Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moje španělská Ostrava

20. 10. 2007
41
61
6967
Autor
Vaud

Říká se, že Barcelona je sexy. Pro střed města to skutečně platí. Je plný mladé a dravé energie. Průmyslové čtvrti Barcelony si však v sexapealu nikterak nezadají s Kardašovou Řečicí nebo Hrochovým Týncem. Nás výzkum je v místě, které mi připomíná Ostravu. Snad kvůli industriálnímu okolí. Jezdím sem jednou týdně na konzultace s ředitelem a spolupracuju s jeho týmem složeným převážně z mladších děvčat - nadějných vědkyň. Tahle část výzkumu je testosteron-free zone. Většinou jsou tu Španělky, ale je tu i skupinka pěti Francouzek. Češi tu žádní nejsou. Dokonce jsem široko-daleko jediný Východoevropan.

 

Španělky mě vidí rády, protože spolupracujeme. Francouzky proto, že se s nimi domluvím jejich jazykem. Naše Španělky vedou s našima Francouzkama nevyhlášenou módní válku o nejelegantnější národ. Místo bílých plášt'ů tu pobíhají v open space okostýmkované vědecké pracovnice ověšené bižuterií všeho druhu. Když přijdu na návštěvu, tak na mě přes celou místnost vesele mávají a některé přiběhnou, aby mě políbily na přivítanou. Španělky mě líbají 2x, Francouzky dokonce 3x.

Před nějakou dobou jsme spolu seděli u oběda. Španělky se chystaly do Prahy na kongres a zajímaly se o místní reálie. Říkal jsem si, že jim udělám malou jazykovou průpravu. Začal jsem u Čapkova slova „robot“, které se dostalo i do jejich jazyka. Moc je to nenadchlo. O robotech se v Praze bavit nebudou. Pak jsem se zeširoka rozhovořil o pivu - co je to Pilsner a kde má původ Budweiser. Španělky ale na pivo moc nejsou. Místní pivo Estrella podle mých přátel chutná jako horší Svijany. Stát se tady pivařem vyžaduje velké sebezapření. Nakonec jsem si vzpomněl, že máme další společně slovo - věrný čtenář nechť laskavě promine - tím slovem je „kurva“. Ve španělštině znamená „zatáčku“, což se jazykově natvrdlým Španělkám dobře pamatuje i po několika dnech. Vysvětlil jsem jim, že se dá použít i v pozdravu jako jeho přátelské zesílení: „Jak se kurva máš?“ Shodou okolností v oblasti, která vypadá jako čtvrť, kde máme výzkum - v Ostravě. Vzápětí mě napadlo, že bych mohl vymyslet ostravský pozdrav i pro moje Francouzky. Dost zásadní pozdrav!

V posledních dnech se těším na návštěvy v našem výzkumu. Představují vrchol mého pracovního týdne. Z jednoho konce výzkumného centra na mě vesele mávají Španělky a volají se španělským přízvukem: „Jak se kurva máš?“. Z druhé části se usmívají moje Francouzky a s roztomile francouzským přízvukem švitoří: „Baník pičo!“. Já jdu středem místnosti. Veselé jim kynu a odpovídám střídavě „Baník!„ nebo „Tož kurva dobře!“. Když jsem dost blízko, tak za „Baník!“ dostanu 3 pusinky. Moje zdejší Ostrava nemá k dokonalosti daleko! Španělky i Francouzky se shodly, že poté, co se naučily zdravit česky, tak mám evidentně lepší náladu. Jen zřejmě zažijí na příštím vědeckém kongrese v Praze drobné překvapení. Ale důležité je, že se v našem výzkumu teď cítím dobře. Kurva dobře!

 
M

61 názorů

Augustus
09. 09. 2009
Dát tip
Takhle kurva dobře jsem se již dlouho nezasmál. Je pravdou, že my Češi jsme Švejci. Nikoli však hloupí, ale naopak vychytrale zlomyslní:-D Každopádně Tip jako hřib!

tak to nepudu, šedovlasá se strništěm mě vyděsila

Vaud
20. 08. 2009
Dát tip
Zdroj My Pictures
tohle jsou Španělky :-)

jestli kolegyně stále soutěží v designu a líbají na potkání, půjdu vám tam dělat oživlou sochu

Vaud
20. 08. 2009
Dát tip
diky :-) pripomnel jsi mi, ze musim pozvat kamaradky z vyzkumu na oslavy me navstevy Barcelony

výborné

Vaud
20. 03. 2009
Dát tip
tak si knihu budou moc otevrit az po Tvem koncerte, jinak jim bude zabavena a vydana az na konci skolniho roku :-)

Tak to zas prrr! Proti takovéto kopulaci múz mám vážné výhrady. Já si budu drásat prsty do krve, mozoly si dělat na hlasivkách a posluchači mi do toho budou šustit listama a pochechtávat se tvým vydařeným šprýmům. Nehledě k tomu, že dozajista tou koupí finančně vykrvácí a do klobouku mi toho už moc nepřihodí.

Vaud
20. 03. 2009
Dát tip
:-)) asi to bude jeste chvilku trvat, ale urcite dam vedet Kvetoni - budu prodavat knihy na Tvych koncertech :-)), tak Ti jednu venuju zdarma :-))

Já si ji taky koupím! Ale musíš si s tím pospíšit, dokud jsem při penězích. Brzy se chystám jít pro chleba...

Diana
20. 03. 2009
Dát tip
Tak držím palce! Knížku si tutově koupím. (Nekecám, už jsem tak u jiných učinila). Doufám, že až vyjdeš, dáš oznámení na Písmák :-)))

Vaud
20. 03. 2009
Dát tip
:-))) na knížce se už pracuje :-) - už mám editorku a upravujeme články a přepisujeme (zatím jsme u 2. fejetonu a chci jim dát do knížky 50-60) :-))) jenže editorka píše nějakou veledůležitou závěrečnou práci a já mám měsíc školu... ale snad Květoni, sorry za dost opožděné reakce :-)), ale jsem moc rád, že mě čteš /četls

Diana
20. 03. 2009
Dát tip
hahaha, to mi připomnělo Dona Sparlinga, Kanaďana, který přijel učit angličtinu do Brna do Jazykové školy. Byl to takový upřímný nezkažený chlapec a netajil se tím, že touží zvládnout češtinu. Tak si ho vzali do parády brněnští "štadtlaři" ... Když na nás pak ve třídě chlubně promluvil česky, přímo jsme zkameněli! Dodnes si pamatuji naše zděšení a jeho udivený, nechápající výraz. Fejeton paráda! bezprostřední, přirozené vyprávění. Neuvažuješ vydat knížku? *********

Vaude. Člověče, jak to děláš? I když popisuješ nějakou tragédii, čte se to tak dobře, že jsem v pokušení tlouct hlavou do zdi a závistivě úpět: Proč se tohle nestalo mě?

Vaud
27. 08. 2008
Dát tip
Alojs - diky :-)) Ostrava jede :-) Chystam se napsat CZ-spanelsky slovnik zmatenych pojmu - treba Venda neni ve spanelstine zdrobnelina Vaclava, ale prodej, bacha (baja) je slez

Alojs
27. 08. 2008
Dát tip
dostal jsi mě :) velmi frekventované slovo kurva a přitom - sedne to tady jak tebou zmíněný hrnec na prdel. A vůbec, jsem z Ostravy. Cením si každé podobné "popularizace". Nota bene takové, která je podána vtipně. tentokrát tip. (věděl jsem to, šel jsem takřka najisto) :))

Vaud
26. 11. 2007
Dát tip
jojo, tak o Irech nic jinyho nemam :-)

Vaud
26. 11. 2007
Dát tip
psalas mi neco o Dublinu, tak si precti moji Odevni typologii Iru, kterou jsem psal asi pred mesicem :-)

Vaud
22. 11. 2007
Dát tip
Kytiii, Rumco, palino8 - diky!!!! Kdyz jsem premyslel, jak tohle napisu, tak jsem dostal v letadle zachvat smichu, az si kolem me mysleli, ze jsem se zblaznil :-)

Kytiii
22. 11. 2007
Dát tip
:o) Sis to ale uměl zařídit :o) *

Rumco
08. 11. 2007
Dát tip
Marne ..jako vzdy exeletni....kurva ,bo to je fakt fajne...posilam tip, kurva jako krava...

Rumco
08. 11. 2007
Dát tip
Marne ..jako vzdy exeletni....kurva ,bo to je fakt fajne...posilam tip, kurva jako krava...

palino8
04. 11. 2007
Dát tip
:D

Arwennn
01. 11. 2007
Dát tip
:) jj, ja jsem si rikala, ze urco nepises s diakritikou, pze jsi v zahranici a nemas ceskej pc.. :) znam to, ze se na to rychle zvykne. :) ted taky pisu bez carek a hacku, koukam:) ono se da zvyknout i na cteni, ale je to lepsi s tim:)))

Vaud
01. 11. 2007
Dát tip
Arwennn - kvuli diakritice si budu muset koupit pocitac v CR. Je mozny, ze se to povede za 14 dni :-) Diky za ocitani! Diakritika me taky stve, ale uz jsem si za tu chvilku celkem odvykl psat bez ni.

Arwennn
30. 10. 2007
Dát tip
:)) to mě rozesmálo:)) přesně to jsem dneska potřebovala, zvedlo mi to náladu.. dík:)* jenidá chybička/majinká/ : škoda, že chybí diakritika:)

Sarrah
26. 10. 2007
Dát tip
:o))))))*

satannáš
25. 10. 2007
Dát tip
**:o)))))T

Vaud
22. 10. 2007
Dát tip
ahojda, diky :-)) Bigu - uz jsem si myslel, ze jsi na me zanevrel, kvuli tomu, ze jsem se odstehoval k mori :-)

gemina
22. 10. 2007
Dát tip
:oDDDDD mno, ještě že vám tam nedělaj ještě jiný národnosti

podezdívka
22. 10. 2007
Dát tip
Je tě kurva radost číst :-) *

Yeziiinka
22. 10. 2007
Dát tip
No... :) Sladká jižanská důvěřivost :))***

vesuvanka
22. 10. 2007
Dát tip
skvělé jako vždy :-)))) TIP a díky

Hahahahahahahaha :)))))))))***** Milly, díky! :)))

Vaud
21. 10. 2007
Dát tip
Ahojda vsem! Diky za navstevu. Porad se bavim myslenkou na den, kdy pujdu se zenou v Barcelone do ZOO a potkame tam na nedelnim vylete nekterou z Francouzek a holky se zacnou predstavovat. Pocitam, ze moje zena bude mit jeste 2 dny skytavku :-) Jinak Ostrava je ted hezka, to musim bez muceni priznat. Jen se mi to nehodilo do fejetonu... Ale s tim libanim 3x to fakt netusim, Pacere :-)

martinez
21. 10. 2007
Dát tip
já sem si sice myslela že ho máš v oblíbených, ale dyž si říkala že nestíháš číst, tož sem to pojistila ;o)

martinez
21. 10. 2007
Dát tip
su odrovnaná, díky Milly a Vaude :o) a nějaký avi

Milly
21. 10. 2007
Dát tip
Směju se......., směju.... :-) -t-

Markel
21. 10. 2007
Dát tip
dneska jsem se asi poprvé zasmála, díky tobě, líbilo MOOOOOOCCCC!!! - T

Pacer
21. 10. 2007
Dát tip
BTW - tohle vypadá, jako že jsi v Ostravě nikdy nebyl :) Viděl jsem obojí - nelze porovnat - ale jinak fajn..a taky vím, od kdy francouzky líbají třikrát - ale to už mimo soutěž :)

Vaud
21. 10. 2007
Dát tip
Delahaye :-)) dik!

Jade
21. 10. 2007
Dát tip
prima. takovy multi-kulti:)

Delahaye
21. 10. 2007
Dát tip
"Vysvetlil jsem jim, ze se da pouzit i v pozdravu jako jeho pratelske zesileni: “Jak se kurva mas?” " tady jsem vyprskl gin s džusem a potřísnil si tak monitor .. za což Ti velký dík, neb to už se mi dlouho nestalo :-)) T.

Montrealer
21. 10. 2007
Dát tip
Díky, na anglizmy se já vyptávám každého, jsem odkojen ruštinou a němčinou, jako byli Romulus a Rámus odkojeni vlčicí...:o)

Vaud
21. 10. 2007
Dát tip
Montreale diky za gramaticke poznamky, hned to opravim :-) Testosteron-free zone znamena, ze tam nejsou skoro zadni chlapi. Ti co tam zustanou se v prevaze zen zacnou chovat jako zensky taky :-) Open space asi nema cesky ekvivalent - je to kancelar bez sten, kde sedi pohromade nekolik desitek lidi v jedne hale a steny maji jen nejvyssi sefove...

Montrealer
21. 10. 2007
Dát tip
máš to samozřejmě moc pěkný. mám tě v Oblíbených a tvoje avíza si zatím od loňska schovávám na památku. ale děláš drobné pravopisné chyby i bez diakritiky... nepíše se "Francouzsky" - když mluvíš o ženách z Francie, tak jsou to pouze "Francouzky" bez "s", ale ony hovoří francouzsky !!! Píše se jen Budweiser, ale SviJany, nikoliv Sviany. Ty neexistují. Tahle cast vyzkumu je testosteron-free zone - co to je? open space okostymkovane vedecke pracovnice-- totéž. Mám jazykovou průpravu jen z ruštiny a němčiny. Die Kurve je zatáčka i v němčině. Der Kunde je zákazník, Kundendienst je služba zákazníkům. Sloužíš svým zákazníkům (čtenářům Písmáka) opravdu dobře, milý Vaude...:o)

avox
21. 10. 2007
Dát tip
prima! */

Baziliška
21. 10. 2007
Dát tip
:))))) až se stydím...taky jsme vždycky jako první učili cizince "plznička" a vulgarismy:))) jen švýcarům jsme nakecali, že češi se zdraví "miluji tě":))))) to je ta zákeřná česká povaha...:D

sidonia
20. 10. 2007
Dát tip
umis vyuzit situace co:) sranda musi bejt:)))))

Vaud
20. 10. 2007
Dát tip
mravenci - diky za cteni!!! skoda, ze furt nemam diakritiku - dnes pro zmenu z Dublinu zdravi Vaud!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru