Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můžeme za globální oteplovaní?

12. 10. 2007
0
5
588
Autor
Snapp

Můj názor, na toto velice diskutované téma je, že ANO! A proč si to myslím? Podívejte se na dnešní počasí. A nemusíte zrovna cestovat daleko. Třeba u nás v České republice. Dnes je 20. března roku 2007. A jak je venku? Podle mých znalostí, by mělo být průměrně 9 až 13 stupňů Celsia. A jak tomu je? Venku je průměrně 1 až 3 stupně, studený vítr se nám dostává na citlivá místa, jednou prší, jednou jsou kroupy či sníh a výjimečně, ale opravdu výjimečně hřeje Slunce. A myslíte si že tomu tak bylo např. v roce 1989? NE! Nebylo. A opět se ptáte proč? Jednoduchá odpověď. Na míst, kde před nějakou dobou byla krásná zeleň, kde se proháněli po krásně zelených plání srnky. Na míst, kde stromy krásně voněli pryskyřicí, protože měli krásné, plné, nepoškozené větve. A podívejme se do českých lesu dnes. Tu je chata, tu je nějaký kemp, tu se staví dálnice, a nebo tady stojí nákupní středisko. A tyto nepříjemné faktory, vypouštějí toxické a nebo jinak znečištěné látky do naší sféry. Bohužel není zatím technika tak vyspělá, aby existovali nějaké „lapače“ těchto plynů, a tak se do vzduchu mícha obrovské množství škodlivin. A tak se divte, že se snížila naše ochrana vrstva a na světě se děje to co se děje. Takže ano, lidská neomalenost může za globální oteplováni.

 

A tento neodiskutovalný fakt, na nás nastražil další past a tou je tání ledovců. Člověk si řekne „ Ale tak co? Na světě je obrovské množství ledovce, tak než to všechno roztaje, tak se na něco přijde“. A co když ne? Co když, technika bude umět udělat ničivější zbraně, co z toho, že počítače budou malý jako špendlík? Tohle nám život určitě nezachrání. A život je důležitý ne? A ono jich tu není až tak moc, a momentálně stačí, aby roztálo 150 tun ledu a hladina moře se zvedne o 7 cm. Lide, co žijí blízko moří, a řek které jsou spojeny s mořem, tak se budou muset stěhovat. A denně, průměrně roztaje jeden ledovec. Nezdá se to, ale není to až taková velká doba, než se budeme brouzdat po kolenou ve vodě.

 

Jak se proti tomu bránit? Vláda ani národní organizace to neudělají. Partička lidi v kravatě, nezabráni globálním problémům, které sužuji naši Zem. To musí každý jednotlivec. Ale nemůžeme si říkat „Ale tak co. Když to neudělám, tak to udělají ostatní. Je jich mnohem více“. Kdyby si to takhle každý řekl, tak tu nic není. Tak to bude ještě ničivější. Jistě, je dost jedinců, kteří se snaží zachránit místo, kde žijeme, kde budou žít naši potomci. Ale těchto lidí není zas až tak mnoho. A oni třeba zachrání dva lesy, od pokácení, ale ta větší skupinka zase pět lesu pokácí. A tak jsme dokázali zatím jen oddálit katastrofy, které nás tímto tempem co nevidět zasáhnou.

 

Takže, jestli Vám není jedno, co s námi a lidmi po nás bude, tak se zapojte do programu o ochraně životního prostředí. Když nemusíte použít nějaký prostředek, který škodí ovzduší (pálení starých věci na volném prostranství, stavění továren na místě, kde byl plácek) tak to prostě nedělejte. Neubude nás. Naopak. Získáme tolik požadovaný, mír a příjemné, pěkné a zdravé prostředí kolem nás.    

 


5 názorů

Quaken
14. 10. 2007
Dát tip
ah tak :)

Quaken
14. 10. 2007
Dát tip
"pous" ?

Quaken
12. 10. 2007
Dát tip
Měl bys to spíš zařadit do propagandy o ochraně životního prostředí pro základní školy, plnohodnotná úvaha to bohužel není, víš o daném problému velmi málo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru