Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V. ze série "Vodníci"

11. 10. 2007
0
0
666
Autor
Dinka

Rak Strachopud

 

Už dlouho se u rybníka povídalo, že v západním lese straší.
Rak Ferda se tam vydal, že to prozkoumá, ale asi ve třetině cesty vyschl a musel se vrátit. A jelikož byl Paskválek velice zvědav a velice rád se naparoval, obzvlášť před vílami od splavu, sebral si svých pět švestek (lépe řečeno pět leknínových závitků) a vydal se do lesa, chtěje té věci přijít na kloub.
Naštěstí si po chvilce cesty vzpomněl na Ferdu a vrátil se pro láhev vody, aby cestou nevysychal.
Po třech dnech cesty dorazil ke tmavému cípu hustého temného lesa. Voda mu už docházela a tak si musel nabrat trochu poněkud zakalené vody z lesní studánky.Ale čím víc postupoval do lesa, tím větší bylo mokro a proto se mu už stačilo pouze vyválet v mechu a nemusel s sebou vodu tahat.
Čtvrtý den po vchodu do lesa se Paskválek octl přímo ve středu pralesa, na tom nejstudenějším, nejmokřejším, nejnehostinnějším místě. Chtěl se vrátit, protože měl už jen jeden závitek, když v tom mu na nos spadla šiška. A další a další! Strašidlo Strachopud! Hází po vás šišky dokud mu nedojdou, což se nestane nikdy. Dřív člověk zešílí a upaluje z lesa, co mu nohy stačí. Ale to platí u lidí, u vodníků ne. Jakmile Paskválek uviděl za stromem černý ocásek a malé, uličnické oči, šplíchl po něm vodou. A jelikož každý ví, co se stane se strašidlem když ho polijete vodou, myslím že ani nemusím vysvětlovat co se stalo. Nebo mám? Zkrátka a dobře, ozvalo se zakviknutí a strašidlo se složilo k zemi. Paskválek sebral ze země další podmáčený drn a opatrně šel ke strašidlu. „Ale… Vždyť je to opice!?“ Byla to pravda. Malé černé stvoření se posadilo, zašklebilo se a vytíralo si vodu z očí. V jeho očích se leskly studené plamínky. Hop a bylo pryč. Hophop, bylo na druhé straně mýtiny. Hophophop! Sedělo Paskválkovi na hlavě. Ale to už bylo moc, na chudáka Paskválka, když mu opice strčila ruku do kapsy a začala se mu tam přehrabovat. Paskválek ji chytil za ruku.Opička utekla,
Ale v ruce již třímala Poslední leknínový závitek! A to byla poslední kapka. Paskválek po stvoření skočil a jakmile znovu nabyl vlastnického práva na svůj závitek, svoření se vzdalo, olízlo mu nos a pobaveně se na něj zašklebilo na znamení, že je teď jeho přítelem. Celičký týden s ním skotačilo v lese a stalo se jeho největším přítelem.Bylo velmi smutné, když se Paskválek rozhodl vrátit do rybníka a Paskválkovi ho bylo také velmi líto.Proto se rozhodl, že si ho vezme s sebou a nechá ho nějaký čas bydlet ve své vrbě. Opičce se tam velmi líbilo.Pak ale Paskválek musel na jeden den z rybníka pryč.
Jakmile se Paskválek po čase vrátil,spustil se vrbou do svého pelíšku,ale opička tam nebyla. Seděla ve vrbě a čistila si packy. Přívětivě se na Paskválka zašklebila a slezla dolů. Sebrala ze země klacík a začala vyrývat do země obrázek. Paskválek dlouho nemohl uhodnout, co to je, ale pak to poznal. Opička namalovala sama sebe, jak hází po Paskválkovi šišky. Paskválek se na ni nechápavě podíval, a zjistil, že se opička tváří neobvykle smutně. Bylo na ní vidět, že toho lituje.
„Já vím, já vím, je ti to líto.Díky. Opička se na něj zářivě usmála a vyskočila na vrbu. Paskválek tam vylezl za ní a hle:
do jedné z větví je vyryto srdíčko a uvnitř L.. Lu… Lucy! Ta opička se jmenovala Lucy! To jméno Paskválkovi něco připomnělo…

Před rokem sem přijeli každoroční komedianti a cirkusáci i s Eliškou, tou provazochodkyní, se kterou se Paskválek moc kamarádil.Když odjížděli, přiběhl tam ze vsi zlobivý Fanda Kolíků a otevřel maringotku strejdy Bufla. Samo sebou, že na nic nečekal a vlezl dovnitř. Věděl že tam je opička, která se jmenuje Lucy a chtěl si ji odnést domů. To by se potom mohl před kluky z návsi naparovat! Lucy ale na nic nečekala, vyběhla ven a utíkala přes pole pryč. Nikdo ji potom už nenašel, ačkoli ji všichni cirkusáci hledali široko daleko. Tak tohle je Lucy! Chudák, ztratila se, když prchala před Fandou a pak nemohla najít cestu zpátky. V cirkuse byla cvičená házet si míčky s Buflem, proto házela šišky po všech lidech, které viděla Lucy, Ještě že komedianti měli do týdne přijet, Lucy bude zase u svých.
Byla to pravda. Cirkusáci přijeli za dva dny. Paskválek zatím stačil poprosit luční víly, aby mu z jemné trávy ušily šatičky. Divíte se, že se to hned po celém okolí, že vodník Paskválek chce nosit dívčí šaty? Inu, Paskválek jim namluvil, že to je pro panenku, kterou chce dát sestřenici k narozeninám. Ještě že nikdo nevěděl, že žádnou sestřenici nemá! Ty šaty byly samozřejmě pro Lucy.Paskválek chtěl, aby se komediantům a hlavně Elišce zavděčil. Dokonce vyrobil malý míček s otrubami a naučil Lucy žonglovat.
Takže když všichni cirkusáci uviděli Paskválka v zeleném kabátě a opici v zelených šatech žonglující se třemi míčky vysoko nad hlavou, hned věděli, o čem je řeč. Paskválek se div neroztrhl hrdostí. Dostal tři volné lístky na cirkusová představení,A dokonce i medaili. Byla mu velkou a zaslouženou odměnou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru