Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všední usínání

16. 09. 2007
4
7
1212
Autor
Tereza.n

Tak jsem zase usnul těsně po desátý, za osm hodin mě probudí budík, zase ta samá písnička. Opeču si slaninu a uvařim si ten přeslazenej čaj. Proč ho celý ty roky vlastně piju, když mi stejně nechutná? Zvyk. Všechno je to ve zvyku. A pak zase pěšky do tý přiblbí práce, přivítaj mě ty samý ksichty a ty se musíš, Mirku pořád tvářit, jako, že je rád vidíš. To ale zdaleka není to nejhorší. Potom přijde Koudelková s tou svojí strašnou kávou bez mlíka a ty, hloupej hodnej úředníček ji jakoby nic vypiješ. Máš to vůbec zapotřebí? Celej život se prodírat touhle nevšední zábavou. Zábavou, která tě už ani trochu nebaví. Furt akorát podlejzat svejm nadřízenejm. No tak, chlape, nelži sám sobě. Víš jak by ti bylo hezky, kdyby ses moh´ na všechno vykašlat?

Místo známý chuti slaniny a toho příšernýho sladkýho čaje by sis dal mísu ovesnejch vloček. Ty jsou nejenom dobrý, ale i děsně zdravý, kamaráde. Poprvé v životě by jsi přijel do práce taxíkem. Víš, jak by Lenka čuměla? Byla by perfektně vyvedená z míry. Tohle by od tebe nikdo nečekal. Těm ksichtům, co vídáš každej den, by ses ale nejspíš nevyhnul. Leda, že bys dal výpověď, prostě čau. Mohl by ses šéfovi vysmát, aniž by sis přitom nadělal do kalhot. Tvůj svět by se změnil. Byl by krásnej. Neuvěřitelnej. Pak by sis zašel do toho Café baru, co sídlí o ulici dál. Koupil by sis dvojitý kapučíno plný mlíka. Takhle teprve chutná kafe, Mirku. Silný, ale mléčný.

Jo, přesně tohle zejtra udělám. To bude tvůj velkej den. Nejlepší den v tvým životě. Po třiceti letech se zbavíš tý příšerný všednosti kolem sebe. Uvidíš, jak se ti bude dýchat.

I když... Já vlastně kapučíno nepiju. No tak si dáš něco jinýho, víš jakej maj v tom baru výběr? Ale musím se aspoň rozloučit s Koudelkovou, vždyť ona je tak pracovitá. A z čeho budu žít? Kdo mě zaměstná? Neblbni, Mirku, nějakej hňup, co hledá padesátiletýho ztroskotalýho chlapa se středoškolským vzděláním se určitě najde. Možná... A ráno budu muset pro ty vločky. Co ale udělám s tou slaninou? Mám toho přece plnou lednici, to je škoda vyhodit. Hm, a docela bych si jí dal. Tak co, chlape, jak to uděláš? Slanina nebo vločky? Šéf mi dluží ještě za tři piva, nejspíš bych si měl užít ještě aspoň den svýho starýho života. A zejtra uvidím, co dál.

Tak už se vzbuď, čaj a slanina čekají...


7 názorů

bery000
26. 10. 2007
Dát tip
KOudelkova a mira :D:D:D:D:D:D:D:D koho mi to jen pripominy:D:-* ale jinak krasa tery:-D

Tereza.n
11. 10. 2007
Dát tip
Nepíšu pořád v mužském rodě, ale je mi jasné, že to tak vypadá, kdž jsem publikovala tři povídky a dvě z toho jsou v muž. rodě. Nevím, proč to tak je, neumím to vysvětlit :) Jinak děkuju za kritiku.

RealPedro
11. 10. 2007
Dát tip
Jejej. Chyby. Opravit. Ale jinak to není špatný. ou z toho cítit začátky, ale není to nejhorší. Pokračuj a vyvýjej. A prosím tě, proč pořád píšeš v mužským rodě?

Barman
09. 10. 2007
Dát tip
Touha po změně proti relativní spokojenosti. Myslím, že je to dobré a promyšlené. Mimochodem snídat slaninu mi přijde lepší než vločky:)

balsiker
09. 10. 2007
Dát tip
Jak tak na to koukám, prózy je tu pořád málo, tak je dobré, že se někdo dál snaží to trochu změnit. Vážně rád. No, taky bych s tím měl něco udělat. :0)

Winter
16. 09. 2007
Dát tip
Hm...je z toho krapet cíti, že teprve začínáš. Do onoho popisu všedního dne by to chtělo vměstnat nějakou zvláštnost, nezvyklý denní rituál, který by čtenáře trochu zaskočil, ale hlavní hrdina by to přešel lakonickým: "no jo no, ako obvykle" A u líčení café baru bych přitlačil na líčení jeho atmosféry, ať ještě více vyniklne ten kontrast vysněné oázy a všední nudy. Ale jinak ti motivující tip *. Piš dál.

Rabb
16. 09. 2007
Dát tip
líbí.. vymanit se ze stereotypu je asi těžký..*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru