Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mentální anorexie

08. 09. 2007
1
3
850
Autor
Neena

Úvaha o mentální anorexii - psychologie...

                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                          

 

Úvaha:

Mentální anorexie

 

   Jeden článek na internetu se o mentální anorexii vyjádřil, že je to fobie. S tímto názorem se ztotožňuji. Podle mě je to fobie z odlišení se od světa, od kultu krásy, který je nám předhazován ve všech médiích. Jde jen o to si to uvědomit… Ráno zapneme televizi a hned po ránu vidíme úžasně štíhlou, krásnou dívku. Vezmete do ruky časopis a kdo na vás z titulní stránky nekouká? Dlouhonohá, krásně nalíčená, hubená modelka, která je minimálně počítačově vyretušovaná (ani nemluvě o využívání šikovných rukou plastických chirurgů). A tak to jde pořád… všude jsou nám vnucovány, podle dnešních měřítek, krásní lidé. V momentě, kdy  se nějakým způsobem od těchto „dokonalých ikon“ lišíme, máme pocit, že  jsme divní. Proto se snažíme co nejvíce se podobat plakátovým výtvorům.

  

   Příkladem dalšího ukázkového vnucování jsou soutěže krásy – Miss. Třináctiletá dívčina vidí vpochodovat na molo tucet pro ní údajných ideálů krásy. V televizním přenosu je všechno krásné, jedna fanfára za druhou, spousta cen, cestování po světě, sláva… A to všechno, protože byly krásné a štíhlé! Jinak to vnímá dospělý, pro kterého je to jen další miss čehokoliv. Pro dospívající dívku je to obrovská výzva -  to všechno můžu mít, když trochu zhubnu, honí se jí v hlavě. Rozhodne se, že zhubne.   Zpočátku jí kdekdo chválí, čímž jí utvrdí v její pravdě. Tak to zkouší dál a dál, až svoje hubnutí přestane mít pod kontrolou. Má strach něco sníst, aby nepřibrala ani deko. Ostatní jí nejednou v jejích očích nechápou. Začnou jí říkat, že by měla víc jíst…

  

   Dalším tlakem na psychiku jsou výrobci oblečení a módní návrháři. Modely na módních přehlídkách předvádí manekýnky s BMI odpovídajícím podvýživě. Když si pak dívka představí tentýž model na sobě, připadá si tlustá a vrhne se do diet. A není nic, co by je zastavilo. Jak jinak si vysvětlit situaci, kdy přímo na molu při přehlídce zkolabuje anorektická modelka a zemře v náručí své vlastní sestry, taktéž „modelky“. Přesvědčí ji to aby změnila své návyky a chování? Ne, zemřela za stejných okolností  o několik měsíců později.

  

   Američtí výrobci oblečení vytvořili velikost nula, kterou nosí třeba Paris Hilton nebo Nicole Ritchie.. Spousta děvčat zhubla do vysněné,  téměř dětské, konfekční velikosti,  aby vypadaly jako své hvězdy. Když se jim to podařilo, vytvořili výrobci velikost 00. Při dnešní průměrné výšce teenageři spíš, než dosáhnou podle nich „ideální váhy“ nebo velikosti, skončí s celkovým selháním organismu „na kapačkách“ v nemocnici.

   Podle mě největším nebezpečím mentální anorexie v dnešní době je, že ačkoli se mladí snaží o originalitu, podléhají diktátu okolí a oblékají se podle poslední módy, která tlouštíkům příliš nesluší. Nedostatek sebevědomí, úšklebky okolí a podobně ( jistě to každý zažil ) doženou mladé lidi do spárů nemoci, která je pohltí či dokonce usmrtí…


3 názory

Houp88
30. 09. 2007
Dát tip
hezky napsané

Marys
08. 09. 2007
Dát tip
mne sa to ako uvaha lubi, dost ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru