Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krustička ledu

21. 10. 2007
5
7
493
Autor
evelina.ta

Špičkami bot kopali kousky štěrku do říčky, kterou pokrývala tenká vrstva ledu, spíš jen námrazy. Bylo s podivem, že při dopadu drobných kamínků nepopraská žilnatinou puklin. Lokty se opírali o zábradlí a spíš mlčeli, než mluvili. Zadívala se na jeho vojenské boty. Spolu s jeho maskáčovým mundůrem se sem na břeh zimní říčky s labutěmi nehodily. Včerejší noviny uvedly titulek: „Na břehu Bystřičky se u krmení labutí scházejí důchodci a milenci.“ Ještě že nekrmili, těžko by se zařadili do některé skupiny.

„Prý ti volává Šimon…“

Tázavě se na něj podívala: „Volává, já mu občas píšu, co ty o tom víš?“

„Volal mi to přece,“ zasmál se.

Má pravdu, Šimon sedí někde v hlubinách Šumavy na telefonní ústředně a obvolává na útraty armády celou republiku. Byla každopádně ráda, že do toho okruhu patří.

„Povídal ti o přísaze?“

Zakroutila hlavou. Stále soustředěně kopal kamínky z břehu, ona nespouštěla oči z labutí.

„Trochu mě zaráží, co jsem slíbil. Všechno to vypadá jako jedna velká hra a pak najednou stojíš na Hradě s bílým šátkem na krku. Je to jiný, než slib někde u ohníčku v lese… Jen doufám, že tenhle slib nebude na mě nikdo nikdy uplatňovat.“

„Ale v podstatě to taková hra je, ne?“ Zkusila zvrátit začínající vážnou atmosféru.

Přistoupil na to a vrátil se o chvíli dřív: „Jemu píšeš a mně ne, kde je spravedlnost?“

Vzala krustičku ledu ze zábradlí a dlaní mu jí plácla na čelo: „Ale ty máš každou chvíli opušťák a můžeš mě otravovat osobně.“

V jednom okamžiku setřepal tající střep, chytil její zápěstí a druhou rukou jí na hlavu posadil svůj baret: „Tak otravovat? To jsme kamarádi?“

Naučeně se plácli dlaní o dlaň, vrátila mu baret a pokračovali směrem k nádraží. Věděla, že je nespravedlivá sama k sobě. A byla ráda, že každá návštěva i telefonát je krátký právě tak na to přátelské pošťuchování.


7 názorů

Korála
07. 11. 2007
Dát tip
uá, nevim, co si o tom teď hned myslet, ale pak už bych byla líná psát nějakej komentář, takže se musim pokusit..něco mi přišlo, jako dyby mi to někdo okopíroval z mejch pocitů a to s tou nespravedlivostí sama k sobě eště musim domyslet.. rozhodně ale tipec

jarouch
01. 11. 2007
Dát tip
Zcela stejný názor jako Winter... Nestihl jsem do té atmosféry pořádně vleťet a najednou byl konec, každopádně svý kouzlo to trochu mělo.

reka
29. 10. 2007
Dát tip
příjemně navozená atmosféra, některé obraty se mi dost líbí, ale na povídku by to ještě potřebovalo něco víc. tohle je utnutý, přijde mi, v půlce, než se to někam rozjede.

Winter
25. 10. 2007
Dát tip
Díky za avi. Ale tipovat asi nebudu, i když věta závěr (to připlácnutí krustičky na čelo) je super. Jinak na soustavnější kritiku je to přílišně krátké a to i stran formy. Ale vcelku fajn mikropovídka.

Marcela.K.
22. 10. 2007
Dát tip
Mám ráda krátké povídky, které mají atmosféru a navíc jsou "ze života" ...díky za avi od Lakrov a tip* :-)

Lakrov
22. 10. 2007
Dát tip
Ve větě: Bylo s podivem, že při dopadu drobných kamínků nepopraská žilnatinou puklin. použít minulý čas (nepopraskala) nebi ji zformulovat jinak. Ta vazba, obsahující slovo 'uplatňovat' z ní moc úředně v tomhle kontextu. A moc se mi to líbí. Nevím proč, protože jako povídka mi to vlastně přijde krátké a na prolog (umím si takový představit jako navození nálady před delším textem - aby se do něj čtenáři vůbec pustili) je to možná zas moc dlouhé. Navození nálady - snad té z minula, třeba proto čtu podruhé. A taky mi to něco připomíná. Ten podivný trojúhelník? Asi Ti pošlu tip a ještě nějaké čtenáře.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru