Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Teens a jejich problémy na počátku 21. Století

05. 10. 2007
1
0
946
Autor
Houp88

Napsáno v lednu 2006. Nelze brát úplně vážně, jelikož na serveru, z kterého jsem bral informace pro článek, se nenacházejí jen "průměrní" lidé.

Teens, anglické označení pro náctileté, dívky a kluky ve věku 13 až 19. Tato skupina lidí tu byla odjakživa. Jen se jí možná neříkalo teens, ale třeba výrostci. Ať už jste v tomto věku byli, jste, nebo vás teprve čeká, tak není špatné vědět jestli nynější puberťáci a adolescenti mají stejné problémy, které jste měli, máte nebo vás teprve čekají.

Každého něco trápí v každém okamžiku jeho života. Když má člověk štěstí, tak na své problémy na chvíli zapomene, ale stále je má. Ani tříleté dítě není bezstarostné. Potřebuje mít, to co mají ostatní jeho vrstevníci, protože jinak není dostatečně in a děti se mu posmívají. Asi si řeknete : „Tyhle problémy bych chtěl mít.“ To je jen proto, že teď ve vašem věku by jste si s tímhle nedělali vrásky na čele, teď by vám to nevadilo. Ale kdyby vám byly právě třeba ty tři roky, tak by jste z toho měli traumata, nemohli by jste usnout, měli byste noční můry, nechtěli by jste do školky. Předchozími řádky jsem chtěl jen demonstrovat, že nezlehčujte problémy náctiletých jen proto, že vás se třeba zrovna netýkají. Následující poznatky jsem získal na serveru www.zpovednice.cz, jehož primární funkce má být taková, že někdo napíše, co ho trápí a ostatní uživatelé se mu snaží pomoct.

Jelikož asi 19letá slečna není zoufalá ze stejných věcí jako byla ve svých 13, tak si ty problémy trochu rozdělíme. Začněme ranou pubertou. Tedy věk přibližně 13 – 15. Naštěstí i v dnešní době se najde někdo v tomto věku, který řeší tak nevinnou věc jako pojmenování psa. Rodiče chtějí Regarda, ale naše puberťačka by raději Maxmiliána Ferdinanda a k tomu by mu ráda vykala. Nebo jiná dívka má „deprese“ z toho, že už jistého zpěváka přestala brát jako svůj idol. Častým problémem již v tomto věku je, že neví jak se líbat, že jako jediní se ve svém okolí ještě nelíbali, nebo dokonce, že je jim už 13 a stále s nikým nechodili. Někdo chce poradit, jak a jestli má jít skupinově balit holky. Co mě ale opravdu zarazilo byl dotaz : „Jak poznám, že jsem se udělala?“, nebo skoro jako odstrašující případ zpověď, kde 12letá dívka psala, že ji kluk nechal kvůli tomu, že si našel jinou, která ovládá felaci lépe než ona. Samozřejmě to bylo popsáno s trochu jiným slovníkem.

Adolescenti, podle webu www.zpovednice.cz maji asi nejvíce problémů, protože největší množství zpovědí je právě od 16, 17letých lidí. V tomto věku většině lidí činí trápení osoby opačného pohlaví, popř. u homosexuálů stejného pohlaví. Chtějí utěšit, protože se s nimi partner rozešel, ptají se, jestli se mají znova usmířit se svým partnerem, jak zapůsobit na onoho vyvoleného apod. Nezřídka se již objevují dotazy typu : „Dělali jsme s přítelem to a to, přitel měl/neměl ochranu, beru/neberu HA(hormonální antikoncepci), můžu být těhotná?“ Spousta lidí řeší svůj vnější vzhled. Holit/neholit, čím holit. (od vousů přes podpaždí po intimní partie) Líbí se vám tlusté, hubené, blondýnky, brunetky, zrzky, malé, vysoké holky? Malá prsa, velká ňadra? Jsem tlustá, jak zhubnout? Jsem hubená, jak přibrat? Nejsem moc hezká, nikdo mě nechce. Jsem pohledná, kluci mě chtějí jen na sex. Mám akné, jak se ho zbavit? I v této věkové kategorii jsou problémy typu: ještě s nikým jsem se nelíbal, nechodil, ale už také i jsem ještě panic/panna. Co u rané puberty nebylo, nebo jen velmi zřídka jsou „nesobecké“ zpovědi typu můj přítel má problém, jak mu můžu pomoct? Bohužel se najde taky dost lidí, kteří se se současným světem nesmířili. Cituji jednu zpověď : „Je mi špatně! Z vás, ze všech. Z celýho zkurvenýho světa. Je mi špatně ze systému téhle společnosti. Je mi špatně ze světla ,měst ,vesnic ,vzduchu ,vody, jídla, zvířat. Je mi špatně ze mě.“ A těmto lidem se dostává odpovědi, že je to zcela normální postoj k současnému světu. Už v tomto věku dost lidí přemýšlí o sebevraždě, navštěvuje pravidelně psychologa/psychiatra, bere antidepresiva.

Ti, co jsou podle zákona již dospělí, tak mají deprese prakticky ze stejných věcí jako ti 16/17letí. Oddělil jsem to jen proto, aby bylo vidět, že předchozí problémy má i 16letá holka. Spojit tyto dvě skupiny lidí dohromady by způsobilo, že by jste některé trápení přisuzovali jen těm starším, nebo jen těm mladším. Změna oproti předchozí kategorii je, že zpovědi jsou napsány více kultivovaně, a že více převládají ty „vážnější“ problémy a ty méně vážné ubývají. Navíc se u těchto lidí často objevuje pocit, že vlastně neví, co budou v budoucím životě dělat, na jakou vysokou školu půjdou apod.

Snad jsem vás seznámil s většinou věcí, o kterých dnešní náctiletí přemýšlí. Radujte se, pokud jste některé problémy nemuseli ve svém životě řešit. Pokud jste starší než my - náctiletí, tak mějte s námi strpení, jestli se nechováme zrovna podle vašich představ. Chápeme, že vy máte problémy, ale my také.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru