Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odporný cestovatel

08. 10. 2007
1
8
1334
Autor
Tereza.n
Ač se tato pravda zdá nemožná a nebudete mi to věřit, i mistr vypravěč občas utne. Ale slibuji, že se to víckrát nestane. Totiž ani já, ten, kdo ví většinou vše, od atmosféry v místnosti až po dlouhé dialogy, jsem dosud nepřišel na to, proč toho dne, sobota to byla a ještě červenec, byl takový zájem o tramvaj s číslem 23, v době kolem oběda.
            Ti, co ještě nedovršili plnoletosti, totiž většina z nich, která studovala, neměla v tu dobu přece v těchto končinách vůbec co pohledávat. Měla sedět doma nebo se čvachtat  někde u moře nebo snad čistit stáje a králikárny někde u prarodičů. Ostatní pracující měli v době oběda přirozeně obědvat a ne cestovat z jednoho místa na druhý.
            Jak jste již zjistili, neřeknu vám, proč toho dne odpolední třiadvacítka praskala ve švech, proč se ji potila okna a proč pod tím nákladem starých i mladých, černých i růžových, bohatých i chudých sotva jela. Zkrátka to nevím, s logikou jsem nikdy nebyl příliš spřízněn.
            Den to byl krásný, slunečný a teplý. Ovšem o to hůř bylo v tramvaji, kde se lepil jeden na druhého. V koutku na konci tramvaje byla skupinka obzvlášť horká a zapocená. Mimo to v ní stáli hned tři voňaví lidé, řekněme skoro převonění, jejichž vůně byly sice poměrně krásné a lehké, ale dohromady tyto tři tóny zahrály skladbu trhající uši. Nás bude zajímat slečna stlačená na okraj schodů. Taktak se držela, aby neslítla dolů a nerozplácla se o dveře.
To byla ovšem jen jedna z věcí, která ji trápila. Druhá byla ten muž na pravé straně, zády k ní otočený, který se na ni v tom chaosu silně tiskl. Byl to starší, elegantně oblečený muž s prošedivělými vlasy a načervenalou kůží. V jednom kuse chrchlal, pokašlával a smrkal, slečně Julii bylo při skutečnosti, že se na ní ta stvůra lepí převelice nevolno.
Pozorovala záda jeho hnědého saka, červené skvrnky na jeho šíji, řídké šedivé vlasy lemující kolečko začínající plešky, po kterých mu pomalu klouzaly kapičky potu. Když ten člověk zachrchlal tak nechutně, Julii se udělalo opravdu zle. Chrchlavý koncert zakončil odplivnutím hlenu do svého kapesníku, který Julča nemohla vidět, protože viděla jen na chlapova záda, ovšem netoužila příliš tu hrůzu spatřit. Julča se snažila od toho člověka odtáhnout co nejdál to šlo, ale chyběl ji k tomu volný prostor.
„Kam se ženeš, holka?“ uzemnil jí nějaký uhrovitý student. I ten ji byl ovšem milejší, než to, vedle ní.
„Děvčátko, to byla moje noha,“ vyjekla jakási stařena, když se Julča snažila utéct svému osudu. „Promiňte,“ odpověděla sklesle a raději se přestala strkat dopředu. Už měla před sebou jen několik zastávek, to přece zvládne.
Zvládla. O pět zastávek později se otevřely dveře tramvaje a Julie se vrhla po schodech dolů. Prudce se nadechla studeného vzduchu a dala se po cestě domů, dokud si nevšimla, že upocený muž se vydal za ní stejnou cestou. Konečně zahlédla jeho tvář, jejichž rysy jí něco připomněly. Výraz na Juliině tváři okamžitě změnil barvu. Muž přidal do kroku a natáhl k ní svou vrásčitou ruku.
„Jak bylo u Máši?“ zachroptěl chlap.
„Dobrý, tati. Dobrý.“
 

8 názorů

bery000
26. 10. 2007
Dát tip
:D:D: to je rozomili:D

RealPedro
11. 10. 2007
Dát tip
Něco nechápu. To ji otec v tramvaji nepoznal? Nebo ona jeho? Asi sem blbka... :) Každopádně se ti povedlo docela z kraviny vytěžit hodně... To se cení. Ale příště trochu víc tu jazykovou a ,,slohovou" stránku... :)

Tereza.n
09. 10. 2007
Dát tip
Znovu děkuji za názory a obzvlášť Barmanovi děkuju za připomínku, už jsem to napravila, nějak jsem se v tom příběhu utopila :)

Barman
09. 10. 2007
Dát tip
Myslím, že z banální situace si vytěžila hodně. Někde mi to sice nesedí jazykově, ale jako celek mě tvé dílko pobavilo. Jen drobnost, když by děti měli být u moře a tak, hádám, že jsou prázdniny, ostatně je zmínka o červenci. Proč se otec ptá jak bylo ve škole? To šla Julča z reparátu nebo z nějaké zkoušky? Anebo jsem truhlík a nechápu. Pravda je, že vše ten den bylo podivné

balsiker
08. 10. 2007
Dát tip
Já si rozhodně taky myslím, že to vůbec není špatný pokus, i když v tomhle případě mu něco chybí. :0)

Fouraix
08. 10. 2007
Dát tip
na druhou stranu to tak úplně jedno není.. jestli potkání otce stačí na téma povídky bych úplně netvrdil.. ale blbý to není, to určitě ne.

Tereza.n
08. 10. 2007
Dát tip
Děkuji za kritiku, moc si všech připomínek vážím.

StvN
08. 10. 2007
Dát tip
Dobře, že se snažíš psát zajímavě. To je pak skoro jedno, o čem se píše. Zatím ti však chybí nadhled.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru