Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Udělej stříšku

01. 10. 2007
1
1
495
Autor
Giraph

Neodsuzujte besedy s politiky jen kvůli jejich obsazení. Můžete se od nich dozvědět velice zajímavé věci. Například jak odpoutat posluchače od nepříjemného a citlivého tématu... Nebo lépe - jak z nich udělat své voliče či ze sebe vola...

Politická scéna se zpravidla rozděluje na pravo a levo, popřípadě střed. Občas se sice objeví nějaký přeběhlík, ale za rok či dva ho stejně někdo umlčí. Jestli ale existuje cosi, co spojuje celou politickou scénu od ODS po komunisty, je to umění mluvit hodiny, aniž si uvědomíte o čem. Kdo na tom profituje, je mediální poradce, protože v dnešní době se nehraje na obyčejný language, nýbrž na body language. A tak nepotkáte politika, který by bravurně neovládal stříšky a podobné vymoženosti. Za mistra body language se považuje Ladislav Špaček. Jednou jsem se zúčastnila jakési diskuse, kterou on moderoval a která se měla zabývat řečí těla politiků ( ku příležitosti filmu na festivalu Jeden Svět ). Nemohla jsem uvěřit vlastním očím, když jsem se stala dobrovolným svědkem toho divadla, do kterého se nás snažil zatáhnout. O to horší bylo zjištění, že on je se svými gesty natolik sžitý, že není schopen chovat se přirozeně, co přirozeně, on už svá gesta přijal pod svá ochranná křídla - vytáhne je automaticky v každé situaci. No... dokud se najde dost lidí, kteří mu to sežerou lidově řečeno i s botama, může být v klidu.

Dnes jsem byla svědkem další diskuse, tentokrát s europoslancem Liborem Roučkem z ČSSD. Přemohla jsem svoje počáteční nutkání nevkročit nikam, kam vkročí noha sociálního demokrata, a diskuse se zúčastnila. Pan Rouček napochodoval do naší napěchované auly, usmál se a udělal stříšku. Potom rozpřáhl ruce a přátelsky pravil, že pro začátek by snad řekl něco on a poté dostaneme prostor k dotazům. Načež začalo to samé divadýlko jako u pana Špačka, s tím rozdílem ( a to mě samotnou zaskočilo ), že mluvil k věci - respektive jsem byla přesvědčená, že mluví k věci. Pominu - li totální nesouhlas našich názorů, musím uznat, že na panu Roučkovi je znatelná absence v české politice, protože neztratil úroveň i přes opakované stříšky a vlnky apod. To asi dělá ta Évropa :).

Teď se ale zamysleme nad tím, co pro obyčejného českého člověka degradovaného slaboduchým bulvárem (nebo je to tak, že český člověk degradoval média? - zajímavá úvaha :) může znamenat dobře vymyšlený image politika. V podstatě tento úkaz můžeme sledovat už teď. Kromě toho, že se prostor poslanecké sněmovny změnil v šapitó, celkem znatelně se mění i politický názor obyvatel, kteří si myslí, že jim peníze hodí Paroubek do schránky spolu s poděkováním za správný politický názor a "péeskem", že Topolánek je neomalený hrubián se špatnými vlastnostmi komunisty.

Je tedy lepší umět stříšku nebo vědět?


1 názor

KILL11
01. 10. 2007
Dát tip
promiň, ale řekla bych, že se zabýváš zbytečnými věcmi. Myslím, že lidi nezajímá, kdo udělá stříŠku nebo jestli Špaček se cítí líp, když něco hraje nebo nějaké body language. Lidi trápí úplně jiné problémy. Někoho láska, někoho jiné vztahy, někoho zajímá, jestli zaplatí zítra nájem a Tebe zajímají stříŠky. Co se týče mě-tvá úvaha mi příjde nezajímavá. Možná, že psát o veverkách by bylo prospěšnější...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru