Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Domov

10. 10. 2007
0
0
467
Autor
Svobik

               Dnes se pokusím zamyslet nad tím, co je to domov. Domnívám se, že pojem domov má více významů. Tím jedním může být nějaké určité místo. Místo odkud jsme někam vyšli a místo, kam se rádi vracíme, které máme ve své mysli hluboce zakořeněné a které nám tam navždy utkvělo a nikdo nám jej nemůže vzít. Je to jakási vzpomínka v naší mysli a duši ukrytá kdesi hluboko, stejně jako truhlice s pokladem na mořském dně. Tím místem může být nejen krásná příroda tvořená hlubokými lesy, kvetoucími loukami, vodními hladinami, ve kterých se zračí blankytné nebe a zářivé slunce, hory tyčící se až kamsi k nebeským výšinám, ale i obyčejné šedivé město dýchající na nás svou minulostí, kulturními památkami a množstvím lidí, které potkáváme v ulicích a jehož tep a pulsující rytmus denního i nočního života, tohoto města, v nás vyvolává příjemné pocity. Zkrátka a dobře tím místem, které pro nás znamená domov, je určité místo, bez ohledu na to o jaké místo se jedná.

Tím druhým významem, který by mohl charakterizovat pojem domov, je určitá osoba nebo určitý okruh několika osob, které tvoří domov a za kterými se vždy rádi vracíme a toužíme je opět spatřit, slyšet jejich hlas a setkat se s nimi. Tyto osoby se na nás těší, stejně jako my na ně, rádi nás vidí a přejí si s námi opět být a trávit příjemné chvíle, které jsou v současné době bohužel velmi vzácné. A málokdo se setkává se svými blízkými často. Spíše to je tak, že se setkáváme pouze u příležitosti nějakého výročí či oslavy narozenin nebo svátku, ale to, že bychom se jen tak rozhodli a jeli někoho navštívit a udělat mu radost a potěšit, dnes nebývá zvykem.

Bohužel, dnes je taková doba, že jen velmi málo lidí, může říci, že se vrací každý den domů, do svého domova, za těmi které má rád a odkud vlastně člověk pochází. Mnoho lidí dnes žije a tráví spoustu času, zejména kvůli práci a zaměstnání, mimo svůj domov a okruh svých blízkých. A navrací se domů vždy po určitém čase. O to víc svátečnější, vzácnější, krásnější, příjemnější a milejší jsou ona setkání, která pak nastávají. A je úplně jedno jestli odloučení od domova a svých blízkých trvá týden, měsíc nebo i jen několik málo dní. Ano, je sice pravda, že pokud člověk někde tráví většinu svého času, tak si zvykne na ono prostředí ve kterém se nachází a vytvoří si jakýsi „druhý domov“, ale ten opravdový, skutečný a nejkrásnější může být jen jeden. Ten domov, kam se rádi vracíme jak v myšlenkách tak doopravdy, je ten, který máme uschován hluboko v našem srdci a nikdy na něj nezapomeneme...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru