Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pismak.cz po 30. září 2007

17. 09. 2007
1
103
5300
Autor
dassler

Těm, kteří si kladou otázku: "Jak to zde může vypadat po změně vlastníka?"

Vážení přátelé.

Rád bych Vás tímto pozdravil a připojil některé mé úvahy o serveru pismak.cz, které by se, v době následující po 30. září 2007, měly (anebo mohly) měnit ve skutečnost. Jen poprosím o shovívavost, pokud se Vám bude zdát, že zde dnes nenaleznete ještě všechny odpovědi na otázky, které Vás v souvislosti se změnou vlastníka zajímají. Není možné mít v tak krátké době o všem jasnou představu.

Nejprve krátký názor na server jako takový.

Z pohledu té nejpočetnější části uživatelů (podotýkám ne nejaktivnější) tkví jeho význam v tom, že představuje virtuální prostor, kde se lze literárně realizovat a sdílet a porovnávat svoji tvorbu i názory s podobně založenými lidmi. Nejpočetnější skupinu zajímá tedy především možnost  "číst, psát, vyjádřit se."

Ti aktivnější z Vás pak na tomto webu tvoří jádro (byť i názorově nesourodé), které se snaží o to, aby bylo nabízeno víc. Aby probíhaly srazy, autorská čtení, soutěže ...  není třeba vše vyjmenovávat. Právě Vy tvoříte tu živou a činorodou součást komunity, která může celý smysl existence serveru pozvedávat. Vím, že je Vás zde takových hodně a velmi si cením práce, ochoty a času, který serveru pismak.cz věnujete nebo jste v minulosti věnovali. Bez schopných a ochotných lidí, jimž odměnou je v nejlepším případě pouze fakt, že se něco podařilo, by byl jakýkoliv majitel konkrétně tohoto specifického serveru bez šance něco změnit.

A chtěl bych tímto poděkovat i těm, kteří již tento článek číst nebudou a server v průběhu jeho vývoje opustili, ať už z jakýchkoliv důvodů. Všichni takoví byli platní. A že se někdy něco nepovedlo? Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jsem zastáncem myšlenky, že rozhodnout se špatně nebo udělat něco špatně je vždycky lepší, než neudělat vůbec nic. A to bude platit i nadále. Jestliže se něco nepovede, pokýváme hlavou, uznáme, že to nebylo ono a chybu napravíme.

Následující představy proto budiž směřovány té první, pasivní části, co by oznámení.
Té aktivní části pak co by plány, o kterých je možno diskutovat, přizpůsobovat je, domýšlet do detailů, zvažovat smysl a proveditelnost.
Níže uvedené není celkové a konečné řešení změn. Představuje tu část, o které jsem měl zatím možnost a čas přemýšlet.

Uživatelé

Struktura uživatelů serveru podle aktivity je velmi rozmanitá a nelze ji tak úplně rozdělit na přesně ohraničené skupiny. Aby si i ne tak často přicházivší návštěvník mohl udělat představu o tom, že to nemusí být jen pouhé "psát .... číst .... a  krafat :o)", jak bylo jedním mým přítelem nedávno poznamenáno, pokusím se vyjmenovat, jaké aktivity ten či onen uživatel vyvíjí anebo by mohl vyvíjet, i když jde o obecně známé skutečnosti:
- čtení;
- vlastní tvorba;
 - hodnocení a komentáře;
 - recenze a rozbory;
 - překlady;
 - upozorňování na akce kulturního charakteru;
 - vedení projektů v rámci serveru;
 - vedení projektů mimo server;
 - sledování případné morální závadnosti děl;
 - sledování pořádku na chatu;
 -  ....

Je docela možné, že jsem ještě něco opomněl, proto ty tečky u poslední odrážky.

Zastavil bych se nyní u některých činností, které jsou zajišťovány nad rámec běžného uživatele skupinou aktivních a ochotných. Označím je názvem, na kterém důsledně netrvám a může být vždy předmětem diskuze, ovšem tato "kosmetika" není v tuto chvíli podstatná. Jde o to, aby činnosti (chcete-li funkce) byly správně pojmenovány a definována jejich náplň.

Kritik
Uživatel s možností a hlavně schopností připojit pod dílo hodnotný rozbor, který bude skutečnou kritikou. Množství kritiků na serveru nemá být přesně určeno ani omezeno. Kritikův hodnotící hlas by měl mít i větší váhu při hodnocení děl celkově (viz. hodnocení děl) a jeho názor bude nutný pro zařazování děl do výběrů (viz. tamtéž).

To, zda se uživatel stane kritikem, by mělo vyplynout z úrovně jeho dříve uveřejněných příspěvků. Jeho přijetí mezi sebe by měli posuzovat samotní již stávající kritici a doufám, že tomu tak bude bez ovlivnění případných antipatií a osobních roztržek. Několik takových osob mám v tuto chvíli vytipovaných a požádám je, zda by takto mohli začít s tím, že již oni sami by měli zajistit doplnění
o další, na které jsem buďto nepřišel, nevzpomněl anebo je neznal. Těmto dalším se pak zároveň omlouvám, že nebyli osloveni, ale skutečně úplný přehled o všech mít nemohu. Nevykládejte si to opomenutí špatným způsobem.

Redaktor
U tohoto označení se dostávám trochu do rozpaků v logice nynějšího stavu. Je možné, že mám mylný názor, ale je zatím takový. Pojem redaktor vidím ve spojitosti s přípravou obsahu něčeho, jako je televizní pořad, rozhlasový pořad, tištěný nebo virtuální časopis, magazín, věstník apod. Tedy jako někoho, kdo pomáhá prací na obsahu vytvářet řekněme "výtvor", který je pak předložen ostatním a to v určeném cyklu. Proto by měl redaktor fungovat takovýmto způsobem.

V tuto chvíli to znamená konkrétně práci v rámci přípravy a dokončování internetového časopisu či časopisů, které již jako projekty započaly dříve, jsou před dohotovením a uveřejněním anebo mezitím uveřejněny jinde, mimo pismak.cz.

Je logické, že redakce sestávající se z těchto redaktorů, musí mít svého šéfa (nazvěme jej zatím šéfem), který určuje co má kdo udělat, v jakém rozsahu a do kterého termínu. Nemyslím si, že bych měl potřebu složení redakce v budoucnu nějak ovlivňovat. Natož pak určovat samotného šéfa redakce. Věřím, že si redaktoři budou umět mezi sebou vybrat organizátora. Ale je potřeba od nějakého stavu začít, a proto budu kontaktovat některé dřívější i současné redaktory a uživatele, aby se vytvořil základ, který pak již mohou sami vhodně doplnit. Opět prosím platí to, co u "Kritiků" - jestliže bude někdo nyní opomenut, není to míněno tak, že o jeho ochotu něco vytvářet nikdo nestojí. 

Korektor
Jeho náplní má být pomoci autorům s odstraňováním gramatických chyb, případně pomáhat s gramatickou správností při tvorbě zamýšleného časopisu, pokud by bylo třeba.
Pro zájemce být nápomocni jako korektoři bych uveřejnil prostou výzvu k přihlášení. Čím více jazykem (českým) vládnoucích, tím lépe.

Typograf
Každé publikování, je jedno zda tištěné nebo v elektronické podobě, se má řídit jistými pravidly, označovanými "typografická". Velmi zjednodušeně pro představu - volí se podle nich například styl "zalomení", druh písma, řez písma, jeho velikost podle použití (zda pro nadpis, podnadpis, krátký text, dlouhý text), hlídají se "sirotci a vdovy" na řádcích, doporučuje další a další drobnosti při práci s textem.
Typograf by mohl být nápomocen uživatelům, kteří o to stojí, aby jejich díla byla zbavena právě typografických chyb. Velmi užitečná by jeho pomoc byla pak i při sestavování konečné podoby časopisu. Zároveň zamýšlím, že takový zjednodušený typografický návod by mohl být právě typografy sestaven a na pismak.cz trvale umístěn jako návod.

Chatmaster
Prozatím takovéto označení (jak se skutečně takovýto uživatel bude nazývat, je jedno). Měl by být zárukou toho, aby se na chatu serveru pismak.cz neobjevovaly nevhodné výroky v rozporu se zákonem a neděly se nepřístojnosti typu provokací zahlcením obrazovky nesmyslnými řadami znaků, apod. V takovém případě by měl "chatmaster" napomenout a poněkud umravnit dotyčného uživatele, případně jej z chatu vyhodit. V podstatě jde o funkci rozumného dozoru, který funguje i na jiných chatech, stejně tak, jako již i nyní na pismak.cz, myslím.

Hlídač
Uživatel, který měl na starosti hlídání výskytu závadných děl a jejich odstraňování, by měl být nahrazen přidáním funce oznamovacího "tlačítka" - "Závadné dílo" pod každé publikované dílo. Jestliže kterýkoliv uživatel narazí při čtení na dílo, o kterém si myslí, že by nemělo být publikováno, protože odporuje zákonům ČR, bude na něj moci kliknutím jednoduše upozornit vlastníka serveru.

 

Hodnocení děl

Velmi častou a oblíbenou činností je připojování vlastních názorů pod díla jiných autorů - hodnocení děl. U toho bych se také rád zastavil a navrhl následující úpravy. Upozorňuji navrhl, protože předpokládám, že níže uvedené se stane jistě předmětem diskuze a pokud z ní vyplyne, že si většina z Vás myslí, že není současný systém hodnocení  potřeba měnit anebo v něm nedělat tak velké úpravy a použít jen něco z navrhovaného, nevidím v tom problém.

Současný stav: vše je označováno pojmem kritika či vážná kritika. Míchají se zde všechny věci dohromady a většinou vše zapadne v nic neříkajícím: "Ach ach, to je nádherné".  "Tip" a "Výběr" je jako jediný prostředek k jakémusi zvláštnímu vyzdvižení díla, ovšem v některých případech znamená 20 tipů = 20 kamarádů (teď schválně trochu přeháním). 

Navrhuji:
odlišit toto rozdělení příspěvků:
- kritika: skutečné vážný rozbor díla od kritika;
- komentář: cokoliv jiného, co k tomu kdokoliv chce připsat jako svůj názor.

V podstatě je to vhodnější pojmenování toho, co se teď rozděluje na kritika/vážná kritika, přičemž ale příspěvky označené jako kritika v současnosti nemají s tímto slovem mnohdy nic společného.

Hodnoceni díla čtenáři:
použil bych hodnocení jaké je zvykem například u fotogalerií, které jistě znáte.

stupnice 0 - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10
(0 = brak, 10 = velmi zajimavé)

Tím by mělo být dosaženo poskytnutí širší stupnice pro hodnocení, dílo by tak získávalo průběžně měnící se číselný koeficient (např. 3,7; 5,9; 9,6; ...), který by mohl více napovídat o tom, jak jej čtenáři hodnotí, oproti současnému tip nebo nic.
V tomto systému hodnocení by kritik měl váhu několika běžných uživatelů (jestli pěti, deseti ... ), aby mohl zamezit novému nešvaru, kdy dílo má koeficient 10, jelikož dostane 10x 10  - od deseti kamarádů.

Tip:
Možnosti přiřazovat dílu zvláštní ohodnocení "tip" bych i nadále ponechal, už proto, aby v tomto byla zachována kontinuita. Že nastane situace, kdy může mít dílo ne úplně nejvyšší hodnocení a stejně získává "tipy", je jasné. Ale proč ne? "Tip" může znamenat - ano, toto dílo je něčím skutečně zajímavé, třeba námětem, myšlenkou, i když není úplně perfektní svoji stavbou a ne všem se musí líbit.

Výběry:
Doporučení do výběrů by i dál mělo zůstat privilegiem a zároveň zodpovědností skupiny vybraných uživatelů, aby toto zařazení díla mělo svoji váhu. Připadá mi logické, že by to měla být skupina, kterou jsem označil jako "kritik".

 

Financování

Je nutné zajistit příjmy pro financování provozu. A to ve spojení se serverem pismak.cz přímo. Stav, kdy chod je naprosto závislý na ochotě momentálního vlastníka či sponzora pouze poskytovat peníze, je logicky dlouhodobě neudržitelný a musí končit okamžikem, kdy "vše stálo již moc peněz - a dost!".

Chápu, že proti komercionalizaci byly, a i nadále budou, z řad uživatelů výhrady. A rozumím tomu, nakolik přes všechny problémy se sem právě proto, že nejste "otravováni" reklamou, vracíte. A bude na mě, abych našel způsob, jak obojí skloubit dohromady.

Předpokládám, že po změně vzhledu serveru zde nějaké místo vyhrazeno reklamě zřejmě bude. V rozumné míře. Navíc je zřejmé, že pismak.cz není pro přímé reklamní využití dostatečně zajímavý. Budu přemýšlet spíše o možném dvojím přínosu využití jeho stávajících nebo nově zamýšlených funkcí. To znamená, že ta samá věc může mít skutečný přínos jak pro uživatele, tak zároveň i finanční pro vlastníka.

Pro názornost uvedu jeden příklad.
Podařilo-li by se jako novou věc zavést real audio přenos autorského čtení (namísto v kavárně pro několik lidí  - takto pro každého, kdo se v určitý zavedený den v určitou hodinu připojí), pak po odzkoušení funkčnosti by se mohlo po nějaké době přidat i čtení úryvků z novinek vycházejících aktuálně ve vydavatelstvích, které by měly o tuto službu zájem a byly ochotny za ni zaplatit. Co by to uživatelům přineslo negativního? Já soudím, že nic, naopak.

V této souvislosti chci ale také podotknout, že lidé, kteří budou ochotni s organizací a vývojem nových věcí pomáhat, by měli vědět předem, že musím a budu vždy přemýšlet i o možnosti komerčního využití.

 

Vzhled serveru

Ano, je jisté, že celkový vzhled stránek dozná změn. Nepůjde sice čistě jen o změnu pozadí na stávající kostře (na rozmyšlení a diskuzi o důležitých a méně důležitých součástech mi prosím ponechte ještě zhruba měsíc času), ale bude na druhou stranu  při novém návrhu přihlíženo k tomu, aby po změně uživatel nemusel tápat v něčem zcela odlišném a objevovat vše úplně znovu. Tuto změnu pak musí doprovázet i pomocná nápověda, ve které budou změny případné nabídky ovládání a umístění jednotlivých částí stránek popsány.

Pro představu mohu nyní jako příklady uvést některé zamýšlené změny, ale s tím, že to není rozhodně plný výčet a nechť následující slouží skutečně jen jako příklady. Všechny zamýšlené změny související s uživatelským prostředím a funkcemi serveru budou předkládány během října samostatně k diskuzi. Poté bude celá aplikace upravena jak z hlediska úpravy scriptů, tak i z hlediska estetického. Mimochodem musí být pak přihlédnuto i k tomu, že mezi uživateli serveru jsou někteří s vadami zraku.

Předem upozorňuji, že můj časový odhad na provedení této změny je reálně asi tak šest měsíců.

Příklad 1 - Volné diskuze
Literární a vůbec umělecké prostředí je ideální líhní někdy až bizarních diskuzí. Vlastně úplně o čemkoliv, někdy stačí fakt, že lze někomu oponovat. Není třeba zdůrazňovat proč. Nakonec proč ne.
Diskuzím by ale mělo být poskytnuto vhodnější uživatelské prostředí, aby bylo možné lépe se v nich orientovat a reagovat na místě, které s reakcí souvisí a ne někde například o dvě strany dále. Pak totiž ze všeho vzniká nepřehledná šňůra a ztrácí se smysl jednotlivých příspěvků diskutujících. Je nutné použití "stromové hierarchie" jednotlivých příspěvků do diskuze. Zatím předpokládám použití diskuzního systému „phpBB“.

Příklad 2 - Nápověda - Jak na to?
Urychleně a to ještě ve stávajících stránkách, se musí dodělat nápověda pro nové autory, kteří mnohdy tápou nad úplně nejzákladnějším ovládání stránek (jak vložit dílo, jak poslat někomu zprávu, jak vyhledat dílo, ....).
 
Příklad 3 - Hlavní strana
Na hlavní straně bude uvedeno upozornění zhruba v tomto smyslu:
Všechna zde uveřejněná díla jsou výhradním majetkem jejich tvůrců. Bez jejich výslovného souhlasu tvůrce je zakázáno jakékoliv další použití díla. Veškerá díla jsou individuálními příspěvky jednotlivých uživatelů a vlastník serveru pismak.cz nenese odpovědnost za jejich obsah.

Příklad 4 - Úvodník na vstupní straně
Na hlavní vstupní straně uvažuji umístit nově jedno-sloupcový "úvodník", který by měl být ve stylu úvodníků známých běžně z časopisů. Není důvod, aby se týkal přímo serveru pismak.cz a dění na něm, ba právě naopak. Moje představa je, lapidárně řečeno, "něco zajímavého zajímavě napsané" .

Příklad 5 - Logotyp
Musí být změněn a také bude. A vyplývá to pouze a jen z případných možných tahanic ať už nyní nebo někdy v budoucnu o autorská práva na používání logotypu. Ty chci naprosto vyloučit. A ačkoliv by mohla být nyní dohoda o použití nynější značky bezproblémová, autorský zákon neumožňuje práva na vytvořené dílo (a tím je i logotyp) darovat ani prodat. Nechci hodnotit, zda nová značka bude lepší nebo horší. Podstatné je, že bude jiná.   

Pro názornost zatím stačí.

Funkčnost serveru

Počítám i s tím, že bude aktuálně potřeba řešit rychlost odezvy celých stránek. Způsobů, jak toho dosáhnout, je více (celkový výkon hardware, ladění scriptů, posouzení aktuálně využívaného webhostingu ohledně přenosové kapacity, údržba databáze, ...). Přivítám každý názor ohledně řešení problému s rychlostí i každý tip na zlepšení.  Jistě bude potřeba pozastavit se i nad zabezpečením serveru pismak.cz.  

 Nové možnosti

Poradna pro vydání díla
Jako jednu z nových možností, které by mohl pismak.cz uživatelů nabídnout, je poradenství a pomoc při vydávání vlastních děl knižně svým vlastním nákladem, sebefinancováním. Tato poradna poskytne uživateli informace o tom, jakým řetězcem prochází dílo od sepsání textu do hotové tištěné podoby. Bude zpracována co nejpečlivěji a to včetně možnosti alespoň orientačních kalkulací na dotazované případy. 

Poznámka: Pokud by se našli ochotní a věci znalí dobrovolníci pro zpracování další poradny, a to pro navázání prvního kontaktu s nakladatelstvími, pak jistě i tuto službu by někteří uživatelé pismak.cz ocenili.

Živé vysílání autorského čtení
Zda by se dalo technicky zvládnout v dostatečné kvalitě je otázka, kterou je nutné zodpovědět nejdříve. Mám na mysli opět "svépomocí". Pokud ano, pak by mohlo fungovat v nějakém ustáleném termínu a předpokládám, že své posluchače by si našlo, doufám, že i zájemce o čtení samotné. Zároveň by byl tvořen archiv záznamů.

„Blog“ stránky uživatelů pismak.cz
Tento v posledních letech stále oblíbenější způsob vedení vlastních elektronických zápisníků nelze určitě přehlížet. Můj názor je v tuto chvíli, že je ale vhodnější vést si tyto zápisníky na specializovaných „blogových“ internetových portálech, ale bude-li o to ze stran jejich vlastníků coby zároveň členů pismak.cz, poskytnout jim vyšší informační podporu. Například formou speciálního oddělení – pracovně jej nazvěme „Blog stránky písmáků“, kde by byly informace o adrese (umístění) a krátký popis (zaměření). 

...........

A další nové nápady jistě brzy přijdou. Odhaduji, že i Vy máte již v tuto chvíli představu "co by se mohlo".
Předpokládám proto zřídit zvláštní diskuzní fórum pro nové návrhy nad vylepšením možností tohoto komunitního serveru, kam by měl možnost každý vložit svůj nápad. Rád si všechny Vaše podněty přečtu a budu na ně reagovat. Jen prosím předem o jedno. Každý den má jen 24 hodin a mějte proto (se mnou) trpělivost. Je toho skutečně hodně nyní na práci.  O průběhu a aktuálním stavu změn budete neustále průběžně informováni.

Každému děkuji za čas, který bude ochotný tomuto serveru věnovat a věřím, že alespoň ten dobrý pocit Vám za to bude odměnou, víc v tuto chvíli nabídnout nemohu.

A doufám, že vše přinese klidnější atmosféru a příjemnější prostředí pro Vaši tvorbu.

-dassler-

PS: provizorně dáno jako událost, i když se o událost nejedná, to se omlouvám, ale kvůli lepšímu přístupu hned z hlavní stránky, abyste to nemuseli složitě hledat. Jiným způsobem to jako běžný uživatel nyní udělat nemohu.


103 názorů

jt
10. 11. 2007
Dát tip
print rules bez avi

Print: Podepisuji

dassler
16. 10. 2007
Dát tip
tekonecna: a sem pak do "Srazy a akce" naopak pozvánku na vaši charitativni hudebně-dramatickou akci, minimálně pár dnů vydrží na hlavní straně. ) -d-

tekonecna
16. 10. 2007
Dát tip
Mhm.. reklama.. možná bych vám mohla píchnout... nebylo by špatné hodit vaše webovky na naše plakáty na charitivní hudebně - dramatický fest. Zkusím to promyslet:)

dapler
16. 10. 2007
Dát tip
Reklamy pro vydavatele: výborný nápad...jeden z nejlepších! Oboustranně prospěšný a měl by fungovat.

bajron
16. 10. 2007
Dát tip
take tricko a zapalovac by som si objednal:)

dassler
16. 10. 2007
Dát tip
bajrone, ano, vsechno prijde ) -d-

bajron
16. 10. 2007
Dát tip
len ma tak napadlo...:) co sa tyka financovania-pismak by si mohol privyrobit aj sam napr nejakymi trickami zapalovacmi a tak:))hehe... logo je fajn!

dassler
16. 10. 2007
Dát tip
tekonecna - Terezo: to logo se vseobecne moc nelibi, ovsem neni to prechodna podoba. Jen pak bude zmemena barva. Potrebuji logo obycejné v podstatě i nelíbivé (tohle je vzdycky jenom otázka casu a zvyku), takové, aby šlo použít bez problémů pro všechny možné účely, aby bylo složeno pouze ze dvou barev maximálně, aby se v něm nevyskytovalo písmo s patkami anebo příliš tenké při zmenšení například na 1,5 cm délky, aby vycházela stejná barevnost při CMYK tisku i při zobrazení v RGB barevném modelu .... atd., prostě přístup čistě z funkčního hlediska. A to i právě proto, že to u tohoto serveru není až tak důležitá věc. Budiž to zhruba vysvětlení i pro ostatní, proč je logo takto "nehezké". ) -d-

tekonecna
16. 10. 2007
Dát tip
Já jsem ráda, že se to tu konečně nějak pohne. Snad k lepšímu:) Jediné co se mi teda vážně nelíbí je nynější (snad jen provizorní) logo. Ale to není až tak důležité věc, hlavní je aby písmák začal pořádně šlapat. (tj. aby kritik bylo o dost víc jak děl) Dík za možnost vyjádření. Tereza A taky držím palce:)

Print
15. 10. 2007
Dát tip
Ještě PS: Každný nový šéfredaktor, či majitel, přichází s novou vizí, s novými změnami, s novým zapálení pro věc. To je v pořádku, tomu rozumím a to sdílím. Teď se otvírá možnost pro jiná témata, pro (myšleno nepejorativně) "novoty". Jsem pro. Ale mnoho změň působí na uživatele dost zmatečně. Nechci být defétistický, ale fakt je, že mnohé dobré nápady a koncepce byly a budou nakonec převálcovány a semleny tou mohutnou písmáckou řekou. A nakonec vždycky zbyde jen pár jedinců, kteří dělají, co můžou. Ostatní z různých důvodů (třeba časových atd.) oněmí. Ale fandím:-)*

Print
15. 10. 2007
Dát tip
Co se týká hodnocení děl na stupnici 0-10, chci jen upozornit, že na Písmáku, v odobí jury (1998 a devět), za prvniho majitele Oldy, to zavedeno bylo. Ale velmi rychle se od toho upustilo. Odpovězte si sami na otázku proč...

dassler
14. 10. 2007
Dát tip
Fouckaulte, nedovolil bych si bagatelizovat práci lidí, myslím tím tu odvedenou a odváděnou práci nad kritikami a zařazováním děl do Výběru, jen stále poukazuji na to, že člověk, který toto činí, má mít označení "kritik", ne "redaktor". Strukturování podle řekněme hodnoty a přínosu a originality (jednoduše kvality) díla má být činností "kritika". Pokud by se mělo na mysli strukturování děl podle stylu - zařazování do kategorií, pak snad by to příslušelo uživateli s označením "redaktor internetových stránek pismak.cz", ovšem tuto činnost si podle svého uvážení zajišťují samotní autoři - strukturování děl podle kategorií. A tím mi označení "redaktor" na tomto serveru zbývá skutečně pouze pro uživatele aktivní při sestavování internetového časopisu. -d-

Fouckault
14. 10. 2007
Dát tip
myslím že Dassler redaktorství tak jak se zde za léta fungování serveru zbytečně bagatelizuje, jsme na půdě internetu, tak výsledek práce redaktora je strukturování internetových příspěvků, je jasné že slovo "redaktor" implikuje že za ním bude stát jakýsi produkt alternativně tištěný.. ale opakuji, na netu je dostatečným výsledkem jeho práce i značka Výběru a napsaná kritika.

Resp. v logice dasslerova příspěvku: ano, i podle mě je redaktor redaktor něčeho, co má obsah, tvůrce obsahu. Pro mě má prostě redaktora časopis (pominu redakci knižní, ta je ještě dál čemukoli, co si tady dokážu představit). A proč by se měl volit šéf redakce jakéhokoli časopisu? To nejde a nefunguje. Nebo čeho teda jako redaktoři a šéfredaktoři?

Fouckault: kdo/co je šéfredaktor? Kruci, už jsem viděla několik debat o tom, kde kdy a jak volit šéfredaktora. A ještě jsem neviděl nikoho, kdo y mi řekl, k čemu ho server potřebuje.

martinez
07. 10. 2007
Dát tip
tak body 1 - 10 nebudou? no to je nádhera, ulevilo se mi :o)

Craerassy
06. 10. 2007
Dát tip
už se vrátil Honzyk?

Delahaye
05. 10. 2007
Dát tip
Láďa is back .. a se všemi dílky .. konečně pozitivní message :-) welcome, poeto :-)

daddy
05. 10. 2007
Dát tip
ano taky se znova přimlouvám za to nahoře, psané Fouckaultem.... amnestii...prosím**

Fouckault
04. 10. 2007
Dát tip
Pokládám stávající systém tipů a výběrů za dobrý a osvědčený , včetně funkce redaktora který dává výběry a dle své síly píše "kritiky".. jde o to obnovit normálně fungující redakci, která by začala díla strukturovat právě výběry.. Ta současná je zdecimovaná, nefunkční .. aktivní kritici jsou znechuceni, smazáni nebo blokováni. PŘIMLOUVÁM SE ZA AMNESTII ZA VŠECHNY BLOKOVANÉ (odhlédněme od toho co bylo.. Každý občas šlápne vedle) A ZA VEŘEJNÉ VOLBY ŠÉFREDAKTORA

Možnost ohodnotit dílo neregistrovaným uživatelem mi přijde zcela zbytečná - kdo už si bude chtít dát tu práci, a nad nějakým textem zapřemýšlet, registrace čítající cca 1 minutu ho nezabije. Navrch si dovedu představit, že anonymita při hodnocení by byla příliš velkým lákadlem pro ty, kterým není zcela proti mysli chválit sami sobě vlastní díla, ale zatím si netroufnou, neb by se na to časem přišlo....

bajron
04. 10. 2007
Dát tip
ale myslienku aby mohli hodnotit nezaregistrovany citajuci by som uplne nevyhodil...mohol by sa spravit dalsi tipujci system pre neregistrovanych...teda pokial by bola podpora aj u inych... _:)

dassler
04. 10. 2007
Dát tip
K hodnocení děl - odpověď pro vícero zde. Ještě jsem chtěl několik dnů počkat, ale vlatně je to již zbytečné. Tedy - myslím, že postoj uživatelů (pokud jim to není jedno) se v základu shoduje. A vyplývá z něho, že vymýšlet a zavádět další způsob je v podstatě ... nesmysl. Je vás hodně a ve vašich záporných vyjádřeních jsou logické důvody. Souhlasím, samostatnou diskuzi ke změně hodnocení děl již ani zakládat nebudu. -d-

Tak tedy druhý pokus: Bodování je naprosto scestný způsob vedení uměleckého servru, byť amatérského. Tedy pokud chce nový majitel naplnit cíle předdeklarované. Pokud chce však vytvořit nejbáječnější a nejpovrchnější místo na Netu, s chutí do toho!!! To, co se nedá změřit, navážit, zabalit, objektivně posoudit ničím jiným, než aktivní participací: návštěvou, koupí budeme odměňovat body za pestrost, za oplátku, za pohlaví, za pokec, za masturbaci. Děkuji nechci. Pavel

příteli, známkování je špatná cesta

dostal som avi, ze Pismak meni majitela, co ma prinutilo, aby som sa opat zaregistroval, pockam si na 1. oktober inak programovy dokument je napisany opatrne, citlivo a premyslene, pre mna osobne je hodnotenie diel tipmi alebo stupnicou 1-10 v podstate ukradnute, pretoze za najdolezitejsie povazujem kritiku, vsetky bodovacie systemy su velmi nedokonale, s tym by som si hlavu nelamal, dolezitejsie bude vytvorit komunitu schopnych kritikov a redaktorov, ktori by dokazali dat uzivatelom ako taku kompetentnu a zmysluplnu spatnu vazbu tiez ma zaujima, ci budu odblokovani viaceri vymazani uzivatelia, a ci im budu vratene diela, ved to bol dovod, preco som tento server opustil uvidime sa 1. oktobra James Juyce

To mě jako vzdělaným jazykem posíláš do prdele? :))

JiKo
21. 09. 2007
Dát tip
Jdi nám příkladem:-)

Spamujeme, máš pravdu. Vyložený nešvar, tohleto. Fuj. Někdo by s tím už měl konečně něco udělat.

JiKo
21. 09. 2007
Dát tip
Nějak se nemohu rozhodnout, optej se třeba... třeba Nicoly :-) ps: Pošli to dál:-) ps2: nespamujeme tady trochu?

Tak promiň. LevÉ nebo pravÉ?

JiKo
21. 09. 2007
Dát tip
neumíš gramatiku? :-)

Jiko: Levý nebo pravý? :)

JiKo
21. 09. 2007
Dát tip
U J Č: já se nemám za co stydět, já ne. a jinak: vydefekuj si voko :-(

bajron
21. 09. 2007
Dát tip
suhlasim so Zvrhlikom!myslim ze by to bola cenna informacia pre autora ak by mohli hlasovat cisto neregistrovani citatelia...tam by sa mohla uplatnit ta bodova stupnica...aj ked je pravda ze ta by sa dala tiez zneuzit registrovanymi uzivatelmi ale aj tak...mozno by to za pokus stalo....

JiKo: Potřebuju otestovat robota určeného pro hromadný příjem omluv. Kolik jich dokážeš vychrlit za 24 hodin? :)))))))))

Eowi vzkazuje též cosi o metrech, stříhání a podobně:)

daddy
20. 09. 2007
Dát tip
průběžně stříhám metry za Honzyka, za Norsko1, za fouckaulta, za Pozorovatele, za Noe1.....atd :)

Průběžně stříhám metr...

dassler
20. 09. 2007
Dát tip
Prubezne ctu ...

Zvrhlík
20. 09. 2007
Dát tip
Teď mě napadlo, když už bodový systém, tak jen pro čtenáře - tj. pro lidi, kteří zde nejsou zaregistrovaní a jen si tu čtou. Ale muselo by se nějak vymyslet, aby nemohli hlasovat pokud možno víckrát pro jednu a tutéž věc. A ani by to nemusela být škála, myslím, že by bohatě stačil tip čtenářů paralelně s tipem registrovaných.

Craerassy
19. 09. 2007
Dát tip
no tak pevné nervy, dasslere...ne, že bych byla škodolibá, ale tady je budeš potřebovat:-))

Delahaye
19. 09. 2007
Dát tip
připojuju se k zápornému stanovisku k bodovému ohodnocení děl - viz Zbora´s comment

JiKo
19. 09. 2007
Dát tip
Myslím, že na "tento den" čekalo spoustu lidí. Doufám, že povede k zakopání mnohých válečných seker. Třeba se i spousta lidí vrátí. Jsem ochoten se podílet na vývoji servru v roli testera či "Cé" :) programátora nebo tak něco... programátorské ps: Nikdy nelze zajistit aby majitel s přístupem ke kódu a databázi nečetl zprávy, fesla a obecně cokoli. Je to jen jeho morálka co ho hlídá. To jen tak na okraj pro ty co trpí paranoiou, že je někdo sleduje :-)

pozorovateI
19. 09. 2007
Dát tip
domin go: to patřilo mezi připravovaný a diskutovaný cíle zoomu, než byl fouckault smazán ale určitě jsme nechtěli jen jmenovat nějaký autory, jak se to tu už objevilo.. to je na nic

domin.go
18. 09. 2007
Dát tip
a neuvažuješ třeba o nějakým veřejným seznamu nejlepších autorů? protože takhle jsou vyzvednutí ti,co umí a nebojí se kritizovat...korektoři...redaktoři (lidi s organizačníma schopnostma)...ale v té šílené hromadě autorů se může ztrácet těch několik málo,co opravdu umí psát že by třeba každej kritik nominoval jedno jméno za uplynulej měsíc - kdo ho nejvíc zaujal a tak...a na konci měsíce by se ten seznam zveřejnil...

Inga: Josefa Nováka, kamaráte...Musil je někdo jinej...redaktor...brrr...

Zbora
18. 09. 2007
Dát tip
Je sympatické číst koncepci, která neříká jenom "chci" ale také "jak a proč to chci udělat". Všechny kroky mi přijdou víceméně rozumné a působí promyšleně. Případné připomínky bych nechal na dobu, kdy to bude aktuální. Jediné, co bych zatím zmínil je varianta zavedení dalšího členění děl pomocí číselného hodnocení, které mi při zachování stávajícího (tip a výběr) přijde spíše jen jako nadstavba, která bude nutit hodnotícího setrvávat pod dílem delší čas než je nutné, v zadumání nad tím, jaké číslo je vhodné, přičemž čím více stupňů k tomu bude mít k dispozici, tím bude mít rozhodování úměrně složitější (deset je příliš). Sice je možné, že více úrovní hodnocení pomůže autorovi k lepšímu náhledu na své dílo, ale nejsem si jist, zda se tím zvýší objektivita. Každý totiž bude používat hodnocení podle svého...a samotné hodnocení uměleckých disciplin je vpodstatě zavádějící. Navíc je dost často ovlivněno i subjektivním pohledem hodnotícího (odvisí od jeho povědomí, momentální nálady, upřednostňování určitých směrů a autorů). Také je výborným nástrojem znepřátelených autorů, kteří nikdy dlouho neváhají s nejnižší známkou. Zajistí to také pokles potřeby připsat pod dílo svůj názor (který má vždy větší informační potenciál než strohé číslo), protože hodnotící nabývá dojmu že oznámkováním už svou účast naplnil a další zdůvodňování je mrháním energie (což i často je :o), a tak autor bude hodnocen, aniž by věděl, proč je tak hodnocen. Dosáhne se tím toho, že se bude víc známkovat, než reagovat (už takhle to názorně ukazuje možnost tipovat) a budou se zde prohánět zneuznanci, kteří rádi sníží bodový průměr každému úspěšnému dílu. Jo, a rád bych se přimluvil za prodloužení časového limitu, než je účastník vykopnut ze systému. Myslím, že nebudu sám. Usnadní to práci. Například teď jsem si text zapomněl zálohovat a musel ho psát znovu, přičemž už není tak hezký jako prve :o)

Děkuji ti, Miroslawe, že ses mě zastal. A děkuji za poodhalení dasslerovy identity: jen jsem uvažoval, jestli za tím spíš než otec značky Adidas nestojí otec značky Puma. Ty si milý StvN uvědom, že jsem v poněkud jiné situaci. Já jsem jedna bezvýznamná virutální identita, ale ten, kdo tvoří identitu dassler bude významně zasahovat do života mnohých, virtuálních i skutečných. Nediv se, že mne zajímá, kdo to je. Radovan Krejčíř? No potěš. A rád bych připomněla, když už sem píšu, že by bylo dobré, aby z této diskuse nezapadly zejména příspěvky pana Josefa Musila a pana pozorovatele. Protože technika hodnocení je spíš věc podružná, stejně jako halucinování o redaktorech a kriticích.

dassler
18. 09. 2007
Dát tip
Jen abyste věděli, čtu si nové příspěvky, ale budu se teď věnovat ohledně pismak.cz záležitostem, které je třeba již teď vyřídit. Připisujte beze všeho i nadále sem, ale je toho moc pomícháno dohromady, takže nevím, jestli by nebylo lepší ještě 14 dnů vydržet a pak už se bavit vždy konkrétně samostatně k jednotlivostem. Děkuji -d-

Zvrhlík
18. 09. 2007
Dát tip
Tipy a výběry si rozvracet nenechám! :) Pokud nějakou škálu hodnocení, tak jedině vedle stávajícího systému hodnocení nebo vůbec.

Miroslawek
18. 09. 2007
Dát tip
Dero: promiň, to bylo na odlehčení ;o) ad pozorovatel: jak jsem řekl, dobré je vidět, že dassler má nějaké své konkrétní představy, je vidět, že nad serverem a jeho budoucí tváří přemýšlel ;o) A to dokonce hlavou. Po zkušenostech nezbývá než říci: Hurááá. Místo hotových receptů bych však viděl bych ještě raději, aby prostor názorům a vůli uživatelů byl dán nejen tam, kde ona představa chybí nebo není jasná. Nakonec stejně vždy rozhodne majitel, ale jen ať se to probůh zase nedělá oním "mnichovským" způsobem od zeleného stolu, který se, troufám si říci, tak nějak neosvědčil.

Miroslawek
18. 09. 2007
Dát tip
dassler: z příspěvku přímo nevyplývá, že vlastníkem je přímo tvá osoba. Z diskuzi pod textem to sice vyčíst lze, nicméně nepokládám to za šťastné, stejně jako "skrývání" reálné identity. Řadový uživatel ať zůstává více či méně anonymní podle vlastní vůle, novopečený majitel je ovšem v trochu jiné roli a odhlédneme-li od obecné slušnosti nebo, líbí-li se někomu lépe, zdvořilosti: chce-li být důvěryhodný, měl by být i transparentní. Každopádně to vyvolává zbytečné otázky a nepříjemná tušení hned na začátku. Předestřená věcná témata vítám a jsem rád, že máš nějakou vlastní představu.

pozorovateI
18. 09. 2007
Dát tip
možná se mýlim, ale nebylo by lepší nejdřív udělat to nejnutnější? jako je oprava chyb domluvení se na spolupráci a teprv potom řešit nějaký hodnocení a design a pravidla v samostatných diskusích jasně, že všichni máme spoustu skvělých nápadů.. :)

Dero
18. 09. 2007
Dát tip
Miwo, opravdu si myslím, že tvé experimenty s Googlem nestojí za to, abych dostával avíza.

Miroslawek
18. 09. 2007
Dát tip
Dasslerův životopis viz. http://www.financnici.cz/adi-dassler

a2a2a
18. 09. 2007
Dát tip
Neorientuji se v technických záležitostech, chci však upozornit na návrh hodnocení. Osobně jsem dlouhodobě zastáncem jen komentovaného hodnocení,každé další je často zneužíváno. Nicméně, musí-li být, pak bych spíše zvažoval zrušit tipy i výběry a ponechal onu číselnou řadu s tím, že kritici by měli účinnou možnost svými bonusy napravovat zlovolné poškozování, přijde mi to přehlednější a čistší. Vedle číselné řady tipy postrádají smysl. Ale především si myslím, že všechna tato loterijní hodnocení jsou silně zavádějící, což ukazuje jak zdejší praxe,tak praxe z jiných serverů. Dobře jsem neporozuměl záměrům, co s rubrikou - volné diskuse. Pokud by však byla vedena spíše ve formě fóra mimo hlavní stránku, pak by to možná ozdravilo zdejší ovzduší. Vím, že je to citlivá záležitost a berte to, prosím, jen jako námět ke zvážení. Vím jen, že když se zde objeví polemické téma, pak literatura na Písmáku několik dnů stojí, nemluvě o tom, že občas celá diskuse nikam nevede.

uplne jiny clovek...cital si ty vobec co som pisal?...bo ja som prave zastanca toho co tu je...ma to svoje muchy...ale osobne mi to pride ako najfunkcnejsi z tych co som tu videl..a uz vobec nemam pocit ze ten system je zlozity...jedine proti comu som je moznost NEGATIVNEHO HLASOVANIA...usmev...

Ašur, oerrdnj a pod: Když vás tak poslouchám, skoro bych vaše návrhy shrnul do okřídleného "Proč to dělat jednoduše, když to jde složitěji"... Kdyby se všechny ty nápady měly realizovat, vznikne neskutečně překombinovaný odosobněný moloch. To by mi tedy nevonělo.

oerdnj
18. 09. 2007
Dát tip
Jo, to jsem zapomněl říct... Váha každého názoru by byla přepočítaná z karmy toho uživatele... Takže hodnocení od nového alterniku by mělo váhu mnohem (řádově) menší než váha uživatele stálého s dobrou karmou. Tím by se mohlo zamezit vznikání nových a nových nicků, které by byly zakládány jen z důvodů pomsty. Bude to chtít trochu promyslet a trochu i té matematiky :-).

oerdnej...prave to bude ten problem..akakolvek moznost negativneho hodnotenia...bude prilis lahko zneuzitelna... ...preto som tvrdy zastanca pozitivneho hodnotenia...aj ked ma spomenute kamaradickovane nevyhody... ...negativne hodnotenie...vsak bude vytvarat ovela vacsi priestor na pomstu...ver tomu ze vzniknu nicky/alternicky...co bez precitania diela budu klikat jednotky/nuly..atd...a tym skazia priemer...resp. karmu...samozrejme si to odseru...ti co len nechvalia...alebo su proste len viditelny...atd...

oerdnj
18. 09. 2007
Dát tip
Ještě mě napadlo jedna věc k hodnocení... Prvek "já na bráchu, brácha na mě" se asi úplně eliminovat nepovede, nicméně většina z těch nápadů nahoře by se dala zautomatizovat tak, aby k tomu mohlo docházet jen v omezené míře. Každá *kritika* by měla hodnocení ve stylu: "Byla tahle kritika pro mě přínosná - ANO/NE". Každé *dílo* by mělo možnost tipu a antitipu. Každému uživateli by se pak počítala jakási karma/antikarma, která by se skládala z: - hodnocení kritik - hodnocení jeho vlastních děl - oblíbenosti/neoblíbenosti autora - oblíbenosti/neoblíbenosti jeho děl - dalších parametrů (???teď mě nic nenapadá) - počet akceptovaných korektur Na základě této karmy a jejího složení by mohl uživatel dostávat automaticky nálepky (KRITIK, KOREKTOR) a tak.

StvN
18. 09. 2007
Dát tip
Ingastatlatla - a ty ses představil nebo představila? Každý, kdo chce předstoupit před krále, bývá představen. Ne?

Myslím, pokud se tu má začít tak nějak odznova...Uvažuje se o odblokování autorů, kteří byli předchozímu vedení nepohodlní ?...A že je jich slušná řádka.. A druhá věc, chtělo by to zbrusu novou redakci, nebo alespoň šéfredaktora... tady je všechno řečeno Jenom dodám, že za dobu od této petice se přeci jenom něco změnilo...redakční činnost je ještě méně výrazná (i významná)

Dassler: Fajn. Tvůj názor je... nakročen správným směrem:)) A abych jen neohříval vlastní polívčičku, udělím z titulu své neskonalé životní moudrosti kvalitní a zdarmou radu: "oznamovací tlačítko" pod každým publikovaným dílem nezaváděj ani omylem, alespoň ne tak aby bylo aktivní pro širokou veřejnost. Zcela stoprocentně by ses dočkal asi tak miliardy "oznámení" denně, ať už zaslaných jen tak "z prdele" nebo z důvodu nevraživosti mezi jednotlivými autory. Chápu ten cíl, aby každý měl možnost dát vědět, že je něco špatně, ale když to bude moc jednoduché, bude se to zneužívat, na to vsadím vlka. Mnohem rozumnější (a jednodušší) by, dle mého, bylo někam na hlavní stranu nebo do nápovědy viditelně umístit noticku "na tuhle a tuhle adresu posílejte případná upozornění na /závadné/ dílo, spolu s komentářem proč vám takové připadá". A to už si každý zneužívatel dvakrát rozmyslí, jestli se kvůli pomstě neoblíbenému autorovi bude mrcasit s tímhle. No nic. Moudra bylo pro dnešek až až. Poroučím se:)

Zvrhlík
18. 09. 2007
Dát tip
K tomu hodnocení: Nestačila by škála 1-5? nebo 1-7? Možná by stála za úvahu možnost neudělit dílku ani jeden bod tedy 0 bodů, protože některé bláboly si nezasloužej ani bodík. Tedy škála O-4/0-5/0-6/0-7 ...?

oerdnj
18. 09. 2007
Dát tip
čistě technicky bych se přimlouval za to, aby to nebylo phpBB, bezpečnostně nejděravější software pro diskuzní fórá na světě. Osobně bych například doporučil SMF - Simple Machines Forum

Aha, tedy tajemníky. I podomní obchodník, který mě chce přčesvědčit o své důvěryhodnosti, začne tím, že se představí.

dassler
18. 09. 2007
Dát tip
Ingastatlatla: mám, ano, holku i kluka. To jako vážně. Představit jsi myslel - dobrý den, dassler, k 1. 10. vlastník domény pismak.cz a obsahu internetových stránek na ní umístěných? Jestli takto, tak zde to je. Jestli bys potřeboval životopis, tak ten mi přijde takový nezajímavý a zbytečný.

dassler
18. 09. 2007
Dát tip
Ingastatlatla: mám, ano, holku i kluka. To jako vážně. Představit jsi myslel - dobrý den, dassler, k 1. 10. vlastník domény pismak.cz a obsahu internetových stránek na ní umístěných? Jestli takto, tak zde to je. Jestli bys potřeboval životopis, tak ten mi přijde takový nezajímavý a zbytečný.

jt
18. 09. 2007
Dát tip
myslím, že menší nebo větší bouře s sebou přinese každá změna. jen doufám, že před každou takovou věcí, jako změna hodnocení, změna .., změna, .., bude nějaká veřejná diskuse - takhle je to spoustu informací najednou a ymslím, že by bylo nemyslitelný reagovat na názory všech na tolik bodů. každopádně to vypadá moc dobře, líbí se mi A že se někdy něco nepovedlo? Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jsem zastáncem myšlenky, že rozhodnout se špatně nebo udělat něco špatně je vždycky lepší, než neudělat vůbec nic. A to bude platit i nadále. Jestliže se něco nepovede, pokýváme hlavou, uznáme, že to nebylo ono a chybu napravíme. to si prozatím budu pamatovat a počkám, co se bude dít. zatím se to tváří sympaticky *

A co takhle se na začátek představit, frajere? Holku máš?

dassler
18. 09. 2007
Dát tip
pro papoucha: pardon ) ano, Praha se nabízí polohou a dostupností, tedy z pohledu Čech. Z takové Ostravy už to co by kamenem dohodil také není a to nemluvím o Bratislavě, Martinu, Liptovském Mikuláši, ... A v úterý ve tři odpoledne ... ) Ty nápadíčky předpokládám, že jsou. A to právě i u tebe. Rozhodně se je rád dozvím. Aššurballit: tobě ještě dlužím něco k poznámce o korektorech pro slovenský jazyk. Ano, v tom souhlasím. Najdou-li se (to platí i pro korektory pro český jazyk), pak jedině dobře, když se na ně ne úplně jistí uživatelé budou moci obrátit. A ještě snad ke korektorům vůbec. Já se vždycky tak trochu pozastavuji nad tím, když narazím pod díly v kritikách na jako by pomoc typu: "višně, ne vyšně, máš tam chybu". Vždycky si říkám, jestli chtěl dotyčný pomoci nebo jestli chtěl spíš ukázat, že on umí. Nezištná pomoc by byla, kdyby to autorovi napsal do zprávy nebo jako kritiku poslanou soukromě autorovi. Takhle ... spíš to druhé, že? A v korektorech právě vidím možnost té nezištné pomoci.

papouch
17. 09. 2007
Dát tip
a já nic... :-)

dassler
17. 09. 2007
Dát tip
Opět se ukazuje, jak nešťastné je vedení diskusí tímto nástrojem (kritikami pod dílem). Člověk si chvíli odskočí zahrát fotbal a ... ). Diskusní fóra bude jedna z prvních věcí, které se musí zavést, ať je vše k jednomu tématu pohromadě. Ale nyní tedy, pokusím se to projít zpětně. Octopus Syd: v té poznámce o závadnosti zmiňuji rozpor se zákony ČR, případně snad i s vnitřním řádem tohoto serveru (i na řád bychom se mohli později podívat) - ne rozpor s mými názory, jestli byla otazka mířena takto. Dero: S podporou jiných prohlížečů souhlasím. CrawlingChaos+Zámotek: všechny technické problémy bude dobré pak řešit v diskusnich forech pro ně vytvořených. "co nefunguje - jak to napravit - kdo je schopný to udělat - kdy to udělá". Dero: ano, budeme se spolu domlouvat dál, co a jak. Pozorovatel: Zabezpečení osobních údajů by mělo být samozřejmostí. Vážně teď nevím přesně kdo a co přesně může, ale za moji osobu mohu říct, že mě zprávy a hesla a podobné věci nezajímají, ani nemám chuť ještě něčím takovým ztrácet čas. Ale souhlas - zajistit, aby toto nešlo. Jen poznámku ale - budu chtít, aby někde bylo trvale umístěno upozornění, že majitel nenese odpovědnost za případnou ztrátu dat nějakou technickou poruchou anebo i chybou při zálohování, atp. Ještě k ADMIN funkci. Nepřehlédl jsi to a to právě proto, že v této otázce ještě nemám téměř žádnou představu. Také na to dojde ). Vícero nicků: Probírat osobně ... víte co, nebyla by to špatná věc, setkání. Jak poznamenal "Úplně jiný člověk", úplně se všemi to nejde. Asi bude nutné postupně s některými, kteří si ochotně na svá bedra naloží dílčí řešení, protože je jasné, že dvě hodiny u kávy nahradí dva týdny virtuální komunikace, ne-li víc. A živelně=hromadně ... neříkám, že ne, ale kdy ... já bych nechtěl, aby to znělo jako výmluva anebo jako že o to nestojím. Tady to je skutečně jen věcí mého vytížení, které aktuálně teď, je vážně velké. Tedy - říkám proč ne, ale nemohu hned okamžitě. V druhé polovině října? bajron: stupnice hodnocení - počítal jsem s tím, že budete poměrně dost kroutit hlavou, že tohle ne. Nezavrhujme to úplně, nechme to ještě k diskusi. Muže být? StvN: doufám, že nevadí, ale dovolil jsem si tě již připsat (ještě před tvojím komentářem) mezi ty, které chci v průběhu tohoto týdne oslovit. ) Díky. Úplně jiný člověk: Ano, kulantní upozornění - pochopil bych to i bez dodatku v závorce )). Nedokážu ti v tuhle chvíli říct ani tak ani tak. Vážně. Můj názor je, že připojovat se přes proxy je ... snad zbytečně složité a nepříjemné. Dero: (již výše) Armand: dobře.

Dero
17. 09. 2007
Dát tip
Zámotek: To je tím, že IE (spolu s Firefoxem) zaujímají majoritní podíl na trhu s prohlížeči. Pokud se vyvíjí nějaká JS aplikace, testuje se primárně v těchto dvou. Editor na Totemu, co já vím, nejede ani ve FF. Chyba programátora. Co se Písmáka týče, zasadil bych se o podporu Opery a Safari.

to netusim... jedna z dalsich veci, co by bolo treba vyvspravit. mne to ide vo firefoxe, tak nevim.

pozorovateI
17. 09. 2007
Dát tip
to bych tě měl dero ještě radši

inspiroval som sa v Derovom prispevku, ktorym doplnil moj prvy bod mojej niekdajsej diskusie. © vsetky prava priznane :-) ked to bude vyvijat dero, tak sa nebojim. ----- don't use IE peace.

Dero
17. 09. 2007
Dát tip
Lukáši, je možné, že nebude trvat dlouho a opět se pustím do úprav kódu písmáka. Záleží na novém majiteli, jak dalece se mnou počítá pro rozvoj portálu. Před týdnem jsme se nezávazně bavili a vyplynulo, že pokud budu mít zájem přispět v technické stránce věci, bude mi to umožněno. Pokud se tak opravdu stane, slibuji, že rád zodpovím nejpalčivější otázky, které nás trápí. Stačí zatím taková odpověď? Crawling: Možná je to přílišná hrdost, ale bylo by slušné zmínit, kde ses inspiroval při formulování svého prvního bodu ohledně zabezpečení. A zapomněl jsi minimálně na prvky LINK a STYLE, které skrze vlastnost expression můžou spustit škodlivý kód v Internet Exploreru.

je mam par technickych pripomienok, ktore by som pozadoval spravit: najhlavnejsimi su pre mna tieto: 1. zakazat pridavanie znaciek script, embed, object, vlastnosti onload a on* a ineho bordelu, ktory moze spustit kod na strane prehliadaca... nachylnost na xss tu je a vyskytli sa (vraj) aj pripady zneuzitia dalej stranka pismak.cz by sa rozhodne mala dat prezerat aj s vypnutym javascriptom, pride mi to fer voci ludom, ktori javascript vypinaju 2. hashovat hesla v databaze a pri prihlaseni uzivatela porovnovat hashe miesto plain textu (pri prieniku do db tak nehrozi exploit hesiel, prip. zneuzitie zo strany admina) - pri zabudnuti hesla vygenerovat nove heslo a poslat ho na email 3. prepracovat sankcie za porusovanie pravidiel, aby nedochadzalo k neopravnenemu blokovaniu a mazaniu uzivatelov zo strany adminov to je odo mna zatial vsetko ide o veci bezne implementovane na serioznych webovych portaloch a su podla mna dolezitejsie ako novy dizajn dovi dopo, zdravia mach a sebestova

pozorovateI
17. 09. 2007
Dát tip
další věcí je zabezpečení osobních údajů uživatelů http://pismak.cz/index.php?data=read&id=258464 tam o tom crowling píše.. a to mám ještě pocit, že se dodnes nezměnilo nic na tom, že si tu majitel může číst zprávy a hesla ale třeba se pletu avi dero

pozorovateI
17. 09. 2007
Dát tip
a kdo vlastně bude vykonávat fci admina? nevim, jestli jsem něco nepřehlédl nebo to ještě neni promyšleno..

pozorovateI
17. 09. 2007
Dát tip
jsem pro setkání připadá mi to skoro jako nutnost plán je to hezkej, asi nejlepší,který tu za celou dobu byl, ale pořád je to jen plán a mě by zajímalo, kdo jsi, jaký máš prostředky a co bys od nás chtěl že jsme blázni, který jdou do každý nevýdělečný činnosti, která smrdí literaturou, je o nás známý:)

papouch
17. 09. 2007
Dát tip
taky jsem pro živák.. asi v praze, že, kde jinde .. (napadá mě Pejřimou, ale to už je ohrané.. ,-) hlavně to nedělejte v úterý ve tři odpoledne, kdy je většina mimoprahů beznadějně v práci taky bych měl pár nápadíčků

Už vidím dasslera jak kočuje po celý republice, aby to se všema probral osobně :)))))))))))

daddy
17. 09. 2007
Dát tip
*

bajron
17. 09. 2007
Dát tip
co sa tyka tej stupnice 1-10 suhlasim s assurballitom...tiez som mal moznost vidiet ako sa da zneuzit taketo bodovanie aj ked osobne som na nho nedoplacal...

StvN
17. 09. 2007
Dát tip
Připomínky nemám. Nabízím svou hlavu k diskusi někde mezi živými.

..hm..par poznamok...osobne nie som moc fanusikom stupnicovej skaly 1-10...je sice pravda ze ta skala bude vacsia...ale zo skusenosti z ineho lit. srevreu...viem ze na nu budu doplacat ludia co su najaktivnejsi...resp. maju kritickejsie postrehy... ...bude vela odvetnych bodovani...typu....dam ti jeden bod pretoze si hlupak...a to teraz zjemnjujem...usmev... ...co sa tyka kritik...on bude mozno problem ze kamartov moze mat dost aj ten kritik...vzhladom na to ze sa stane sucastou serveru...ale sak okej....je to vlastne podbna funkcia jak kritik...usmev... ...a drobna poznamka...pri korektoroch by mozno nebolo zle zabudat aj na slovensku mensinu..bo nas tu tiez dost..usmev... ...inak teda nech to vyjde atd...

Tož plánů jsem již slyšel spoustu takže vím, že podaří-li se desetina, bude to důvod k bujaré oslavě, co mě ale zaujalo (pozitivně) je styl tohohle "obeznámení". Vytratila se byvší direktivnost, z textu nemám dojem, že ne všechno je tak, jak je mi předloženo... Dobré. Jinak konkrétních připomínek bych měl podobně jako jablko, nicméně, kdo někdy zkoušel sepsat a poslat jakoukoli větší "kritiku" přes anonymní proxy, ví, že ani nemá smysl se o to pokoušet. (čímž jsem chtěl kulantně naznačit, že mi nelze než posečkat, jak to dopadne s tou ošklivou věcí, co se onehdá přihodila několika IP adresám...:)) )

Dero
17. 09. 2007
Dát tip
Podobně jako jablkům, jisté detaily bych časem rád prodiskutoval, až prvotní žár trochu upadne v konstruktivní diskusi. Jinak samozřejmě nadále platí má nabídka spolupráce při realizaci nastíněných změn.

Armand
17. 09. 2007
Dát tip
vytisknu, přečtu.. :)

dassler
17. 09. 2007
Dát tip
Ahoj jablkům. Víš co, jestli je to svrbění neodbytné, tak je sem připiš ). A ochota by byla, vsimam si, diky. -d-

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru