jo. Ale nevadí. Ještě nekončíme. Ještě mě čeká poslední noc na Dívčím kameni. Vzduch voní trávou, dřevem a loučením. Ještě se mám dobře.

Nasekali jsme všechno dřevo, které jsme pracně vysbírali z lesů kolem kempu. Poslední oheň, zítra doplujeme do Boršova a pak už šupem domů.
"Zahraješ mi dneska konečně něco od Nohavici?" ptá se mě Hugo.
"Jasně. Kterou bys chtěl?"
Otevírám futrál, beru kytaru do ruky, hrábnu do strun.
Je to dobrý, ani se během celého dne nerozladila. Moje nejstarší kytara. Kterou už beru jen jednou za rok na vodu, na nic jiného se nehodí.
Najednou v ní něco nahlas prasklo, všichni se lekli. Struny se jen bezvládně houpaly na kobylce, která byla úplně odtržená od těla.
"Tak to už si nezahrajeme," zabručel jsem. Naštvalo mě to. Poslední večer bude bez muziky, bez písniček.
"Tak ji spálíme, ne?" navrhl Hugo.
Jasně, byla to legrace. Aspoň doufám. Hugo už je takovej srandista.
Ještě jednou jsem stiskl její uzounký krk. Už dosloužila, chudinka.
Moje malá kytara.

10 názorů

clovrdik
23. 08. 2008
Dát tip
:-) hezky napsaný; věci holt mají svůj život a svojí duši :-)

Marcela.K.
16. 11. 2007
Dát tip
Mám vzpomínku... koukla jsem na Tvůj profil...když mi bylo 15 chtěla jsem hadrovýho šaška s bakelitovým ksiftíkem...hrozně se mi líbil...půlka byla modrá a druhá žlutá...do prčic, už zase...víš co, na koment by to bylo dlouhý...napíšu to jinak a dám ti vědět :-)) Jo, ten šašek ...měl jméno, říkala jsem mu Marek... ...a za tu kytaru...*

Barman
12. 10. 2007
Dát tip
Jojo, dostala mě

LaMouette
14. 09. 2007
Dát tip
mots pjekna povidka.. jen co je pravda.. a si myslim, ze Lakrov to us za me secko rekl.. mno.. Rekla bych.. dybych tomu slovu poradne rozumela.. ze je desne empatycka..:-) takhlenc reknu jen.. ze se mi mots pjekne cetla.. a ze mi bylo po ni tak sladkobolne smutno. :-)*

Vojtek
05. 09. 2007
Dát tip
Také jsem se k nim tak choval...a teď tu svou první mám moc rád...poté co jí odletěla kobyla... *!

maartin
04. 09. 2007
Dát tip
konec trochu hákem, ale dobrý jinak

Milly
03. 09. 2007
Dát tip
ten konec mi přijde divnej- vzal to nějak moc lehce.. a jinak... někdy snad až moc myšlenek na jednu kytaru......, nevim

Lakrov
03. 09. 2007
Dát tip
Hlubši kritiku neumím, tak jen pocity, zaznamenané v průběhu čtení: Úsměvné, roztomilé, sladké. Dívat se na svět odjinud, trochu jako očima dítěte... vlastně jo, ona se přece dívá očima toho devítiletého kluka. Nebo jeho (nestárnoucí?) kamarádky. Myslet na řeku se mi líbí (na bližší setkání letos nezbyl čas). A pak ten střih a najednou hrozný strach, že ten úsměvný, roztomilý a sladký příběh skončí (ale moc špatně) dopadne. I když jistotou, že to dopadlo (dopadne) dobře, taky neoplývám. Nerad se zbavuji starých věcí, které mě po léta doprovázely a taky mám ten pocit, jako Ty v úvodu, že si ty věci taky pamatují, co všechno se mnou zažily. Mordyjé, aby mi z toho tak nakonec bylo do breku... Leckomu se možná bude zdát obyčejná. Je postavená z obyčejných slov, ale přesto (nebo právě proto) je taková citlivá. Myslím, že zní dobře. Dík a TiP.

Pecy
03. 09. 2007
Dát tip
P.s. (vyprávšt) *výprávět - drobný překlep

Pecy
03. 09. 2007
Dát tip
dobře vypravění o neživem tvoru......hezka pointa, ale co si budem vyprávšt, tve pointy mají vždy nápad a vtip. Seš dobrej........

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru